ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

NASA| Εκτοξεύτηκε με επιτυχία η αποστολή με το όνομα της Ελληνίδας θεάς Artemis 1 με προορισμό την Σελήνη

Προς την Σελήνη ταξιδεύει η αποστολή της NASA ώστε να ακολουθήσει ως το 2025 αποστολή με αστροναύτες και την πρώτη γυναίκα που θα πατήσει στο έδαφος του πλανήτη.

Η Γη καλεί και πάλι την Σελήνη. Σήμερα, Τετάρτη 16 Νοεβρίου εκτοξεύτηκε από την NASA η αποστολή Artemis 1 με προορισμό τη Σελήνη ως προπομπός επανδρωμένων αποστολών που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Δώδεκα αστροναύτες έχουν περπατήσει στο φεγγάρι κατά τη διάρκεια έξι αποστολών Apollo από το 1969 ως το 1972. Όμως η αποστολή του Apollo, που πραγματοποιήθηκε διαρκούντος του Ψυχρού Πολέμου, δεν είχε ως μόνο στόχο την συλλογή επιστημονικών δεδομένων, όπως τώρα η αποστολή Artemis, "αδερφή" του Apollo που πρόκειται να οδηγήσει και την πρώτη γυναίκα στην Σελήνη.

"Ήταν απίστευτο να το βλέπεις. Ήταν τόσο φωτεινό και τόσο εκκωφαντικό που το ένιωθες" δήλωσε στο Reuters η αστροναύτης Τζέσικα Μέιρ, μία από τους αστροναύτες που έχουν επιλεγεί για τις επανδρωμένες επιχειρήσεις του Artemis.

Η διευθύντρια της εκτόξευσης του Artemis Τσάρλι Μπλάκγουελ- Τόμσον χαιρέτισε το έργο των συναδέλφων της λέγοντας πως: "είμαστε όλοι μέρος σε κάτι απίστευτα ιδιαίτερο, την πρώτη εκτόξευση του Artemis, το πρώτο βήμα επιστροφής της πατρίδας μας στην Σελήνη και στον Άρη". Η Μπλάκγουελ- Τόμσον ήταν η πρώτη γυναίκα σε αυτή την θέση και μάλιστα σύμφωνα με το έθιμο της NASA, της έκοψαν την γραβάτα αμέσως μετά την επιτυχία της εκτόξευσης.

Ο στόχος της πρώτης (μη επανδρωμένης) αποστολής

Η αποστολή Artemis 1 δεν είναι επανδρωμένη και είναι δοκιμαστική και δεν έχει στόχο την προσελήνωση της κάψουλας Orion, που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά αστροναυτών. Η αποστολή θα διαρκέσει περίπου 25 ημέρες και η κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου. Η κάψουλα δεν πρόκειται να προσεληνωθεί αλλά να ταξιδέψει 97 χλμ από την επιφάνεια της σελήνης, συλλέγοντας πολύτιμα στοιχεία.

Μάλιστα, το Orion μεταφέρει ένα "πλήρωμα" που αποτελείται από τρεις κούκλες στις οποίες έχουν ενσωματωθεί αισθητήρες προκειμένου να καταγράψουν τα επίπεδα ακτινοβολίες και άλλους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τους αστροναύτες.

Μεγάλη σημασία έχει να δοκιμαστεί η ανθεκτικότητα της θωράκισης της κάψουλας στην θερμοκρασία κατά την επιστροφή της στην ατμόσφαιρα της Γης, καθώς θα επιστρέφει με ταχύτητα 39,429 χλμ/ ώρα, δηλαδή 32 φορές την ταχύτητα του ήχου. Αναμένεται πως η κάψουλα θα δεχθεί θερμοκρασία 2.760 βαθμών Κελσίου! Η αποστολή στον Άρη που είναι πολύ πιο απαιτητική δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη δεκαετία.

Τώρα το διαστημόπλοιο θα απελευθερώσει 10 μικρούς επιστημονικούς δορυφόρους, που ονομάζονται CubeSats προκειμένου να συλλέξουν επιστημονικά δεδομένα. Μία από τις αποστολές τους είναι να καταγράψουν τα αποθέματα πάγου στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου αναμένεται να προσεληνωθούν οι αστροναύτες.

Η μη επανδρωμένη αποστολή σηματοδοτεί την έναρξη του εμβληματικού προγράμματος Artemis, που φιλοδοξεί να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη, το νωρίτερο το 2025. Στα σχέδια της NASA είναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας αστροναυτών στη Σέληνη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης, ένα εφαλτήριο για την μελλοντική αποστολή στον Άρη.

Μέχρι τώρα το διαστημόπλοιο SLS-Orion έχει κοστίσει στην NASA 37 δις δολάρια που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τα τεστ και τις επίγειες εγκαταστάσεις. Ένα έργο το οποίο δουλεύει και εξελίσσει εδώ και 10 χρόνια. Το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 93 δις έως το 2025. Έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχει αποφέρει 1 δις δολάρια από εμπορεύματα.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

01 Μαϊ 2024

"Αγκαλιά μου": Η Ελένη Ράντου σε σπάνια φωτογραφία με τη μητέρα της

Ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη μητέρα της μοιράστηκε η Ελένη Ράντου

01 Μαϊ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ αποκαλύπτει το "κοινωνικό" της πρόσωπο

Η πρώτη ανάρτηση της Τατιάνα Μπλάτνικ μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου με τον Νικόλαο, αφορούσε την πλατφόρμα ψυχικής υγείας που έχει δημιουργήσει.

Περισσότερα από

News

01 Μαϊ 2024

Sporty chic: Η total black εμφάνιση της Άντζελας Γκερέκου και τα sneakers που θα φορέσουμε φέτος την άνοιξη

Πρωινή βόλτα στη Γλυφάδα με μαύρο σύνολο και τα αθλητικά που θα είναι hot την φετινή άνοιξη.

01 Μαϊ 2024

"Becoming Karl Lagerfeld": Τον Ιούνιο η πρεμιέρα της βιογραφικής σειράς

Η σειρά εστιάζει σε έναν έρωτα του Καρλ που πυροδότησε και τη μεγάλη αντιπαλότητα με τον Ιβ Σεν Λοράν.

01 Μαϊ 2024

Γιατί η Τζένιφερ Άνιστον αναστάτωσε το διαδίκτυο με τη νέα αντάρτησή της στο Instagram;

Παρότι ήταν μια ανάρτηση για προϊόν η Τζένιφερ Άνιστον έβαλε φωτιές, αφού δεν φορούσε σουτιέν.

01 Μαϊ 2024

Τζούλι Άντριους: Η σπάνια εμφάνιση της 88χρονης σταρ στα Χάμπτονς

Η αξέχαστη Mary Poppins κομψή και στα 88 της χρόνια.

01 Μαϊ 2024

Πέθανε ο συγγραφέας Πολ Όστερ στα 77 του χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα

Ο Πολ Όστερ είχε γράψει 34 βιβλία, μεταξύ των οποίων και η φημισμένη "Τριλογία της Νέας Υόρκης".

01 Μαϊ 2024

Ευγενία Σαμαρά - Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Είναι μαζί και πολύ ερωτευμένοι - Η εμφάνιση στα Πετράλωνα

Αγκαλιά στα Πετράλωνα το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ - Η γνωριμία των δύο ηθοποιών στο θέατρο και ο κεραυνοβόλος έρωτας.

01 Μαϊ 2024

Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Η μυθιστορηματική ζωή του 75χρονου σταρ που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τον βούρκο

Σε δίκη τον Οκτώβριο ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ για σεξουαλική επίθεση. Δύο γυναίκες κατήγγειλαν τον Γάλλο ηθοποιό για σεξουαλική επίθεση το 2021 στα γυρίσματα της ταινίας "Les Volets verts".

30 Απρ 2024

Δημήτρης Κόκοτας: Άνοιξε τα μάτια του, αντιδρά στα βαθιά ερεθίσματα και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη

"Είναι Μεγάλη Τρίτη έγινε ένα θαύμα. Από την Κυριακή και μετά έγινε ένα θαύμα"

30 Απρ 2024
30 Απρ 2024

Κόρντεϊ Κοξ: "Με χώρισε την ώρα της συνεδρίας χωρίς να το περιμένω!"

Η διάσημη ηθοποιός μίλησε για μια σκληρή εμπειρία που την οδήγησε όμως σε μια αποκάλυψη.