Ο πιο βραβευμένος chef στον κόσμο εγκαινίασε, και στη χώρα μας, το θεσμό του Estrella Damm Gastronomy Congress, με μια παρουσίαση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Δυο Μεσογειακές χώρες και πόλεις, Ελλάδα και Ισπανία, Αθήνα και Βαρκελώνη συναντήθηκαν σ’ ένα συνέδριο με άξονα τη γεύση και τη μοναδικότητα της Μεσογειακής κουζίνας.
Ο Ferran Adrià άνοιξε την ομιλία του με έναν αποχαιρετισμό στο φίλο και συνάδελφό του Anthony Bourdain. Η δίωρη παρουσίαση του ήταν συγκινιτική και γεμάτη έμπνευση ενώ γύρισε το χρόνο στην πολύ συγκινητική τελευταία μέρα του διάσημου El Bulli. Δήλωσε οπαδός της ελληνικής κουζίνας και παρότρυνε τους Έλληνες και την Ελλάδα να επενδύσουν περισσότερο στη διαφήμιση της ελληνικής γαστρονομίας.
10 μαθήματα ζωής από τον Φεράν Αντριά
1. Να είσαι δημιουργικός.
2. Να φτιάχνεις κάτι από το τίποτα.
3. Να εισάγεις/δημιουργείς έναν νέο σεβασμό για κάτι, να δίνεις αξία σε κάτι νέο.
4. Να κάνεις κάποιον να αισθάνεται διαφορετικά -πιο όμορφα από πριν- έχοντας διαλέξει αυτό που έχεις να του προτίνεις.
5. Να δίνεις σχήμα σε κάτι που μέχρι πριν λίγο ήταν άυλο.
6. Δημιουρικός σημαίνει «δεν αντιγράφω».
7. Η δημιουργία είναι μία επιλογή είναι δωρεάν.
8. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ομάδα.
9. Ομάδα σημαίνει ότι πιστεύεις στο μέλλον.
10. Να προβλέπεις την ώρα που πρέπει να περάσεις στο επόμενο βήμα.
*Τον Ferran Adrià προλόγισαν τρεις διακεκριμένοι Έλληνες chef που είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν μαζί του στο περίφημο El Bulli. Ο Χριστόφορος Πέσκιας, η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Δημήτρης Κατριβέσης, μίλησαν για την εμπειρία τους στην ομάδα του πιο βραβευμένου chef, και του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο, ενώ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκε και ένας ιδιαίτερος και πολύ ενδιαφέρον διάλογος μεταξύ των Ελλήνων και του Ισπανού chef σχετικά με τη μεσογειακή κουζινά και τη σημαντικότητα που έχουν τα ελληνικά προϊόντα σε αυτή. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του ο Ferran Adrià δέχτηκε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από το κοινό ανοίγοντας διάλογο με τους παρευρισκόμενους.