ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Δανάη Ίσαρη: Η Ελληνίδα φωτογράφος που κατέκτησε το Instagram με όπλο την αισθητική

Η φωτογράφος Δανάη Ίσαρη μιλάει για την τέχνη του πορτρέτου, τα σουτζουκάκια με πουρέ της παιδικής της ηλικίας και την απελευθέρωση που της χάρισε η καραντίνα.

Δανάη Ίσαρη: Η Ελληνίδα φωτογράφος που κατέκτησε το Instagram εμε όπλο την αισθητική

Ο λογαριασμός της στο Instagram έγινε σχεδόν viral κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όταν η Δανάη Ίσαρη αποφάσισε να πειραματιστεί με το είδος του αυτοπορτέτου και να χρησιμοποιήσει ό,τι είχε μες στο σπίτι ως props αλλά κυρίως να χρησιμοποιήσει τον εαυτό της ως μοντέλο. Δανειζόμενη στοιχεία των ζωγράφων της Αναγέννησης φιλοτέχνησε πορτρέτα με έντονη εικαστική ματιά που μοιάζουν να ακροβατούν ανάμεσα στη ζωγραφική και στη φωτογραφία. Στις εικόνες της η ποπ κουλτούρα φοράει μανδύα αναγέννησης και το φως αιχμαλωτίζεται στις αντιθέσεις του.

"Όχι, δεν είναι καθόλου εύκολο να χρησιμοποιείς τον εαυτό σου για μοντέλο. Από απλές λεπτομέρειες: όπως το να ρυθμίσεις το timer και να μην βλέπεις το αποτέλεσμα πριν το κλικ έως τη δυσκολία να χειριστείς τον εαυτό σου ως θέμα. Κι αυτό, μεταξύ άλλων, γιατί δεν θεωρώ ότι έχω φωτογένεια και δεν είμαι από τα πρόσωπα που μπορούν μέσα σε 2 κλικ να αποδώσουν αυτό που επιδιώκει η φωτογράφιση" μας εξηγεί η Δανάη.

Τα πορτρέτα της καραντίνας

Ανάμεσα στα πορτρέτα που αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό είναι ασφαλώς αυτό με τα χαρτιά υγείας ως ρόλεϊ, το ρόδο που ψεκάζεται με Detol, την αναπαράσταση του Ναύτη του Τσαρούχη κατά τα πρότυπα του #museumchallenge κ.ά. Στη δική της περίπτωση το Instagram γίνεται μια online γκαλερί όπου μπορεί να πειραματιστεί και να συστήσει στο κοινό διαφορετικές πτυχές του εαυτού της.

"Στην καραντίνα ήταν η πρώτη φορά που έμεινα σπίτι χωρίς ενοχές. Μού επέτρεψε να συνειδητοποιήσω καλύτερα ποια είμαι, τι θέλω να αποτυπώνω και πώς, τι ποιο στιλ θέλω να διαμορφώσω στη δουλειά μου" λέει η Δανάη. "Και μάλιστα μού έδωσε την ευκαιρία να πειραματιστώ με τον εαυτό μου. Ένιωσα ότι μπορώ να κάνω ό,τι θέλω με τον εαυτό μου χωρίς να με νοιάζει τι θα πει ο κόσμος. Κάνει καλό αυτό ως εμπειρία. Ακόμα και αν το βίωσα μέσα από τις περσόνες που εφήυρα" εξηγεί η φωτογράφος.

Κάποιες εικόνες της αποτυπώνουν τη θηλυκή ενέργεια, τη σεξουαλικότητα και τον αισθησιασμό με τρόπο υπαινικτικό, αλλά δυναμικό. Μακριά από τα κοινά "πρότυπα" του Instagram. Το επιτρέπει άραγε αυτό το ίδιο το μέσο; Μπορεί κανείς να αρθρώσει έναν εικαστικό λόγο διαφορετικό από τον κυρίαρχο; Και ποιον μπορεί να αφορά; "Κι εγώ αυτό αναρωτιόμουν. Αλλά τελικά όταν είναι κάτι αυθεντικό θα βρει το κοινό του. Δεν έχει σημασία αν είναι τεράστιο, αλλά αν είναι ενεργό και παρακολουθεί εντατικά έναν λογαριασμό επειδή πραγματικά τού αρέσει, βρίσκει κάτι σε αυτό ακόμα και αν δεν ξέρει ακριβώς τι. Το ίδιο ισχύει και για τους λογαριασμούς που αγαπώ και ακολουθώ κι εγώ. Πλέον ο κόσμος θέλει να βλέπει και τον άνθρωπο πίσω από την κάμερα, να τον νιώθει δίπλα του".

Άνθρωποι και φαγητό

Τι αγαπάει πιο πολύ στη δουλειά και στη ζωή; "Τους ανθρώπους και το φαγητό!" Η Δανάη ξεκίνησε από τη φωτογραφία φαγητού συνεργαζόμενη με περιοδικά και social media εταιριών. Γιατί; Γιατί είναι η μεγάλη της αγάπη. "Μαγείρεψα το πρώτο μου φαγητό όταν ήμουν στην 5η ή 6η Δημοτικού. Αλλά έντονα θυμάμαι μια Κυριακή, όταν ήμουν πια 14 ετών, που φεύγοντας οι γονείς μου για βόλτα μού είπαν να πλάσω μπιφτέκια με τον κιμά που ήταν στο ψυγείο. Εγώ όμως βαριόμουν πολύ να φάω μπιφτέκια και από το πουθενά αποφάσισα να φτιάξω σουτζουκάκια με πουρέ. Άνοιξα εκεί κάτι βιβλία μαγειρικής και το πέτυχα! Οι γονείς μου εξεπλάγησαν, ευτυχώς ευχάριστα".

Έμπειρη πλέον στη μαγειρική, με κριτήριο γεύσης προσαρμόζει κάθε φορά τις συνταγές στα δικά της μέτρα. "Όταν μαγειρεύω χαλαρώνω πάρα πολύ. Το φαγητό είναι πολύ ψηλά στις αξίες μου. Ακόμα και σήμερα μου φαίνεται θαύμα πως ο άνθρωπος μπορεί να παίρνει πρώτες ύλες από το περιβάλλον και να φτιάχνει κάτι νέο, που είναι θρεπτικό για τον εαυτό του και τους άλλους" σημειώνει η Δανάη.

Και τα πορτρέτα; "Ξεκίνησαν όταν φωτογράφιζα για 3 σχεδόν χρόνια γυναίκες για ένα περιοδικό γάμου. Το πορτρέτο είναι μια στιγμή διάδρασης μεταξύ φωτογράφου και φωτογραφιζόμενου. Πρέπει να αφήσει ένα μικρό παραθυράκι ο φωτογραφιζόμενος για να εισέλθει ο φωτογράφος". Και οι celebrities; "Οι περισσότεροι δεν το επιτρέπουν αυτό. Προτιμούν την πεπατημένη, το "καλό" τους προφίλ, συγκεκριμένες πόζες, ίδια χαμόγελα και όχι κάτι -οτιδήποτε- που θα γεννηθεί πραγματικά εκείνη τη στιγμή" εξηγεί η ίδια.

Κι ένα μυστικό για μια καλή φωτογραφία; "Υπάρχει: να είσαι εκεί παρών στη στιγμή. Να είσαι συντονισμένος με όσα σε περιβάλλουν, είτε φωτογραφίζεις στον δρόμο, σ’ έναν γάμο ή σε ένα στούντιο. Μόλις συγκεντρωθεί κανείς, γίνεται κάτι μαγικό και σου αποκαλύπτονται σπουδαίες στιγμές".

Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram

Read Next

08 Μαϊ 2024

Χίλαρι Νταφ: Γέννησε το 4ο μωρό της στο σπίτι - Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες από την γέννα στο νερό

Το 4ο παιδί της έφερε στον κόσμo η τραγουδίστρια και ηθοποιός, Hilary Duff.

08 Μαϊ 2024

Δίκη στο Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση να πέσουν στα "μαλακά" οι κατηγορούμενοι

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, γιατί νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί.

Περισσότερα από

News

08 Μαϊ 2024

Met Gala: Το "γυμνό φόρεμα" νίκησε και πάλι- αλλά μήπως τελικά έχει καταντήσει βαρετό;

Το λέει και ο λαός: "Το πολύ το "Κύριε Ελέησον" το βαριέται και ο παπάς".

08 Μαϊ 2024

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Το Ισραήλ άνοιξε το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης χθες στη Ράφα, πήρε τον έλεγχο της συνοριακής διέλευσης και έκλεισε τα δυο κυριότερα σημεία εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας εξαγριώνοντας τη διεθνή κοινότητα.

08 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: H Eλένη Φουρέιρα σε μια εκρηκτική performance

Με μια εντυπωσιακή εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα, ξεκίνησε ο Α’ ημιτελικός της φετινής Eurovision.

08 Μαϊ 2024

Dove Cameron - Damiano David: Ναι, ήταν το ωραιότερο ζευγάρι στο Met Gala 2024

Αγνώριστος ο Damiano David, frontman των Måneskin, αλλά πολύ ερωτευμένος με την Ντοβ Κάμερον είναι Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

08 Μαϊ 2024

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου εκπέμπει "silver alert"- Σπάνιο κλικ με τον αδερφό του

"Δύο αδέλφια, κοτσονάτοι οδοιπόροι και εξερευνητές χάθηκαν στα δάση του Ανατολικού Πηλίου" γράφει στην ανάρτηση του ο μουσικός!

08 Μαϊ 2024

"Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" της Άλκης Ζέη για πρώτη φορά στο θέατρο

Από τις 9 Μαΐου στο θέατρο "Μεταξουργείο" για 15 παραστάσεις.

08 Μαϊ 2024

Θεϊκή εμφάνιση έκανε η Σάλμα Χάγιεκ στο παλάτι των Ηλυσίων στο Παρίσι

Η ηθοποιός επισκίασε με την παρουσία της, τις δύο Πρώτες Κυρίες της Γαλλίας και της Κίνας.

08 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Το BBC αποθεώνει την Μαρίνα Σάττι

Και χαρακτηρίζει το Zari "avant-garde κολάζ ήχου".

08 Μαϊ 2024

Η Έλενα Παπαρίζου αποθέωσε την Ελένη Φουρέιρα στην εμφάνιση του ημιτελικού της Eurovision

Εκρηκτική και εντυπωσιακή η εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα στον Α' Ημιτελικό της Eurovision.