ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Έφη Αχτσιόγλου: "Μόνο μιλώντας ανοιχτά για τον σεξισμό μπορούμε να πάμε παρακάτω"

Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον δυτικό τομέα Αθηνών, Έφη Αχτσιόγλου, μιλάει για τις ανισότητες στην ελληνική κοινωνία που πρέπει να εξαλειφθούν και για τα όνειρα στην πολιτική που αποκτούν δύναμη ακριβώς τη στιγμή που ματαιώνονται.

Axtsiogloy

Το "παιδί-θαύμα" που πήρε το πτυχίο της Νομικής στα 21 της με άριστα, μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο και διδακτορικό στο Εργατικό Δίκαιο, επίσης με άριστα, διετέλεσε επιστημονική σύμβουλος για εργασιακά θέματα στο Ευρωκοινοβούλιο, συμμετείχε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ως υφυπουργός Εργασίας και έγινε υπουργός Εργασίας μόλις στα 31 χρόνια της στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει κατακτήσει και λίγα στον επαγγελματικό χώρο. Κυρίως, όμως, έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση των πολιτικών της αντιπάλων. Παράλληλα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει υποδεχτεί στη ζωή της τον γιο της, γεγονός που -όπως λέει η ίδια- της έχει αλλάξει εντελώς την οπτική με την οποία αντιμετωπίζει τα πράγματα.

Συναντιόμαστε στο γραφείο της, στο κέντρο της Αθήνας, ακριβώς έξι μέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο χρόνος μας είναι πολύ περιορισμένος, αλλά στα λίγα λεπτά που έχουμε στη διάθεσή μας καταφέρνουμε να μιλήσουμε για κάποια βασικά θέματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες και για ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν τις σύγχρονες γυναίκες. Η Έφη Αχτσιόγλου είναι προσιτή, γήινη, ευγενική, με ωραίο λόγο και με μια αμεσότητα που σπανίζει στην πολιτική σήμερα. Δείχνει πολύ φυσιολογική, μία από εμάς, και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το μεγαλύτερο ατού ορισμένων, πολύ λίγων, πολιτικών της νέας γενιάς.

Η Moody’s ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η μισθολογική ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών στερεί από την παγκόσμια οικονομία επιπλέον 7 τρισεκατομμύρια δολάρια και ότι αν δεν παρθούν μέτρα, το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα θα αποκατασταθεί σε… 132 χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι σκοπεύει να κάνει γι’ αυτό;

Το θέμα των ανισοτήτων είναι συνολικό και στο κομμάτι της εργασίας. Το ένα ζήτημα που σωστά θέτετε είναι εκείνο των ανισοτήτων στις αμοιβές. Το Σύνταγμα προβλέπει ίση αμοιβή για ίση εργασία, άρα το αποτέλεσμα που περιγράφει η Moody’s είναι μια παρανομία. Επομένως, το ζήτημα είναι να έχεις ελεγκτικούς μηχανισμούς που να μπορούν να διασφαλίζουν ότι στην πράξη αυτά που θεσπίζεις εφαρμόζονται. Γι’ αυτό και είχαμε δώσει μεγάλη σημασία και στην προηγούμενη θητεία μου στο υπουργείο Εργασίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Και σκοπός μας είναι να το επαναλάβουμε. Πρέπει, δηλαδή, να έχεις ένα σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο θα παρακολουθεί από την πλευρά του εργαζόμενου τα πράγματα, θα παρεμβαίνει στην πράξη εκεί που υπάρχει αυθαιρεσία ή παρανομίες. Επίσης, ο εργαζόμενος θα μπορεί να απευθύνεται σε αυτό και ανώνυμα, ώστε να μην έχει το άγχος της αλλαγής της σχέσης του με τον εργοδότη.

Δεν είναι όμως μόνο το μισθολογικό…

Ακριβώς. Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επιμένω σε αυτό, διότι μόνο έτσι μπορείς να πετύχεις βελτίωση των όρων εργασίας και των μισθών και ενιαιοποίησή τους σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στο επίπεδο του κατώτατου. Συζητάμε συνέχεια για τον κατώτατο μισθό, αλλά αυτό αφορά μόνο μια μερίδα εργαζομένων. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας εγγυώνται ένα επίπεδο προστασίας και μισθών για τους εργαζόμενους ανά κλάδο. Η κλαδική συλλογική σύμβαση διασφαλίζει ότι σε ένα ενιαίο επάγγελμα δεν θα ανταγωνίζονται οι επιχειρήσεις μεταξύ τους για το ποιος θα δώσει λιγότερα στους εργαζόμενους. Άρα, κομβικό θέμα για εμένα είναι οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μετά, συνολικά, ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την ανισότητα. Διότι η εργαζόμενη επιστρέφει στη δουλειά της ενδεχομένως και την επόμενη μέρα από τη γέννηση του παιδιού της- μιλάω για ελεύθερες επαγγελματίες, για αυτοαπασχολούμενες- ή επιστρέφει πολύ πιο σύντομα στον ιδιωτικό τομέα απ’ ό,τι στον δημόσιο ή δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί για να καλύψουν την ανάγκη και βασιζόμαστε στην τύχη, αν θα έχεις παππού ή γιαγιά δίπλα. Αυτά όλα δεν είναι κοινωνικό κράτος. Στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής φοβερό: η κοινωνική προστασία είναι αντικείμενο του παππού και της γιαγιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον προχωρήσει αρκετά τη φιλοσοφία του σε σχέση με όλα αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει "θέλω επίδομα μητέρας, όχι παιδιού". Το επίδομα θα το δίνω στη μητέρα για το παιδί, θα το παίρνει μέχρι τα 24 χρόνια του παιδιού και θα το ξαναπαίρνει μετά τη συνταξιοδότησή της, θα μπορώ να έχω δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς παντού για να καλύπτω τη βασική ανάγκη της φροντίδας του παιδιού, θα εξισώσω τις άδειες στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, γιατί η εργαζόμενη είναι εργαζόμενη παντού. Επιπλέον, προβλέπουμε τη γονική άδεια και το αντίστοιχο επίδομα και για τις εργαζόμενες αυτοαπασχολούμενες ή ελεύθερες επαγγελματίες, ώστε και εκείνες να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν για ένα α’ χρονικό διάστημα με το παιδί και να μην αντιμετωπίζουν ανισότητες από εκεί και πέρα.

Διαβάστε περισσότερα στο elle.gr

Read Next

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.

Περισσότερα από

News

28 Απρ 2024

Time 100 Gala: Ούμα Θέρμαν, Μάικλ Τζ. Φοξ, Κάιλι Μινόγκ- οι λαμπερές αφίξεις στο εμβληματικό πάρτι

Το πάρτι για τον εορτασμό της λίστας των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων είναι κάθε χρόνο ένα πολυαναμενόμενο γεγονός.

28 Απρ 2024

Βασιλιάς Κάρολος: H νέα ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ για την υγεία του

Τέλος στις φήμες για επιδείνωση της υγείας του βασιλιά Κάρολου θέλησε να βάλει το Παλάτι με μια ανακοίνωση, αλλά και μια νέα φωτογραφία του βασιλικού ζεύγους.

28 Απρ 2024

Πώς θα τιμήσει η παρέα των Friends τη γλυκόπικρη επέτειο των 20 χρόνων

Η τηλεοπτική παρέα των Friends αποχαιρέτησε τον περασμένο Οκτώβριο τον Mάθιου Πέρι.

28 Απρ 2024

Μουσείο Ακρόπολης: "Παρθενώνας και Βύρωνας. Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βύρωνα"

Τα τελευταία λόγια του λόρδου Βύρωνα πριν πεθάνει λέγεται ότι ήταν για την Ελλάδα.

28 Απρ 2024

Τζον Λένον-Πολ ΜακΚάρτνεϊ: Οι γιοι τους είναι ολόιδιοι με τους μπαμπάδες και κυκλοφορούν νέο single

Μια νέα συνεργασία Λένον- ΜακΚάρτνεϊ είναι το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς.

27 Απρ 2024

Φούτζι: Οι Ιάπωνες μπλοκάρουν" την θέα του όρους Φούτζι στους τουρίστες

Δραστικά μέτρα λαμβάνει η Ιαπωνία καθώς δεν μπορεί να ανεχτεί πια τις κακές συμπεριφορές.

27 Απρ 2024
27 Απρ 2024

Νάνα Μούσχουρη: Συγκλόνισε η 89χρονη διεθνούς φήμης τραγουδίστρια στο Καλλιμάρμαρο

Στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας η Νάνα Μούσχουρη ερμήνευσε τους εθνικούς ύμνους Γαλλίας και Ελλάδας.

27 Απρ 2024

Ανδρέας Μικρούτσικος: "Στη Super Κατερίνα ένιωσα καταπιεσμένος και ότι δεν υπήρχε σεβασμός"

Ανδρέας Μικρούτσικος: "Στη Super Κατερίνα ένιωσα καταπιεσμένος και ότι δεν υπήρχε σεβασμός"