ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Διαισθητική διατροφή":το δίδυμο των διατροφολόγων που υποστηρίζει ότι πρέπει να τρώμε ό,τι μας κάνει κέφι

Τέλος με τις ενοχές.

Η "διαισθητική διατροφή", όπως την αντιλαμβάνεται το δίδυμο διαιτολόγων-διατροφολόγων, Elyse Resch και Evelyn Tribole, μας προτείνει να εγκαταλείψουμε τις περιοριστικές δίαιτες και να συντονιστούμε με την επιθυμία μας, όπως κάναμε όταν ήμασταν παιδιά.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα να ικανοποιούμε την πείνα μας αντί να την ξεγαλάμε, να αναζητάμε τη χαρά και την απόλαυση στο φαγητό, αλλά και να δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να καταλάβει αν έχει χορτάσει σταματώντας για λίγο στη μέση περίπου του φαγητού μας.

"Μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε", εξήγησε η κ. Resch, 77 ετών. "Μπορείτε να το κάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας".

Η ιδέα της ελεύθερης διατροφής ήταν ιδιαίτερα τολμηρή όταν η κ. Resch και η κ. Tribole, 63 ετών, συνέγραψαν το βιβλίο "Intuitive Eating: A Revolutionary Anti-Diet Approach" το 1995, σε μια εποχή που κυριαρχούσε η διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα, το μανιφέστο τους που προέτρεπε τους ανθρώπους να "απορρίψουν τη νοοτροπία της δίαιτας" και να "σεβαστούν" το σώμα τους έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος του σύγχρονου κινήματος κατά της δίαιτας, επιπλήττοντας το keto, το paleo και τις καθαριότητες και δίνοντας στους αναγνώστες - και στους εαυτούς τους - "άνευ όρων άδεια να τρώνε".

Το "Intuitive Eating" έχει πουλήσει περισσότερα από 700.000 αντίτυπα από το 1995, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο St. Martin's Press, ο οποίος εξέδωσε την τέταρτη έκδοση το 2020. Το σύστημα έχει αναφερθεί 1,4 δισεκατομμύρια φορές στο TikTok, με τα bao buns και τα πάντα bagels να πρωταγωνιστούν σε ημερολόγια "Τι τρώω σε μια μέρα όταν τρώω διαισθητικά" των χρηστών. Ακόμα και η Demi Lovato είναι μεταξύ των διασημοτήτων που έχει αγκαλιάσει το σύστημα.

Μια εναλλακτική λύση στην εμμονή με το φαγητό

Όταν άνοιξαν το γραφείο τους στο Beverly Hills το 1993, και οι δύο διαιτολόγοι παρατήρησαν ότι ακόμη και τα απλά προγράμματα διατροφής που είχαν εκπαιδευτεί να δίνουν στους ασθενείς -προτείνοντας μια αναλογία ανάμεσα στις ομάδες των τροφών και συνιστώντας "υγιεινές αντικαταστάσεις" -όπως κοτόπουλο αντί για μοσχάρι- οι άνθρωποι δεν κατάφερναν να τα τηρήσουν. Η κ. Resch σκέφτηκε τότε πως: "δεν μπορώ να το κάνω αυτό στους ανθρώπους πια".

Η ίδια ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει αγώνας με το φαγητό. Στα 30 της, πριν γίνει διατροφολόγος, από τη μία λιμοκτονούσε και μετά έτρωγε. "Προσπαθούσα να μην τρώω μεσημεριανό και το απόγευμα δεν άντεχα άλλο και έτρωγα κάτι και μετά ένιωθα τόσο ένοχη που έσπασα τη "δύναμη της θέλησής" μου", είπε η κ. Resch, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος του φαγητού της ήταν μια διαφυγή από δύσκολο πρώτο γάμο της.

"Το να υπολογίζω τις θερμίδες", είπε, "με απομάκρυνε εντελώς από τη δυστυχία που ένιωθα".

Στη δεκαετία του 1990, η κ. Tribole ήταν η μόνιμη διατροφολόγος της Columbia Pictures, η οποία συνεργαζόταν με ηθοποιούς για να τους προετοιμάσει για τους ρόλους τους (βέβαια αρνήθηκε να κατονομάσει κάποιον από αυτούς από σεβασμό στην ιδιωτική τους ζωή). Ακόμα και με ιδιωτικούς σεφ και γυμναστές, οι διάσημοι πελάτες της πάλευαν με τυποποιημένα σχέδια γευμάτων.

Η κ. Resch και η κ. Tribole διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες έκαναν τους ανθρώπους να έχουν μεγαλύτερη εμμονή με το φαγητό. Έτσι, η κ. Resch και η κ. Tribole σκέφτηκαν μια εναλλακτική λύση: "Όταν έχετε την άδεια να φάτε και ξέρετε ότι μπορείτε να ξαναφάτε το αγαπημένο σας φαγητό, αυτό δεν γίνεται αυτό το τελευταίο δείπνο", δήλωσε η κ. Tribole.

Σήμερα υπάρχουν 2.000 πιστοποιημένοι σύμβουλοι διαισθητικής διατροφής σε 40 χώρες. Προτείνουν στους πελάτες τους να πετάξουν τις εφαρμογές υπολογισμού θερμίδων και τα προγράμματα διατροφής και να δουλέψουν στο να αναγνωρίζουν τα σημάδια της πείνας, δίνοντας σημασία σε "κάθε θόρυβο ή βιολογική αίσθηση ή διάθεση"- από το γουργουρητό του στομάχου μέχρι έναν ελαφρύ πονοκέφαλο, την έλλειψη πνευματικής συγκέντρωσης ή την "γκρίνια".

Στη συνέχεια, μπορούν να τρώνε ό,τι επιθυμούν, χωρίς να το θεωρούν "καλό" ή "κακό". "Παρατηρήστε πώς αισθάνεται το σώμα σας όταν τρώτε αυτό το φαγητό και πόσο ικανοποιητικό είναι για τη γλώσσα σας" και αναζητήστε ενεργά την ευχαρίστηση από τα γεύματα, δίνοντας προσοχή στη γεύση, την υφή, το άρωμα- πάρτε "αρκετές βαθιές αναπνοές" πριν καθίσετε να φάτε και απολαύστε το φαγητό προτείνουν στο βιβλίο τους.

Μόλις φάτε, το βιβλίο σας καθοδηγεί, να δώσετε χρόνο και σημασία στο σώμα σας. "Ακούστε τα σήματα του σώματος που σας λένε ότι δεν πεινάτε πια", λέει. "Παρατηρήστε τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε χορτάσει. Κάντε παύση στη μέση του φαγητού και ρωτήστε τον εαυτό σας πώς είναι η γεύση του φαγητού και ποιο σε ποιο επίπεδο είναι η πείνα σας".

Οι άνθρωποι συχνά ανησυχούν ότι το διαισθητικό φαγητό θα οδηγήσει στη λαιμαργία. "Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος που έχουν οι άνθρωποι: Αν δώσω στον εαυτό μου την άδεια να φάω ό,τι θέλω, δεν θα σταματήσω ποτέ να το τρώω", δήλωσε η κ. Resch. Στην αρχή, ειδικά αν έχουν συνηθίσει να περιορίζουν τη διατροφή τους, οι νέοι διαισθητικοί τρώγοντες τείνουν να έλκονται από τα τρόφιμα που προηγουμένως ήταν απαγορευμένα και "τρώνε πέρα από την πληρότητα", σημείωσε η κα Resch. Η καθοδήγησή της: Συνεχίστε να δίνετε στον εαυτό σας "πλήρη ελευθερία" να τρώει. Πρόσθεσε: "Πάρτε όσες συσκευασίες Oreos θέλετε. Μόλις οι άνθρωποι πραγματικά βυθιστούν στην αίσθηση ότι μπορούν αν θέλουν να το φάνε, δεν το χρειάζονται πια- μπορούν να πουν "ε, καλά δεν χρειάζεται να το φάω όλο".

Προφανώς υπάρχουν αντιρρήσεις και σκεπτικισμός για το σύστημα της "διαισθητικής διατροφής" και κανείς θα πρέπει να έχει κατά νου πως θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, όμως το δίδυμο των διαιτολόγων προτείνει μια οδό χωρίς τύψεις, που ίσως συμβάλλει αποφασιστικά στο να τρώμε καλά και να αντιμετωπίζουμε το φαγητό ως πηγή χαράς.

Πηγή: The New York Times

Aκολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

07 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: To look της Μαρίνας Σάττι που ενθουσίασε τους fans της

Το γαλλικό brand που προτίμησε για την εμφάνισή της, στην τελετή έναρξης της Eurovision 2024.

07 Μαϊ 2024

Καταλήψεις για τη Γάζα σε Οξφόρδη kai Κέιμπριτζ

Βρετανοί φοιτητές έστησαν σκηνές στις ιστορικές πανεπιστημιουπόλεις της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ.

Περισσότερα από

News

07 Μαϊ 2024

Met Gala 2024 | Τα ζευγάρια που ξεχώρισαν στο χαλί

To φετινό Met Gala ήταν μια ευκαιρία για να δείξουν το πόσο ταιριαστοί είναι ακόμη και στιλιστικά.

07 Μαϊ 2024

Σταμάτης Φασουλής: Η Άννα Παναγιωτοπούλου, ήταν ο άνθρωπος της ζωής μου. Ό,τι έψαχνα το βρήκα σε εκείνη

"Είναι η μισή μου ζωή και το μισό μου σώμα", εξομολογήθηκε ο Έλληνας σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας.

07 Μαϊ 2024

No Woman's Land: Σε 11 χρόνια φυλάκισης έπειτα από μυστική δίκη καταδίκασαν 29χρονη στη Σαουδική Αραβία για τα ρούχα και τις αναρτήσεις της

Ασκήθηκε ποινική δίωξη στη Μανάχελ αλ Οτάιμπι, 29 ετών, επειδή πήγε σε καταστήματα χωρίς αμπάγια.

07 Μαϊ 2024

Ο Κιάνου Ριβς υμνεί τη δημιουργικότητα σε νέο ντοκιμαντέρ

"Θέλουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα: "Από πού πηγάζει η ανθρώπινη δημιουργικότητα και εφευρετικότητα;"" είπε ο ίδιος και ο συμπαραγωγός Γκαρντ Χόλινγκερ.

06 Μαϊ 2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ αρνείται να σκηνοθετήσει για τον πιο πολύτιμο λόγο

Παρότι έχει σκηνοθετήσει στο παρελθόν, αυτή την περίοδο δεν θέλει να το κάνει.

06 Μαϊ 2024

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ απαντά μετά από 60 χρόνια στη δήλωση αγάπης θαυμάστριάς του

"Έντριεν από το Μπρούκλιν, αν ακούς, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ από το Λίβερπουλ σε αγαπάει επίσης"

06 Μαϊ 2024

Ελένη Μενεγάκη: Φόρεσε τη νέα εκδοχή του κλασσικού κουστουμιού και όλες το λάτρεψαν

Το μοντέρνο κουστούμι που φόρεσε η Ελένη Μενεγάκη είναι η τάση της φετινής άνοιξης και του καλοκαιριού.