ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Tο πρώτο αντιοξειδωτικό κρουασάν στην Ελλάδα. To δημιούργησαν μαθητές από ένα χωριουδάκι της Λέσβου

Διακρίθηκαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό και επόμενο βήμα είναι να κυκλοφορήσουν το προϊόν τους στην αγορά ως υγιεινό σνακ.

Tο πρώτο αντιοξειδωτικό κρουασάν στην Ελλάδα. To δημιούργησαν μαθητές από ένα χωριουδάκι της Λέσβου

Το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Άγρας ήταν πέρυσι ανάμεσα στα σχολεία που πήραν διάκριση στον πανελλήνιο διαγωνισμό για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση «Bravo Schools» στην ενότητα «Καλές πρακτικές». Ο τίτλος του έργου που παρουσίασε ήταν «Η Άγρα επιμορφώνεται αντιοξειδωτικά» και στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία της αντιοξειδωτικής διατροφής για την υγεία του ανθρώπου. Φέτος το σχολείο αυτό προχωρά ένα βήμα μπροστά και συμμετέχοντας και στη διοργάνωση, παρουσιάζει το πρώτο βιολειτουργικό αντιοξειδωτικό κρουασάν!

Οι μαθητές έφτιαξαν στο χώρο του Συνεταιρισμού Γυναικών Άγρας, κρουασάν με αλεύρι… από σταφύλια και με γέμιση από ανθότυρο και μαρμελάδα αρώνια. Η γεύση είναι εκπληκτική, ενώ η διατροφική του αξία, πραγματικός θησαυρός. Τα πρώτα κρουασάν έχουν γίνει ανάρπαστα και σκοπός του σχολείου είναι να προωθήσει την παραγωγή τους μέσω του Συνεταιρισμού Άγρας και το προϊόν που δημιούργησαν οι μαθητές του σχολείου, να διατεθεί στην αγορά και να φθάσει στα χέρια κάθε μαθητή – μαθήτριας του νησιού.

«Τα τοπικά μας προϊόντα, τα τυριά, το γάλα στην Άγρα και το Μεσότοπο, η αρώνια και τόσα άλλα είδη που παράγονται στον τόπο μας είναι πραγματικός θησαυρός που δεν γνωρίζουν πολλοί», λέει στα «Νέα της Λέσβου» ο διευθυντής του σχολείου Λάζαρος Χονδροματίδης.

Tο πρώτο αντιοξειδωτικό κρουασάν στην Ελλάδα. To δημιούργησαν μαθητές από ένα χωριουδάκι της Λέσβου
Το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Άγρας συμμετέχει φέτος στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Bravo Schools» παρουσιάζοντας το πρώτο βιολειτουργικό αντιοξειδωτικό κρουασάν.

Ο πρωτοπόρος αυτός καθηγητής φυσικής αγωγής, έχει καταφέρει να μυήσει τους μαθητές του σχολείου του στην αξία της υγιεινής διατροφής, σε συνδυασμό με την άσκηση και μέσα από τις δραστηριότητες του Γυμνασίου Άγρας στέλνει ένα μήνυμα για τον υγιεινό τρόπο ζωής: Γι’ αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία μας. Με την βοήθεια των καθηγητών Χατζηκύρκου Γιώργου, Κουλαρά Μερόπης και Τσακίρογλου Γιώργου και με την ενθουσιώδη συμμετοχή των μαθητών σχεδίασαν και υλοποίησαν τη δράση βιολειτουργικό αντιοξειδωτικό κρουασάν.

Αυτό που καταρχήν βοήθησε τα μέγιστα στις ενέργειές τους ήταν το μηχάνημα μέτρησης αντιοξειδωτικού ελληνικής κατασκευής (παγκόσμια πατέντα) το 2018, που έδωσε την δυνατότητα στους καθηγητές και μαθητές να μπορούν αναλόγως τις μετρήσεις, να ανιχνεύσουν την ποιότητα του οργανισμού σε σχέση με τα αντιοξειδωτικά καθώς και της τροφής τους. Επίσης οι μαθητές εξοικειώνονται με τον επιστημονικό τρόπο σκέψης μελετώντας την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων παραγωγής βιολειτουργικών τροφίμων.

Οι μαθητές έφτιαξαν στο χώρο του Συνεταιρισμού Γυναικών Άγρας, κρουασάν με αλεύρι… από σταφύλια και με γέμιση από ανθότυρο και μαρμελάδα αρώνια. Η γεύση είναι εκπληκτική, ενώ η διατροφική του αξία, πραγματικός θησαυρός.

Στη συνέχεια η πρωτοβουλία τους βρήκε την πολύτιμη στήριξη από μια σειρά επιστημονικούς φορείς αλλά και εταιρείες και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας (Πιστοποίηση), από Αλευροβιομηχανία στις Σέρρες που διαθέτει το αλεύρι από σταφύλια, από τους συνεταιρισμούς γάλακτος Άγρας – Μεσοτόπου που προμηθεύουν το γάλα στο σχολείο, από το Συνεταιρισμό γυναικών «Τα λεύκα» Άγρας (παρασκευή κρουασάν, μαρμελάδα-ρόδι), Βιολογική μαρμελάδα Αρώνια Λεπέτυμνος (μαρμελάδα), καθώς και από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Άγρας-Μεσοτόπου.

Οι μαθητές πραγματοποιούν μέρος των δραστηριοτήτων στις εγκαταστάσεις αγροτικού συνεταιρισμού γυναικών Άγρας και το υπόλοιπο αυτών στο εργαστήριο φυσικών επιστήμων του σχολείου.

«Η δράση αυτή του σχολείου μας έχει πολύπλευρη στόχευση, αφενός η δημιουργία μιας νέας σειράς βιολειτουργικών τροφίμων ξεκινώντας με το κρουασάν που προσφέρει πολλές μονάδες αντιοξειδωτικών στον οργανισμό με όλες τις θετικές επιδράσεις που αυτό επιφέρει και αφετέρου με το εν λόγω προϊόν προκαλέσαμε το έναυσμα για παραγωγή τοπικών βιολειτουργικών τροφίμων με ισχυρισμούς υγείας, τα οποία επιθυμούμε να καθιερώσουμε», τονίζει ο διευθυντής του σχολείου.

Η δράση αυτή στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας σειράς βιολειτουργικών τροφίμων, ξεκινώντας με το κρουασάν που προσφέρει πολλές μονάδες αντιοξειδωτικών στον οργανισμό.

Τι είναι τα βιολειτουργικά τρόφιμα

Τα βιολειτουργικά ή φαρμακευτικά τρόφιμα είναι προϊόντα που βοηθούν τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού ή μειώνουν την πιθανότητα χρόνιων παθήσεων. Εμφανισιακά είναι όμοια με τα κανονικά τρόφιμα. Μπορείτε να τα καταναλώνετε είτε συμπληρωματικά ή ως κύριο γεύμα. Πέραν της κατεξοχήν διατροφικής τους αξίας, περιέχουν και επιπλέον συστατικά (που συνήθως προέρχονται από φυσικές πηγές), τα οποία δρουν ευεργετικά σε συγκεκριμένες λειτουργίες του οργανισμού. «Με βάση αυτό το επιστημονικό δεδομένο χρησιμοποιήσαμε για την παρασκευή κρουασάν, αλεύρι, πρωτεΐνη γάλα, ρόδι και αρώνια τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά», εξηγεί ο κ. Χονδροματίδης.

Τα αντιοξειδωτικά είναι τεχνητές ή φυσικές ουσίες που έχουν την ικανότητα να καταστέλλουν την καταστροφική οξείδωση των κυττάρων, γεγονός που έχει αποδειχτεί σε διάφορα εργαστηριακά πειράματα (σε κύτταρα ανθρώπινα ή ζωικά). Δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά και φρούτα, τα οποία είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών, αποτελούν υγιεινή επιλογή διατροφής. Παραδείγματα αντιοξειδωτικών αποτελούν οι βιταμίνες C και E, σελήνιο, και τα καροτενοειδή, όπως η β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Μαθήτριες φτιάχνουν βιολειτουργικά κρουασάν. Τα βιολειτουργικά ή φαρμακευτικά τρόφιμα είναι προϊόντα που βοηθούν τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού ή μειώνουν την πιθανότητα χρόνιων παθήσεων.

Το αλεύρι που χρησιμοποίησαν προέρχεται από εκχύλισμα σταφυλιών, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες και φαινόλες, το οποίο παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση. Το αλεύρι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ψωμιού, κέικ ή άλλων σκευασμάτων. Μάλιστα το 2009 έλαβε την επίσημη άδεια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων να χρησιμοποιεί «Ισχυρισμό Υγείας», χάρη στην ιδιότητά του να προστατεύει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Η δράση του Γυμνασίου Άγρας απευθύνεται σε μαθητές, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τοπική κοινωνία, μονάδες βιομηχανίας, βιοτεχνίας βιολογικών προϊόντων, επιχειρήσεις αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής, ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς.

«Το προτείνουμε σαν ένα προϊόν που μπορεί να παράγει ο Συνεταιρισμός Άγρας και να διαθέσει στην αγορά, ένα υγιεινό σνακ για τα κυλικεία των σχολείων», τονίζει ο διευθυντής του σχολείου.

Όσο για το διαγωνισμό «Bravo Schools» στον οποίο φέτος αναμένονται πάνω από 550 σχολεία από όλη τη χώρα, τα αποτελέσματα αναμένονται τον Ιούνιο, ενώ στα πρώτα σχόλια μετά την υποβολή της συμμετοχής της Άγρας ήταν ότι «το σχολείο σας είναι 20 χρόνια μπροστά»!

Πηγή: nealesvou.gr

Photo: Brigitte Tohm / Unsplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.