ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μια Αθηναία διοργανώνει τα πιο στιλάτα afternoon tea σε έναν 60s χώρο στο Χαλάνδρι

Η Madame Gâteaux, αλλιώς η Καλλιόπη Αναγνωστή, έφερε τον Λονδρέζικο αέρα, όπου σπούδασε, σε μία παλιά διπλοκατοικία των Βορείων Προαστίων.

Μια Αθηναία διοργανώνει τα πιο στιλάτα afternoon tea σε έναν 60s χώρο στο Χαλάνδρι

«Σπούδασα ζαχαροπλαστική στο Λονδίνο, στη διάσημη σχολή Le Cordon Bleu. Ήδη από τις πρώτες βδομάδες της ζωής μου εκεί και της φοίτησής μου στη σχολή άρχισε να διαμορφώνεται στο μυαλό μου η ιδέα για τη δημιουργία και τη μορφή της δικής μου επιχείρησης, που φυσικά ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα. Η Madame Gâteaux γεννήθηκε όταν επέστρεψα στην Ελλάδα. Έχοντας γνωρίσει τον θεσμό του afternoon tea στην Αγγλία και έχοντας αποκτήσει αρκετή εμπειρία στον τομέα αυτό στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια όπου εργάστηκα, όπως το afternoon tea του Savoy και του Harrods, αποφάσισα πως ήθελα η επιχείρησή μου να επικεντρωθεί σ’ αυτό» λέει η Καλλιόπη Αναγνωστή, η οποία αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι που δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Αθήνα: με την ιεροτελεστία του απογευματινού τσαγιού. Μια συνήθεια που είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Βρετανών, μέχρι και ιδιωματική έκφραση υπάρχει στο λεξιλόγιό τους, «my cup of tea» λένε, εννοώντας ότι κάτι τους ταιριάζει ή τους κάνει αισθάνονται βολικά. «Του γούστου μου» θα λέγαμε, σε ελεύθερη μετάφραση, στα ελληνικά.

Μια Αθηναία διοργανώνει τα πιο στιλάτα afternoon tea σε έναν 60s χώρο στο Χαλάνδρι
«Η Madame Gâteaux είναι το alter ego μου, ο ρόλος που υποδύομαι ως οικοδέσποινα στα afternoon tea parties που διοργανώνω».

Η Καλλιόπη, έγινε η Madame Gâteaux και κάνει το γούστο της: Μυεί τους καλεσμένους της στα μυστικά του τσαγιού και σε ό,τι νόστιμο συνοδεύεται από αυτά.

«Η Madame Gâteaux είναι το alter ego μου, ο ρόλος που υποδύομαι ως οικοδέσποινα στα afternoon tea parties που διοργανώνω. Είναι μια κυρία βγαλμένη από τη δεκαετία του ’50, που αγαπά τα λουλουδάτα φορέματα, έχει ελαφριές μπούκλες και άψογο cat eye και γνωρίζει τα πάντα για το savoir vivre. Είτε επιλέξετε να επισκεφτείτε το Tearoom της είτε την καλέσετε στο σπίτι σας για να διοργανώσει ένα tea party, θα σας σερβίρει το τσάι σας σε αυθεντικά vintage σερβίτσια και ενώ εσείς απολαμβάνετε την παρέα των καλεσμένων σας, θα φέρνει στο τραπέζι σας χειροποίητα αλμυρά και γλυκά εδέσματα και αν θέλετε, θα σας μιλήσει για την ιστορία του afternoon tea και το savoir vivre του τσαγιού» εξηγεί ανοιγοκλείνοντας το γατίσιο eyeliner.

«Ένα afternoon tea παραδοσιακά συνοδεύεται από finger sandwiches, scones με clotted cream και μαρμελάδα, και διάφορα petits fours & gâteaux».
«Η Madame Gâteaux αγαπά την κλασική γαλλική ζαχαροπλαστική, αλλά και τα βρετανικά και αμερικάνικα γλυκίσματα και η ζαχαροπλαστική της δίνει έμφαση στα παστέλ χρώματα και τα λουλουδένια αρώματα του τριαντάφυλλου, της λεβάντας και της βιολέτας».

-Με τι συνοδεύεις, δηλαδή, το τσάι στο Tearoom;

«Ένα afternoon tea παραδοσιακά συνοδεύεται από finger sandwiches, scones με clotted cream και μαρμελάδα, και διάφορα petits fours & gâteaux. Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε ένα εκτεταμένο μενού με όλα τα κλασικά βρετανικά finger sandwiches, αλλά και άφθονες επιλογές σε αλμυρά όπως quiches ή muffins, (φυσικά) φρεσκοψημένα scones με κρέμα και μαρμελάδα, loaf cakes & μπισκότα, τάρτες, brownies, choux και macarons και πολλά άλλα. Η Madame Gâteaux αγαπά την κλασική γαλλική ζαχαροπλαστική, αλλά και τα βρετανικά και αμερικάνικα γλυκίσματα και η ζαχαροπλαστική της δίνει έμφαση στα παστέλ χρώματα και τα λουλουδένια αρώματα του τριαντάφυλλου, της λεβάντας και της βιολέτας. Όσο για την ίδια, πίνει συνήθως Lady Grey και αν πρέπει να διαλέξει μόνο ΕΝΑ γλυκό -με το πιστόλι στον κρόταφο- θα το συνοδεύσει με μπισκότα shortbread αρωματισμένα με λεβάντα».

«Ένα μικρό διαμέρισμα με κήπο σε μια παλιά διπλοκατοικία του ’60 στο Χαλάνδρι, που έχει διακοσμηθεί με mid-century έπιπλα, αντικείμενα και έργα τέχνης. Κάτι σαν μια vintage χρονοκάψουλα».

-Το Tearoom, όντως, μοιάζει με σκηνικό από ταινία.

«Το Tearoom είναι πλέον η έδρα της Madame Gâteaux. Είναι ένα μικρό διαμέρισμα με κήπο σε μια παλιά διπλοκατοικία του ’60 στο Χαλάνδρι, που έχει διακοσμηθεί με mid-century έπιπλα, αντικείμενα και έργα τέχνης. Κάτι σαν μια vintage χρονοκάψουλα, όπου μπορεί κανείς να έρθει με την παρέα του για ένα private afternoon tea party και να απολαύσει ένα ταξίδι στον χρόνο με τσάι και γλυκίσματα».

Η ονομασία και η προέλευση του τσαγιού είναι κινέζικη. Το ανακάλυψε ο αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ το 2737 π.Χ. κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην αυτοκρατορία του. Ο θρύλος λέει πως, την ώρα που έβραζε νερό, ένα ρεύμα παρέσυρε φύλλα από κάποιο γειτονικό θάμνο και αυτά κατέληξαν στο ξεσκέπαστο τσουκάλι. Πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει, τα φύλλα άρχισαν να βράζουν και να χρωματίζουν το νερό. Ο Σεν Νουνγκ μύρισε το γλυκό άρωμα και δοκίμασε το πρώτο τσάι. Οι Πορτογάλοι έφεραν το 1610 το τσάι στην Ευρώπη για λογαριασμό των Ολλανδών. Λίγο αργότερα, οι Ολλανδοί ξεκίνησαν μαζική εισαγωγή τσαγιού. Ως νέα μόδα με φανατικούς οπαδούς, το τσάι τα πρώτα χρόνια ήταν πανάκριβο. Μετά το 1675 η τιμή του έπεσε σε λογικά πλαίσια, και το τσάι από την Ολλανδία πέρασε στη Γαλλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η παραπάνω παράγραφος είναι αυτό που λέμε «έτσι, για την ιστορία», για να μπούμε κάπως πιο βαθιά στην κουλτούρα του αγαπημένου ροφήματος.

Επίσης, ο Τζορτζ Όργουελ, ο οποίος φημιζόταν και για τις μαγειρικές του ικανότητες, ως γνήσιος Αγγλοσάξονας, λάτρευε το τσάι και μάλιστα έγραψε και δημοσίευσε το 1946 ένα μικρό δοκίμιο με 11 χρυσούς κι απαράβατους κανόνες για ένα καλό φλιτζάνι τσάι. «Στο φλιτζάνι, πρώτα ρίχνετε το τσάι κι ύστερα το γάλα γιατί μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα του γάλακτος και την τελική γεύση του τσαγιού» έγραφε σαν 10ο κανόνα.

«Στο φλιτζάνι, πρώτα ρίχνετε το τσάι κι ύστερα το γάλα γιατί μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα του γάλακτος και την τελική γεύση του τσαγιού» έγραφε ο Όργουελ.
«Πιστεύω πως σήμερα, άνθρωποι που ψάχνονται, διαβάζουν, δοκιμάζουν και ταξιδεύουν, πίνουν τσάι, ξέρουν τις διαφορετικές ποικιλίες του και επίσης γνωρίζουν τι είναι το afternoon tea και ενδιαφέρονται να το εξερευνήσουν ως εμπειρία».

-Πίνουν τσάι οι Έλληνες;

«Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει πολύς κόσμος που ακόμα συνδέει τη λέξη τσάι με το κρυολόγημα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια βήματα σε όλους τους τομείς της γαστρονομίας και αυτό συμπεριλαμβάνει και τον τομέα των ροφημάτων όπως ο καφές και το τσάι. Αυτό είναι ορατό από τους καταλόγους των καφετεριών, όπου πλέον έχει κανείς πολύ περισσότερες επιλογές για τσάι ως τα ράφια των σουπερμάρκετ, που κάποτε φιλοξενούσαν μετά βίας ένα τσάι του βουνού και μία -άντε δύο- εμπορικές ξένες μάρκες. Πιστεύω πως σήμερα, άνθρωποι που ψάχνονται, διαβάζουν, δοκιμάζουν και ταξιδεύουν, πίνουν τσάι, ξέρουν τις διαφορετικές ποικιλίες του και επίσης γνωρίζουν τι είναι το afternoon tea και ενδιαφέρονται να το εξερευνήσουν ως εμπειρία».

«Το απογευματινό τσάι προσφέρεται για κάθε είδους συζητήσεις, από τα τρέχοντα νέα μέχρι φιλοσοφικές αναζητήσεις».

-Τι είδους συζητήσεων γίνονται γύρω από ένα απογευματινό τσάι;

«Το απογευματινό τσάι προσφέρεται για κάθε είδους συζητήσεις, από τα τρέχοντα νέα μέχρι φιλοσοφικές αναζητήσεις. Τείνουμε συχνά να συναντάμε τους φίλους μας σε θορυβώδη μέρη, όπως μπαρ με δυνατή μουσική, και τελικά δεν κουβεντιάζουμε ουσιαστικά μαζί τους. Το Tearoom της Madame Gâteaux είναι ένας χώρος όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει με ηρεμία και να απολαύσει τη συντροφιά των φίλων του. Όσο για μένα, ως οικοδέσποινα, άλλες φορές αφήνω τους συνεστιάζοντες να κουβεντιάσουν με την ησυχία τους και επεμβαίνω διακριτικά μόνο για να τους σερβίρω, και άλλες φορές με καλούν στη συντροφιά τους και συμμετέχω στις συζητήσεις τους. Μιλάμε για το τσάι, το savoir vivre, τη ζαχαροπλαστική, μου λένε τι γλυκά τους αρέσει να τρώνε ή και να φτιάχνουν, με ρωτούν για τις αντίκες και μιλάμε για τις περασμένες δεκαετίες. Κάποιες φορές, κάποιος θα σχολιάσει “Α! Μια τέτοια λάμπα είχε και η γιαγιά μου” ή θα μου πουν για το σερβίτσιο του τσαγιού που έχουν κληρονομήσει. Όπως και να έχει, λατρεύω τα tea parties και απολαμβάνω την κάθε στιγμή».

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.

13 Φεβ 2024

Η Νεφέλη Θεοδώρου κάνει συνεδρίες πριν προτείνει σε μια γυναίκα τα κατάλληλα για εκείνη ρούχα

Η Νεφέλη Θεοδώρου σπούδασε ψυχολογία της Μόδας στο Λονδίνο και ως personal stylist βοηθά τις πελάτισσές της να διανύσουν ένα ταξίδι αυτο-εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του εαυτού τους.