ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί ο Άντριου Κουνάναν δολοφόνησε τον Τζιάννι Βερσάτσε;

Μέσα στο θολωμένο και επικίνδυνο μυαλό του serial killer που σκότωσε πέντε ανθρώπους από τον Μάιο του 1997 έως τις 15 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς..

Γιατί ο Άντριου Κουνάναν δολοφόνησε τον Τζιάννι Βερσάτσε;

«Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα» λέει το παλιό ρητό που σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται τόσο μα τόσο αληθινό. Πώς τα λάθη των γονιών σου, ο τρόπος που διάλεξαν να σε μεγαλώσουν, αυτά που εκείνοι προσδοκούσαν από εσένα, ακόμα και το δικό τους, προσωπικό παρελθόν ή η σχέση που επέλεξαν να έχουν μαζί σου, μπορεί να αποδειχθεί ο καταλύτης για το τι άνθρωπος θα γίνεις στο μέλλον. Από την άλλη, μία τελείως διαφορετική, πολύ πιο σύγχρονη αλλά εξίσου ρεαλιστική φράση υποστηρίζει μία καθ' όλα πικρή αλήθεια. Ότι «από μία ηλικία και μετά είσαι εσύ ο ίδιος υπεύθυνος ακόμα και για την φάτσα σου». Σκληρή πραγματικότητα η οποία θα μας ενοχλεί πάντα, υπενθυμίζοντας μας όλα εκείνα-μικρά και μεγάλα- τα οποία δεν μας αρέσουν, αλλά δυσκολευόμαστε πολύ να αλλάξουμε.

Ίσως κάπως έτσι να μπορούσε να αρχίσει η ιστορία του κατά συρροή δολοφόνου Andrew Cunanan, αν είχε επιβιώσει για να την αφηγηθεί ο ίδιος, και δεν είχε επιλέξει να βάλει τέλος στη ζωή του, χρησιμοποιώντας το ίδιο περίστροφο με το οποίο σκότωσε τον Gianni Versace λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα, στις 15 Ιουλίου του 1997. Ο Cunanan θεωρήθηκε από την αρχή ο βασικός ύποπτος για την δολοφονία του κορυφαίου σχεδιαστή, καθώς αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να τρέχει προς το κόκκινο βανάκι που είχε κλέψει πριν από μερικά εικοσιτετράωρο από το τέταρτο θύμα του, έναν 45χρονο επιστάτη από το Νιού Τζέρσεϊ με το όνομα William Reese. Πριν από αυτό, είχε ήδη σκοτώσει τον καλό του φίλο Jeff Trail, τον πρώην εραστή του David Madson και τον διάσημο και βαθύπλουτο πολιτικό μηχανικό Lee Miglin, με τον οποίο διατηρούσε περισταστιακά ερωτικές επαφές.

Γιατί ο Άντριου Κουνάναν δολοφόνησε τον Τζιάννι Βερσάτσε;
Ο Cunanan σε πάρτι με φίλους το 1994.

Τα μέλη της αστυνομίας της Φλόριντα που ερεύνησαν την υπόθεση του Gianni Versace, και κατ' επέκταση των τεσσάρων δολοφονιώύν που προηγήθηκαν, σε μία προσπάθεια να ενώσουν τα κομμάτια αυτού του παράλογου, αιματοβαμμένου παζλ που ξεκίνησε τον Μάιο του 1997 και διήρκεσε μέχρι τις 23 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, δήλωσαν αργότερα ότι σε αυτή την περίπλοκη υπόθεση ήταν αρχικά πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιο στέρεο, χειροπιαστό κίνητρο. Εκτός, φυσικά, από το αυταπόδεικτο. Μία ακραίου βαθμού σχιζοφρένεια που μοιάζει να χτίστηκε σταδιακά μέσα στην ψυχή και το μυαλό του προβληματικού αυτού άντρα, ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερα χαρισματικός και έξυπνος, «ένα παιδί που αν το έβλεπες μία φορά δεν το ξεχνούσες ποτέ,» σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες των ίδιων των συμμαθητών του στο ιδιωτικό σχολείο The Bishop του Σαν Ντιέγκο. Ένα πανάκριβο σχολείο όπου φοιτούσαν μόνο τα πιο έξυπνα και ικανά παιδιά των πιο πλούσιων οικογενειών της Καλιφόρνια. Ο Cunanan βρέθηκε εκεί μετά από επιμονή του πατέρα του, ο οποίος του είχε παθολογική αδυναμία (παρά το γεγονός ότι ο Andrew είχε άλλα τρία αδέλφια) και πίστευε ότι ο γιος του είναι πραγματικά «ξεχωριστός».

Μεγαλώνοντας με την παραπάνω καραμέλα να κολλάει σαν δηλητηριώδες δεδομένο στον εγκέφαλο του, ο μικρός Andrew απολάμβανε το καλύτερο δωμάτιο του νέου σπιτιού της οικογένειας, όπου κοιμόταν με τον πατέρα του σε ένα διπλό κρεβάτι δίπλα στο μεγάλο, μαρμάρινο τζάκι. Κάποιες μαρτυρίες θέλουν τον Μοdesto Cunanan, έναν απατεώνα χρηματιστή από τις Φιλιππίνες, να κακοποιεί σεξουαλικά τον γιο του σε όλη την διάρκεια της ανήλικης ζωής του, αναπτύσσοντας μία εντελώς αρρωστημένη σχέση ανάμεσα τους. Ο μικρός του γιος τον λάτρευε, τον πίστευε και είχε θέσει την έντονη, σκληρή και βίαιη προσωπικότητα του πατέρα του ως πρότυπο ζωής. Θα πετύχαινε σε αυτόν τον κόσμο ό,τι κι αν συνέβαινε και θα αποκτούσε όλα τα πλούτη και τα αγαθά της γης γιατί το άξιζε, γιατί ήταν ο πιο ξεχωριστός απ' όλους.

Πλήθος κόσμου έξω από το σπίτι του νεκρού Gianni Versace στην παραλία του Μαϊάμι τον Ιούλιο του 1997.
Η εξώπορτα μπροστά από την οποία δολοφονήθηκε ο Gianni Vescace.

Το βασικό πρόβλημα στην περίπτωση του γοητευτικού Andrew που είχε βαθιά καλλιέργεια, μεγάλη κοινωνική μόρφωση και τρόπους ίδιους με εκείνους ενός αληθινού πρίγκιπα ήταν το γεγονός ότι δεν είχε την παραμικρή διάθεση να εργαστεί και να προσπαθήσει για το οτιδήποτε θα μπορούσε να του προσφέρει με νόμιμο, ασφαλή τρόπο, ένα καλό μέλλον. Όταν ο πατέρας του καταδιώχθηκε από τo FBI και την Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος για διακίνηση ψεύτικων μετοχών και κατάχρηση χρημάτων των πελατών του, ο Andrew αδυνατεί να πιστέψει πως ο άνθρωπος που λάτρευε όσο τίποτα άλλο ήταν απατεώνας. Τον ακολουθεί μέχρι την Μανίλα όπου κατάφερε να διαφύγει για να ανακαλύψει πως πράγματι ο πατέρας του ήταν κλέφτης ξένων περιουσιών, ένας άνθρωπος που έλεγε σταθερά ψέματα στην οικογένεια του για δεκαετίες ολόκληρες. Επιστρέφει στο Σαν Ντιέγκο με κομμένα τα φτερά και έναν μεγάλο πόνο στην ψυχή και ξεκινά να εργάζεται ως συνοδός ευκατάστατων αντρών, παντρεμένων και μη, προσπαθώντας να αποκομίσει όσα περισσότερα μπορεί από την συναναστροφή του μαζί τους. Παράλληλα ξοδεύει ασύστολα. Ντύνεται με τα πιο ακριβά ρούχα, νοικιάζει τα πιο ακριβά αυτοκίνητα, τρώει στα καλύτερα εστιατόρια και κερνάει όλο τον κόσμο προκειμένου να κάνει φίλους. Στο μεταξύ ψεύδεται σχεδόν στους πάντες γα το ποιος είναι χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Andrew DeSilva. Μόνο η κολλητή του φίλη Elizabeth Cole μοιάζει να γνωρίζει ποιο πραγματικά ήταν το σκοτεινό αγόρι που παρέσερνε τους μεγαλύτερους άντρες κάτω από τα φτερά της ασυγκράτητης γοητείας του, λέγοντας ψέματα χωρίς σταματημό και ζώντας μία ακραία πλούσια ζωή που δεν του άνηκε.

Ο Cunanan δεν σταματά να λέει ψέματα ούτε καν όταν γνώρισε τον «έρωτα της ζωής του», τον όμορφο, νεαρό αρχιτέκτονα David Μadson τον οποίο επιχείρησε να εντυπωσιάσει λέγοντας του πως είναι ένας από τους κορυφαίους σκηνογράφους του Χόλιγουντ και ότι είχε δουλέψει στο πλευρό του Gianni Versace χτίζοντας λαμπερά σκηνικά για όπερες στο Μιλάνο. Το πιο αξιομνημόνευτο στην περίπτωση του Cunanan, πάντως, ήταν ότι κάποια από τα τρελά πράγματα που έλεγε στον κόσμο ήταν αλήθεια. Πράγματι είχε την μεγαλύτερη κρεβατοκάμαρα του σπιτιού όταν ήταν παιδί, πράγματι ο πατέρας του αγόρασε για εκείνον έναν εξωφρενικά ακριβό αυτοκίνητο πριν καλά – καλά μάθει να οδηγεί. Πράγματι είχε συναντήσει τον Versace το 1990 στο Σαν Φρανσίσκο και είχε περάσει μία νύχτα μαζί του, υποστηρίζοντας πως η οικογένεια του είναι ιδιοκτήτρια μεγάλων εκτάσεων καλλιέργειας ανανάδων στις Φιλιππίνες. Βέβαια, ο επί 15 έτη σύντροφος του σχεδιαστή, Αntonio D'Amico, σε συνέντευξη του αρκετά χρόνια αργότερα απέκλεισε κατηγορηματικά την θεωρία ο Versace με είχε κοιμηθεί με τον Cunanan, υποστηρίζοντας πως ο τελευταίος πιθανότατα είχε προσκοληθεί στον διάσημο Ιταλό προσπαθώντας να κάνει καριέρα στον χώρο της μόδας. Κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ.

Ο Andrew Cunanan στην επετηρίδα του σχολείου.

Η αρχή του τέλους για τον δολοφόνο του Versace σηματοδοτείται, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, την περίοδο που τερματίζει τη σχέση του με τον πλούσιο επιχειρηματία Norman Blachford ο οποίος του πρόσφερε στέγη και τα έναν παχυλό τραπεζικό λογαριασμό που ανανεωνόταν σε μηνιαία βάση. Φήμες υποστηρίζουν πως ο Blachford έδιωξε τον Cunanan από το υπερπολυτελές σπίτι τους στην Καλιφόρνια όταν ο τελευταίος απαίτησε να γίνει ο μοναδικός κληρονόμος του αλλά και επειδή ανακάλυψε πως ήταν ερωτευμένος με τον Madson, τον οποίο μάλιστα είχε καλέσει και στο πάρτι των γενεθλίων του.

Σε εκείνο το πάρτι ο ξανθός και σοβαρός David Madson, που δεν έτρεφε τα ίδια συναισθήματα για τον Cunanan αλλά εντυπωσιάζεται από το οικονομικό του εκτόπισμα, γνωρίζει τον καλό φίλο του Andrew, Jeff Trail. Μία μεγάλη συμπάθεια γεννιέται ανάμεσα τους και στην καρδιά του Cunanan μία βαθιά ζήλια που θα γίνει η αφετηρία για τα στυγερά εγκλήματα που ακολούθησαν. Χωρίς την χρηματοδότηση του Blackford να τον συντηρεί πια ο 27χρονος άντρας φτάνει τις πιστωτικές του κάρτες στα όρια τους, σε μία τελευταία, απέλπιδα προσπάθεια να εντυπωσιάσει τον Madson. Τον προσκαλεί στην πιο ακριβή σουίτα, του πιο ακριβού ξενοδοχείου στο Λος Άντζελες όμως εκείνος του ξεκαθαρίζει ότι για κάποιον λόγο αδυνατεί να νιώσει άνετα μαζί του και να τον αγαπήσει. Λίγο καιρό αργότερα, κι αφού ο Madson αρνείται τον έρωτα του ξανά και ξανά, ο Cunanan αρχίζει να κάνει όλο και πιο συχνή χρήση σκληρών ναρκωτικών και ταξιδεύει μέχρι τη Μινεάπολη για να συναντήσει εκείνον και τον Τrail μία τελευταία φορά. Δύο βράδια αργότερα θα διαπράξει τον πρώτο του φόνο σκοτώνοντας τον Trail μέσα στο διαμέρισμα του Madson με ένα μεγάλο σφυρί. Τρεις μέρες αργότερα θα πυροβολήσει και τον Μadson, δολοφονώντας τον εν ψυχρώ με το περίστροφο που είχε κλέψει από το σπίτι του Jeff.

Ο Andrew Cunanan.

Περιέργως οι αστυνομικές αρχές της Αμερικής παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα κωλυσιεργίας και ο Cunanan καταφέρνει να μετακινείται από πόλη σε πόλη των Η.Π.Α με χαρακτηριστική ευκολία. Απλά αλλάζει τακτικά αυτοκίνητα και αντικαθιστά τις πινακίδες τους, καταφέρνοντας να φτάσει μέχρι το Μαϊάμι προκειμένου να δολοφονήσει τον Versace με τον οποίο είχε πάντα μία παράξενη ψύχωση. Αργότερα φίλοι του θα ισχυριστούν πως ο λόγος που ο Andrew λάτρευε αλλά και μισούσε την ίδια στιγμή τον μεγάλο σχεδιαστή ήταν το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν τόσο ταλαντούχος, πλούσιος και σημαντικός που δεν ενοχλούσε κανέναν αν ήταν ή δεν ήταν ομοφυλόφιλος σε μία εποχή που το να είσαι ομοφυλόφιλος ήταν μία πολύ πιο σύνθετη κατάσταση από ότι είναι στην κοινωνία του σήμερα.

Το τράβηγμα της σκανδάλης μπροστά στην ξώπορτα της έπαυλης του Versace στην κοσμοπολίτικη παραλία του Μαϊάμι έκανε τον Cunanan αυτό που πάντα ονειρεύοταν. Διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα όνομα που μπορούσε πια να φιγουράρει δίπλα σε εκείνο ενός από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές μόδας όλων των εποχών. Πυροδότησε όμως και μία αντίδραση που το άρρωστο μυαλό του νεαρού δολοφόνου δεν είχε συνειδητοποιήσει. Ήταν πλέον αδύνατο να ξεφύγει. Σύσσωμες οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής μαζί με το FBI τον καταζητούσαν πλέον παντού, ενώ μπλόκα είχαν στηθεί σε κάθε κεντρικό δρόμο, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία, ελέγχοντας κάθε αυτοκίνητο (από τα μπροστινά καθίσματα μέχρι το πορτμπαγκάζ), καθιστώντας ανέφικτο οποιοδήποτε τρόπο διαφυγής. Οκτώ ημέρες μετά τον θάνατο του Gianni ο Cunanan,περικυκλωμένος πια από την αστυνομία αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του μέσα στο σπίτι όπου κρυβόταν όλη εκείνη την περίοδο. Πέθανε πυροβολώντας το στόμα του με το ίδιο όπλο με το οποίο σκότωσε τα τέσσερα από τα πέντε θύματα του, έχοντας καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρο του. Να κάνει όλο τον πλανήτη να γνωρίζει το όνομα του. Δύο μέρες πριν την αυτοκτονία του λέγεται πως είδε τον πατέρα του στην τηλεόραση, να ξεπουλάει από τη Μανίλα των Φιλιππίνων την ιστορία ζωής του γιου του στα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ. Οι φήμες λένε πως πυροβόλησε την οθόνη.

To σπίτι όπου κρύφτηκε ο Cunanan για 8 μέρες πριν την αυτοκτονία του.
To FBI βρίσκει το πτώμα του Andrew Cunanan στο σπίτι στο Μαϊάμι.

To τρέιλερ της σειράς «Η Δολοφονία του Gianni Versace» που έκανε πρεμιέρα πριν έναν χρόνο στο Fox.

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

27 Οκτ 2021

«Επειδή αφήνω κληρονομιά στα παιδιά μου αυτή την ασθένεια, να προσέχεις»

Όταν ο Γιώργος Γεννηματάς είχε εκφράσει την ανησυχία του για την υγεία και το μέλλον των παιδιών του.

22 Οκτ 2021

O τραγικός θάνατος του Brandon Lee που σκοτώθηκε από prop gun στα γυρίσματα του The Crow

Ο 28χρονος ηθοποιός έπεσε νεκρός το 1993 κατά τη διάρκεια γυρισμάτων από όπλο που όλοι νόμιζαν ότι ήταν γεμάτο με ψεύτικες σφαίρες.

Περισσότερα από

Men

19 Οκτ 2021

Ο Κιάνου Ριβς κουβαλάει μόνος του τον εξοπλισμό του συνεργείου στα γυρίσματα της νέας του ταινίας

Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται στο Παρίσι και αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι ο πιο ωραίος τύπος σε ολόκληρο το Χόλιγουντ.

15 Σεπ 2021

«Είναι σαν τον άνεμο»: Η προβληματική σχέση του Πάτρικ Σουέζι με τη σύζυγό του, Λίσα, έκρυβε μυστικά

«Είχαν έναν άρρωστο, κακοποιητικό γάμο», θα ισχυριστεί άτομο από το στενό, φιλικό τους περιβάλλον.

02 Σεπ 2021
02 Σεπ 2021

Νεκρός σε τροχαίο ο Mad Clip: Η αγωνιστική Porsche του συγκρούστηκε με δέντρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή ώστε χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να τον απεγκλωβίσουν.

31 Αυγ 2021

«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά έχασα τον σεβασμό μου για εκείνον»

Το ξέσπασμα του Άντι Μάρεϊ που κατηγόρησε τον Έλληνα τενίστα για «στρατηγική» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

27 Αυγ 2021

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο.

26 Αυγ 2021

«Δεν πίστεψα ποτέ ότι δεν με αγάπησε»: Η μητέρα του Χιου Τζάκμαν τον εγκατέλειψε όταν ήταν 8 ετών

Παρόλα αυτά εκείνος τη συγχώρεσε. Σήμερα ποζάρουν αγκαλιασμένοι στο ίνσταγκραμ.

25 Αυγ 2021

Όταν ο Τσάρλι Γουάτς έριξε μπουνιά στον Μικ Τζάγκερ σε έναν από τους πιο θρυλικούς τσακωμούς του ροκ

«Που είναι ο γ@@@@ένος ντράμερ μου;» φώναξε μία νύχτα μεθυσμένος ο Τζάγκερ. Τότε ο Γουάτς του όρμηξε λέγοντας: «Εσύ είσαι ο γ@@@@ένος τραγουδιστής μου».

20 Αυγ 2021

Mία σύντομη ζωή, ένα τραγικό τέλος: Στο φως τα αρχεία του FBI για τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν

Ο Κομπέιν πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου 1994, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι και σήμερα θεωρούν ότι ο τραγουδιστής των Nirvana δολοφονήθηκε.