ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Νόμπελ Ειρήνης: Απονεμήθηκε στον Λευκορώσο κρατούμενο Αλές Μπιαλιάτσκι και σε δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις από Ρωσία και Ουκρανία

Οι φετινοί βραβευθέντες αποδεικνύουν μέσα από το έργο τους ότι η ύπαρξη ειρήνης ανάμεσα στις τρεις γειτονικές χώρες είναι στόχος πραγματοποιήσιμος.

νομπελ ειρηνης

Την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται στην Ανατολική Ευρώπη, η επιτροπή του θεσμού των βραβείων Νόμπελ αποφασίζει πως η τιμητική διάκριση για την υπεράσπιση της ειρήνης οφείλει να μοιραστεί ανάμεσα στην Λευκορωσία, την Ρωσία και την Ουκρανία, με το σενάριο συμφιλίωσης και επικράτησης του ειρηνικού πνεύματος να αποδεικνύεται στόχος πραγματοποιήσιμος. Έτσι, το φετινό Βραβείο Νόμπελ απονεμήθηκε στον Λευκορώσο πολιτικό κρατούμενο και υπέρμαχο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλές Μπιαλιάτσκι, καθώς και στις δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις "Memorial" της Ρωσία και "Center for Civil Liberties" της Ουκρανίας.

Η επιλογή των βραβευθέντων πραγματοποιήθηκε με ρητό οδηγό την διαθήκη του Σουηδού βιομηχάνου και εφευρέτη του θεσμού Άλφρεντ Νόμπελ, σύμφωνα με την οποία "το βραβείο ειρήνης πρέπει να προσφέρεται σε πρόσωπο/α που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών". Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Νορβηγική επιτροπή Νόμπελ, το φετινό βραβείο απονέμεται σε ένα πρόσωπο και δύο οργανώσεις που επέδειξαν με το έργο τους την σπουδαιότητα της κοινωνίας των πολιτών για την επικράτηση της ειρήνης και της δημοκρατίας.

"Επί πολλά χρόνια προωθούν το δικαίωμα στην επίκριση της εξουσίας και την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Έχουν κάνει μια εξαιρετική προσπάθεια να καταγράψουν τα εγκλήματα πολέμου, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάχρηση εξουσίας. Μαζί επιδεικνύουν τη σπουδαιότητα της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση του θεσμού.

Η ιστορία του ακτιβιστή Αλές Μπιαλιάτσκι ξεκινάει με την ίδρυση του οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Viasna" (Άνοιξη) στην πατρίδα του το 1996, με σκοπό την αντίσταση στην βάναυση μείωση των διαδηλώσεων από το αυταρχικό καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο, προέδρου της Λευκορωσίας. Μέσω της οργάνωσης του ο Μπιαλιάτσκι προσπάθησε να προστατέψει φυλακισμένους διαδηλωτές και τις οικογένειες τους από τα βασανιστήρια που επέβαλαν οι τοπικές αρχές στους πολιτικούς κρατούμενους αλλά και την εκδίωξη των κοντινών τους προσώπων. Ο ίδιος έχει φυλακιστεί ήδη δύο φορές, την πρώτη φορά το 2011 όταν του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών με την κατηγορία της φοροδιαφυγής, χωρίς ποτέ να υπάρξουν επαρκείς αποδείξεις της ενοχής του, και μια δεύτερη το 2020 για συμμετοχή σε μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.

"Έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προώθηση της δημοκρατίας και της ειρηνικής ανάπτυξης στην πατρίδα του", δήλωσε η επικεφαλής της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ, Berit Reiss-Andersen, ανακοινώνοντας τους τρεις φετινούς νικητές, προσθέτοντας στη συνέχεια "Παρά τις τεράστιες προσωπικές δυσκολίες, ο κ. Μπιαλιάτσκι δεν έχει υποχωρήσει ούτε εκατοστό στον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στη Λευκορωσία".

Από την άλλη, η ρωσική οργάνωση "Memorial", η οποία το 1990 διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην χαοτική μετάβαση της Ρωσίας στην δημοκρατία και διαλύθηκε την περασμένη άνοιξη υπό τις εντολές του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, υπήρξε βασικός πυλώνας στην κοινωνία των πολιτών, μαχόμενη για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με την σειρά της, η ομάδα της Center for Civil Liberties συμμετέχει ένθερμα στις προσπάθειες εντοπισμού και τεκμηρίωσης των εγκλημάτων πολέμου κατά των άμαχων πολιτών της Ουκρανίας, έπειτα από την ρωσική εισβολή στην χώρα τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ απαντά μετά από 60 χρόνια στη δήλωση αγάπης θαυμάστριάς του

"Έντριεν από το Μπρούκλιν, αν ακούς, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ από το Λίβερπουλ σε αγαπάει επίσης"

Περισσότερα από

News

06 Μαϊ 2024

Ελένη Μενεγάκη: Φόρεσε τη νέα εκδοχή του κλασσικού κουστουμιού και όλες το λάτρεψαν

Το μοντέρνο κουστούμι που φόρεσε η Ελένη Μενεγάκη είναι η τάση της φετινής άνοιξης και του καλοκαιριού.

06 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Μαρίνα Σάττι και Έλενα Παπαρίζου τραγουδούν μαζί

Τα τραγούδια τους και η σφιχτή αγκαλιά.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη φορά που θα ήθελα να είμαι αθλήτρια: Για να τρώω το μενού που ετοιμάζουν οι Γάλλοι για τους Ολυμπιακούς

Και θα έτρεχα και ξιφασκία θα έκανα και break dance θα χόρευα, αν ήταν να γευτώ όσα ετοιμάζουν οι Γάλλοι σεφ- ακόμα και τριάστερος μες στο παιχνίδι.

05 Μαϊ 2024

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια: O μπασίστας και η φωνή των Socrates

Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ρόκερ και ιδρυτικό μέλος των Socrates Drank the Conium

05 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Η συνάντηση της Μαρίνας Σάττι με την Ελένη Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στο Μάλμε για το act της στη Eurovision και συνάντησε την εκπρόσωπό μας στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό Μαρίνα Σάττι.

05 Μαϊ 2024

60χρονη στέφθηκε Miss Buenos Aires και θα διαγωνιστεί για τον τίτλο Μις Υφήλιος

Μία 60χρονη δικηγόρος και δημοσιογράφος από την La Plata της Αργεντινής θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό Miss Universe.

05 Μαϊ 2024

Γράφεται ιστορία στο Euro 2024: Οι πρώτες φυλετικά ουδέτερες τουαλέτες είναι γεγονός

Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από την UEFA προς τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ουδέτερα.

05 Μαϊ 2024

11 ζευγάρια διδύμων θα αποφοιτήσουν φέτος από το Λύκειο στην Πενσυλβάνια

"Λέτε να έχει κάτι το νερό;" αστειεύτηκε ο διευθυντής του σχολείου για την ξεχωριστή αποφοίτηση.

05 Μαϊ 2024

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο η καλοκαιρινή φώτο της Κατερίνας Λέχου

Η Κατερίνα Λέχου, έκανε την καλοκαιρινή της εξόρμηση και μας το έδειξε με μια αποκαλυπτική φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.