ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Συγκινούν οι νέες τοιχογραφίες του Bansky στην Ουκρανία

Ο guerrilla street artist Bansky δίνει ηχηρό παρών στην Ουκρανία με τις τοιχογραφίες του, όπως με εκείνη που ένα μικρό παιδί κερδίζει έναν ενήλικα στο τζούντο.

Την στήριξή τους στους κατοίκους της Ουκρανίας που εξακολουθούν να δοκιμάζονται από τον πόλεμο και το κρύο εξέφρασε ο street artist Banksy με τρεις νέες τοιχογραφίες του στη χώρα. Ο καλλιτέχνης είναι εξάλλου γνωστός για την κοινωνική ευαισθησία του και τον πολιτικό σχολιασμό μέσα από το έργο του.

Η πρώτη τοιχογραφία, δείχνει έναν άντρα με γενειάδα να απολαμβάνει το μπάνιο του σε μια μπανιέρα. Βέβαια η τοιχογραφία έχει υλοποιηθεί πάνω στα ερείπια σπιτιού που κατέρρευσε από ρωσική επίθεση τον Μάρτιο στην πόλη Horenka.

"Για εμένα συμβολίζει πως κάποιος ξεπλένει όλη τη βρώμα από πάνω του. Τη βρώμα της Ρωσικής κυβέρνησης" δηλώσε στο πρακτορείο Reuters η Τατιάνα Ρεζιτσένκο, 43 ετών,που ζει εκεί. "Αυτή η ζωγραφιά με κάνει να αισθάνομαι ότι ξεπλένομαι κι εγώ από τη βρώμα στην οποία μας έχουν υποβάλει".

Η τοιχογραφία είναι μία από τις επτά που επιβεβαιώσε ο καλλιτέχνης πως έχει φιλοτεχνήσει στην Ουκρανία. Η Τατιάνα Ρεζιτσένκο σημείωσε πως πρόσφερε ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ στην ομάδα Banksy στο διαμέρισμά της, καθώς έκανε πάρα πολύ κρύο όταν έφτασαν για να την ζωγραφίσει.

Η ίδια έχει μόνο μια ξυλόσομπα, καθώς δεν υπάρχει ρεύμα, ούτε θέρμανση ούτε καν τρεχούμενο νερό καθώς μπαίνει ο χειμώνας για τα καλά.

"Οι Ουκρανοί μπορούν να προσαρμοστούν στα πάντα. Δεν έχουμε φως; Δεν πειράζει. Έχουμε κεριά και εναλλακτικές για το ρεύμα με γεννήτριες" είπε η γειτόνισσα Ελένα Κουλινόβιτς. "Όταν έχουν οι γείτονες ρεύμα, πάμε σε εκείνους για να φορτίσουμε τα τηλέφωνά μας και τα power banks. Αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να μας βοηθήσει με την προμήθεια νερού, το οργανώνουμε μόνοι μας".

Στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, με την ατσάλινη πυγμή, συντάσσεται ο βρετανός Banksy. Μια δεύτερη τοιχογραφία του στην Ουκρανία, στην πόλη δείχνει ένα μικρό παιδί να κερδίζει έναν ενήλικα στο τζούντο, αφήνοντας αιχμές πως ο ενήλικας είναι ο Πούτιν, καθώς υπήρξε λάτρης του αθλήματος, πριν τον αποπέμψει η Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος εξαιτίας της εισβολής του στην Ουκρανία.

Μία άλλη δείχνει μία αθλήτρια να κάνει ενόργανη γυμναστική και πάλι σε ερείπια. Μόνο που φοράει ένα κολάρο για τραυματισμούς υπογραμμίζοντας έτσι όσα έχουν υποφέρει οι πολίτες της Ουκρανίας. Είναι αυτή η τοιχογραφία που επέλεξε να ανεβάσει ο Banksy στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram σημειώνοντας μόνο τον τόπο ("Borodyanka, Ukraine") επιβεβαιώνοντας έτσι πως πρόκειται για δικά του έργα.

Η Borodyanka είναι μία από τις πόλεις που δέχτηκε σφοδρά χτυπήματα από τους Ρώσους μετά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Ο guerilla street artist από το Μπρίστολ

O Banksy είναι ένας καλλιτέχνης διεθνούς φήμης που κατορθώνει πάντοτε να προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον με τα έργα του. Δεν έχει αποκαλύψει ποτέ την ταυτότητά του και παραμένει πιστός στην "guerrilla art".

Άρχισε να γίνεται γνωστός από τα πρώτα του έργα στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1990. Με τον καιρό όμως έκανε δουλειές και στο εξωτερικό, καθώς έργα του υπάρχουν στο Παρίσι, την Νέα Υόρκη, την Γιούτα. Τώρα και στην Ουκρανία με τη δουλειά του να εκφράζει το αντιπολεμικό κίνημα.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.

Περισσότερα από

News

28 Απρ 2024

Time 100 Gala: Ούμα Θέρμαν, Μάικλ Τζ. Φοξ, Κάιλι Μινόγκ- οι λαμπερές αφίξεις στο εμβληματικό πάρτι

Το πάρτι για τον εορτασμό της λίστας των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων είναι κάθε χρόνο ένα πολυαναμενόμενο γεγονός.

28 Απρ 2024

Βασιλιάς Κάρολος: H νέα ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ για την υγεία του

Τέλος στις φήμες για επιδείνωση της υγείας του βασιλιά Κάρολου θέλησε να βάλει το Παλάτι με μια ανακοίνωση, αλλά και μια νέα φωτογραφία του βασιλικού ζεύγους.

28 Απρ 2024

Πώς θα τιμήσει η παρέα των Friends τη γλυκόπικρη επέτειο των 20 χρόνων

Η τηλεοπτική παρέα των Friends αποχαιρέτησε τον περασμένο Οκτώβριο τον Mάθιου Πέρι.

28 Απρ 2024

Μουσείο Ακρόπολης: "Παρθενώνας και Βύρωνας. Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βύρωνα"

Τα τελευταία λόγια του λόρδου Βύρωνα πριν πεθάνει λέγεται ότι ήταν για την Ελλάδα.

28 Απρ 2024

Τζον Λένον-Πολ ΜακΚάρτνεϊ: Οι γιοι τους είναι ολόιδιοι με τους μπαμπάδες και κυκλοφορούν νέο single

Μια νέα συνεργασία Λένον- ΜακΚάρτνεϊ είναι το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς.

27 Απρ 2024

Φούτζι: Οι Ιάπωνες μπλοκάρουν" την θέα του όρους Φούτζι στους τουρίστες

Δραστικά μέτρα λαμβάνει η Ιαπωνία καθώς δεν μπορεί να ανεχτεί πια τις κακές συμπεριφορές.

27 Απρ 2024
27 Απρ 2024

Νάνα Μούσχουρη: Συγκλόνισε η 89χρονη διεθνούς φήμης τραγουδίστρια στο Καλλιμάρμαρο

Στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας η Νάνα Μούσχουρη ερμήνευσε τους εθνικούς ύμνους Γαλλίας και Ελλάδας.

27 Απρ 2024

Ανδρέας Μικρούτσικος: "Στη Super Κατερίνα ένιωσα καταπιεσμένος και ότι δεν υπήρχε σεβασμός"

Ανδρέας Μικρούτσικος: "Στη Super Κατερίνα ένιωσα καταπιεσμένος και ότι δεν υπήρχε σεβασμός"