ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Είμαι 130 κιλά και έχω τρέξει σε 8 μαραθώνιους"

Ο plus size δρομέας Μαρτίνους Έβανς, δημιούρησε έναν σύλλογο δρομέων που χωρούσε τους πάντες και απέδειξε πως το τρέξιμο είναι για όλους

Ο Μαρτίνους Έβανς μεγάλωσε στη σκληρή ανατολική πλευρά του Ντιτρόιτ. Η παιδική του ηλικία σημαδεύτηκε από απώλειες, ναρκωτικά και έλλειψη σταθερότητας. Η μόνη ελπίδα που βρήκε ήταν στο ποδόσφαιρο. Μέχρι κάποια ηλικία το ποδόσφαιρο τον έσωσε, μέχρι που ένας τραυματισμός τον γύρισε πίσω και ταυτόχρονα τον υποχρέωσε σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής που άρχισε να επηρεάζει την υγεία του.

Το 2012 και επειδή η δουλειά του τον υποχρέωνε σε καθημερινή δεκάωρη ορθοστασία, ο Μαρτίνους πήγε σε έναν ορθοπεδικό με πόνο στο ισχίο. Ο γιατρός του τού είπε πως "ή θα χάσεις κιλά ή θα πεθάνεις". Εκείνος, με ένα αμήχανο χαμόγελο, κατάφερε να κάμψει τις αρχικές άμυνες, ανακοινώνοντας πως θα έτρεχε σε μαραθώνιο. Ο γιατρός ξέσπασε σε γέλια, λέγοντάς του πως "ο μαραθώνιος θα σε σκοτώσει".

Αναστατωμένος, ο Μαρτίνους πήρε μια μεγάλη απόφαση που θα του άλλαζε όλη του την ζωή. Άρχισε να προπονείται για μαραθώνιο. Κάποια στιγμή στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης το 2018, ο Μαρτίνους άκουσε έναν άγνωστο συν-δρομέα να του λέει: "Είσαι αργός φίλε. Πήγαινε σπίτι σου".

Και τότε αυτό που ξεκίνησε υποκινούμενο εν μέρει από την έντονη επιθυμία να αποδείξει ότι οι άλλοι έκαναν λάθος, έγινε εμμονή και πάθος. Ολοκλήρωσε τον πρώτο του μαραθώνιο παρά το γεγονός ότι δεν ταίριαζε σε κανένα από τα στερεότυπα των δρομέων, πόσο μάλλον των μαραθωνοδρόμων.

H αρχική του οργή για το συμβάν μετατράπηκε σε πείσμα. Την επόμενη φορά που έτρεξε, ο ίδιος φορούσε ένα μπλουζάκι με τη λεζάντα "SLOW AF" (χαμηλός καρδιακός ρυθμός) και μια χαμογελαστή χελώνα.

Λίγο μετά, γεννιόταν ένα νέο κίνημα, ένας νέος σύλλογος δρομέων που χωρούσε τους πάντες, χωρίς εξαιρέσεις.

Σε πρόσφατη κυριακάτικη προπόνησή του στο Prospect Park του Μπρούκλιν, κάθε μερικά λεπτά, ο 36χρονος πια δεχόταν από διερχόμενους δρομείς ένα χαμόγελο, ένα "συγχαρητήρια", ένα νεύμα αλληλεγγύης.

Ο Μαρτίνους Έβανς είχε κερδίσει. Κι όχι μόνο για τον εαυτό του.

Εδώ και χρόνια, ο Έβανς είναι άνθρωπος που εκπροσωπεί όσους δεν έχουν την εικόνα ενός "συμβατικού" δρομέα, όπως τον ορίζουν τα κοινωνικά πρότυπα: Αδύνατο, μυώδη – και συνήθως λευκό. Αντιθέτως, το κίνημα που δημιούργησε, χωρά στις τάξεις του όλους όσοι θέλουν να τρέξουν, ανεξαρτήτως κιλών, ρυθμού, αθλητικής κατάστασης, φύλου ή φυλής, υγείας. Το δόγμα του είναι απλό: "Θέλω να γνωρίζουν όλοι πως μπορούν να τρέξουν με το σώμα που έχουν αυτή τη στιγμή".

Είναι ο ιδρυτής του Slow AF Run Club, μιας ψηφιακής κοινότητας με περισσότερα από 10.000 μέλη παγκοσμίως. Με 135 κιλά, παραμένει ξεχωριστός και αγαπημένος μεταξύ των δρομέων που ένιωθαν στο περιθώριο ή ακόμη κι αποκλεισμένοι από το άθλημα.

Έχει τρέξει δεκάδες μαραθωνίους κι άλλες διοργανώσεις, έκανε μεταπτυχιακό στην έρευνα για τη δημόσια υγεία, πήρε πιστοποίηση προπονητή, πόζαρε στο εξώφυλλο του Runner’s World, έκανε γυμνή φωτογράφιση (!!!) στο Men’s Health, εμφανίστηκε σε διαφήμιση της Adidas και έγραψε το βιβλίο "Slow AF Run Club: Ο απόλυτος οδηγός για όποιος θέλει να τρέξει" (Slow AF Run Club: The Ultimate Guide for Anyone Who Wants to Run).

Και ενώ στην αρχή είχε ξεκινήσει για να αποδείξει σε άλλους πως μπορεί, τελικά αγάπησε την φυσική αυτή δραστηριότητα και απολάμβανε τις διαδρομές. Κι αυτό παρά τις κατά καιρούς προσβολές από πεζούς ή άλλους δρομείς. Μία φορά, θυμάται ο ίδιος, τον σταμάτησε η αστυνομία και τον ανέκρινε ενώ έτρεχε. Κάθε φορά που ένιωθε νικημένος, έριχνε μια ματιά στο τατουάζ του δεξιού του καρπού που έγραψε "no struggle, no progress" (Χωρίς μάχη, δεν υπάρχει πρόοδος).

Ο Έβανς παραμένει 135 κιλά. Υγιέστατος, όμως, με τους δείκτες του όλους άριστους. Ο ίδιος επιμένει να μη μετρά την ευτυχία ή την επιτυχία του ως δρομέα σε νούμερα. Τρέχει απλώς για τη χαρά της φυσικής άσκησης, για τον εαυτό του και φυσικά για τους άλλους και ζει αποδεχόμενος τον εαυτό του και τους άλλους όπως είναι.

Read Next

Περισσότερα από

News

03 Μαϊ 2024

Πάσχα στο χωριό

Μικρές αλλά πολύτιμες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια.

03 Μαϊ 2024

Swipe right για την Ευρώπη: Μια εφαρμογή τύπου Tinder μας δείχνει με ποιους υποψήφιους των Ευρωεκλογών... ταιριάζουμε

Μια ομάδα νέων σκέφτηκε μια λύση για να αυξήσει τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές της ΕΕ.

03 Μαϊ 2024

Σία Κοσιώνη – Κώστας Μπακογιάννης: Το "δικό τους" Πάσχα στο Καρπενήσι

Η Σία Κοσιώνη και ο Κώστας Μπακογιάννης μοιράζονται στιγμιότυπα από το "Πάσχα στο χωριό".

03 Μαϊ 2024

Εύα Μέντες: "Δεν θα μπορούσα να είχα κάνει παιδιά σε άλλη ηλικία" λέει η σταρ και κάποιες από εμάς συμφωνούμε- πολύ

Η Εύα Μέντες εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να κάνει παιδιά μετά τα 40 κι εμείς αναρωτιόμαστε αν όντως έχει δίκιο.

03 Μαϊ 2024

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το app των "άπιστων" και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων

Το Ashley Madison είναι ένα app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση. Το 2015 μετρώντας 37 εκ. χρήστες υπέστη πανωλεθρία καθώς χάκερ δημοσιοποίησαν τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων χρηστών.

03 Μαϊ 2024

Ματούλα Τανιμανίδη: Ο χορός με τον γιο της, Σάκη για μία ξεχωριστή στιγμή

Ο Σάκης Τανιμανίδης μαζί με τη μητέρα του, Ματούλα Τανιμανίδη.

03 Μαϊ 2024

Τζένιφερ Κόνελι: Της ταιριάζει πολύ το total Louis Vuitton outfit

Εντυπωσίασε η ηθοποιός με την ανατρεπτική επιλογή της για την πρεμιέρα του Dark Matter.

03 Μαϊ 2024

Η τρυφερή φωτογραφία της Victoria για τα γενέθλια του David Beckham

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο "θρύλος" του ποδοσφαίρου David Beckham.

03 Μαϊ 2024

Put Your Hands Up: 80χρονοι παρτάρουν σε night club και ανεβάζουν το κέφι για όλους

Οι οίκοι ευγηρίας στις Βρυξέλλες γίνονται δημιουργικοί και χαρίζουν ξανά ζωή στους ηλικιωμένους με πρωτότυπους τρόπους. Και μας αρέσει πολύ!