ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Neu. Όταν η τσάντα από καθημερινό αξεσουάρ μεταμορφώνεται σε εικαστικό statement

Το brand που δημιούργησε η Νεφέλη Μυρτίδη γράφεται neu, προφέρεται νο-ι και προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση στο αγαπημένο γυναικείο αξεσουάρ.

Neu. Όταν η τσάντα από καθημερινό αξεσουάρ μεταμορφώνεται σε εικαστικό statement

H Νεφέλη Μυρτίδη αποφοίτησε από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ , με ειδικότητα τη σκηνογραφία , την ενδυματολογία και το φωτισμό. Συνεργάστηκε με το Κ.Θ.Β.Ε, και το Αριστοτέλειο Θέατρο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα προέκυψαν συνεργασίες με το Μουσείο Μπενάκη και design stores στην Αθήνα και το Βερολίνο. Από το 2010 ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Συνεργάστηκε με το θέατρο τηςVolksbüne, με το τμήμα Χορογραφίας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, U.D.K. Δουλειές της έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα στο Στρασβούργο, το Παρίσι , το Όσλο, το Βέλγιο και την Πράγα. Μετά την απόσπαση του 1ου Πανευρωπαϊκού Βραβείου Σκηνοθεσίας (Σκηνογραφία-Φωτισμός-Ενδυματολογία) Όπερας, θα συνεργαστεί τον Οκτώβριο του 2016 με την Όπερα της Κολωνίας , όπου θα παρουσιαστεί το project που απέσπασε το Βραβείο (Weisse Rose).

Το 2010 δημιούργησε στην Αθήνα το brand για τσάντες και αξεσουάρ neufmir, το οποίο μετονομάστηκε σε neu.

Neu. Όταν η τσάντα από καθημερινό αξεσουάρ μεταμορφώνεται σε εικαστικό statement
Η ονομασία του brand πέρασε από διάφορα στάδια, με αφετηρία το neufmir, μετονομάστηκε σε neu

- Πώς προέκυψε το όνομα του brand αλλά και ποια η ανάγκη δημιουργίας του;

Η ονομασία του brand πέρασε από διάφορα στάδια, με αφετηρία το neufmir, μετονομάστηκε σε neu. Η λέξη neu προφέρεται νο-ι και σημαίνει «νέο» (καινούργιο στα γερμανικά). Στόχος του neu είναι η εξερεύνηση και η δημιουργία μιας καινούργιας φόρμας στον τομέα της τσάντας και του αξεσουάρ. Βασικός του άξονας είναι η έρευνα, η αναζήτηση και ο πειραματισμός. Επαναδιαπραγματεύεται υλικά και φόρμες μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

- Πώς βρήκαν πεδίο εφαρμογής οι σπουδές Θεάτρου και Σκηνογραφίας στις τσάντες;

Το θέατρο, σε οποιαδήποτε μορφή και τρόπο έκφρασής του, στηρίζεται στην ανθρώπινη περιέργεια, την αδιάκοπη διάθεση για εξερεύνηση και τη δημιουργικότητα. Είναι ένα εργαλείο, ένας τρόπος αντίληψης που σε ωθεί να θέλεις να σκεφτείς, να παρατηρείς και να υλοποιείς κάθε φορά από ένα διαφορετικό οπτικό σημείο. Να είσαι ανοιχτός και διαλλακτικός με σκέψεις και ιδέες, πολλές φορές μη οικείες προς εσένα. Είναι ένας τρόπος σκέψης που, πέραν του θεωρητικού επιπέδου, χρειάζεται να βρείς και τον τρόπο εφαρμογής και υλοποίησής του, διαφορετικά θα παραμείνει απλά μια ιδέα. Η δημιουργία μιας τσάντας είναι η μικρογραφία όλων των παραπάνω.

Στόχος του neu είναι η εξερεύνηση και η δημιουργία μιας καινούργιας φόρμας στον τομέα της τσάντας και του αξεσουάρ
Σε κάποια σχέδια που με ενδιαφέρει η αποτύπωση της αυστηρής γεωμετρίας χρησιμοποιώ κυρίως σκληρά και άκαμπτα υλικά

- Ποιες είναι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιείτε;

Εξερευνώ και πειραματίζομαι με διάφορα υλικά. Σε κάποια σχέδια που με ενδιαφέρει η αποτύπωση της αυστηρής γεωμετρίας χρησιμοποιώ κυρίως σκληρά και άκαμπτα υλικά, όπως λουστρίνι, μοκέτα, δερματίνη και χαρτόνι.

Άλλα σχέδια, όπως η Jacket bag, αναπτύσσουν μια εντελώς διαφορετική λογική. Αγκαλιάζουν το σώμα και γίνονται ένα με αυτό. Εκεί φυσικά χρησιμοποιούνται πιο μαλακά υλικά (αδιάβροχο καραβόπανο), ικανά να υποστηρίξουν τη φιλοσοφία του σχεδίου σε συνδυασμό με την ανατομία του ανθρώπινου σώματος.

Αρκετά σχέδια είναι όντως καθαρά γεωμετρικά και εκεί φυσικά εξαρτάται και ο τρόπος αντίληψης και των αναγκών του καθενός μας

Για κάποιους από το κοινό του neu, είναι καθημερινό εργαλείο και για άλλους ο συνδυασμός εργαλείου και εικαστικότητας

- Οι φόρμες σας είναι καθαρά γεωμετρικές, γεγονός που δεν τις καθιστά ίσως ιδιαίτερα πρακτικές. Αντιμετωπίζετε την τσάντα περισσότερο ως εικαστικό statement παρά ως καθημερινό «εργαλείο» μόδας;

Η γεωμετρία αυτή είναι εμπνευσμένη απο το ανθρώπινο σώμα και τις κινήσεις του, αλλά από ένα διαφορετικό πρίσμα κάθε φορά.
Αρκετά σχέδια είναι όντως καθαρά γεωμετρικά και εκεί φυσικά εξαρτάται και ο τρόπος αντίληψης και των αναγκών του καθενός μας. Μια τσάντα για τον καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό. Για κάποιους από το κοινό του neu, είναι καθημερινό εργαλείο και για άλλους ο συνδυασμός εργαλείου και εικαστικότητας. Και εδώ έγκειται ο διαφορετικός τρόπος χρήσης της τσάντας που θέλει να κάνει ο καθένας. Και αυτό είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον που παρατηρώ και η ίδια στις επιλογές του κοινού.

Πολλά από αυτά τα έντονα γεωμετρικα σχέδια βρίσκουν τις ρίζες τους ενώ ακόμη σπούδαζα στο Πανεπιστήμιο. Τα βλέπω πια με άλλη ματιά και φυσικά τα επαναδιαπραγματεύομαι. Ο στόχος είναι να εξελίσσεσαι μέσα από αυτό και συνεχώς να αναζητάς κάτι νέο. Η jacket bag (backpack), για παράδειγμα, έχει μια εντελώς διαφορετική λογική. Είναι σχεδόν μη αντιληπτή, ενώ διατηρεί μια κρυφή γεωμετρία, εργονομικό σχεδιασμό, απόλυτη χρηστικότητα και είναι φτιαγμένη από εύκαμπτα και μαλακά υλικά.

- Ποιον τύπο Ελληνίδας έχετε κατά νου όταν σχεδιάζετε τις τσάντες σας;

Δεν σχεδιάζω για κάποια συγκεκριμένη εθνική ταυτότητα και πια δεν σχεδιάζω μόνο για γυναίκες. Σπούδασα στην Ελλάδα, έκανα Erasmus στην Ισπανία και τα τελευταία χρόνια μένω στο Βερολίνο. Έρχομαι σε επαφή με τόσο διαφορετικές κουλτούρες, απόψεις και αισθητικές - θα ήταν ανούσιο και αντίθετο στη λογική μου να περιορίσω μια ιδέα σε κάτι στοχευμένο. Η μόδα, η τέχνη και η εικαστικότητα ειναι εκτός οποιωνδήποτε εθνικών ορίων.

Δεν σχεδιάζω για κάποια συγκεκριμένη εθνική ταυτότητα και πια δεν σχεδιάζω μόνο για γυναίκες

- Πείτε μου δυο λόγια για τη διαδικασία κατασκευής, από το πρώτο στάδιο (έμπνευση/σχεδιασμό) μέχρι την τελική ραφή. Γίνονται όλα εδώ, στην Ελλάδα; Είναι χειροποίητα;

Η διαδικασία κατασκευής είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και πολυέξοδη. Κάθε κομμάτι στην τελειοποιημένη μορφή του κρύβει από πίσω πολύ χρόνο για την έρευνα του σχεδίου, τα υλικά και την εφαρμογή.

Αρχικά δημιουργείται η ιδέα, γίνονται πειραματισμοί σε μεγάλα κομμάτια χαρτί για να υπάρχει μια πρώτη αίσθηση και αντίληψη του αντικειμένου. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, αγοράζονται τα πρώτα υλικά προσομοίωσης του σχεδίου, ώστε να λυθούν ζητήματα στατικότητας , εφαρμογής και αντοχής. Εάν αυτό λειτουργήσει ικανοποιητικά , τα υλικά αυτά αντικαθίστανται από τα πραγματικά.

Μετά είναι η διαδικασία αφομοίωσης: σταματάς τη διαδικασία, έχεις το αντικείμενο, το επεξεργάζεσαι , το επαναδιαπραγματεύεσαι και το δοκιμάζεις σε κανονικές συνθήκες. Αν είναι σωστά φτιαγμένο, αν αντέχει τη καθημερινή χρήση. Οφείλεις να είσαι διορατικός και να προβλέψεις τυχόν προβλήματα, πριν αυτά δημιουργηθούν.

Στη συνέχεια είναι η έρευνα εργαστηρίων, πρέπει να γίνουν αρχικά δείγματα πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία παραγωγής, να δεις την ποιότητα ραφής και κοπής των μελλοντικών συνεργατών.

Ένα τελικό προϊόν φέρει πίσω του πολλά μέτρα κατεστραμμένων υλικών, εκατοντάδες προσχέδια και προδείγματα. Όταν και αυτός ο κύκλος κλείσει, ξεκινάει η διαδικασία παραγωγής. Επιλέγω και μεταφέρω προσωπικά τα υλικά, καθώς πολλές φορές ακόμη και στα ρολά υπάρχουν μικροελαττώματα από το εργοστάσιο.

Τα πατρόν είναι έτοιμα, τα υλικά ξεδιπλώνονται και ξεκινάει η διαδικασία παραγωγής. Όλες οι τσάντες είναι χειροποίητες σε όλα τους τα στάδια και παράγονται στην Αθήνα. Τα υλικά επίσης προέρχονται από εγχώριους προμηθευτές. Χρειάζεται υπομονή και ευελιξία, καθώς πολλά από τα παραπάνω στάδια μπορεί να μην πετύχουν άμεσα.

- Ποιο είναι το αγαπημένο παιδί της συλλογής σας και ποιο το κομμάτι που έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση στο κοινό;

Αυτή την περίοδο, το αγαπημένο μου παιδί είναι η Jacket bag! Ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια κάτι απλό και χαίρομαι για την τελευταία περίοδο, που κατάφερα να εξελίξω ιδιαίτερα αυτή την ιδέα. Επίσης μου αρέσει γιατί είναι unisex. Είναι τόσο διακριτική και εργονομική, που πολλές φορές δεν είμαι σίγουρη αν έχω πάρει όλα τα πράγματα μαζί μου.

Στη μέχρι τώρα πορεία του neu, το κοινό δείχνει μια προτίμηση στον κύκλο, τη circle bag. Η Jacket bag είναι όμως κάτι πολύ καινούργιο ακόμα, πριν λίγες μέρες βγήκε από το εργαστήριο στην εξελιγμένη της μορφή (διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα ακόμα ) και ήδη έχει βρει θετική ανταπόκριση και στα δύο φύλλα.

Αυτή την περίοδο, το αγαπημένο μου παιδί είναι η Jacket bag! Ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια κάτι απλό και χαίρομαι για την τελευταία περίοδο, που κατάφερα να εξελίξω ιδιαίτερα αυτή την ιδέα

- Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Έχετε ήδη έτοιμη τη συλλογή του χειμώνα; Σκέφτεστε μήπως να περάσετε και σε άλλα αξεσουάρ μόδας;

Επειδή παράλληλα ασχολούμαι με το θέατρο και την όπερα, ο χρόνος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος και συμπυκνωμένος. Στο επίπεδο του brand neu, στόχος ήταν αυτό το διάστημα να τελειοποιηθεί η jacket bag και σχεδιαστικά να μπορεί να είναι λειτουργική και να συνομιλεί με το κοινό, ανεξαρτήτως φύλλου και ηλικίας. Το υλικό είναι αδιαβροχοποιημένο καραβόπανο, φιλικό για το καλοκαίρι και για το χειμώνα.

Στο επίπεδο των αξεσουάρ ασχολούμαι ήδη το τελευταίο διάστημα. Η κατεύθυνση είναι πάλι γεωμετρική, αλλά ελαφρώς διαφοροποιημένη. Κολιέ ή σκουλαρίκια, φτιαγμένα από λουστρίνι – ή μια στέκα με πιέτες, που βλέπουμε την αρχιτεκτονική τομή της. Κάθε κομμάτι είναι χειροποίητο και περιορισμένης παραγωγής.

- Πού μπορεί κανείς να βρει τις τσάντες σας;

  • Μέχρι τις 28 Απριλίου στην γκαλερί του «Φουάρ»,
    Mητροπόλεως 72 &Χριστοπούλου 6 (1ος όροφος), Μοναστηράκι, Αθήνα.
  • Στο site και στη
  • Fb page

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.