0
SHARES

Ο Δημοσθένης Νασούλης ανήκει στη γενιά του brain drain: μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά έφυγε από την Ελλάδα το 2008 που ξέσπασε η κρίση, για να βρει μια δουλειά στο εξωτερικό. Σήμερα, προπονεί το pit-stop της Ferrari, την ομάδα των μηχανικών της Formula 1 που αλλάζουν λάστιχο σε 2 δευτερόλεπτα και προπονούνται εξίσου σκληρά με τους πιλότους.

Ο Δημοσθένης Νασούλης ανήκει στη γενιά του brain drain: μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά έφυγε από την Ελλάδα το 2008 που ξέσπασε η κρίση, για να βρει μια δουλειά στο εξωτερικό. 

«Λίγο ως πολύ όλοι ξέρουν τι σημαίνει Formula 1, όλοι έχουμε παρακολουθήσει τους αγώνες από την τηλεόραση. Αυτό, όμως, που κάνει τη διαφορά όταν το ζεις από κοντά είναι ο ήχος του κινητήρα: είναι κάτι ανεπανάληπτο, ανατριχιαστικό!», εξομολογείται στο insider.gr.

Πώς βρέθηκες στη Ferrari;

Η αλήθεια είναι πως ήταν αρκετά τυχαίο το πώς βρέθηκα εκεί. Σπούδασα γεωλόγος στην Ιταλία και, μόλις ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, επέστρεψα για να εργαστώ στην Ελλάδα. Δούλεψα σε κατασκευαστική εταιρεία για μερικούς μήνες αλλά όταν ξεκίνησε η κρίση αναγκάστηκα να ψάξω για δουλειά στο εξωτερικό.

Έτσι πήγα στη Μόντενα της Ιταλίας, όπου είχα πάει για σπουδές το 1997. Σε απόσταση 14 χλμ βρίσκεται το χωριό Μαρανέλο όπου βρίσκεται η έδρα -εργοστάσιο και κεντρικά γραφεία- της Ferrari. Φυσικά δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα δούλευα στη Ferrari –πόσο μάλλον στο team της Formula 1! Αφού έμεινα άνεργος μετά από τέσσερα χρόνια σε μια κατασκευαστική εταιρεία -η κρίση χτύπησε και την Ιταλία- κατάφερα, με αρκετή δόση τύχης, να βρω δουλειά ως υπάλληλος στη Ferrari και, συγκεκριμένα, στην ομάδα pit-stop.

Τι είναι η ομάδα pit-stop;

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στους πιλότους, αλλά οι αφανείς ήρωες του αγώνα είναι η ομάδα του pit-stop –τα σημεία όπου κάνει στάση το όχημα της Formula 1 για αλλαγή ελαστικών ή άλλες επισκευές. Το team αποτελείται από 30 μηχανικούς περίπου που προπονούνται εξίσου σκληρά με τους πιλότους. Ουσιαστικά πρόκειται για αθλητές: έχουν άριστη φυσική κατάσταση και η προπόνησή τους είναι το ίδιο απαιτητική με αυτή των πιλότων. Σκεφτείτε ότι καλούνται να αλλάξουν ελαστικά σε 2 δευτερόλεπτα!

Η εταιρεία μου, Med-ex, είναι εξωτερικός συνεργάτης της Ferrari και ανήκει σε δύο αθλίατρους της ιταλικής ομοσπονδίας, τον Alessandro Biffi και τον Fred Fernando. Εκτός από τους γιατρούς διαθέτει και τους φυσικοθεραπευτές που «κουράρουν» την αγωνιστική ομάδα. Δουλεύουμε στα γραφεία της Ferrari και ακολουθούμε το team σε όλες τις διοργανώσεις του Grand Prix.

Αρχικά, ξεκίνησα ως βοηθητικό προσωπικό αλλά λόγω της εμπειρίας μου ως προπονητής στο μίνι μπάσκετ άρχισα να ψάχνω τα προπονητικά μηχανήματα. Έτσι, εντόπισα ένα καναδικό πρόγραμμα, το FitLight, το οποίο χρησιμοποιείται σε αρκετά αθλήματα για τον έλεγχο των αντανακλαστικών των αθλητών και της φυσικής τους κατάστασης γενικότερα. Πρότεινα, λοιπόν, να εντάξουμε το FitLight στις προπονήσεις της ομάδας pit-stop και έτσι η Ferrari αγόρασε το πρόγραμμα, το οποίο χειρίζομαι τώρα εγώ.

Πώς είναι η ζωή για έναν Έλληνα που δουλεύει στην «καρδιά» της Ferrari;

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι ο μοναδικός Έλληνας. Χάρη στον Νικόλα Τομπάζη, τον επικεφαλής σχεδιασμού της Ferrari έως το 2014, αρκετοί Έλληνες μηχανικοί –τουλάχιστον 10-15– εντάχθηκαν στο δυναμικό της Formula 1 και συνεχίζουν έως σήμερα.

Η δουλειά μου έχει πολλά ταξίδια –πρακτικά, μπορώ να ακολουθώ την ομάδα pit-stop σε όλα τα Grand Prix ανά τον κόσμο. Στην πράξη, όμως, μοιραζόμαστε τα ταξίδια με άλλους συναδέλφους για να μην… το παρακάνουμε! Εμείς που συμμετέχουμε στο προπονητικό team συνεργαζόμαστε στενά με τους πιλότους και περνάμε πολύ χρόνο μαζί τους στις διοργανώσεις.

Θα μας πεις κανένα dessous για τον Kimi Räikkönen;

(Γέλια) Δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά σε αυτή τη φάση… Αλλά όταν φύγει ο Räikkönen από το team έχω να σας πω πολλά (γέλια)…

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Σκέφτεσαι να επιστρέψεις στην Ελλάδα;

Το σκέφτομαι ναι. Όχι άμεσα, αλλά σε μία πενταετία με βλέπω να γυρίζω στην Ελλάδα, να κάνω κάτι δικό μου. Νιώθω ότι κάποια στιγμή θα κάνω τον κύκλο μου εδώ και τότε θα φύγω. Μου έχουν λείψει οι δικοί μου, η οικογένειά μου και… ο ήλιος!

 

Κείμενο: Βάσω Αγγελέτου / Πηγή: insider.gr

TAGS