ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα ελληνικά σανδάλια Alchimia δηλώνουν vegan και δεν μπορείς να φανταστείς από τι είναι φτιαγμένα

«Τα υλικά που επιλέγω είναι ασυνήθιστα όπως και η επεξεργασία τους. Είναι αυτά που μου δίνουν την έμπνευση» εξηγεί η Νικόλ Δαλάτση.

Τα ελληνικά σανδάλια Alchimia δηλώνουν vegan και δεν μπορείς να φανταστείς από τι είναι φτιαγμένα

«Η ιδέα είναι παλιά. Την είχα στο μυαλό μου από τότε που ξεκίνησα να δουλεύω στον χώρο σαν σχεδιάστρια, στις αρχές της δεκαετίας του '80. Είχα επιστρέψει από την Ιταλία, περιχαρής και ορεξάτη για δουλειά, έχοντας τελειώσει τις σπουδές μου στο σχέδιο παπουτσιού» συστήνεται η Νικόλ Δαλάτση και συνεχίζει: «Εντάχθηκα λοιπόν στην ένδοξη, ελληνική υποδηματοποιία. Εκείνα τα χρόνια, όλα τα καλά παπούτσια ήταν δερμάτινα. Σαν νεαρή σχεδιάστρια, ήθελα να χρησιμοποιήσω εναλλακτικά υλικά αλλά κάτι τέτοιο ήταν τότε αδιανόητο. Έφτιαχνα πράγματα από μόνη μου αλλά δεν έμπαιναν στη γραμμή παραγωγής αφού δεν υπήρχε καν αγορά για να διατεθούν«.

»Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική, έτσι όπως επιβλήθηκε από τις εξελίξεις. Οι οικονομίες κλίμακας επέβαλλαν στα μεγάλα brand την χρήση φθηνότερων πρώτων υλών, οπότε το δέρμα δεν είναι πλέον "βασιλιάς". Τις αλλαγές που ήρθαν στον χώρο των υλικών, ενισχύουν τα αυξανόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα αφού, όπως όλοι γνωρίζουν, η βυρσοδεψία είναι εξαιρετικά ρυπογόνος δραστηριότητα. Οι προσωπικές μου περιβαλλοντικές ευαισθησίες βρίσκονταν σε απόλυτη συμφωνία με τα παραπάνω, οπότε η γέννηση της Alchimia ήταν κάτι φυσικό.

Τα υλικά που επιλέγω είναι ασυνήθιστα όπως και η επεξεργασία τους. Είναι αυτά που μου δίνουν την έμπνευση. Η εμπειρία δεκαετιών μου επιτρέπει να αναγνωρίζω το δυναμικό των εναλλακτικών υλικών ώστε να τα αξιοποιώ με εντελώς πρωτότυπους τρόπους.

Αγαπώ την παράδοση της ελληνικής χειροτεχνίας, οπότε θέλησα να την παντρέψω με τα υλικά. Μεγάλωσα στην Ξάνθη. Έχω νοσταλγικές αναμνήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 70, από την εποχή που τα κορίτσια της γειτονιάς μαζευόμασταν τα καλοκαίρια στο πιο πλατύ πεζούλι όπου, κάτω από την δροσερή σκιά της φλαμουριάς, αφιερώναμε τουλάχιστον ένα δίωρο από το πρωινό κεντώντας τις σταυροβελονιές μας για να περάσουμε μετά στα επιτραπέζια παιχνίδια και στην ανάγνωση των «Κλασσικών Εικονογραφημένων».

Είχα επίσης την τύχη να έχω μια χρυσοχέρα μανούλα από την οποία προσπάθησα να μάθω ότι περισσότερο μπορούσα όπως πλέξιμο με το βελονάκι κλπ. Θα έλεγα λοιπόν ότι όλο το concept όπως και η συλλογή στηρίζονται σε μια καθαρά βιωματική προσέγγιση».

Η Νικόλ εξυφαίνει το κουβάρι των αναμνήσεων, μιας άλλης εποχής, μιας άλλης Ελλάδας, μιας Ελλάδς που έπιαναν τα χέρια της. Με το ίδιο αυτό πολύχρωμο κουβάρι πλέκει τις δημιουργίες της.

Τα ελληνικά σανδάλια Alchimia δηλώνουν vegan και δεν μπορείς να φανταστείς από τι είναι φτιαγμένα
Style Marathonas

«H Alchimia (vegan shoes) είναι τo πρώτο ελληνικό brand υποδημάτων που αντιπροσωπεύει μια βιώσιμη, slow fashion, αντίληψη που στηρίζεται στην επανάχρηση» δίνει η Νικόλ την ταυτότητα του brand σε μία φράση. «Τα χειροποίητα προϊόντα Alchimia δεν χρησιμοποιούν δέρματα και κατασκευάζονται με τις φιλικότερες προς το περιβάλλον πρακτικές. Όλα τα σχέδια είναι μοναδικά, στιλιστικά εμπνευσμένα από διαφορετικές θεματικές ενότητες. Συλλέγουμε και ανακυκλώνουμε πρώτες ύλες από θερμοκήπια, την βιομηχανία τροφίμων, καθώς και εγκαταλελειμμένα στο περιβάλλον υλικά, δημιουργώντας ξεχωριστές δημιουργίες με εναλλακτικό σχεδιασμό. Η πολυετής εξειδίκευσή μας στον σχεδιασμό και στην κατασκευή υποδημάτων, μας επιτρέπει να αξιοποιούμε αυτά τα υλικά με ιδιαίτερα αποτελεσματικές μεθόδους και να δημιουργούμε πραγματικά αυθεντικά προϊόντα. Το δημιουργικό αυτό αποτέλεσμα ανακύκλωσης και επανάχρησης, το πρώτο του είδους του στην παγκόσμια βιομηχανία υποδήματος, μειώνει την περιβαλλοντική πίεση χωρίς να κάνει κατάχρηση νέων πρώτων υλών».

Style Pinelopi

«Όλα τα υλικά καθαρίζονται, απολυμαίνονται και φρεσκαρίζονται σχολαστικά πριν χρησιμοποιηθούν. Μερικά αντιπροσωπευτικά σχέδια από κάθε θεματική σειρά είναι τα εξής:

GREEN HOUSE line. Συλλέγουμε και επαναχρησιμοποιούμε εγκαταλελειμμένα γεωτεχνικά υλικά από θερμοκήπια. Τα συνδυάζουμε με νήμα από πλαστικές σακούλες και το αποτέλεσμα είναι αυτά τα super trendy, 100% up cycled , slydes.

BAG OFF line. Η πολυσυζητημένη πλαστική σακούλα στα καλυτέρα της. Με την δημιουργία της σειράς αυτής χαιρετίζουμε τα πρόσφατα μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης της. Κατασκευή Crochet από 100% επαναχρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες. Επεξεργαζόμαστε προσεκτικά τα νήματα με στόχο την καλύτερη δυνατή εφαρμογή και ευκαμψία.
Τα κουμπιά προέρχονται από την συλλογή της «χρυσοχέρας μανούλας», παρακαταθήκη από την θρυλική εποχή της μεταποίησης».

Style Haya

«MY GREEK BIG SACK line. Πρώτη ύλη από σακιά με “μεταξένια “ υφή τα οποία συλλέγουμε από βιομηχανίες τροφίμων. Συνδυάζονται με ειδικά επεξεργασμένο νήμα από πλαστικές σακούλες. Αγαπημένη σταυροβελονιά με θέματα από την Ελληνική παράδοση.

AEGEAN SEA line. Προϊόντα εμπνευσμένα από τις καρό τσάντες που, μαζί με τα υπάρχοντα των μεταναστών και των προσφύγων, μεταφέρουν τους φόβους και τις αγωνίες τους για το άγνωστο. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη μας σε camps με σκοπό την δωρεά ρουχισμού, συλλέξαμε τέτοιες κατεστραμμένες τσάντες για να τις χρησιμοποιήσουμε στις κατασκευές μας. Οι λεπτομέρειες είναι από νήμα επαναχρησιμοποιημένης πλαστικής σακούλας. Όλα τα προϊόντα της σειράς διηγούνται την δική τους ιστορία».

Facebook Alchimia

Style Anna
Style Stephanie
Style Rana
Style Thanks to Didi
Style Artemis

B2C sales. Κατά παραγγελία- custom made
Τηλ. επικοινωνίας :+306978778279
Email: alchimia@veganshoes.com

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.