ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Dua Lipa: "Θα είμαι κι’ εγώ Αλβανίδα με χαρτιά"

Η Dua Lipa έλαβε επισήμως την αλβανική υπηκοότητα.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι χορήγησε χθες Κυριακή (27/11) την αλβανική υπηκοότητα στη βρετανίδα ποπ σταρ Dua Lipa για τον ρόλο της στη διάδοση της φήμης των Αλβανών διεθνώς μέσω της μουσικής της.

Ο Μπεγκάι είπε ότι η αλβανικής καταγωγής Λίπα έλαβε την υπηκοότητα ενόψει της 110ης επετείου της ανεξαρτησίας της Αλβανίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προσθέτοντας ότι θεωρούσε τιμή του να το πράξει επειδή η καλλιτέχνιδα έκανε διάσημους τους Αλβανούς σ’ όλο τον κόσμο.

"Θα είμαι κι’ εγώ Αλβανίδα με χαρτιά", είπε η Lipa πριν δώσει τον όρκο της υπηκοότητας στο δημαρχείο των Τιράνων. Η Lipa γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1995 από Αλβανούς γονείς, μετανάστες από το Κοσσυφοπέδιο.

Η Dua Lipa άρχισε να τραγουδά σε ηλικία πέντε ετών και επηρεάστηκε μουσικά από τον πατέρα της, πρώην τραγουδιστή και κιθαρίστα ροκ συγκροτήματος. Ξεκίνησε ν’ ανεβάζει τα τραγούδια της στο YouTube όταν ήταν 14 ετών. Το πρώτο της άλμπουμ με τον τίτλο Dua Lipa κυκλοφόρησε το 2017, ενώ δύο χρόνια αργότερα κέρδισε το βραβείο Grammy για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη.

"Είναι μια απερίγραπτα μεγάλη χαρά μια τέτοια αποδοχή, αγάπη και τα πάντα", είπε η Dua Lipa, η οποία έβγαλε μια φωτογραφία διαβατηρίου, έδωσε δακτυλικά αποτυπώματα και υπέγραψε μια αίτηση για ταυτότητα και διαβατήριο. Η τραγουδίστρια θα ολοκληρώσει την ετήσια περιοδεία συναυλιών της στην κεντρική πλατεία Σκεντέρμπεη των Τιράνων σήμερα για να τιμήσει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Μαζί με τον πατέρα της ίδρυσε το 2016 το ίδρυμα Sunny Hill για να συγκεντρώσει κεφάλαια από τις ετήσιες συναυλίες οι οποίες πραγματοποιούνται στην πατρίδα της, το Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Ποια είναι η Dua Lipa

Η Dua Lipa παρόλο που είναι "φτιαγμένη με τα υλικά του σταρ”, δεν μοιάζει με τις συνηθισμένες pop star της εποχής μας. Στα 27της χρόνια έχει καταφέρει να μιλάει όλος ο πλανήτης για τη δισκογραφία της (και ιδιαίτερα για το εξαιρετικό άλμπουμ Future Nostalgia), αλλά και για τις εμφανίσεις της επί σκηνής.

Παιδί μεταναστών

Η Dua Lipa μεγάλωσε σε οικογένεια που λάτρευε τη μουσική. Οι γονείς της ήταν από το Κόσοβο. Ταξίδεψαν στο Λονδίνο το 1992, την περίοδο δηλαδή που τα Βαλκάνια φλέγονταν από πολεμικές συρράξεις. Στο Λονδίνο, ο πατέρας της, αφού σπούδασε marketing, μπήκε εμμέσως στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας εργαζόμενος σε μία μεγάλη εταιρεία παραγωγής που διοργάνωνε μουσικά φεστιβάλ (μεταξύ των οποίων και το Glastonbury). Και βέβαια, η αγάπη του για τη μουσική πέρασε και στην κόρη του.

Dua Lipa σημαίνει Γεννημένη Μαχήτρια

Στα 11 της οι γονείς της αποφάσισαν να γυρίσουν στην Πρίστινα, η ίδια ωστόσο είχε άλλα σχέδια. Στα 14 της ξεκίνησε να κάνει διασκευές τραγουδιών της Pink και της Nelly Furtado –που είναι η κύρια επιρροή της– και τις ανέβαζε στο YouΤube. Ζητούσε να τις τσεκάρουν όσοι είχαν κάποια σχέση με τη μουσική κι έτσι κατάφερνε να κλείνει τοπικά live. Όταν έγινε 15 χρονών κατάφερε να πείσει τους γονείς της να την αφήσουν να επιστρέψει στο Λονδίνο για να κυνηγήσει το όνειρό της στη μουσική.

Για να τα βγάλει πέρα άρχισε να δουλεύει ως μοντέλο, μέχρι που το πρακτορείο τής είπε να χάσει βάρος κι εκείνη δεν το δέχτηκε.

Οι πρώτες επαφές με το modelling

Όταν αποφοίτησε από το σχολείο, για να τα βγάλει πέρα άρχισε να δουλεύει ως μοντέλο, μέχρι που το πρακτορείο τής είπε να χάσει βάρος κι εκείνη δεν το δέχτηκε. Το 2013 είχε ήδη υπογράψει ένα συμβόλαιο με δισκογραφική ενώ δούλευε παράλληλα ως σερβιτόρα. Το τραγούδι της Hotter Than Hell τράβηξε την προσοχή της Warner Bros η οποία τελικά αποφάσισε να της υπογράψει συμβόλαιο.

Η αναγνώριση

To 2016 ήταν η χρονιά που έγινε γνωστή στο ευρύτερο βρετανικό κοινό. Το 2017 βγαίνει το ομώνυμο άλμπουμ Dua Lipa. Το single New Rules έφτασε στην κορυφή των βρετανικών charts, θέση που πήρε γυναίκα τραγουδίστρια για πρώτη φορά μετά το mega-hit της Adele, Hello. Oι επιτυχίες και οι βραβεύσεις έρχονταν η μία μετά την άλλη.

Το άλμπουμ της, το Future Nostalgia (2020), εκτός από το ότι γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, αποθεώθηκε από τις κριτικές. Είχε μάλιστα περίοπτη θέση στις λίστες των μεγαλύτερων μουσικών περιοδικών για τα καλύτερα album του 2020.

Ένα πολύ έξυπνο κορίτσι

Η Dua Lipa είναι μία πολύ έξυπνη γυναικά που είναι και πλήρως εναρμονισμένη με την εποχή της. Ξέρει πολύ καλά, λοιπόν, ότι αργά ή γρήγορα οι pop stars θα κληθούν να πάρουν θέση για διάφορα ζητήματα. Αυτή το κάνει και με το παραπάνω. Στάθηκε σαφέστατα εναντίον του Brexit, είναι φεμινίστρια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΚΙ κοινότητας. Από την άλλη, πρόσφατα ανήρτησε στο Instagram της έναν χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας αναπαράγοντας ακραίες εθνικιστικές θέσεις.

Read Next

01 Μαϊ 2024

"Αγκαλιά μου": Η Ελένη Ράντου σε σπάνια φωτογραφία με τη μητέρα της

Ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη μητέρα της μοιράστηκε η Ελένη Ράντου

01 Μαϊ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ αποκαλύπτει το "κοινωνικό" της πρόσωπο

Η πρώτη ανάρτηση της Τατιάνα Μπλάτνικ μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου με τον Νικόλαο, αφορούσε την πλατφόρμα ψυχικής υγείας που έχει δημιουργήσει.

Περισσότερα από

News

01 Μαϊ 2024

Sporty chic: Η total black εμφάνιση της Άντζελας Γκερέκου και τα sneakers που θα φορέσουμε φέτος την άνοιξη

Πρωινή βόλτα στη Γλυφάδα με μαύρο σύνολο και τα αθλητικά που θα είναι hot την φετινή άνοιξη.

01 Μαϊ 2024

"Becoming Karl Lagerfeld": Τον Ιούνιο η πρεμιέρα της βιογραφικής σειράς

Η σειρά εστιάζει σε έναν έρωτα του Καρλ που πυροδότησε και τη μεγάλη αντιπαλότητα με τον Ιβ Σεν Λοράν.

01 Μαϊ 2024

Γιατί η Τζένιφερ Άνιστον αναστάτωσε το διαδίκτυο με τη νέα αντάρτησή της στο Instagram;

Παρότι ήταν μια ανάρτηση για προϊόν η Τζένιφερ Άνιστον έβαλε φωτιές, αφού δεν φορούσε σουτιέν.

01 Μαϊ 2024

Τζούλι Άντριους: Η σπάνια εμφάνιση της 88χρονης σταρ στα Χάμπτονς

Η αξέχαστη Mary Poppins κομψή και στα 88 της χρόνια.

01 Μαϊ 2024

Πέθανε ο συγγραφέας Πολ Όστερ στα 77 του χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα

Ο Πολ Όστερ είχε γράψει 34 βιβλία, μεταξύ των οποίων και η φημισμένη "Τριλογία της Νέας Υόρκης".

01 Μαϊ 2024

Ευγενία Σαμαρά - Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Είναι μαζί και πολύ ερωτευμένοι - Η εμφάνιση στα Πετράλωνα

Αγκαλιά στα Πετράλωνα το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ - Η γνωριμία των δύο ηθοποιών στο θέατρο και ο κεραυνοβόλος έρωτας.

01 Μαϊ 2024

Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Η μυθιστορηματική ζωή του 75χρονου σταρ που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τον βούρκο

Σε δίκη τον Οκτώβριο ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ για σεξουαλική επίθεση. Δύο γυναίκες κατήγγειλαν τον Γάλλο ηθοποιό για σεξουαλική επίθεση το 2021 στα γυρίσματα της ταινίας "Les Volets verts".

30 Απρ 2024

Δημήτρης Κόκοτας: Άνοιξε τα μάτια του, αντιδρά στα βαθιά ερεθίσματα και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη

"Είναι Μεγάλη Τρίτη έγινε ένα θαύμα. Από την Κυριακή και μετά έγινε ένα θαύμα"

30 Απρ 2024
30 Απρ 2024

Κόρντεϊ Κοξ: "Με χώρισε την ώρα της συνεδρίας χωρίς να το περιμένω!"

Η διάσημη ηθοποιός μίλησε για μια σκληρή εμπειρία που την οδήγησε όμως σε μια αποκάλυψη.