ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γκρας: Η πόλη των αρωμάτων στη Γαλλία ανησυχεί τώρα για τα λουλούδια της

Στην ολάνθιστη Γκρας παράγονται λουλούδια που αποτελούν τις πρώτες ύλες για τα αρώματα των μεγάλων οίκων. Όμως η κλιματική αλλαγή τώρα απειλεί την παραγωγή της.

Η Γκρας είναι η πόλη των αρωμάτων και των αρωματοποιών. Χτισμένη στη νότιο Γαλλία, σε υψόμετρο 350 μ., χαϊδεύει με το βλέμμα της στο βάθος τη Νίκαια και το Σαν Τροπέ.

Μια πόλη που ευωδιάζει ρόδα, γιασεμί και λεβάντα. Βλέπετε γύρω της στα χωράφια καλλιεργούνται λουλούδια, αφού το κλίμα ευνοεί την ανάπτυξή τους. Εδώ έχουν την έδρα τους σημαντικοί οίκοι αρωματοποιίας (όπως οι Gallimard, Molinard, Fragonard κ.ά), ενώ διάσημοι γαλλικοί οίκοι Μόδας διατηρούν τις δικές τους φυτείες με ρόδα και γιασεμί στην ευρύτερη περιοχή της Γκρας.

Η πόλη αποτελεί "υπερδύναμη" στον τομέα των φυσικών αρωμάτων αφού παράγει τα 2/3 της εθνικής παραγωγής, τόσο αιθέρια έλαια και αρώματα, όσο και φυσικά αρώματα για τρόφιμα με τον κύκλο εργασιών της να εκτιμάται στα 600 εκ. ευρώ. Aν και η παραγωγή έχει μειωθεί συγκριτικά με τις αρχές του περασμένου αιώνα, αφού πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν πλέον συνθετικά αρωματικά, αντί για φυσικά.

Κάθε χρόνο η Γκρας φιλοξενεί το Φεστιβάλ Γιασεμιού με παρελάσεις και λευκοντυμένες γυναίκες να ραίνουν τους επισκέπτες με γιασεμί, ενώ εδώ βρίσκονται επίσης τo Musee International dela Parfumerie αλλά και η Σχολή Grasse Institute of Perfumerie. Αν τύχει να την επισκεφθείτε, θυμηθείτε πως όλοι σχεδόν οι οίκοι έχουν τις πόρτες τους ανοιχτές για τους επισκέπτες προκειμένου να τους ξεναγήσουν και να τους μυήσουν στον σαγηνευτικό τους κόσμο.

Πολλές διάσημες "μύτες" πέρασαν και περνούν από αυτή την πανέμορφη μεσογειακή πόλη για να εκπαιδευτούν, αφού εδώ υπάρχουν οι καλύτερες σχολές αρωματοποιϊας, αλλά και εργαστήρια στα οποία εκπαιδεύονται οι φοιτητές.

Θα έχουμε αρώματα στο μέλλον;

Η Γκρας παράγει πρώτες ύλες, έλαια και αρώματα από τον 17ο αιώνα. Το κλίμα της ήταν ιδανικό, μόνο που τώρα αντιμετωπίζει κι εκείνη το σκοτεινό χάδι της κλιματικής αλλαγής. Την παλιά εποχή, όταν έπιαναν οι ζέστες οι αγρότες έκαναν πορεία μες στο χωριό παρακαλώντας τη βροχή να πέσει. Σήμερα όμως;

Η παραγωγή μειώνεται λόγω των αλλαγών στη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα οι τιμές να φτάνουν στα ύψη, όπως αυτή του γιασεμιού. Ξηρασία, καύσωνες, υπερβολικές κι απότομες βροχοπτώσεις προκαλούν μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες με αποτέλεσμα να χάνεται πολύ μεγάλο μέρος τους. Για παράδειγμα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την ποιότητα των ρόδων ενώ εμποδίζουν κάποια λουλούδια να μεγαλώσουν όπως την τουμπερόζα.

Και βέβαια δεν είναι μόνο η Γκρας και τα δικά της λουλούδια που υποφέρουν. Η βανίλια απειλείται καθώς καλλιεργείται κυρίας στην αφρικανική ήπειρο. Για παράδειγμα ένας τυφώνας στη Μαδαγασκάρη το 2017 κατέστρεψε το 30% των φυτειών εκτοξεύοντας την τιμή της στα 600 ευρώ το κιλό.

Τώρα οι καλλιεργητές της Γκρας ενώνουν τις δυνάμεις τους προσπαθώντας να βρουν λύσεις στα θέματα που προκύπτουν, αλλά και να πάρουν όλοι τα μέτρα που πρέπει ώστε να μην διαταράζεται το περιβάλλον περαιτέρω. Πολλοί από τους μεγάλους οίκους τείνουν χείρα βοηθείας, ωστόσο οι καλλιεργητές επιθυμούν να μείνουν ανεξάρτητοι και πιστοί στο επάγγελμα τους, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν προσαρμογές στις επιταγές των άλλων.

Πολλοί αντιπροτείνουν τις συνθετικές πρώτες ύλες ως λύση στο πρόβλημα, όμως αυτή η προσέγγιση δεν θα βρεικανέναν οπαδό εδώ, στην Γκρας. Εξάλλου και οι οίκοι Μόδας θέλουν να συνδέεουν το όνομα τους με την εστέτ περιοχή που είναι διάσημη για την ποιότητα των λουλουδιών της.

(Και με πληροφορίες από την Guardian)

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

News

03 Μαϊ 2024

Πάσχα στο χωριό

Μικρές αλλά πολύτιμες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια.

03 Μαϊ 2024

Swipe right για την Ευρώπη: Μια εφαρμογή τύπου Tinder μας δείχνει με ποιους υποψήφιους των Ευρωεκλογών... ταιριάζουμε

Μια ομάδα νέων σκέφτηκε μια λύση για να αυξήσει τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές της ΕΕ.

03 Μαϊ 2024

Σία Κοσιώνη – Κώστας Μπακογιάννης: Το "δικό τους" Πάσχα στο Καρπενήσι

Η Σία Κοσιώνη και ο Κώστας Μπακογιάννης μοιράζονται στιγμιότυπα από το "Πάσχα στο χωριό".

03 Μαϊ 2024

Εύα Μέντες: "Δεν θα μπορούσα να είχα κάνει παιδιά σε άλλη ηλικία" λέει η σταρ και κάποιες από εμάς συμφωνούμε- πολύ

Η Εύα Μέντες εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να κάνει παιδιά μετά τα 40 κι εμείς αναρωτιόμαστε αν όντως έχει δίκιο.

03 Μαϊ 2024

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το app των "άπιστων" και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων

Το Ashley Madison είναι ένα app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση. Το 2015 μετρώντας 37 εκ. χρήστες υπέστη πανωλεθρία καθώς χάκερ δημοσιοποίησαν τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων χρηστών.

03 Μαϊ 2024

Ματούλα Τανιμανίδη: Ο χορός με τον γιο της, Σάκη για μία ξεχωριστή στιγμή

Ο Σάκης Τανιμανίδης μαζί με τη μητέρα του, Ματούλα Τανιμανίδη.

03 Μαϊ 2024

Τζένιφερ Κόνελι: Της ταιριάζει πολύ το total Louis Vuitton outfit

Εντυπωσίασε η ηθοποιός με την ανατρεπτική επιλογή της για την πρεμιέρα του Dark Matter.

03 Μαϊ 2024

Η τρυφερή φωτογραφία της Victoria για τα γενέθλια του David Beckham

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο "θρύλος" του ποδοσφαίρου David Beckham.

03 Μαϊ 2024

Put Your Hands Up: 80χρονοι παρτάρουν σε night club και ανεβάζουν το κέφι για όλους

Οι οίκοι ευγηρίας στις Βρυξέλλες γίνονται δημιουργικοί και χαρίζουν ξανά ζωή στους ηλικιωμένους με πρωτότυπους τρόπους. Και μας αρέσει πολύ!