ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιαγιάδες Βρετανίδες θυμούνται τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ 70 χρόνια μετά

Μεγαλύτερης ηλικίας Βρετανοί θυμούνται την ημέρα της Στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η Pamela Tawse ήταν μόλις 18 ετών και φορούσε τη στολή της, καθώς ήταν νοσοκόμα και το καπελάκι της καθώς κατευθυνόταν στο κεντρικό Λονδίνο, μετά τη νυχτερινή της βάρδια για να προλάβει να δει τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ήταν μια σπουδαία εποχή για τη χώρα, οκτώ μόλις χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Η Μ. Βρετανία είχε νικήσει και όλα έμοιαζαν να οδηγούν σε μια νέα περίοδο και μάλιστα υπό την ηγεσία μιας γυναίκας.

"Σκαρφαλώσαμε πάνω στα κάγκελα αλλά ο κόσμος ήταν ποτάμι" θυμάται η κυρία Tawse.

"Τότε ξαφνικά ακούσαμε έναν εκκωφαντικό βρυχηθμό και καταλάβαμε πως μάλλον πλησιάζει η βασίλισσα" αφηγείται στο πρακτορείο Reuters με τα μάτια της να λάμπουν.

Από τον ενθουσιασμό της είχε στολίσει τα κρεβάτια του νοσοκομείο με κόκκινη, λευκή και μπλε κορδέλα για τη στέψη της 27χρονης τότε βασίλισσας.

Η κυρία Brenda Piper είχε κοιμηθεί στο πεζοδρόμιο προκειμένου να εξασφαλίσει τη δική της θέση στην πορεία που θα ακολουθούσε η πομπή (κάτι που συμβαίνει και τώρα για τη στέψη του Καρόλου το Σάββατο).

"Η Ελισαβετιανή εποχή είχε ξεκινήσει" λέει η κυρία Piper. "Μετά ήρθαν τα καφέ, η σπαγγέτι μπολονέζ και οι μίνι φούστες. Άρα, ναι. Ήταν η αρχή μιας νέας εποχής".

Ήταν 2 Ιουνίου του 1953 όταν η βασίλισσα Ελισάβετ ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά της. Υπολογίζεται πως 3 εκ. άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους του Λονδίνου για να γιορτάσουν το μεγάλο γεγονός. Άλλωστε, υπήρξε και η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, με αποτέλεσμα να την παρακολουθήσουν και στις βρετανικές αποικίες.

Ας μην ξεχνάμε πως η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία πέθανε τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, υπηρέτησε τη χώρα της για 70 ολόκληρα χρόνια.

Η Olive Goldsmith, συνταξιούχος του Refugee Council, δεν συμμερίζεται την ίδια χαρά, καθώς οι απόψεις της διαμορφώθηκαν και από δυο φίλους της. Ο ένας έζησε ως παιδί στην Ινδία όταν βρισκόταν υπό τη βρετανική εξουσία και ο άλλος έζησε στην Πράγα υπό τους Ναζί.

"Και στους δυο φαινόταν τόσο περιέργη η συμπεριφορά των Βρετανών" λέει η ίδια. Δεν θυμάται πολλά από την τρέλα για τους βασιλείς, καθώς εκείνη ζούσε σε μια περιοχή όπου βασίλευαν οι προοδευτικές αρχές.

Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, όσα συνταρακτικά γεγονότα, η βασιλεία φαίνεται να ασκεί ακόμα γοητεία στους Βρετανούς και όχι μόνο.

Με πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Σία Κοσιώνη – Κώστας Μπακογιάννης: Το "δικό τους" Πάσχα στο Καρπενήσι

Η Σία Κοσιώνη και ο Κώστας Μπακογιάννης μοιράζονται στιγμιότυπα από το "Πάσχα στο χωριό".

03 Μαϊ 2024

Εύα Μέντες: "Δεν θα μπορούσα να είχα κάνει παιδιά σε άλλη ηλικία" λέει η σταρ και κάποιες από εμάς συμφωνούμε- πολύ

Η Εύα Μέντες εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να κάνει παιδιά μετά τα 40 κι εμείς αναρωτιόμαστε αν όντως έχει δίκιο.

Περισσότερα από

News

03 Μαϊ 2024

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το app των "άπιστων" και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων

Το Ashley Madison είναι ένα app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση. Το 2015 μετρώντας 37 εκ. χρήστες υπέστη πανωλεθρία καθώς χάκερ δημοσιοποίησαν τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων χρηστών.

03 Μαϊ 2024

Ματούλα Τανιμανίδη: Ο χορός με τον γιο της, Σάκη για μία ξεχωριστή στιγμή

Ο Σάκης Τανιμανίδης μαζί με τη μητέρα του, Ματούλα Τανιμανίδη.

03 Μαϊ 2024

Τζένιφερ Κόνελι: Της ταιριάζει πολύ το total Louis Vuitton outfit

Εντυπωσίασε η ηθοποιός με την ανατρεπτική επιλογή της για την πρεμιέρα του Dark Matter.

03 Μαϊ 2024

Η τρυφερή φωτογραφία της Victoria για τα γενέθλια του David Beckham

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο "θρύλος" του ποδοσφαίρου David Beckham.

03 Μαϊ 2024

Put Your Hands Up: 80χρονοι παρτάρουν σε night club και ανεβάζουν το κέφι για όλους

Οι οίκοι ευγηρίας στις Βρυξέλλες γίνονται δημιουργικοί και χαρίζουν ξανά ζωή στους ηλικιωμένους με πρωτότυπους τρόπους. Και μας αρέσει πολύ!

03 Μαϊ 2024

Οι άγνωστες σπουδές της Ελένης Μενεγάκη πριν γίνει παρουσιάστρια

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το επάγγελμα της Ελένης Μενεγάκη, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα φώτα της δημοσιότητας.

02 Μαϊ 2024

Σε πακέτο της Amazon βρέθηκε η γάτα που είχε χαθεί από το σπίτι της!

Η γάτα τρύπωσε κατά λάθος σε πακέτο επιστροφής προς την εταιρία και για 1 εβδομάδα ταξίδευε ανά τις ΗΠΑ. Ευτυχώς επιβίωσε μες στο κουτί!

02 Μαϊ 2024

"Και ναι, είσαι @eleftherios_petrounias ο καλύτερος αθλητής όλων των εποχών στην Ευρώπη! Ευλογημένος, άξιος και εμείς υπερήφανες δίπλα σου πάντα"

Η γεμάτη χαρά και υπερηφάνια δήλωση της Βασιλικής Μιλλούση για τον σύζυγό της Λευτέρη Πετρούνια.

02 Μαϊ 2024

Η ανοιξιάτικη Πρωτομαγιά της Μιμής Ντενίση στον ολάνθιστο κήπο της στον Θεολόγο

Η Μιμή Ντενίση καλωσορίζει τον αγαπημένο της μήνα με μια ανοιξιάτικη φωτογραφία.