ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όσκαρ 2023: Τι κι αν οι ιστορίες των γυναικών πρωταγωνιστούν φέτος; Ισότητα δεν υπάρχει ούτε στο Χόλιγουντ

Τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του Πανεπιστημίου του UCLA δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυνικά, ιδίως ως προς τη συμμετοχή των γυναικών πίσω από τις κάμερες και σε θέσεις εξουσίας.

H Μισέλ Γιο ταξιδεύει στον χωροχρόνο, η Άντζελα Μπάσετ ηγείται ενός έθνους, η Κέιτ Μπλάνσετ εκμεταλλεύεται τους πάντες. Οι ταινίες των φετινών Oscar έρχονται να αφηγηθούν γυναίκειες ιστορίες.

Είναι ομολογουμένως ένα βήμα, αν φανταστεί κανείς πως παλιότερα οι γυναίκες προορίζονταν μόνο για τους β΄ρόλους και πως καμία παραγωγή δεν θα εμπιστευόταν γυναίκα ως βασική πρωταγωνίστρια, αφού πίστευαν πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εμπορική αποτυχία.

"Είναι μια φανταστική χρονιά για τις γυναίκες" είπε η πρωταγωνίστρια του Tar, Κέιτ Μπλάνσετ στα BAFTA τον περασμένο μήνα. "Και το ξέρουμε πως είμαστε μόνο στη μύτη του παγόβουνου. Κάθε χρόνο έχουμε υπέροχες, ιδιότυπες ερμηνείες που καταρρίπτουν τον μύθο πως η εμπειρία των γυναικών είναι μονολιθική, μονοδιάστατη" συμπλήρωσε η ηθοποιός.

Το Tar βρίσκεται στην κούρσα των Oscar της καλύτερης ταινίας μαζί με το "Τα πάντα όλα" στο οποίο πρωταγωνιστεί η Γιο σε μια περιπέτεια διάσωσης του... κόσμου.

Στο "Οι γυναίκες μιλούν" αντικείμενο είναι οι σεξουαλικές επιθέσεις κατά των γυναικών σε μια κοινότητα, ενώ η Μπάσετ πρωταγωνιστεί ως υπερ-ηρωίδα στο "Black Panther: Wakanda Forever," αντιμετωπίζοντας έναν ολόκληρο πόλεμο.

Υπάρχει ισότητα στο Χόλιγουντ;

Τι κι να φέτος έχουμε περισσότερες γυναικείες ιστορίες; Ισότητα δεν υπάρχει στο Χόλιγουντ και αυτό είναι σαφές.

"Οι γυναίκες σημειώνουν πρόοδο σε κάποιες δραστηριότητες του κινηματογράφου" δήλωσε ο Ντάρνελ Χαντ, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου UCLA και υπεύθυνος για την έρευνα την εκπροσώπηση των κοινωνικών ομάδων στο Χόλιγουντ. "Αλλά έχουμε πολύ δρόμο, ιδίως πίσω από τις κάμερες".

Το 2017 η αποκάλυψη των εγκλημάτων του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν γέννησε το κίνημα #MeToo που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και καταγράφηκε στην ταινία "She Said". Η ακραία περίπτωση του παραγωγού έδειξε ποιες μπορεί να είναι οι συνθήκες όταν όλη η εξουσία συγκεντρώνεται σε αντρικά χέρια, κάτι που ισχύει και για το Χόλιγουντ.

Σύμφωνα με την έρευνα οι γυναίκες σήμερα κατέχουν το 47.2% των πρωταγωνιστικών ρόλων- ποσοστό που αυξήθηκε από το 2017 (ήταν 32.9%). Όμως σκηνοθέτριες ήταν μόλις το 21.8% το 2021 (12.6% το 2017).

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως μόλις 3 γυναίκες έχουν κερδίσει το Όσκαρ στην κατηγορία της σκηνοθεσίας στην ιστορία των Oscar- δηλαδή 3 γυναίκες στα 94 χρόνια του θεσμού.

Προχωράμε όμως μπροστά;

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση όσον αφορά τα ανώτερα στελέχη των εταιριών παραγωγής του Χόλιγουντ: 82% είναι άντρες και 80% στις senior ομάδες (την αμέσως επόμενη κατηγορία από τους executives).

"Πρέπει να παλέψουμε για περισσότερες θέσεις στο τραπέζι, στο τραπέζι της διοίκησης, για να δημιουργηθεί ένας κανόνας" είχε δηλώσει η ηθοποιός Λουπίτα Νιόνγκο.

Για να γίνει πρόοδος στον τομέα της ισότητας στον κινηματογράφο δημιουργήθηκε και το σήμα ReFrame για τις εταιρίες παραγωγής. Όποια εταιρία το χρησιμοποιεί σημαίνει πως προσέλαβε γυναίκες τουλάχιστον κατά το ήμισυ για τα σημαντικά πόστα μπρος και πίσω από τις κάμερες. Το 2022 μόλις 29 εταιρίες πληρούσαν τα κριτήρια, 22 από τις 100 εταιρίες των ΗΠΑ και του Καναδά.

Μάλιστα ο σκηνοθέτης του Tar, Τοντ Φιλντ δήλωσε πως θα του έδιναν μεγαλύτερο μπάτζετ αν ο πρωταγωνιστής της ταινίας του θα ήταν άντρας. "Υπήρχε μια πολύ καλή παράδοση σε δυναμικούς γυναικείους ρόλους τη δεκαετία του '50, δεν ξέρω πώς άλλαξε στην πορεία" πρόσθεσε.

"Σίγουρα γίνονται βήματα μπροστά, και πρέπει να το κρατήσουμε αυτό" δήλωσε η Γιο, ενώ επεσήμανε πως οι γυναίκες πρέπει ακόμα να πιέζουν για ευκαιρίες, ιδίως οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. "Πρέπει να αλλάξουμε αυτή την ανοησία και είμαι εδώ για να το κάνω".

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ απαντά μετά από 60 χρόνια στη δήλωση αγάπης θαυμάστριάς του

"Έντριεν από το Μπρούκλιν, αν ακούς, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ από το Λίβερπουλ σε αγαπάει επίσης"

Περισσότερα από

News

06 Μαϊ 2024

Ελένη Μενεγάκη: Φόρεσε τη νέα εκδοχή του κλασσικού κουστουμιού και όλες το λάτρεψαν

Το μοντέρνο κουστούμι που φόρεσε η Ελένη Μενεγάκη είναι η τάση της φετινής άνοιξης και του καλοκαιριού.

06 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Μαρίνα Σάττι και Έλενα Παπαρίζου τραγουδούν μαζί

Τα τραγούδια τους και η σφιχτή αγκαλιά.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη φορά που θα ήθελα να είμαι αθλήτρια: Για να τρώω το μενού που ετοιμάζουν οι Γάλλοι για τους Ολυμπιακούς

Και θα έτρεχα και ξιφασκία θα έκανα και break dance θα χόρευα, αν ήταν να γευτώ όσα ετοιμάζουν οι Γάλλοι σεφ- ακόμα και τριάστερος μες στο παιχνίδι.

05 Μαϊ 2024

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια: O μπασίστας και η φωνή των Socrates

Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ρόκερ και ιδρυτικό μέλος των Socrates Drank the Conium

05 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Η συνάντηση της Μαρίνας Σάττι με την Ελένη Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στο Μάλμε για το act της στη Eurovision και συνάντησε την εκπρόσωπό μας στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό Μαρίνα Σάττι.

05 Μαϊ 2024

60χρονη στέφθηκε Miss Buenos Aires και θα διαγωνιστεί για τον τίτλο Μις Υφήλιος

Μία 60χρονη δικηγόρος και δημοσιογράφος από την La Plata της Αργεντινής θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό Miss Universe.

05 Μαϊ 2024

Γράφεται ιστορία στο Euro 2024: Οι πρώτες φυλετικά ουδέτερες τουαλέτες είναι γεγονός

Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από την UEFA προς τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ουδέτερα.

05 Μαϊ 2024

11 ζευγάρια διδύμων θα αποφοιτήσουν φέτος από το Λύκειο στην Πενσυλβάνια

"Λέτε να έχει κάτι το νερό;" αστειεύτηκε ο διευθυντής του σχολείου για την ξεχωριστή αποφοίτηση.

05 Μαϊ 2024

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο η καλοκαιρινή φώτο της Κατερίνας Λέχου

Η Κατερίνα Λέχου, έκανε την καλοκαιρινή της εξόρμηση και μας το έδειξε με μια αποκαλυπτική φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.