ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Noma: Kλείνει το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου με τον πιο κακοποιητικό σεφ

Το εστιατόριο έχει τρία αστέρια Μισελέν αλλά ο Ρετζέπι, όπως πολλοί διάσημοι σεφ, είχε κατηγορηθεί ότι έθιγε λεκτικά τους συνεργάτες του.

Με μια σύντομη ανάρτηση ο σεφ του Noma, René Redzepi, ανακοίνωσε πως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο θα κλείσει σύντομα τις πόρτες του: "Αγαπητοί φίλοι, έχουμε σημαντικά νέα. Ετοιμάζουμε εδώ και καιρό κάτι και με ενθουσιασμό θα ήθελα να μοιραστώ το ξεκίνημα ενός νέου κεφαλαίου, του noma 3.0" έγραψε εξηγώντας πως ο χειμώνας του 2024 θα είναι η τελευταία σεζόν λειτουργίας του εστιατορίου. "Για να συνεχίσουμε να είμαστε το Noma πρέπει να αλλάξουμε" σημείωσε ο ίδιος ενώ συμπλήρωσε πως το Noma θα πάψει να λειτουργεί ως εστιατόριο και θα μετατραπεί σε εργαστήριο ανάπτυξης νέων ιδεών και προϊόντων.

Από τότε που άνοιξε τις πόρτες του πριν από δύο δεκαετίες, το Noma έχει μεταμορφώσει το fine dining.

Το εστιατόριο της Κοπεγχάγης -το οποίο αυτή την εποχή σερβίρει από ψητή καρδιά ταράνδου πάνω σε πευκοβελόνες μέχρι παγωτό σαφράν μέσα σε μπολ από κερί μέλισσας- έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη, νέα κατηγορία "γαστρο-τουριστών" που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στη πρωτεύουσα της Δανίας και οργανώνουν ολόκληρα ταξίδια με επίκεντρο την επίσκεψη στο εστιατόριο. Το μενού γευσιγνωσίας του κοστίζει περίπου 500 ευρώ. Παρόλα αυτά, ο Redzepi δήλωσε σήμερα πως το Noma θα πάψει να εξυπηρετεί πελάτες στα τέλη του 2024.

Ο ίδιος ο Ρετζέπι έχει παραδεχθεί σε συνεντεύξεις του ότι η πίεση για την επιτυχία αλλά και η διάθεσή του να αναπτυχθεί ως άνθρωπος (χωρίς την απίστευτη ενέργεια, πειθαρχία αλλά και αλαζονεία που τον διέκρινε όταν πρωτοάνοιξε το Νoma το 2003) τον έστειλαν πολλές φορές εξαντλημένο στο ντιβάνι της ψυχανάλυσης όπως και σε περιπάτους περισυλλογής στα δάση προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει αυτό που του έφερε τόση δόξα, ψάχνοντας έναν τρόπο να το συνδυάσει επιτυχημένα με την αρμονική οικογενειακή ζωή (σημαντική αξία για τους Δανούς) και την προσωπική του ευτυχία. "Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει, δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό πλέον", δηλώνει στα 45 του χρόνια.

Ο Ρετζέπι, όπως πολλοί διάσημοι σεφ, είχε κατηγορηθεί ότι έθιγε λεκτικά τους συνεργάτες του, συμβάντα που δημοσιοποιούνταν αστραπιαία στο Instagram κάθε εργαζόμενου και βέβαια μείωναν το γόητρο του ξακουστού εστιατορίου και του ίδιου του σεφ.

Ο Φιλανδός Κιμ Μικκόλα, σεφ για τέσσερα χρόνια στο πολυτελές δανέζικο εστιατόριο, παρομοίασε το fine dining με μια σκληρή εργασία που εμπεριέχει "την κακοποίηση σχεδόν εξ ορισμού", όπως το μπαλέτο ή η εξόρυξη διαμαντιών. Ο ίδιος τράβηξε πάντως προς μια συνεταιριστική αλυσίδα τηγανητού κοτόπουλου, το KotKot, αποχαιρετώντας δια παντός την υψηλή πλευρά της εστίασης.

Ο ίδιος έχει παραδεχθεί: "Ήμουν νταής για ένα μεγάλο μέρος της καριέρας μου. Φώναξα και έσπρωξα κόσμο… Έτσι με είχαν μάθει να μαγειρεύω και ήταν ο μόνος τρόπος που ήξερα για να περάσω ένα μήνυμα" είπε αλλά ο κύκλος της κακοποίησης δεν κλείνει εύκολα. Το Noma δεν φημιζόταν για δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων της, με το εστιατόριο να βασίζεται σε απλήρωτους ασκούμενους. Αναγκάστηκε να πληρώνει τους ασκούμενους, μια αλλαγή που έχει προσθέσει τουλάχιστον 50.000$ στο μηνιαίο κόστος εργασίας του εστιατορίου.

Και έτσι ο σεφ αποφάσισε ότι δεν είναι βιώσιμο να παράγει έτσι fine dining.

Read Next

Περισσότερα από

News

14 Μαϊ 2024

Silia Kapsis: "Έχω να δω τον πατέρα μου από 5 χρονών"

Το κορίτσι που σήκωσε ψηλά τη σημαία της Κύπρου στη Eurovision μίλησε για τη ζωή της.

14 Μαϊ 2024

Το νέο hot couple: Η Κέιτ Μος χέρι- χέρι με τον εγγονό του Μπομπ Μάρλεϊ

Όλα δείχνουν πως ένας νέος έρωτας ανατέλλει.

14 Μαϊ 2024

Πένθος για τη Βάνα Μπάρμπα, καθώς απεβίωσε η μητέρα της

Η μητέρα της έφυγε σε ηλικία 85 ετών.

14 Μαϊ 2024

Φεστιβάλ Καννών 2024: Ο Γιώργος Λάνθιμος έτοιμος να ξαναγράψει ιστορία

Το 77ο Φεστιβάλ των Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου και ο Γιώργος Λάνθιμος είναι έτοιμος να κατακτήσει τον πρώτο του Χρυσό Φοίνικα.

14 Μαϊ 2024

Ζερόμ Καλούτα -Θανάσης Αλευράς: "Οι σχολιαστές της Eurovision δεν έλαβαν καμία αμοιβή!"

Ο Ζερόμ Καλούτα απάντησε σε όσους θεώρησαν ότι "σπαταλήθηκε κρατικό χρήμα για εκείνους".

14 Μαϊ 2024

H Άντζελα Γκερέκου θα υποδυθεί την πριγκίπισσα Σίσσυ σε νέα παραγωγή

Η Άντζελα Γκερέκου θα παίξει στη θεατρική παράσταση "Sissy in Heaven" στην οποία θα κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

14 Μαϊ 2024

Τέρενς Κουίκ: "Παραιτήθηκα γιατί δεν άντεχα άλλο την Έμυ Λιβανίου"

Σε μια αποκαλυπτική εξομολόγηση προχώρησε ο Τέρενς Κουίκ.

14 Μαϊ 2024

Αυτός είναι ο σύντροφος της Μαρίνας Σάττι - Επέστρεψαν μαζί στην Αθήνα

Μετά την αποκάλυψη της σχέσης τους, ο σύντροφος της Μαρίνας Σάττι διέγραψε τους λογαριασμούς του στα social media.

14 Μαϊ 2024

Η Ελένη Φουρέιρα έγινε νονά!

Φωτογραφίες από τη βάφτιση ανέβηκαν στα social media.

14 Μαϊ 2024

Πόσα λάθη μπορεί να έκανε φέτος η ΕΒU;- Απαγόρευσε και τη σημαία της ΕΕ!

"Η ασυνέπεια στη στάση της EBU έχει αφήσει εμένα και πολλά εκατομμύρια θεατές σας να αναρωτιούνται για το τί και για ποιόν είναι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision", γράφει μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς στην επίσημη επιστολή του.