ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

τ.ε. pareo, τα πρώτα made in Greece παρεό υπόσχονται το πιο δροσερό καλοκαίρι

H Τάνια και η Ελένη πήραν ένα κομμάτι ύφασμα εξωτικής καταγωγής και κατάφεραν να του δώσουν 100% ελληνικό χαρακτήρα.

τ.ε. pareo, τα πρώτα made in Greece παρεό υπόσχονται το πιο δροσερό καλοκαίρι

Το παρεό, παραδοσιακό ρούχο των κατοίκων της Πολυνησίας, φοριέται από άνδρες και γυναίκες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αυτό το απλό κομμάτι ύφασμα (περίπου 2 τετραγωνικά μέτρα) αγκάλιασε για πρώτη φορά τους Ευρωπαίους γύρω στο 1930. Από τότε μέχρι σήμερα, θεωρείται το ιδανικό ρούχο για τη ζωή στην παραλία και τα ζεστά καλοκαίρια.

Μέχρι πρόσφατα τα παρεό που επιλέγαμε για τη βαλίτσα των διακοπών ήταν όλα εισαγόμενα. Τώρα όμως έχουμε τα τ.ε. pareo, 100% ελληνικά παρεό, σε ό,τι αφορά τα υφάσματα, τον τόπο παραγωγής τους, αλλά και τα σχέδια. Η Τάνια και η Ελένη πήραν ένα εξωτικό προϊόν και κατάφεραν να το «ελληνικοποιήσουν». Με σχέδια εμπνευσμένα από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ελλάδας, χρώματα της αιγαιοπελαγίτικης παλέτας και χαρακτηριστικά ελληνικά υφάσματα φοβερής αντοχής, τα τ.ε. pareo δίνουν το δικό τους ορισμό στο «καλοκαίρι αλά ελληνικά».

τ.ε. pareo, τα πρώτα made in Greece παρεό υπόσχονται το πιο δροσερό καλοκαίρι
Η Τάνια και η Ελένη πήραν ένα εξωτικό προϊόν και κατάφεραν να το «ελληνικοποιήσουν»
Μοντέλο Anemone, δεμένο ψηλά στη μέση.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα των τ.ε. pareo; Να υποθέσω ότι το «τ.ε.» προκύπτει από τα αρχικά των ονομάτων σας…

Ναι, το τ.ε. προκύπτει από τα αρχικά των ονομάτων μας: Τάνια Δημητρακοπούλου (τ) και Ελένη Πραμπλάν (ε). Η ιδέα ήρθε μετά από ένα ταξίδι της Ελένης στην Ταΐτή, όπου τα παρεό αποτελούν καθημερινό στοιχείο της μόδας. Τα παρεό είναι μέρος και της ελληνικής κουλτούρας της παραλίας, και ο στόχος ήταν να δημιουργήσουμε παρεό 100% ελληνικά ως προς την έμπνευση, το σχεδιασμό τους, τα υφάσματα αλλά και την παραγωγή. Περπατώντας στα σοκάκια της Μυκόνου βλέπαμε στα καταστήματα παρεό με χαρακτηριστικά σχέδια από Ινδονησία και άλλα εξωτικά μέρη, σκεφτήκαμε πόσο ωραίο θα ήταν ένας ξένος επισκέπτης να μπορέσει να φέρει πίσω από τις διακοπές του ένα παρεό με τον αέρα των ελληνικών νησιών.

Μοντέλο Santorini, φορεμένο σαν φούστα.

Ποιο ήταν το επαγγελματικό παρελθόν σας πριν τα παρεό; Ήταν σχετικό με τη μόδα;

Γνωριστήκαμε την εποχή που δουλεύαμε και οι δύο σε γνωστή ελληνική εταιρία καλλυντικών. Η Τάνια έχει design management background, έχει σπουδάσει και εργαστεί στο Λονδίνο για αρκετά χρόνια. Μπορούμε όμως να πούμε πως έχει πραγματικά μεγαλώσει σε επαφή με τα υφάσματα και την μόδα, μιας και η μητέρα της είναι επαγγελματίας μοδίστρα. Η Ελένη είναι industrial designer και έχει σπουδάσει στο Παρίσι. Εκτός από την βιομηχανική κλίμακα πάντοτε την ενδιέφεραν τα χειροποίητα αντικείμενα , τα αγνά υλικά και η ορθή τους χρήση.

Ποια είναι η διαφορά των δικών σας παρεό σε σχέση με τα χιλιάδες που κυκλοφορούν στην αγορά; Πού και με τι υλικά φτιάχνονται;

Τα παρεό μας είναι 100% MADE IN GREECE, κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας βαμβακερά υφάσματα: μαλακή γάζα, λεπτό ζέρσεϊ ή παραδοσιακό σεντονόπανο, όπως αυτό που βρίσκουμε συχνά στα μικρά ελληνικά χωριά ή νησιά. Οι τρέσες κατασκευάζονται σε περιορισμένα χρώματα και τεμάχια σε μια μικρή οικογενειακή βιοτεχνία. Το ύφος τους θυμίζει σεμεδάκια από βελονάκι. Τόνοι απαλοί, χρώματα της γης και της ελληνικής φύσης, συμπληρώνονται από έντονες, φωτεινές αποχρώσεις και λεπτομέρειες, για τη δημιουργία μιας πλήρους συλλογής με αναφορά στο ελληνικό καλοκαίρι.
Είναι ανθεκτικά στο χρόνο, το ύφασμά τους σε κάθε πλύση μαλακώνει ακόμα περισσότερο, αλλά διατηρούν το σχήμα τους χάρη στην τρέσα που τα πλαισιώνει, ώστε να τα ξαναβρίσκει κανείς με χαρά κάθε χρόνο στην καλοκαιρινή του γκαρνταρόμπα.

Μοντέλο Pink Gray, φορεμένο σαν φουλάρι.

Ξεκινήσατε σε μια δύσκολη εποχή για το ελληνικό επιχειρείν. Πώς αντιμετωπίζετε τις αντίξοες συνθήκες και τον ανταγωνισμό με τα εισαγόμενα κινέζικα; Οι τιμές σας είναι ανταγωνιστικές;

Δεν ανταγωνιζόμαστε τα εισαγόμενα ενδύματα από την Ασία, για πολλούς λόγους. Το κόστος της εργασίας στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλότερο, αλλά αποτελεί επιλογή για την επιχείρηση μας. Θεωρούμε πως η στήριξη τεχνιτών και βιοτεχνιών του τόπου μας είναι θέμα πολιτισμού. Είναι σημαντικό να μπορούμε να συνεργαζόμαστε άμεσα με τις παραγωγούς μας, αντλώντας έμπνευση από τις δικές τους δυνατότητες και προτάσεις. Τις τελευταίες χρονιές το οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδος είναι πραγματικά αντίξοο, καταφέραμε όμως αργά και σταθερά να πολλαπλασιάσουμε σημαντικά τις πωλήσεις μας και να έχουμε ανάπτυξη, προερχόμενη ουσιαστικά από την υψηλή ποιότητα και αισθητική του προϊόντος, την ικανοποίηση των πελατών μας, την word of mouth & social media διαφήμιση. Στόχος μας δεν είναι το άμεσο μέγιστο κέρδος, αλλά περισσότερο ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης και το χτίσιμο ενός διαχρονικού, δυνατού brand.

Μοντέλο Kalokairi White, φορεμένο σαν φόρεμα.

Πόσες χρήσεις μπορεί να έχει ένα παρεό;

Η μαγεία του παρεό έχει να κάνει με το πόσες διαφορετικές χρήσεις έχει ένα απλό και ελαφρύ κομμάτι ύφασμα. Έτσι, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε:
α. ως ρούχο, είτε στην παραλία είτε στις βόλτες μας.
β. ως εσάρπα ή φουλάρι τα δροσερά καλοκαιρινά βράδια
γ. αντί πετσέτας ή ψάθας, στρωμένο στην παραλία.
δ. σαν σκίαστρο για να διατηρήσουμε δροσερό το νερό μας στην παραλία μονώνοντάς το από το ζεστό περιβάλλον: Τυλίξτε το σφιχτά πολλές φορές γύρω από ένα κρύο μπουκάλι νερό χωρίς να αφήσετε κάποιο σημείο ακάλυπτο και θα μας θυμηθείτε!
ε. για το πικνίκ, στρωμένο στο γρασίδι ή
στ. σε παιδικά καρότσια ως σκίαστρο.
Το παρεό είναι ο απόλυτος σύντροφος για μια ατελείωτη καλοκαιρινή μέρα στην παραλία! Εμείς παίρνουμε μαζί περισσότερα από ένα.

Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να φορέσει μια γυναίκα το ίδιο παρεό και να δείχνει διαφορετικό;

Μπορεί να φορεθεί σαν φούστα, σαν μπλούζα, σαν τουρμπάνι ή σαν φουλάρι. Με τα σωστά δεσίματα, μπορεί ακόμα και να μεταμορφωθεί σε εντυπωσιακό απογευματινό φόρεμα. Μπορεί μια γυναίκα να παίξει με αυτό και να ανακαλύψει δεσίματα που φανερώνουν λεπτομέρειες και δημιουργούν πτυχώσεις που κολακεύουν το σώμα της.

Μοντέλο Coral, φορεμένο σαν τουρμπάνι.

Σε ποιους απευθύνεστε κυρίως; Σε τουριστικά μαγαζιά σε νησιά; Έχετε σκοπό να ανοιχτείτε και προς τα έξω;

Απευθυνόμαστε σε εγχώριους καταναλωτές που θέλουν ένα ελληνικό και ξεχωριστό αξεσουάρ για την παραλία αλλά και σε κόσμο που επισκέπτεται την Ελλάδα και αναζητεί ένα αυθεντικό ελληνικό χρήσιμο αναμνηστικό αντικείμενο που θα του θυμίζει τις διακοπές του στις παραλίες μας.
Τα παρεό μας διατίθενται κυρίως σε επιλεγμένα concept stores και καταστήματα μόδας στα νησιά και σε παραθαλάσσια resorts. Επίσης, βρίσκονται και σε κάποια καταστήματα στη βόρεια Ευρώπη και στην Αμερική, με την πολύτιμη βοήθεια Ελλήνων του εξωτερικού που στηρίζουν την προσπάθειά μας.

Ασχολείστε με ένα είδος καθαρά εποχικό; Υπάρχουν άλλα σχέδια για το μέλλον; Να σχεδιάσετε, για παράδειγμα, κάτι που να φοριέται και τις τέσσερις εποχές του χρόνου;

Για την ώρα απολαμβάνουμε την εποχικότητα του προϊόντος μας. Μας επιτρέπει με ηρεμία να αφοσιωνόμαστε τους χειμερινούς μήνες στην ανάπτυξη νέων μοντέλων και να τα επικοινωνούμε με τη χαρά του «φρέσκου» κάθε άνοιξη. Κατά καιρούς σχεδιάζουμε και κάποιο διαφορετικό συνοδευτικό αξεσουάρ, αλλά θέλουμε η καρδιά της επιχείρησής μας να παραμένει αυτό το τόσο απλό προϊόν, το παρεό. Περισσότερο από το να διευρύνουμε την κολεξιόν μας σε ενδύματα που φοριούνται όλον το χρόνο, σκεφτόμαστε να διευρύνουμε τις πωλήσεις μας σε περιοχές του κόσμου όπου το καλοκαίρι είναι συνεχές ή αντεστραμμένο, όπως για παράδειγμα η Αυστραλία.

Info
τ.ε.pareo
Facebook

Μοντέλο Sky Blue, φορεμένο χιαστί σαν τοπ.

Μοντέλο Kalokairi Brown.

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.