0
SHARES

Για πόρτα είχε κουρελού
και μια γατούλα σουρλουλού, 
τα πόδια του ήτανε γυμνά, 
τα ρούχα του φτηνά.

Τραγούδαγε ο Βαγγέλης Γερμανός στον Λαθρόβιο του 1981, συνδέοντας την παραδοσιακή κουρελού μια μια εικόνα μιας άλλης Ελλάδας, μιας λιγότερο ηλιόλουστης, λιγότερο μέσα στα πράγματα. 

Η Αντωνία Σταθάκη έρχεται να της προσδώσει φως, να μετατρέψει την κουρελού και τα υφάσματα του αργαλειού σε σύγχρονα εργαλεία του στυλ.

«Διατηρώντας σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση χρησιμοποιούμε μόνο φυσικά υλικά (όπως μαλλί, βαμβάκι, κουρέλι, λινάτσα, δέρμα)».
«Η μητέρα μου συνήθιζε να φτιάχνει στον αργαλειό χαλιά και ταπισερί και το να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό από τα ήδη συνηθισμένα, κάτι μοναδικό και χειροποίητο, βασισμένο σε τόσο παλιά παραδοσιακά μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας ήταν που μου κέντρισε το ενδιαφέρον»

«Η ιστορία των Loom ξεκινάει στην ουσία πριν από 2 χρόνια περίπου. Όταν εγώ αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με την δημιουργία υφαντών τσαντών. Ιδέα που προήλθε από την ενασχόληση της μητέρας μου με την υφαντική τα τελευταία 20 χρόνια. Η μητέρα μου συνήθιζε να φτιάχνει στον αργαλειό χαλιά και ταπισερί και το να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό από τα ήδη συνηθισμένα, κάτι μοναδικό και χειροποίητο, βασισμένο σε τόσο παλιά παραδοσιακά μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας ήταν που μου κέντρισε το ενδιαφέρον» εξηγεί και συνεχίζει:

«Οι τσάντες Loom είναι μοναδικές (one of a kind). Λόγω του χρόνου και τις διαδικασίας που χρειάζεται για να φτιαχτεί ένα υφαντό σε παραδοσιακούς αργαλειούς 100 χρόνων αποφασίσαμε ότι κάθε κομμάτι που φτιάχνουμε αξίζει να είναι μοναδικό. Έπειτα διατηρώντας σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση χρησιμοποιούμε μόνο φυσικά υλικά (όπως μαλλί, βαμβάκι, κουρέλι, λινάτσα, δέρμα). Τέλος δίνουμε μεγάλη σημασία στους συνδυασμούς χρωμάτων και σχεδίων που προσπαθούμε να προσαρμόσουμε στα γούστα του σύγχρονου αγοραστή. Αγοράζοντας λοιπόν μια τσάντα Loom ο αγοραστής αμέσως έχει ενημερωθεί για ένα κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσης που τείνει να εξαφανιστεί και νιώθει και ο ίδιος μοναδικός όπως η τσάντα του κρατώντας και χρησιμοποιώντας την στην καθημερινότητα του».

«Ο χρόνος κατασκευής κάθε τσάντας είναι πραγματικά μεγάλος. Από μερικές μέρες μέχρι και εβδομάδες».
«Δίνουμε μεγάλη σημασία στους συνδυασμούς χρωμάτων και σχεδίων που προσπαθούμε να προσαρμόσουμε στα γούστα του σύγχρονου αγοραστή».
«Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εκτιμάται περισσότερο απ τ ον κόσμο το χειροποίητο και το ελληνικό προϊόν».

-Πόσο χρόνο χρειάζεται κάθε τσάντα Loom;

«Ο χρόνος κατασκευής κάθε τσάντας είναι πραγματικά μεγάλος. Από μερικές μέρες μέχρι και εβδομάδες. Μια τσάντα Loom χρειάζεται πολλά στάδια για να τελειοποιηθεί και για να γίνει αυτό κατανοητό απ τον πελάτη που δεν μπορεί να επισκευθεί το εργαστήρι μας, δημιουργήσαμε ένα making of video, που δείχνει από την αρχή μέχρι το τελικό αποτέλεσμα τι ς διεργασίες που πρέπει να γίνουν».    

-Ποια είναι η αξία του χειροποίητου;

«Θεωρώ ότι κάθε τι χειροποίητο έχει ανεκτίμητη αξία. Δεν μπορείς εύκολα να αξιολογήσεις τη δουλειά που κάνει κανείς για να φτιάξει οτιδήποτε χειροποίητο. Όταν είσαι γνώστης και έχεις ασχοληθεί μπορείς να καταλάβεις τι κόπο και ώρα μπορεί να χρειαστεί για να δημιουργηθεί το τελικό αποτέλεσμα που βλέπεις μπροστά σου. Ευτυχώς όμως τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εκτιμάται περισσότερο απ τ ον κόσμο το χειροποίητο και το ελληνικό προϊόν».

-Γιατί Loom; Γιατί αργαλειός;

«“Loom” γιατί είναι μια εύκολη και διεθνώς αναγνωρίσιμη λέξη που περιγράφει ακριβώς αυτό που κάνουμε. Αργαλειός γιατί είναι ένα πολύ παλιό παραδοσιακό εργαλείο που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινότητα των παλιότερων γενεών και τώρα τείνει να εξαφανιστεί σαν εικόνα και σαν τέχνη».

«Όταν είσαι γνώστης και έχεις ασχοληθεί μπορείς να καταλάβεις τι κόπο και ώρα μπορεί να χρειαστεί για να δημιουργηθεί το τελικό αποτέλεσμα που βλέπεις μπροστά σου».
«Θεωρώ ότι κάθε τι χειροποίητο έχει ανεκτίμητη αξία. Δεν μπορείς εύκολα να αξιολογήσεις τη δουλειά που κάνει κανείς για να φτιάξει οτιδήποτε χειροποίητο».
«Κάθε κομμάτι Loom που δημιουργούμε το θαυμάζουμε και νιώθουμε περήφανοι γι' αυτό».

-Ποιο item Loom αγαπάς πιο πολύ και γιατί;

«Κάθε κομμάτι Loom που δημιουργούμε το θαυμάζουμε και νιώθουμε περήφανοι γι' αυτό. Σε κάθε ένα ξεχωριστά δίνεται η απαραίτητη προσοχή για να βγει ένα όμορφο και μοναδικό αποτέλεσμα. Μου είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω ένα μόνο πράγμα αφού θεωρώ ότι όλα μπορείς να τα χαρείς και να τα κρατήσεις σε πολλές περιστάσεις. Από την κουρελού μας “Klotho” που την κρατάς από παραλία έως και βραδινή έξοδο, το clutch “Aphrodite” με κρόσσια που έγινε το must του φετινού καλοκαιριού, μέχρι την backpack “Kirki” που μπορεί να σε συνοδεύσει άνετα στην καθημερινότητα σου αλλά και σε ένα 3ήμερο ταξίδι αφού έχει πολύ μεγάλο χώρο για τις απαραίτητες αποσκευές».

Facebook Loom Handmade

Loon Handmade

Η Αντωνία Σταθάκη έρχεται να της προσδώσει φως, να μετατρέψει την κουρελού και τα υφάσματα του αργαλειού σε σύγχρονα εργαλεία του στυλ.

 

TAGS