ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Alexander McQueen: 12 καλλιτέχνες εμπνέονται από τη συλλογή και δημιουργούν δικά τους έργα

Process ονομάζεται το πρότζεκτ του βρετανικού οίκου Μόδας που έχει ως στόχο να φωτίσει την καλλιτεχνική διαδικασία.

Alexander McQueen V&A

Το ταξίδι για την Ιθάκη είναι το πιο σημαντικό και για τη Σάρα Μπάρτον, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Alexander McQueen που συνεχίζει τη σπουδαία κληρονομιά του. Ένα brand που ακροβατούσε ανέκαθεν ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως της ανθρώπινης ύπαρξης.

"Η επιθυμία να είσαι υπέροχη και όμορφη αλλά και δυναμική την ίδια στιγμή- αυτή η υπερηρωίδα θα ήθελα να είμαι" δήλωσε η σχεδιάστρια κάνοντας μια εισαγωγή στο νέο πρότζεκτ του οίκου. Σε αυτό συμμετέχουν 12 καλλιτέχνες- γλύπτες, κεραμίστες, ζωγράφοι, φωτογράφοι- που δίνουν τη δική τους ερμηνεία στην pre Fall- Winter 2022 προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλειδοσκόπιο ιδεών και εικόνων. Ένας ζωντανός πίνακας για το τι σημαίνει να είσαι τελικά καλλιτέχνης. Στο Process συμμετέχουν οι Ann Cathrin November Høibo, Beverly Semmes, Bingyi, Cristina de Middel, Guinevere van Seenus, Hope Gangloff, Marcia Kure, Jackie Nickerson, Jennie Jieun Lee, Judas Companion, Marcela Correa, Marcia Michael.

H Ann Cathrin November Høibo τονίζει την εσωστρέφεια της διαδικασίας και πώς πρέπει να καταδυθεί κανείς εντός του για να αλιεύσει κάθε φορά τα υλικά που χρειάζεται προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο έργο τέχνης. Η ίδια δουλεύει με εργαλεία την κλωστή και την υφαντική.

Για την Guinevere van Seenus, μία από τις μούσες εξάλλου του οίκου, η ισορροπία μεταξύ του φωτός και του σκοταδιού παραμένει ο πυρήνας της έμπνευσης, που η ίδια απέδωσε μέσα από την εικόνα ενός ασημένιου φορέματος. Ενώ για την Bingyi, το νυφικό μοιάζει με ένα καταρράκτη που ρέει πάνω σε κάθε νύφη. Δημιουργεί λοιπόν το "The Wedding Dress that takes off itself" (δεξιά), το οποίο "χάνει" κομμάτια του καθώς κινείται η νύφη στον διάδρομο, έτσι ώστε στο τέλος να φτάσει η ίδια να φοράει μόνο ένα "εσωτερικό" φόρεμα.

Η καταγραφή του σκεπτικού και της διαδικασίας του κάθε δημιουργού προκαλούσε ανέκαθεν τεράστιο ενδιαφέρον στον χώρο της Τέχνης και της Μόδας. Άλλωστε το 2008 ο φωτογράφος Nick Waplington ήταν εκείνος που κατέγραψε βήμα- βήμα τη διαδικασία που ακολουθούσε ο ίδιος ο Alexander McQueen προκειμένου να δημιουργήσει τη φθινοπωρινή συλλογή του 2009.

Στις φωτογραφίες έχουν καταγραφεί τα πάντα: ο σχεδιασμός, η επιλογή των υφασμάτων, οι δοκιμές, οι διορθώσεις και το τελικό σόου. Καθώς το συγκεκριμένο σόου είχε ως στόχο να φωτίσει προηγούμενα catwalks (σ.σ: ο Alexander McQueen δημιουργούσε κάθε φορά ολόκληρους κόσμους σε κάθε πασαρέλα) θα χρησιμοποιούσε σπαράγματά τους. Για το λόγο αυτό θεώρησε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να καταγραφεί και φωτογραφικά η διαδικασία. Οι συγκεκριμένες εικόνες οδήγησαν στη δημιουργία του βιβλίου "Alexander McQueen: Working Process" που θεωρείται το πολυτιμότερο αρχείο του οίκου όσον αφορά τη δημιουργική διαδικασία του θρυλικού σχεδιαστή.

Ακολουθήστε το womantoc στο Ιnstagram

Read Next

08 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: H Eλένη Φουρέιρα σε μια εκρηκτική performance

Με μια εντυπωσιακή εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα, ξεκίνησε ο Α’ ημιτελικός της φετινής Eurovision.

08 Μαϊ 2024

Dove Cameron - Damiano David: Ναι, ήταν το ωραιότερο ζευγάρι στο Met Gala 2024

Αγνώριστος ο Damiano David, frontman των Måneskin, αλλά πολύ ερωτευμένος με την Ντοβ Κάμερον είναι Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

Περισσότερα από

News

08 Μαϊ 2024

Met Gala 2024: H Πάμελα Άντερσον με το πιο φυσικό μακιγιάζ της βραδιάς, έκανε και πάλι την διαφορά

H 56χρονη σταρ άφησε γι΄αυτήν την βραδιά, πίσω το makeup free look της, και αφέθηκε στα έμπειρα χέρια της make-up artist, Pat McGrath.

08 Μαϊ 2024

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου εκπέμπει "silver alert"- Σπάνιο κλικ με τον αδερφό του

"Δύο αδέλφια, κοτσονάτοι οδοιπόροι και εξερευνητές χάθηκαν στα δάση του Ανατολικού Πηλίου" γράφει στην ανάρτηση του ο μουσικός!

08 Μαϊ 2024

"Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" της Άλκης Ζέη για πρώτη φορά στο θέατρο

Από τις 9 Μαΐου στο θέατρο "Μεταξουργείο" για 15 παραστάσεις.

08 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Το BBC αποθεώνει την Μαρίνα Σάττι

Και χαρακτηρίζει το Zari "avant-garde κολάζ ήχου".

08 Μαϊ 2024

Η Έλενα Παπαρίζου αποθέωσε την Ελένη Φουρέιρα στην εμφάνιση του ημιτελικού της Eurovision

Εκρηκτική και εντυπωσιακή η εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα στον Α' Ημιτελικό της Eurovision.

08 Μαϊ 2024
08 Μαϊ 2024

Η θρυλική ζωή της Σίρλεϊ Μακ Λέιν στις σελίδες του νέου της βιβλίου "The Wall of Life"

Στα απομνημονεύματα της θα αναφερθεί στην καριέρα της, τα παιδιά της, τον αδερφό της Γουόρεν Μπίτι και βέβαια στις συναντήσεις της με σπουδαίες προσωπικότητες.

08 Μαϊ 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελεονώρα Μελέτη: Έφυγε από τη ζωή η γιαγιά της

Με μία συγκινητική ανάρτηση, η Ελεονώρα Μελέτη αποχαιρέτησε τη γιαγιά της.

08 Μαϊ 2024

Ο βασιλιάς Κάρολος είναι πολύ απασχολημένος για να συναντήσει τον γιο του πρίγκιπα Χάρι, που επισκέπτεται τη χώρα

Ο πρίγκιπας Χάρι δεν θα συναντήσει τον πατέρα του βασιλιά Κάρολο κατά τη διάρκειας της επίσκεψής του στη Βρετανία