ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Χίος: η "άγνωστη αριστοκράτισσα του Αιγαίου" είναι sold out το καλοκαίρι

Η Χίος με τα μαστιχοχώρια, τον Κάμπο και τις δαντελωτές παραλίες κερδίζει διαρκώς θαυμαστές και παρακινεί τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στον τουρισμό.

Η Χίος δεν είναι πολύ ανεπτυγμένος τουριστικός προορισμός και όπως φαίνεται, αυτό δεν αποτελούσε προτεραιότητα για το νησί. Η ενασχόληση με τον τουρισμό ήταν για τους περισσότερους συμπληρωματική δουλειά και τα "σκήπτρα" της οικονομίας κρατούσε -και κρατάει ακόμη - η ναυτιλία και η αγροτική παραγωγή. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, τα πράγματα στο νησί έχουν αρχίσει να αλλάζουν και η τουριστική ανάπτυξη διαμορφώνεται με νέα δεδομένα, όπως εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κώστας Βεργίνας αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ναυτιλίας της Χίου.

Η τουριστική κίνηση στο νησί το 2022 ήταν αυξημένη σε σχέση με το 2019. Φέτος, όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος, το νησί έχει πάρα πολύ κόσμο, περισσότερο από πέρσι. "Εκτιμώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να κλείσει κάποιος διακοπές στη Χίο αυτήν τη στιγμή καθώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι sold out ήδη από τον Μάιο. Οι κρατήσεις επίσης επεκτείνονται μέχρι τον Σεπτέμβρη και τις αρχές Οκτώβρη και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά. Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος τα μεγάλα ξενοδοχεία δεν έκλεισαν μετά το Πάσχα ενώ συνήθως έκλειναν για ένα διάστημα και ξανάνοιγαν με την έναρξη της θερινής σεζόν. Αυτό συνέβη φυσικά γιατί είχαμε κόσμο", σημειώνει ο κ.Βεργίνας.

Το νησί της Χίου διαθέτει συνολικά περίπου 5000 κλίνες ξενοδοχείων και αδειοδοτημένων από τον ΕΟΤ καταλυμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι δύσκολο να βρει κάποιος δωμάτιο στους "καυτούς" μήνες του καλοκαιριού.

Η Χίος είναι ένας προορισμός που έλκει αρκετό κόσμο και μάλιστα καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Το χειμώνα οι επισκέπτες του νησιού είναι Έλληνες και Τούρκοι. "Δεν έχουμε άλλο τουρισμό από το εξωτερικό. Έχουμε όμως repeaters -κυρίως Γάλλους και Ελβετούς- οι οποίοι έχουν αγοράσει σπίτια σε χωριά και έρχονται και τον χειμώνα", επισημαίνει ο κ.Βεργίνας.

"Εκείνο που μας λείπει είναι κλίνες, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τον κόσμο, καθώς η ζήτηση είναι τεράστια", προσθέτει. "Το καλοκαίρι έρχονται μόνο μικρά αεροσκάφη γιατί το αεροδρόμιο μας είναι μικρό. Παρόλα αυτά έρχονται είτε με πτήσεις τσάρτερ είτε μέσω άλλου προορισμού. Φέτος έχουμε από Τσεχία ένα τσάρτερ, το οποίο σταματάει Λήμνο και μετά συνεχίζει για Χίο ενώ η Aegean έχει βελτιώσει πάρα πολύ τις ανταποκρίσεις των πτήσεων τόσο από Γερμανία όσο και από Γαλλία, οπότε έχουμε πάρα πολλούς Γάλλους και Γερμανούς που έρχονται μέσω Αθηνών. Το νέο αεροδρόμιο θα είναι έτοιμο το 2024-2025. Οι πράκτορες είναι ήδη έτοιμοι και περιμένουν. Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά στο μεταξύ πρέπει να φτιάξουμε κλίνες. Από την άλλη, το επενδυτικό ενδιαφέρον αυτήν τη στιγμή είναι μειωμένο. Γίνονται βέβαια κάποιες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες αλλά δεν αρκεί", τονίζει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, συνήθως οι περισσότερες Χιώτες ασχολούνται με τον τουρισμό επικουρικά σαν δευτερεύουσα επιχειρηματική δραστηριότητα και αυτό ίσως ήταν ο λόγος που κράτησε πίσω το νησί τουριστικά. "Εκτιμώ ότι με την προσπάθεια που γίνεται τώρα, ιδίως από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι έχει γίνει αντιληπτό στους επαγγελματίες πως ο τουρισμός πρέπει να λειτουργήσει με περισσότερη σοβαρότητα. Οπότε και οι επενδύσεις στρέφονται προς αυτήν την κατεύθυνση, οι νέες επιχειρήσεις δουλεύουν με πολύ καλύτερο τρόπο, έχει βελτιωθεί πολύ περισσότερο η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και συνεχίζει να βελτιώνεται. Από τον κορωνοϊό και μετά έχουμε εστιάσει στην αποκέντρωση, στη φύση και επειδή η Χίος έχει πλούσιο φυσικό περιβάλλον, το brand του νησιού εστιάζει πλέον σε αυτό. Η Χίος έχει φυσική ομορφιά, παραλίες, δάση, αγροτική παραγωγή με κυρίαρχη τη μαστίχα, το μανταρίνι της Χίου (που είναι ΠΟΠ προϊόν), την ελιά θρούμπα, τα χιώτικα τριαντάφυλλα κ.α. Έχει πολλά προϊόντα και γεύσεις, για αυτό πρωταγωνίστρια τα τελευταία χρόνια είναι η γαστρονομία κι εμείς εργαζόμαστε πάνω στον τομέα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα αλλά και με την προώθηση και προβολή των προϊόντων μας σε όλο τον κόσμο.

Όπως επισημαίνει ο Παντελής Λεγάτος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, με αφορμή πρόσφατη εκδήλωση προβολής και παρουσίασης των προϊόντων του νησιού στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν 21 επιχειρήσεις, το "Άρωμα Χίου" είναι μια ολιστική προσέγγιση της Χίου.

"Το στοίχημα για εμάς είναι πώς θα μπούμε ουσιαστικά στον τουριστικό χάρτη. Η Χίος είναι η άγνωστη αριστοκράτισσα του Αιγαίου και για τους γνώστες είναι ένας παράδεισος" όπως λέει και ο Ελύτης "τις ιδέες μου , υπογραμμίζει ο κ.Λεγάτος.

"Στη Χίο πρώτη δύναμη είναι η ναυτιλία, ο δεύτερος πυλώνας είναι η αγροτική παραγωγή και η μαστίχα. Είναι τεράστια τα νούμερα από τη μαστίχα. Μάλιστα πρόσφατα δημιουργήθηκε και ένα κέντρο Έρευνας όπου πραγματοποιούνται ερευνητικά προγράμματα για τη χρήση της μαστίχας, η οποία εκτός από τα καλλυντικά, μπαίνει πλέον και στα φαρμακευτικά σκευάσματα", αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, τονίζοντας ότι υπάρχουν χώρες που ζητούν να εισάγουν μαστίχα αλλά το νησί δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους.

Όπως υπογραμμίζει ο κ.Λεγάτος, η μαστίχα Χίου είναι γνωστή διεθνώς. Παράγεται μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού και είναι μοναδική στον κόσμο. Η παραγωγή φτάνει στους 250 τόνους ετησίως και εξαντλείται. Το νέο Ερευνητικό κέντρο φέρνει επιστήμονες από όλο τον κόσμο στο νησί και δίνει ένα επιπλέον "συν" στην προβολή της Χίου.

Πηγή: ΑΠΕ (Νικόλ Καζαντζίδου)

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

02 Μαϊ 2024

Οι άγνωστες σπουδές της Ελένης Μενεγάκη πριν γίνει παρουσιάστρια

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το επάγγελμα της Ελένης Μενεγάκη, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα φώτα της δημοσιότητας.

02 Μαϊ 2024

Η ασύλληπτη γκάφα της Μπάρμπρα Στρέιζαντ προς την Μελίσσα ΜακΚάρθι: "Πήρες Ozempic";

Η τραγουδίστρια έσβησε αμέσως μετά το σχόλιο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Περισσότερα από

News

02 Μαϊ 2024

Αν βρεθείς στο Λονδίνο μην χάσεις την μαγική έκθεση του Marc Quinn στο Kew Gardens

Μια έκθεση εντυπωσιακών γλυπτών που συνομιλούν με τον φυτικό κόσμο περιμένουν τους επισκέπτες του Kew Gardens, ενός από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της μητρόπολης.

02 Μαϊ 2024

Τάιρα Μπανκς - Χάιντι Κλουμ: Η ζωή αρχίζει στα 50

Μια εμφάνιση- έκπληξη στην συναυλία της Μαράια Κάρεϊ στο Λας Βέγκας, έκαναν τα δυο τοπ μόντελς και το γλέντησαν πραγματικά.

02 Μαϊ 2024

Δημήτρης Παπανικολάου: "Δεν μπορώ να είμαι περήφανος, επειδή γεννήθηκα 2 μέτρα και καρφώνω καλύτερα, Στόχος μου είναι να εμπνέω τους ανθρώπους"

Για αυτό και συμφωνούμε απόλυτα μαζί του: σημασία δεν έχουν μόνο τα δώρα που μας χάρισε απλώς η Φύση, αλλά ό,τι κατακτούμε με το πνεύμα και την ψυχή μας.

02 Μαϊ 2024

Γιατί η Τζένιφερ Άνιστον αναστάτωσε το διαδίκτυο με τη νέα αντάρτησή της στο Instagram;

Παρότι ήταν μια ανάρτηση για προϊόν η Τζένιφερ Άνιστον έβαλε φωτιές, αφού δεν φορούσε σουτιέν.

02 Μαϊ 2024

Όταν η Ρούνεϊ Μάρα υποδύθηκε τη Μαρία Μαδγαληνή δίπλα στον Χοακίν Φίνιξ

Τότε η ηθοποιός είχε δηλώσει πως η Μαρία Μαγδαληνή υπήρξε "ριζοσπαστική" γυναίκα.

02 Μαϊ 2024

Τομ Χανκς- Ρίτα Γουίλσον: "Ακόμα δεν πιστεύω πως η γυναίκα μου βγαίνει μαζί μου"

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν 36 χρόνια γάμου και έχουν πολλά να πουν για τις σχέσεις.

02 Μαϊ 2024

Ο πρίγκιπας William μιλά για πρώτη φορά για την υγεία της Kate

Τη δική της μάχη με τον καρκίνο δίνει η πριγκίπισσα Kate Middleton, και ο πρίγκιπας William θέλησε να ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξη της υγείας της.

01 Μαϊ 2024

Πολ Όστερ:Το συγκλονιστικό βιβλίο του για την οπλοκατοχή και το οικογενειακό δράμα που κρύβεται από πίσω

Ο σπουδαίος συγγραφέας Πολ Όστερ προσπαθεί να εξηγήσει ένα αμιγώς αμερικανικό φαινόμενο, που κρύβει και ένα οικογενειακό δράμα.

01 Μαϊ 2024

O Κιάνου Ριβς φιλά (ξανά) την σύντροφό του με ανοιχτά μάτια - Μήπως είναι το νέο dating trend;

Για ακόμα μια φορά ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε το φιλί του ηθοποιού Keanu Reeves στη σύντροφό του Alexandra Grand.

01 Μαϊ 2024

"Αγκαλιά μου": Η Ελένη Ράντου σε σπάνια φωτογραφία με τη μητέρα της

Ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη μητέρα της μοιράστηκε η Ελένη Ράντου