0
SHARES

Ένας από τους πιο όμορφους και γοητευτικούς άντρες που πέρασαν ποτέ από την μεγάλη οθόνη, αλλά και ένα μεγάλο υποκριτικό ταλέντο. Ήταν αδύνατο να μην ερωτευτείς τον Πωλ Νιούμαν τις δεκαετίες του '50 ή του '60, αλλά και αργότερα, όταν τα εκτυφλωτικά γαλάζια μάτια μου συνέχιζαν να εκπέμπουν σεξουαλικότητα και σοφία και η καριέρα του μετρούσε πια ατελείωτα βραβεία, ανάμεσα τους ένα Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, κάμποσες Χρυσές Σφαίρες, Έμμυ, ΒAFTA, βραβεία SAG.

Ο Πωλ Νιούμαν στο αεροδρόμιο τη δεκαετία του '50.

Κι όμως ο άντρας που είχε όλο το γυναικείο πληθυσμό στα πόδια του δεν έμοιαζε ιδιαίτερα ευτυχισμένος με το γεγονός ότι δεν μπορούσε να διατηρήσει σχεδόν ποτέ την ιδιωτικότητα και αναγκαζόταν να βγαίνει από τις πίσω εξόδους των εστιατορίων και των ξενοδοχείων προκειμένου να γλιτώσει τα έξαλλη πλήθη που τον περίμεναν απ' έξω.

Ο Πωλ Νιούμαν μπορεί να έγινε το αντικείμενο του πόθου για εκατομμύρια γυναικείες καρδιές σε όλο τον κόσμο όμως εκείνος φαίνεται πως είχε μάτια μόνη για μία. Στα τέλη της δεκαετίας του '50, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Μακρύ καυτό καλοκαίρι» η συνάντηση του με την ηθοποιό Τζόαν Γούντγιαρντ άλλαξε για πάντα τη ζωή του. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1958 και απέκτησε 3 κόρες. Ο γάμος τους κράτησε πενήντα ολόκληρα χρόνια, ρεκόρ για τα δεδομένα του Χόλιγουντ. Κι όμως ο ίδιος ο διάσημος ηθοποιός δεν πίστεψε ποτέ ότι ένας πετυχημένος, μακροχρόνιος γάμος είναι απλώς θέμα τύχης. Έτσι την ημέρα της τελετής έγραψε ένα όμορφο γράμμα στην γυναίκα της ζωής του στο οποίο εξηγούσε ποια είναι κατά τη γνώμη του τα μυστικά ενός πετυχημένου γάμου.

Από το φωτογραφικό άλμπουμ του γάμου τους.

«H ευτυχία στο γάμο δεν είναι κάτι το οποίο απλώς τυχαίνει. Ένας καλός γάμος πρέπει να οικοδομηθεί, να δημιουργηθεί. Στα πλαίσια του έγγαμου βίου τα μικρά πράγματα γίνονται μεγάλα. Ποτέ δεν είναι αργά να κρατιόμαστε χέρι – χέρι. Να λέμε ‘σ’ αγαπώ’ τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Να μην πηγαίνουμε για ύπνο μαλωμένοι. Σε καμία περίπτωση να μην λαμβάνουμε τις πράξεις του άλλου ως δεδομένες. Το φλέρτ και η φροντίδα δεν πρέπει να τελειώνουν αμέσως μετά τον μήνα του μέλιτος. Πρέπει να διαρκούν μια ζωή. Ίδιοι σκοποί και στόχοι. Δίπλα δίπλα να περπατάμε στη ζωή. Να σχηματίζουμε έναν κύκλο αγάπης που θα κρατήσει όλη την οικογένεια. Να κάνουμε κάτι ο ένας για τον άλλον, όχι ως καθήκον ή θυσία, αλλά για λόγους αγάπης. Με πάθος να προφέρουμε λόγια ευγνωμοσύνης και χαράς. Δεν χρειάζεται να ‘βλέπουμε’ φωτοστέφανο πάνω από το κεφάλι του συζύγου ή να φανταζόμαστε τη σύζυγο ως άγγελο με φτερά. Δεν χρειάζεται να εξιδανικεύουμε ο ένας τον άλλον. Είναι όμως απαραίτητο να αναπτύξουμε την ευελιξία, την υπομονή, την κατανόηση και την αίσθηση του χιούμορ. Να μάθουμε να συγχωρούμε και να ξεχνάμε. Να δημιουργούμε ο ένας στον άλλον μία ατμόσφαιρα όπου ο καθένας θα μπορεί να αναπτύσσεται. Να βρίσκουμε χρόνο για πνευματική ανάπτυξη (συζητήσεις για πνευματικά θέματα). Είναι αναγκαία η εξερεύνηση από κοινού, για το καλό και για το όμορφο. Σχέση στην οποία η ανεξαρτησία είναι κοινή και για τους δύο, η εξάρτηση είναι αμοιβαία, αμοιβαίες και οι υποχρεώσεις. Η ουσία δεν είναι απλώς να παντρευτούμε το σωστό άτομο. Η ουσία είναι να είμαστε τα σωστά άτομα και απαραίτητα ο ένας για τον άλλον.»

Σίγουρα όταν μιλάμε για έναν τόσο εντυπωσιακό άντρα όπως ήταν ο Πωλ Νιούμαν καταλαβαίνει κανείς ότι οι πειρασμοί δεν έπαψαν ποτέ να είναι παρόντες στη ζωή του. Όταν κάποιος τον ρώτησε πώς καταφέρνει να μένει σταθερά πιστός στη γυναίκα που μετά από τόσα πολλά χρόνια σχέσης, εκείνος απάντησε αφοπλιστικά: «Για ποιό λόγο να ψάχνω για χάμπουργκερ έξω, όταν έχω μπριζόλα στο σπίτι μου;». Όσο για τη σύζυγο του, δήλωνε πάντα τρομερά εκνευρισμένη όταν άκουγε τη συγκεκριμένη ατάκα. Ήξερε βέβαια πάρα πολύ καλά ότι αυτός ο άντρας για μία ολόκληρη ζωή υπήρξε τρελός μόνο για εκείνη.

Στα γυρίσματα ταινίας.

 

Ο Πωλ Νιούμαν και η Τζόαν Γούντγιαρντ

 

TAGS