ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

La Borda: Μία συνεταιριστική κατοικία φέρνει την επανάσταση στην έννοια της ιδιοκτησίας

Συνεταιριστική κατοικία στην Βαρκελώνη μετατρέπεται σε συλλογικό εγχείρημα με σκοπό την αξιοπρεπή, οικονομική και οικολογική στέγαση.

Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους περισσότερους και ιδιαίτερα τη νέα γένια, είναι η απόκτηση ιδιωτικής κατοικίας με αξιοπρεπείς συνθήκες, σε προσιτές τιμές, κάτι που όσο αυξάνεται η μισθωτική αξία των ακινήτων, γίνεται όλο και πιο ανέφικτη. Άτομα γύρω στα 30-40 ετών, που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια ψάχνουν ένα διαμέρισμα, με τις απαραίτητες παροχές, προκειμένου να κάνουν μία αρχή.

Τους προβληματισμούς αυτούς έλαβαν υπ' όψιν στη Βαρκελώνη και δημιούργησαν το μοντέλο συνεταιριστικής κατοικίας, παράδειγμα προς μίμηση, La Borda. Το κτίριο, το οποίο κέρδισε πέρσι το βραβείο Αναδυόμενης Αρχιτεκτονικής στα ευρωπαϊκά βραβεία Mies van der rohe, αποτελεί μία λύση αξιοπρεπούς, μη κερδοσκοπικής στέγασης, βασισμένης στην έννοια της συνδιαχείρησης και του συμμετοχικού σχεδιασμού. Τα διαμερίσματα εδώ δεν είναι ιδιόκτητα, αλλά ανήκουν στον συνεταιρισμό, ενώ όσοι θέλουν, μπορούν να μείνουν εκεί για όλη τους της ζωή, δίνοντας ένα ποσό κάθε μήνα σαν ενοίκιο, το οποίο όμως δεν αυξάνεται.

Παρά την ύπαρξη κάποιων νομικών θεμάτων που εμπόδιζαν την έναρξη του εγχειρήματος, ο Δήμος Βαρκελώνης παραχώρησε βιομηχανικό πάρκο στην οργάνωση των κατοίκων της περιοχής La Bordeta, ύστερα από την καθιστική διαμαρτυρία τους. Η ακτιβίστρια και δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, στηρίζει ενεργά το έργο, ενώ η χρηματοδότηση του έγινε από εισφορές κατοίκων και μελών και από πρόγραμμα οικονομικής επιχορηγούμενης οικίας.

Το έργο της αρχιτεκτονικής κοοπερατίβας, Lacol, απαρτίζεται από 28 διαμερίσματα 40, 60 και 75 τ.μ και κοινόχρηστους χώρους 300τ.μ., οι οποίοι είναι ο χώρος με την κουζίνα-τραπέζι-καθιστικό, πλυσταριό, χώρος επισκεπτών, αίθριο και δύο μεγάλες βεράντες στα δωμάτια.

Όλα περιστρέφονται γύρω από μία κεντρική αυλή, έναν μεγάλο χώρο σχέσεων που θυμίζει τα ''corralas'', ένα είδος λαϊκής κατοικίας που συναντούμε στα κεντρικά και νότια μέρη της Ισπανίας.

Έμφαση δόθηκε επίσης στη βιώσιμη και περιβαλλοντική, αρχιτεκτονική σύνθεση. Για το λόγο αυτό η κατασκευή έγινε σε έξι στάθμες σχεδόν εξ'ολοκλήρου, από υψηλή ποιότητα ανανεώσιμης ξυλείας, αντί για μπετά (CLT).

Σκοπός του συνεταιρισμού ήταν το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και η παράταση της διάρκειας της ζωής των κτιρίων.

Τέλος, η αρχιτεκτονική των Lacol, έχουν ως στόχο την κοινωνικοποίηση και τη δημιουργία μιας αίσθησης κοινότητας, καθώς ο σχεδιασμός τους προτρέπει τους ενοίκους να συναντιούνται μεταξύ τους, σε χώρους άνετους και εύκολους.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

04 Μαϊ 2024

Επιτάφιος: Η μοναδική στιγμή που ο Εύζωνας σκύβει το κεφάλι

Η ξεχωριστή στιγμή που ο Εύζωνας, σύμβολο παλικαριάς, λεβεντιάς και πειθαρχίας, θα σκύψει το κεφάλι

Περισσότερα από

News

04 Μαϊ 2024

"Το μωρό-Χριστός": Μωρό που είχε εγκαταλειφθεί 2 ημερών μεγάλωσε, έγινε αστυνομικός και συνάντησε τώρα τον αστυνομικό που τον έσωσε

"Σ' ευχαριστώ για όλα όσα έκανες για μένα", είπε ο αστυνομικός Hegedus-Stewart στον συνταξιούχο πλέον αστυνομικό της Ιντιάνα Gene Eyster. Η ιστορία τους είναι συναρπαστική.

04 Μαϊ 2024

Γυμνασμένος γεμάτος τατουάζ: Ο Πάρις Κασιδόκωστας στην παραλία

O επιχειρηματίας έχει ήδη ξεκινήσει τα μπάνια του.

04 Μαϊ 2024

Κάρμεν Χιμένεζ: Η γυναίκα που για 28 χρόνια έκανε την τυφλη για να μη χαιρετάει κανέναν

Αυτός είναι,ίσως, ο πιο παράδοξος τρόπος για να αποφύγεις μερικούς ανεπιθύμητους συγγενείς και φίλους.

04 Μαϊ 2024

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου έχει ένα πολύ σημαντικό σημείο που αξίζει να σταθούμε

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έστειλε το δικό του μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

04 Μαϊ 2024

Le grand pique-nique de Champs: Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο πικνίκ

Τέσσερις χιλιάδες τυχεροί θα ζήσουν από κοντά την εντυπωσιακή και πρωτότυπη εκδήλωση στη λεωφόρο Champs-Élysées του Παρισιού.

04 Μαϊ 2024

Πάτμος: Κορυφαίο ελληνικό νησί για τη μυστηριακή του ατμόσφαιρα από το Conde Nast Traveller

Η Πάτμος ένα από τα ομορφότερα νησιά για θρησκευτικό τουρισμό, γνωστό για την μυστηριακή του ατμόσφαιρα.

03 Μαϊ 2024

Κατερίνα Διδασκάλου: "Όταν αποφάσισα να φιλοξενήσω έναν άστεγο"

Η Κατερίνα Διδασκάλου αποκαλύπτει τι της έχει διδάξει σε αυτήν και τα παιδιά της η φιλοξενία του αστέγου.

03 Μαϊ 2024

Μαρία Μενούνος: "Μου λείπεις μαμά"

Η συγκινητική της ανάρτηση.