ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Συνεχίζονται οι "δίκες των βιβλίων" στις ΗΠΑ

O Μεσαίωνας επιστρέφει για μια ακόμη φορά στις ΗΠΑ

Από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, έχουν απαγορευτεί 1.586 περιπτώσεις μεμονωμένων βιβλίων στα σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μία από τις πλέον πρόσφατες περιπτώσεις, λοιπόν, είναι η προ ημερών προσφυγή κατοίκου της Βιρτζίνια στη Δικαιοσύνη ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για να χαρακτηριστούν άσεμνα και κατά συνέπεια να απαγορευθούν δύο βιβλία.

Το πρώτο έχει τίτλο "Gender Queer, a Memoir" του/της 33 ετών Μάγια Κομπέιμπ. Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό graphic novel στο οποίο καταγράφεται η εμπειρία του/της συγγραφέα ως μη δυαδικού και ασεξουαλικού ατόμου.

Το δεύτερο βιβλίο που έχει μπει στο στόχαστρο είναι το "Α Court of Mist and Fury" (κυκλοφορεί στα ελληνικά υπό τον τίτλο "Οργή και Ομίχλη" από τις εκδόσεις Ψυχογιός) της Σάρα Τζ. Μάας, της αμερικανίδας συγγραφέως βιβλία της οποίας έχουν συμπεριληφθεί μεταξύ άλλων στις λίστες ευπώλητων των "New York Times".

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που εντάσσεται στη λογοτεχνία του φανταστικού, έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες, απευθύνεται σε εφήβους και ενηλίκους και αποτελεί συνέχεια του βιβλίου "Αγκάθια και Τριαντάφυλλα".

Την ίδια ώρα οργανώσεις ελευθερίας του λόγου, ενώσεις βιβλιοθηκών και ακτιβιστές, μαθητές και γονείς υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση τίτλων που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο επειδή μερίδα πολιτών αντιτίθενται σε αυτούς συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των μαθητών.

Βροχή καταγγελιών

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που έδωσε προ διμήνου η Ενωση Αμερικανικών Βιβλιοθηκών, σύμφωνα με τα οποία έχουν καταγραφεί 1.597 καταγγελίες κατά μεμονωμένων βιβλίων εντός των τελευταίων εννέα μηνών, αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό της τελευταίας 20ετίας, που ο φορέας άρχισε να παρακολουθεί το θέμα. Η μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση της ελευθερίας του λόγου ΡΕΝ America εκτιμά ότι έχουν ως τώρα αποσυρθεί τα έργα 874 συγγραφέων και 198 εικονογράφων.

Τον περασμένο Φεβρουάριο σε ένα σχολείο στο Τενεσί τo συμβούλιο των διδασκόντων έβγαλε εκτός διδασκαλίας το "Maus", το βραβευμένο με Πούλιτζερ γκράφικ νόβελ του Αρτ Σπίγκελμαν, το οποίο αναφέρεται στην εμπειρία του Ολοκαυτώματος την οποία έζησαν οι γονείς του.

Αντίστοιχα και η γκράφικ νόβελ εκδοχή του μυθιστορήματος της Μάργκαρετ Ατγουντ "Η ιστορία της θεραπαινίδας" αφαιρέθηκε από τις σχολικές βιβλιοθήκες μιας περιοχής του Τέξας μαζί με τα δυστοπικά, κλασικά στο είδος τους γκράφικ νόβελ "The Lottery" της Σίρλεϊ Τζάκσον και "V for Vendetta" του Αλαν Μουρ.

Αν και η τρέχουσα τάση λογοκρισίας στις ΗΠΑ σημειώνεται κυρίως στις ρεπουμπλικανικές πολιτείες, οι συντηρητικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι και η Αριστερά ασκεί τη δική της μορφή λογοκρισίας σε κλασικά έργα όπως το "Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια" της Χάρπερ Λι ή το "Χοκ Φιν" του Μαρκ Τουέιν για το ρατσιστικό τους περιεχόμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σειρά "Το μικρό σπίτι στο λιβάδι" της Λόρα Ινγκλ Γουάιντερ από εθνικός θησαυρός κατέπεσε σε κάτι μεμπτό επειδή οι ιθαγενείς της Αμερικής περιγράφονται ως τρομακτικοί.

Ποιο το περιεχόμενο των βιβλίων που απαγορεύονται;

Η θεματολογία των αποσυρμένων βιβλίων είναι συγκεκριμένη και αφορά στη πλειονότητα τους έργα που θίγουν άμεσα ζητήματα φυλής, φύλου και σεξουαλικότητας. Σύμφωνα με μελέτη, το 41% των αποσυρμένων βιβλίων περιελάμβανε πρωταγωνιστές ή εξέχοντες δευτερεύοντες χαρακτήρες αφροαμερικανικής καταγωγής ενώ το 33% των βιβλίων είχε πρωταγωνιστές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ή αναφερόταν αντίστοιχα σε θέματα της.

Το 25% των βιβλίων ήταν μυθιστορήματα με σεξουαλικό περιεχόμενο αλλά και ενημερωτικού τύπου βιβλία για την εφηβεία, το σεξ ή τις σχέσεις και το 22% των βιβλίων αντιμετώπιζε άμεσα ζητήματα φυλής και ρατσισμού.

Ωστόσο, στη λίστα με τα απαγορευμένα βιβλία υπάρχει και ένα ποσοστό 16% που αφορά βιβλία ιστορίας ή βιογραφίες αλλά και ένα 9% που είναι τίτλοι βιβλίων που σχετίζονται με θέματα ακτιβισμού και δικαιωμάτων.

Ποινικές διώξεις

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Ενωση Αμερικανικών Βιβλιοθηκών, πολλά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία και αρκετοί εθνικοί οργανισμοί που εκπροσωπούν διανομείς βιβλίων, συγγραφείς και βιβλιοθήκες κατέθεσαν προτάσεις από κοινού ζητώντας από το δικαστήριο της Βιρτζίνια να απορρίψει το αίτημα που θέλει τα δύο βιβλία να χαρακτηριστούν άσεμνα και χυδαία, με την αιτιολογία ότι και μόνο η έως τώρα συζήτηση που έχει ξεκινήσει απειλεί τα δικαιώματα τόσο των νεαρών όσο και των ενήλικων αναγνωστών, όπως επίσης των βιβλιοπωλών και των εκδοτών.

Το δικαστήριο έχει την εξουσία να παύσει προσωρινά κάθε πώληση και διανομή των βιβλίων οπουδήποτε στην πολιτεία της Βιρτζίνια διαπιστώνοντας απλώς την πιθανότητα χυδαίου περιεχομένου. Αν τελικώς εκδώσει απόφαση βάσει της οποίας θα θεωρείται ότι πράγματι τα βιβλία είναι άσεμνα, αυτομάτως οποιοσδήποτε πουλά ή ακόμη και δανείζει τα συγκεκριμένα βιβλία εντός των ορίων της πολιτείας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αντίκτυπο σε όλα τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία και τους διανομείς, γονείς, δασκάλους και μαθητές, ενώ δημιουργεί προηγούμενο που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη αυστηρότερη λογοκρισία.

Read Next

06 Μαϊ 2024

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ απαντά μετά από 60 χρόνια στη δήλωση αγάπης θαυμάστριάς του

"Έντριεν από το Μπρούκλιν, αν ακούς, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ από το Λίβερπουλ σε αγαπάει επίσης"

06 Μαϊ 2024

Ελένη Μενεγάλη: Φόρεσε τη νέα εκδοχή του κλασσικού κουστουμιού και όλες το λάτρεψαν

Το μοντέρνο κουστούμι που φόρεσε η Ελένη Μενεγάκη είναι η τάση της φετινής άνοιξης και του καλοκαιριού.

Περισσότερα από

News

06 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Μαρίνα Σάττι και Έλενα Παπαρίζου τραγουδούν μαζί

Τα τραγούδια τους και η σφιχτή αγκαλιά.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη φορά που θα ήθελα να είμαι αθλήτρια: Για να τρώω το μενού που ετοιμάζουν οι Γάλλοι για τους Ολυμπιακούς

Και θα έτρεχα και ξιφασκία θα έκανα και break dance θα χόρευα, αν ήταν να γευτώ όσα ετοιμάζουν οι Γάλλοι σεφ- ακόμα και τριάστερος μες στο παιχνίδι.

05 Μαϊ 2024

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια: O μπασίστας και η φωνή των Socrates

Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ρόκερ και ιδρυτικό μέλος των Socrates Drank the Conium

05 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Η συνάντηση της Μαρίνας Σάττι με την Ελένη Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στο Μάλμε για το act της στη Eurovision και συνάντησε την εκπρόσωπό μας στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό Μαρίνα Σάττι.

05 Μαϊ 2024

60χρονη στέφθηκε Miss Buenos Aires και θα διαγωνιστεί για τον τίτλο Μις Υφήλιος

Μία 60χρονη δικηγόρος και δημοσιογράφος από την La Plata της Αργεντινής θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό Miss Universe.

05 Μαϊ 2024

Γράφεται ιστορία στο Euro 2024: Οι πρώτες φυλετικά ουδέτερες τουαλέτες είναι γεγονός

Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από την UEFA προς τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ουδέτερα.

05 Μαϊ 2024

11 ζευγάρια διδύμων θα αποφοιτήσουν φέτος από το Λύκειο στην Πενσυλβάνια

"Λέτε να έχει κάτι το νερό;" αστειεύτηκε ο διευθυντής του σχολείου για την ξεχωριστή αποφοίτηση.

05 Μαϊ 2024

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο η καλοκαιρινή φώτο της Κατερίνας Λέχου

Η Κατερίνα Λέχου, έκανε την καλοκαιρινή της εξόρμηση και μας το έδειξε με μια αποκαλυπτική φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.