ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ανοίξε την πόρτα, ήρθε ο Δήμαρχος για δείπνο!

Κι όμως ένας Δήμαρχος στην Ισπανία βρήκε τον τρόπο να επικοινωνεί άμεσα και ουσιαστικά με τους συμπολίτες του.

Όλα ξεκίνησαν με ένα tweet τον περασμένο Οκτώβριο. "Θα ήθελα να δειπνήσουμε μαζί στο σπίτι σου. Θα φέρω το επιδόρπιο". Αυτό που ακολούθησε ήταν μια βροχή προσκλήσεων για τον δήμαρχο Μισέλ Μοντανέ που τα περισσότερα βράδια του επισκέπτεται τα σπίτια αγνώστων στον Δήμο του προκειμένου να ακούσει τις απόψεις και τις ανάγκες τους.

"Χτυπάω το κουδούνι και λέω: γεια είμαι ο Δήμαρχος" δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian o κ. Μοντανέ. "Φτάνω μόνος μου, χωρίς αστυνομία, χωρίς συμβούλους".

Ο πολιτικός είναι δήμαρχος σε μια μικρή πόλη στην ανατολική Ισπανία, την Xirivella, από το 2015. Αυτή είναι η νέα μέθοδος επικοινωνίας με τους πολίτες που σκέφτηκε προκειμένου να ακούσει πραγματικά όσα έχουν να πουν. Ίσως δεν καταφέρει να ακούσει και τους 31.000 πολίτες, σίγουρα όμως είναι σε θέση να καταγράψει τον παλμό της πόλης του, αφού ήδη έχει δειπνήσει με 60 ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ίδιος δεν περίεμενε αυτή την ανταπόκριση και την αδημονία των πολιτών να μοιραστούν τα προβλήματα και τις επιτυχίες τους με τον δήμαρχο την ώρα που σερβίρεται κάποιο χαμόν στο τραπέζι.

"Το φαγητό είναι μάλλον συμβολικό, αφού μπορεί να είναι μια σαλάτα και ένα σάντουιτς. Το σημαντικό είναι πως οι άνθρωποι ανοίγουν τα σπίτια τους" είπε. "Και μόλις δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και εγγύτητας, πέφτουν οι τοίχοι και ο κόσμος μού λέει ακριβώς ό,τι έχει στο μυαλό του" προσθέτει ο δήμαρχος.

Έτσι από την Δευτέρα ως την Παρασκευή φτάνει στα σπίτια των συμπολιτών του στις 9:00 μ.μ και φέρνει μαζί του γλυκάκια ή τούρτες από τοπικά ζαχαροπλαστεία. Και η συζήτηση μπορεί να φτάσει ως και τις πρώτες πρωινές ώρες. Υπερωρίες δηλαδή για τον δήμαρχο!

Κάποιοι από τους οικοδεσπότες του έχουν ρίζες στην περιοχή και άλλοι έχουν μεταναστεύσει από την Ουκρανία ή την Βουλγαρία. Το μενού; Από πόριτζ ως χοιρινό wellington. Βέβαια παρέες πολιτών στα 20κάτι τους τον έχουν πάει και σε μπαρ, ενώ τον επόμενο μήνα θα δειπνήσει και με παπά.

Ο δήμαρχος φέρνει μαζί του και ένα τετράδιο όπου σημειώνει αναλυτικά όσα τού λένε οι πολίτες. Εξάλλου, τον βομβαρίζουν με προτάσεις και ιδέες- από ένα νέο ωδείο ή δημοτικό γυμναστήριο. Αλλά το σημαντικό είναι η εποικοδομητική κριτική και όσα έχουν να του πουν για την καθαριότητα της πόλης, ως το πράσινο. "Το εκτιμώ ειλικρινά" λέει εκείνος. "Δεν θέλω να ακούω μόνο τα καλά, γιατί τότε δεν ξέρεις τι είναι αληθινό και τι όχι".

Όμως ο κόσμος δεν περιορίζεται σε δημόσια ζητήματα. "Μου λένε και προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματα ή θέματα που αφορούν την εκπαίδευση. Ανοίγονται πραγματικά" δηλώνει. "Ειλικρινά δεν ξέρω κάθε φορά τι θα βρω, έχω γνωρίσει μερικές υπέροχες οικογένειες".

Το ημερολόγιο του είναι γεμάτο ως και τον Μάρτιο. Πολλοί τον ρωτούν πώς και δεν φοβάται να πηγαίνει χωρίς συνοδεία, αλλά εκείνος επιμένει ότι δεν υπάρχει λόγος αφού δεν είναι πολιτικοποιημένες οι συζητήσεις αυτές. Απεναντίας ο ίδιος πιστεύει ότι είναι μια πολύ αποδοτική μέθοδος. "Φανταστείτε 8.600 δημάρχους στην Ισπανία- αλλά και σε άλλες χώρες- να πήγαιναν για δείπνο, όχι κάθε βράδυ, ίσως ακόμα και μια φορά τον μήνα στο σπίτι των γειτόνων τους. Θα μείωνε δραματικά την ένταση, τον θυμό και ο κόσμος θα γνώριζε επιτέλους πραγματικά τους εκπρόσωπούς τους".

Πηγή: The Guardian

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

02 Μαϊ 2024

Η ανοιξιάτικη Πρωτομαγιά της Μιμής Ντενίση στον ολάνθιστο κήπο της στον Θεολόγο

Η Μιμή Ντενίση καλωσορίζει τον αγαπημένο της μήνα με μια ανοιξιάτικη φωτογραφία.

02 Μαϊ 2024

Δεκάχρονος παρίστανε τον "νεκρό" για να μην τον σκοτώσει η μητέρα του

Σε ηλικία μόλις 10 ετών το αγοράκι παρίστανε τον πεθαμένο προκειμένου να ξεφύγει από την αδίστακτη μητέρα του.

Περισσότερα από

News

02 Μαϊ 2024

Οι άγνωστες σπουδές της Ελένης Μενεγάκη πριν γίνει παρουσιάστρια

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το επάγγελμα της Ελένης Μενεγάκη, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα φώτα της δημοσιότητας.

02 Μαϊ 2024

"Πήρες Ozempic;" Η ασύλληπτη γκάφα της Μπάρμπρα Στρέιζαντ προς την Μελίσσα ΜακΚάρθι πήρε την καλύτερη "πληρωμένη" απάντηση από την ηθοποιό

Η τραγουδίστρια έσβησε αμέσως μετά το σχόλιο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Η απάντηση της ηθοποιού όμως κέρδισε τις εντυπώσεις.

02 Μαϊ 2024

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου φόρεσε το τζιν παντελόνι που κάνει τη σιλουέτα να δείχνει ψιλόλιγνη

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου αγαπά τη μόδα και αυτό φαίνεται από τις στυλιστικές της επιλογές.

02 Μαϊ 2024

Αν βρεθείς στο Λονδίνο μην χάσεις την μαγική έκθεση του Marc Quinn στο Kew Gardens

Μια έκθεση εντυπωσιακών γλυπτών που συνομιλούν με τον φυτικό κόσμο περιμένουν τους επισκέπτες του Kew Gardens, ενός από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της μητρόπολης.

02 Μαϊ 2024

Τάιρα Μπανκς - Χάιντι Κλουμ: Η ζωή αρχίζει στα 50

Μια εμφάνιση- έκπληξη στην συναυλία της Μαράια Κάρεϊ στο Λας Βέγκας, έκαναν τα δυο τοπ μόντελς και το γλέντησαν πραγματικά.

02 Μαϊ 2024

Δημήτρης Παπανικολάου: "Δεν μπορώ να είμαι περήφανος, επειδή γεννήθηκα 2 μέτρα και καρφώνω καλύτερα, Στόχος μου είναι να εμπνέω τους ανθρώπους"

Για αυτό και συμφωνούμε απόλυτα μαζί του: σημασία δεν έχουν μόνο τα δώρα που μας χάρισε απλώς η Φύση, αλλά ό,τι κατακτούμε με το πνεύμα και την ψυχή μας.

02 Μαϊ 2024

Γιατί η Τζένιφερ Άνιστον αναστάτωσε το διαδίκτυο με τη νέα ανάρτησή της στο Instagram;

Παρότι ήταν μια ανάρτηση για προϊόν η Τζένιφερ Άνιστον έβαλε φωτιές.

02 Μαϊ 2024

Όταν η Ρούνεϊ Μάρα υποδύθηκε τη Μαρία Μαδγαληνή δίπλα στον Χοακίν Φίνιξ

Τότε η ηθοποιός είχε δηλώσει πως η Μαρία Μαγδαληνή υπήρξε "ριζοσπαστική" γυναίκα.

02 Μαϊ 2024

Τομ Χανκς- Ρίτα Γουίλσον: "Ακόμα δεν πιστεύω πως η γυναίκα μου βγαίνει μαζί μου"

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν 36 χρόνια γάμου και έχουν πολλά να πουν για τις σχέσεις.

02 Μαϊ 2024

Ο πρίγκιπας William μιλά για πρώτη φορά για την υγεία της Kate

Τη δική της μάχη με τον καρκίνο δίνει η πριγκίπισσα Kate Middleton, και ο πρίγκιπας William θέλησε να ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξη της υγείας της.