ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζασίντα Άρντερν- Καλεί τις Τράπεζες να μειώσουν τα υπερκέρδη τους υπέρ του λαού

Η Πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδία, Τζασίντα Άρντερν τάσσεται υπέρ του λαού που υποφέρει οικονομικά. Δεν θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο όλοι οι Πρωθυπουργοί;

Η Πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν εγκαλεί τις Τράπεζες της χώρας της καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία θησαυρίζουν όσο ο λαός υποφέρει οικονομικά.

Συγκεκριμένα τα κέρδη των 27 τραπεζών της χώρας, προ φόρων, ανήλθαν σε 9,7 δισ. δολάρια Νέας Ζηλανδίας (5,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ) το έτος έως τον Ιούνιο ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δισ.- καταγράφοντας ρεκόρ- το επόμενο τρίμηνο.

Ωστόσο οι πολίτες, όπως και οι λαοί παγκοσμίως, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Στη Ν. Ζηλανδία εν προκειμένω οι τιμές των τροφίμων έχουν ανέβει κατά 8,3% και ο πληθυσμός είναι σε επίπεδο ρεκόρ (7,2%), αυξάνοντας τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα ενοίκια και το κόστος των νοικοκυριών.

Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί η ίδια λάθος το υπερκέρδος των Τραπεζών εκείνη σημείωσε πως: "σε αυτές τις συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα σημαντικό κόστος διαβίωσης όλοι οι Νεοζηλανδοί, αισθάνομαι την ευθύνη να καλέσω όσους μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν αυτή την πίεση, να σκεφτούν πώς μπορούν να το κάνουν. Και συμπεριλαμβάνω τις τράπεζες σε αυτό".

Ενώ οι τράπεζες τυπικά λειτουργούν σύννομα η Πρωθυπουργός είπε πως: "δεν επιδεικνύουν την κοινωνική συμπεριφορά που θα περίμενε κανείς από τράπεζες που υποστηρίζουν πως είναι μέλη της κοινότητας" σημείωσε με νόημα η Άρντεν.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουν προγραμματιστεί αλλαγές στο νομικό πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργούν οι τράπεζες. "Απλώς είμαι ειλικρινής σχετικά με τις παρατηρήσεις που κάνω σχετικά με τα κέρδη των τραπεζών. Έχω αυτή τη στιγμή μια λύση εκ μέρους της Κυβέρνησης; Η απάντηση είναι όχι".

Το Κόμμα των Πρασίνων καλεί την Κυβέρνηση να επιβάλλει φόρο στις Τράπεζες ώστε να διοχετευτεί μέρος του πίσω στον λαό, καθώς δεν προσδοκούν πως ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως οι Τράπεζες πρόκειται να κάνουν αυτοκριτική και να προσαρμόσουν από μόνες τους την πολιτική τους υπέρ του λαού. "Το να περιμένουμε πως οι Τράπεζες θα βάλουν το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους θα είναι σαν να βάζουμε μια αλεπού να φυλάξει τις κότες" σημείωσε η Τζούλι Αν Σέντερ.

Το Εθνικό Κόμμα με τη σειρά του κάλεσε την πρωθυπουργό να αναλάβει δράση και να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για το αν οι τράπεζες είχαν υπερβολικά κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το Womantoc στον Instagram

Read Next

05 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Η συνάντηση της Μαρίνας Σάττι με την Ελένη Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στο Μάλμε για το act της στη Eurovision και συνάντησε την εκπρόσωπό μας στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό Μαρίνα Σάττι.

05 Μαϊ 2024

60χρονη στέφθηκε Miss Buenos Aires και θα διαγωνιστεί για τον τίτλο Μις Υφήλιος

Μία 60χρονη δικηγόρος και δημοσιογράφος από την La Plata της Αργεντινής θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό Miss Universe.

Περισσότερα από

News

05 Μαϊ 2024

Γράφεται ιστορία στο Euro 2024: Οι πρώτες φυλετικά ουδέτερες τουαλέτες είναι γεγονός

Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από την UEFA προς τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ουδέτερα.

05 Μαϊ 2024

11 ζευγάρια διδύμων θα αποφοιτήσουν φέτος από το Λύκειο στην Πενσυλβάνια

"Λέτε να έχει κάτι το νερό;" αστειεύτηκε ο διευθυντής του σχολείου για την ξεχωριστή αποφοίτηση.

05 Μαϊ 2024

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο η καλοκαιρινή φώτο της Κατερίνας Λέχου

Η Κατερίνα Λέχου, έκανε την καλοκαιρινή της εξόρμηση και μας το έδειξε με μια αποκαλυπτική φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.

05 Μαϊ 2024

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Τι την συμβούλευσε η Γκρέις Κέλι όταν την είδε δακρυσμένη στην τουαλέτα

Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν μόλις 19 ετών, όταν συνάντησε σε επίσημη εκδήλωση την Πριγκίπισσα του Μονακό. Η Γκρέις Κέλι της είπε τότε μια κουβέντα που σήμερα θα θεωρούσαμε προφητεία.

04 Μαϊ 2024

Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά την αξέχαστη ηθοποιό που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.

04 Μαϊ 2024

Επιτάφιος: Η μοναδική στιγμή που ο Εύζωνας σκύβει το κεφάλι

Η ξεχωριστή στιγμή που ο Εύζωνας, σύμβολο παλικαριάς, λεβεντιάς και πειθαρχίας, θα σκύψει το κεφάλι