0
SHARES

Από τον Σπύρο Καλαματιανό

 

Η Μαρία Τάγκαλου, μια νέα, όμορφη, μα πάνω απ΄ όλα ταλαντούχα σχεδιάστρια. Μετρά ήδη κάμποσες διακρίσεις στο ενεργητικό της κι εκείνο που της αρέσει είναι να δουλεύει συνεχώς, έχοντας ανοικτά αυτιά και μάτια στις νέες εξελίξεις της μόδας, αλλά και στα συναισθήματα, καθώς αποτελούν για εκείνη πηγή έμπνευσης.

-Ποια ήταν τα ερεθίσματα τα οποία πήρατε έτσι ώστε να ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας με τον χώρο της μόδας;

Πιστεύω ότι τον πιο σημαντικό ρόλο τον έπαιξε το περιβάλλον το οποίο μεγάλωσα ως παιδί. Γεννήθηκα σε ένα εργαστήριο ζωγραφικής γεμάτο χρώματα το οποίο για μένα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης σε αρκετά μικρή ηλικία, καθώς και οι δύο μου γονείς είναι ζωγράφοι. Μου άρεσε να ζωγραφίζω ρούχα από ήρωες παραμυθιών και να κατασκευάζω περιοδικά μόδας, στα οποία σε κάθε σελίδα ζωγράφιζα και ένα διαφορετικό φόρεμα (!) Σε εφηβική ηλικία αποφάσισα ότι το σχέδιο μόδας είναι αυτό το οποίο θα συνεχίσω για την εξέλιξη της επαγγελματικής μου πορείας. Ήταν η περίοδος που άρχισα να παρατηρώ τους ανθρώπους και το ντύσιμό τους, μου άρεσε να αλλάζω τα ρούχα τους με την φαντασία μου και να παρακολουθώ οτιδήποτε έχει σχέση με την μόδα.

-Τι είναι αυτό που θυμάστε από τις σπουδές σας στην σχολή Βελουδάκη καθώς και την πρακτική σας δίπλα στον σχεδιαστή Βασίλη Ζούλια;

Ήταν απ’ τις πιο όμορφες και δημιουργικές περιόδους της ζωής μου σίγουρα. Θυμάμαι ότι ήμουν αρκετά συνεσταλμένο παιδί και αρκετά προσγειωμένο για την ηλικία μου. Δούλευα πάρα πολλές ώρες κατά την διάρκεια της σχολής αλλά και της πρακτικής. Ωστόσο παρόλη την πίεση εργασιών και νέων πληροφοριών, για μένα ήταν περίοδος έμπνευσης και δημιουργίας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες σπουδές μου στο ελεύθερο σχέδιο για την εισαγωγή μου στην Καλών Τεχνών, όπου βίωσα μεγάλο στρες και πίεση για να μπορέσω να αντεπεξέλθω στις συνθήκες που απαιτούνταν.

-Τι σημαίνει για εσάς η μόδα, είναι κάτι που έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα στην ζωή σας;

Θα μπορούσα να δώσω την τετριμμένη απάντηση ότι μόδα είναι τρόπος ζωής, αλλά δεν θεωρώ ότι είμαι ιδιαίτερα ‘’μοδάτη γυναίκα’’ (γέλια). Δεν ακολουθώ τις τάσεις στην καθημερινότητά μου, η μόδα για μένα είναι ένα πολύ συγκρουσιακό στοιχείο με την προσωπικότητά μου. Η ‘’ανάγκη’’ μου όμως για δημιουργία είναι τόσο θυελλώδης, που μου δίνει απίστευτη ενέργεια και δύναμη για να μπορέσω να σταθώ ως επαγγελματίας σε fashion event ή shows.

-Οι δικές σας πηγές έμπνευσης ωστόσο στην μετέπειτα πορεία σου, καθώς και η δική σας προσωπική πινελιά, η οποία σας κάνει να ξεχωρίζετε ποια είναι;

Τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει και μελετάω τις Ανατολικές χώρες, που αποτελούν πλέον ανεκτίμητο θησαυρό έμπνευσης για τα καινούρια μου σχέδια. Τα κορσάζ μου είναι αυτά που πιστεύω με κάνουν να ξεχωρίζω. Είναι εμπνευσμένα από πάρα πολλούς ζωγράφους και αρχιτέκτονες, που έχουν όλοι ως στοιχείο τις έντονες γεωμετρικές μεταβολές σε σύνθεση με πιο αφαιρετικά στοιχεία. Στο ένδυμα, θα μπορούσε και αυτό να μεταφραστεί σαν πίνακας ή σαν κτίριο, με κάποια σημεία που χρησιμοποιώ περισσότερη πληροφορία σε κέντημα και σε κάποια άλλα που προτιμώ να υπάρχει μια ροή καθαρού υφάσματος.

-Έχετε κάνει σπουδαία βήματα και συνεργασίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης έχετε πάρει σπουδαίες κριτικές από ξένα ΜΜΕ, επεκταθήκατε σε κάποια καταστήματα στο εξωτερικό με τις δημιουργίες σας να γνωρίζουν καθημερινά μεγάλη αποδοχή. Πώς αισθάνεστε γι΄ αυτό;

Δυστυχώς είμαι αρκετά ματαιόδοξη, με αποτέλεσμα να μην χαίρομαι όσο αξίζει κάθε επιτυχία που έρχεται στην ζωή μου. Αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, διότι απ’ την μια αυτό το χαρακτηριστικό μου, με βοηθάει στο να βάζω συνέχεια καινούριους στόχους και απ’ την άλλη δεν με αφήνει να χαρώ με οτιδήποτε συμβαίνει. Θεωρώ ότι όλα είναι πιθανά σε αυτή την ζωή, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν η δουλειά σου έχει ανταπόκριση απ’ το κοινό. Οπότε κάθε πρόταση καινούρια που προκύπτει την αντιμετωπίζω ως εξέλιξη και αποδοχή του έργου μου.

-Κεφάλαιο «Mercedes-Benz Fashion Award Greece». Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της ζωής σας. Τι θυμάστε από εκείνη την σημαντική στιγμή της έως τώρα καριέρας σας;

Η Mercedes-Benz μέσα απ’ το βραβείο ‘’καλύτερης αισθητικής και ευρηματικότητας’’ για την συλλογή μου στο Athens Xclusive Designers Week μου έδωσε την ευκαιρία να παρακαλουθήσω το Mercedes-Benz Fashion Week Berlin του Ιουλίου, να παρευρεθώ σε πάρτι της Γερμανικής VOGUE και να δειπνήσω με σπουδαίους σχεδιαστές, όπως η σχεδιάστρια Dorothee Schumacher αλλά και η κορυφαία σχεδιάστρια Stella McCartney. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία και από άποψη γνωριμιών αλλά και από άποψη τέχνης. Παρακολούθησα επιδείξεις σε διαφορετικές αίθουσες με πολλά σκηνικά, εναλλαγές και ιδιαίτερα consept, επισκέφτηκα μουσεία σύγχρονης τέχνης, γενικά αυτό το ταξίδι μού άλλαξε όλη την οπτική απέναντι στα εικαστικά, υπάρχει πάρα πολύς πλούτος πληροφοριών που μπορεί να συλλέξει ένας άνθρωπος κάνοντας ταξίδια.

 

-Ποιες είναι οι δυσκολίες οι οποίες αντιμετώπισατε στα πρώτα σας βήματα;

Αρχικά δυσκολίες υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα απ’ την στιγμή που το σχέδιο μόδας είναι ένα πολυέξοδο επάγγελμα, πόσω μάλλον όταν επιλέγεις να χτίσεις τον δικό σου οίκο μόδας. Πολλές φορές μια συλλογή μπορεί να απογειωθεί οικονομικά και άλλες να γίνει μια αποτυχία με αποτέλεσμα να κάνεις πάρα πολλά έξοδα λόγω κόστους υφασμάτων και να βγεις εκτός προϋπολογισμού. Το πιο σοβαρό πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζα και αντιμετωπίζω ακόμα στην Ελλάδα είναι ηλικιακό. Ανεξάρτητα απ’ το αν ένας νέος σχεδιαστής έχει καταφέρει μόνο σε 5 χρόνια της ζωής του να έχει ένα μεγάλο βιογραφικό, με αξιόλογες κριτικές και συνεργασίες ή ένα δείγμα δουλειάς έμπειρου καταξιωμένου σχεδιαστή δεν έχει τόση σημασία, αν δεν έχει παρουσιάσει ρυτίδες στο πρόσωπο σου (!). Στο εξωτερικό είδα ότι αντιμετωπίζουν κάθε δημιουργό ως μια ξεχωριστή ιδιαίτερη οντότητα, όπου κρίνεσαι αποκλειστικά και μόνο για το έργο σου. Εδώ τα πράγματα κρίνονται στον χρόνο και στην έκθεση που έχει ο κάθε σχεδιαστής. Θα μπορούσα να πω ότι πλέον μου φαίνεται αστείο, όσο μεγαλώνει ένας δημιουργός στερεύει από ιδέες και αναπαράγεται. Η νέα καθαρή ματιά είναι αυτή που θα δώσει την τάση για εξέλιξη.

-Ποιοι είναι οι επόμενοι σου στόχοι και τα επόμενα σου επαγγελματικά σχέδια;

Σίγουρα επιδείξεις εκτός ή εντός Ελλάδος. Θέλω πάρα πολύ να βρώ χρόνο να ασχοληθώ και με το αντρικό ρούχο. Μου αρέσουν πολύ τα πουκάμισα και ίσως να προσάρμοζα κάποια απ’ τις τεχνοτροπίες που δουλεύω σε αυτά. Επίσης έχω ξεκινήσει μια νυφική συλλογή, όπου έχω προσαρμόσει και σε αυτήν, κορσάζ με κεντημένες κορδέλες, νήματα και πέτρες σε λευκούς, μπεζ εκρού ακόμα και χρυσούς τόνους, την οποία προς το παρόν επικοινωνώ ηλεκτρονικά κλείνοντας ραντεβού με την εκάστοτε ενδιαφερόμενη νύφη.

  • Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό Αρχείο της Μαρίας Τάγκαλου
TAGS