ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το πρώτο Athens Jewelry Week έρχεται να μας στολίσει με έξτρα κοσμήματα και επιπλέον μπιζού

11 εκθέσεις θα φιλοξενηθούν σε ισάριθμους χώρους στο κέντρο της Αθήνας και ένα μπουκέτο από ανήσυχους Έλληνες δημιουργούς θα εξωραΐσει τις μέρες μας με στολίδια.

Το πρώτο Athens Jewelry Week έρχεται να μας στολίσει με έξτρα κοσμήματα και επιπλέον μπιζού

Ερώτηση: Σε ποιο σημείο ο χώρος της τέχνης τέμνει τον κόσμο της σύγχρονης κοσμηματοποιίας; Απάντηση: Στο πρώτο Athens Jewelry Week.

H Αναστασία Κανδαράκη, μέλος της ομάδας διοργάνωσης και επιμέλειας Anticlastics, μαζί με τις Ερατώ Κουλουμπή, Ιωάννα Νατσίκου και Νίκη Στυλιανού μας μίλησε γι' αυτό το πρότζεκτ: «Το Athens Jewelry Week ανοίγει τις πύλες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016, φιλοδοξώντας να εξελιχθεί σε έναν θεσμό που θα δώσει μια ουσιαστική νέα πνοή στo χώρο της σύγχρονης κοσμηματοποιίας στην Ελλάδα. Το φεστιβάλ αυτό θα πραγματοποιηθεί 29 Ιουνίου με 3 Ιουλίου, σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή 40 σχεδιαστών/κατασκευαστών, καλλιτεχνών, σχολών και γκαλερί. Πρόκειται για μία διαδρομή στην πόλη η οποία περιλαμβάνει 11 εκθέσεις, ομιλίες και σεμινάρια. Σκοπεύει να φέρει στο ελληνικό κοινό τη σύγχρονη τάση του κοσμήματος, γύρω από το σώμα και το «δια-κοσμό» του, από Έλληνες κοσμηματοποιούς που ζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και οι οποίοι θεωρούν το κόσμημα μορφή τέχνης».

Το πρώτο Athens Jewelry Week έρχεται να μας στολίσει με έξτρα κοσμήματα και επιπλέον μπιζού
Κόσμημα της Αναστασίας Κανδαράκη.

Δαχτυλίδι της Άρτεμης Βαλσαμάκη.

Και οι τέσσερις κυρίες της διοργάνωσης του Athens Jewelry Week δραστηριοποιούνται στο χώρο του σύγχρονου κοσμήματος έχοντας παράλληλες πορείες. Η δουλειά τους καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πεδίων στο χώρο της δημιουργικής έκφρασης: από την έρευνα και το σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή και τη διδασκαλία. Η ομάδα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συστάθηκε με στόχο, μέσα από τη συλλογική δράση, να αναδείξει και να προβάλλει το σύγχρονο ελληνικό κόσμημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενισχύοντας την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων.

Καρφίτσα του Άγγελου Κωνσταντακάτου.

-Συμμετέχουν μόνο Έλληνες σχεδιαστές;

«Για το πρώτο Athens Jewelry Week επιλέξαμε να συμμετέχουν μόνο Έλληνες κοσμηματοποιοί που ζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

-Ποιος είναι ο συμβολισμός του κοσμήματος για εσάς;

«Το κόσμημα δεν είναι απλά ένα στολίδι, είναι ένα σύμβολο το οποίο απεικονίζει την ψυχική διάθεση του δημιουργού του αλλά και αυτού που το φοράει. Είναι το μοναδικό είδος τέχνης το οποίο κινείται στο χώρο και στον χρόνο, μέσω του ατόμου που το φέρει. Και αυτό το ξεχωρίζει. Είναι μια ακόμα μορφή επικοινωνίας. Το κόσμημα για μένα είναι ένας τρόπος διαφυγής αλλά και συνειδητοποιήσης. Με τη δημιουργία επικοινωνώ με κρυφές πτυχές του εαυτού μου, προσπαθώντας να δώσω μορφή σε αισθήσεις, διαθέσεις, συναισθήματα, να θέσω ερωτήσεις και να πάρω απαντήσεις».

Σκουλαρίκια της Δήμητρας Θωμλούδη.

Η Αναστασία Κανδαράκη γεννήθηκε το 1983, στην Αθήνα. Έχοντας μεγαλώσει μέσα σε μια οικογένεια χρυσοχόων ξεκίνησε να πειραματίζεται με το κόσμημα μέσα στο εργαστήριο του πατέρα της. Το 2006 αποφάσισε να ξεκινήσει τις σπουδές της στο χώρο του κοσμήματος. Σπούδασε ένα χρόνο στο Ι.Ι.Ε.Κ. Αργυροχρυσοχοϊας Mokume, στην Αθήνα και το 2010 ολοκλήρωσε το τριετές πρόγραμμα σχεδιασμού και κατασκευής σύγχρονου κοσμήματος στην σχολή Alchimia ( school of contemporary jewelry), στην Φλωρεντία της Ιταλίας. Διδάχθηκε απο αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και καθηγητές στο χώρο του σύγχρονου κοσμήματος όπως, Peter Bauhuis, Lucia Massei, Doris Maninger, Manfred Bischoff, Ruudt Peters, Robert Smit.Από το 2012 έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονου κοσμήματος με τους Christoph Zellweger, Charon Kransen, Jorge Manilla & Ruudt Peters.

Από το 2008 έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, όπως στην “Joya” στη Βαρκελώνη, “Inhorgenta” στο Μόναχο, “Grasimesse” στη Λειψία, “Museo di storia naturale” στο Λιβόρνο, “ Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη” στην Αθήνα κ.ά. Αυτήν τη στιγμή ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2011 δημιουργεί τη σχολή Άναμμα, όπου μέχρι και σήμερα διοργανώνει σεμινάρια σύγχρονου κοσμήματος και επιμελείται εκθέσεις.

Κόσμημα της Ερατώς Κουλουμπή

-Ποια είναι η φιλοδοξία σας για το Athens Jewelry Week;

«Στόχος της διοργάνωσης είναι να παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό τις ιδιαιτερότητες, την ποικιλομορφία και την καλλιτεχνική διάσταση του σύγχρονου κοσμήματος στην Ελλάδα. Αποσκοπεί στην ενημέρωση και την εξοικείωση του κοινού με το κόσμημα, ως φορέσιμη ή μη φορέσιμη εκδήλωση καλλιτεχνικής/δημιουργικής έκφρασης, στην υποστήριξη των μεμονωμένων δημιουργών αλλά και των δημιουργικών ομάδων του χώρου, στη δημιουργία δικτύων και δεσμών επικοινωνίας μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων φορέων: καλλιτεχνών, γκαλερί, συλλεκτών, μουσείων και άλλων ιδρυμάτων που προωθούν τις τέχνες και τον πολιτισμό».

Facebook Athens Jewelry Week

Athens Jewelry Week

Κολιέ της Νίκης Στυλιανού.

Κολιέ της Νικόλ Πολέντα.

Η αφίσα του AJW

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.