ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πέθανε η συγγραφέας Μαρία Κοδάμα, χήρα του διάσημου Χόρχε Λουίς Μπόρχες!

Ήταν συγγραφέας, μεταφράστρια και η μοναδική κληρονόμος του σπουδαίου συγγραφέα, Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Αυτό, όμως, που λίγοι γνωρίζουν ήταν η μεγάλη αγάπη της για την Ελλάδα και την Κρήτη.

Η Μαρία Κοδάμα, η χήρα του διάσημου αργεντινού συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, πέθανε την Κυριακή 26 Μαρτίου στο Μπουένος Άιρες σε ηλικία 86 ετών, εξαιτίας επιπλοκών του καρκίνου από τον οποίο έπασχε, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της στον Τύπο.

Η Μαρία Κοδάμα ήταν Αργεντινή συγγραφέας και μεταφράστρια. Χήρα του συγγραφέα, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ήταν η μοναδική ιδιοκτήτρια της περιουσίας του μετά τον θάνατό του το 1986. Ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες είχε κληροδοτήσει στην Μαρία Κοδάμα τα δικαιώματά του ως συγγραφέα σε διαθήκη που συντάχθηκε το 1979, όταν ήταν ακόμη γραμματέας του, και της κληροδότησε τελικά ολόκληρη την περιουσία του το 1985. Παντρεύτηκαν το 1986, λίγο πριν το θάνατο του Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

Πέθανε η συγγραφέας Μαρία Κοδάμα, χήρα του διάσημου Χόρχε Λουίς Μπόρχες!

Η Μαρία Κοδάμα γνώρισε τον διάσημο συγγραφέα του "Βιβλίου των φανταστικών όντων", Χόρχε Λουίς Μπόρχες, όταν ήταν φοιτήτρια, σε μια από τις διαλέξεις του στο Μπουένος Άιρες για την ισλανδική λογοτεχνία. Η επιτυχημένη συγγραφέας και μεταφράστρια παντρεύτηκε τον συγγραφέια μέσω εκπροσώπων σε μια πολιτική διαδικασία στην Παραγουάη στις 26 Απριλίου 1986. Αυτή ήταν μια κοινή πρακτική για τους Αργεντινούς που επιθυμούσαν να παρακάμψουν τους περιορισμούς στο διαζύγιο εκείνη την εποχή, και ο Μπόρχες ήταν ήδη παντρεμένος μια φορά αλλά για πολλά χρόνια αποξενωμένος από την πρώτη του σύζυγο. Την ώρα του γάμου, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες ήταν άρρωστος και πέθανε από καρκίνο στη Γενεύη της Ελβετίας, στις 14 Ιουνίου 1986.

Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό, είναι η ιδιαίτερη σχέση της Μαρίας Κοδάμα με την Κρήτη και την Ελλάδα. Είχε επισκεφτεί το νησί και τη χώρα μας και τη δεκαετία του ΄80 όταν ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες είχε αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης( εκδόθηκε και σχετικός τόμος) είχαν μάλιστα κάνει και περιήγηση στο νησί, αγάπησαν τις ομορφιές και τα μνημεία της. Η ίδια είχε επιστρέψει 30 χρόνια μετά, στην Ελλάδα για ένα συνέδριο και είχε μιλήσει για την αγάπη της αυτή.

"Είμαι πολύ ευτυχισμένη και περισσότερο για τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες γιατί αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα τον αγαπούν, τον θυμούνται και τον σέβονται, κάτι καταπληκτικό."

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Μαϊ 2024

Θανάσης Μπάφας: Έφυγε ο θρύλος των ειδικών δυνάμεων - Έζησε τη φρίκη του πολέμου

Η τελευταία συνέντευξη του Θανάση Μπάφα, που διηγείται ιστορίες από επικίνδυνες αποστολές στον πόλεμο.

17 Μαϊ 2024

"Megalopolis": Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα αποκαλύπτει την πρώτη σκηνή της νέας (και προφανώς συγκλονιστικής) ταινίας του

40 χρόνια και 300 σενάρια, χρειάστηκε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μέχρι να τελειοποιήσει το Megalopolis. Και το πρώτο τρέιλερ της νέας του ταινίας, είναι επιτέλους εδώ.

Περισσότερα από

News

16 Μαϊ 2024

Η κίνηση του William για να μη διαταραχτεί η ιδιωτικότητα της Kate που συνεχίζει τις θεραπείες της

H απόφαση του διαδόχου του θρόνου με σκοπό να προστατεύσει τη σύζυγό του

16 Μαϊ 2024

"Ο Διάβολος φοράει Prada": 10 πράγματα που δεν ήξερες για την κωμωδία

Η αμοιβή της Στριπ, σε ποιον βάσισε την ερμηνεία της, οι σχεδιαστές που δεν έδιναν από φόβο ρούχα τους και πολλά, πολλά ακόμη!

16 Μαϊ 2024

Διαζύγιο για την Τζένιφερ Λόπεζ και τον Μπεν Άφλεκ; "Απλά δεν μπορούν να το κάνουν να δουλέψει"

Πηγή κοντά στο ζευγάρι αποκάλυψε ότι πρακτικά έχουν ήδη χωρίσει.

16 Μαϊ 2024

Piano City Athens: Το πρώτο φεστιβάλ ¨δρόμου" που συμβαίνει κυριολεκτικά σε όλη την πόλη.

Mετά το πρώτο φεστιβάλ τον Μάιο 2023, το αγαπημένο φεστιβάλ δρόμου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά!16, 17, 18, 19 ΚΑΙ 20 Μαΐου όλη η Αθήνα θα γεμίσει μουσική.

16 Μαϊ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι drag queen που θα κρατήσουν την Ολυμπιακή Φλόγα

"Είναι σημαντικό για όλο τον κόσμο να δει ότι στη Γαλλία μπορείς να είσαι drag queen και να μεταφέρεις την Ολυμπιακή Φλόγα" δήλωσε η drag queen, Miss Martini.

16 Μαϊ 2024

Λένα Μαντά: "Ο πατέρας μου πέθανε με άνοια. Καθόλου δεν με ένοιαξε"

Η Λένα Μαντά μίλησε για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο σύζυγός της αλλά και τη δύσκολη σχέση με τους γονείς της.

16 Μαϊ 2024

Το καλοκαίρι της Ελένης Μενεγάκη | Τα ωραιότερα beach looks της

Η παρουσιάστρια απολαμβάνει το καλοκαίρι της, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, ιδιωτικά μαζί με τα αγαπημένα της πρόσωπα.

16 Μαϊ 2024

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ μεταφέρει στο Μπρόντγουεϊ την επιτυχία του "Good Night, and Good Luck"

"Είναι τιμή μου, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, να επιστρέφω στη σκηνή, και ειδικά στο Μπρόντγουεϊ", ανέφερε ο Κλούνεϊ σε δήλωσή του.

16 Μαϊ 2024

Μελέτης Ηλίας: Σίγουρα δεν θυμάσαι ότι είχε παίξει σε αυτήν τη διαφήμιση

Ο αγαπημένος ηθοποιός, Μελέτης Ηλίας, μιλά για τις πτυχές της ζωής του και μας θυμίζει τη διαφήμιση που είχε παίξει στο παρελθόν.

16 Μαϊ 2024

Μαριτίνα Ντενίση:"Σε αγαπάω περισσότερο από τον καθένα"

H Μαριτίνα Ντενίση ευχήθηκε στη μητέρα της με μια τρυφερή φωτογραφία τους