ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Χωρίς την κάλυψη καμίας κουβέρτας. Και χωρίς κανένα αίσθημα ντροπής

Πώς θα νιώθατε αν βλέπατε μια μητέρα να θηλάζει το μωρό της μπροστά στα μάτια όλων; Στην Βραζιλία, αυτό θεωρείται όχι μόνο ό,τι καλύτερο, αλλά και το ζητούμενο.

 Χωρίς την κάλυψη καμίας κουβέρτας. Και χωρίς κανένα αίσθημα ντροπής

Διαρκώς περισσότερες μητέρες, σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές χώρες, μιλούν για την ανάγκη, αλλά και την επιθυμία τους να ταΐζουν τα μωρά τους με θηλασμό, ακόμα και σε δημόσιους χώρους, όταν εκείνα ζητούν επίμονα φαγητό. Τι γίνεται, όμως, με όσους αντιδρούν, βρίσκοντας το θέαμα... αποκρουστικό; Σε άρθρο του αμερικανικού περιοδικού «The Atlantic», η συντάκτρια Olga Khazan περιγράφει την εμπειρία της από ένα ταξίδι στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου ο δημόσιος θηλασμός όχι μόνο δεν είναι ντροπή, αλλά, αντιθέτως, ενθαρρύνεται με όλους τους τρόπους:

«Πριν μερικές μέρες, είδα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο κάτι που σπάνια βλέπω στην Ουάσινγκτον. Μια νεαρή γυναίκα με ένα μωρό στην αγκαλιά, καθόταν στο διπλανό τραπέζι από εμένα σε ένα καφέ. Όταν το αγοράκι άρχισε να γκρινιάζει, η μητέρα απλώς σήκωσε την μπλούζα της και άρχισε να το ταΐζει μπροστά σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Ρίο. Χωρίς την κάλυψη καμίας κουβέρτας. Και χωρίς κανένα αίσθημα ντροπής.

Δεν είναι μόνο ότι οι Βραζιλιάνες νιώθουν πιο άνετα με το σώμα τους συγκριτικά με τις Αμερικάνες. Αυτή η χώρα προωθεί το θηλασμό πολύ δυναμικά και ενδεχομένως, αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι τόσο διαδεδομένος. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, περισσότερες από τις μισές μητέρες τρέφουν τα παιδιά τους αποκλειστικά με αυτό τον τρόπο μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις Αμερικάνες φτάνει μόλις το 16%.

Χωρίς την κάλυψη καμίας κουβέρτας. Και χωρίς κανένα αίσθημα ντροπής.

Παράλληλα, για τις γυναίκες που αδυνατούν να θηλάσουν, η χώρα προσφέρει “τράπεζες γάλακτος”. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Οι δωρητές φυλάσσουν το γάλα τους σε γυάλινα βαζάκια σε θερμοκρασίες κατάψυξης και, στη συνέχεια, αυτά μεταφέρονται σε 214 τράπεζες σε όλη τη χώρα, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν από μητέρες που δεν “παράγουν” αρκετό για τα μωρά τους.

Παράλληλα με δεκάδες άλλες χώρες - μεταξύ των οποίων, δεν περιλαμβάνονται οι Η.Π.Α. - η Βραζιλία απαγορεύει τη διαφήμιση ή την προβολή βρεφικού γάλακτος σε σκόνη, ενώ τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας δεν επιτρέπεται ούτε να έχουν ετικέτες, όπως “ιδανικό για το μωρό σας”. Επιπλέον, τον περασμένο Μάρτιο, η τοπική αυτοδιοίκηση του Σάο Πάολο ενέκρινε ένα διάταγμα για επιβολή προστίμων σε όσες επιχειρήσεις ή οργανισμούς εμποδίζουν τις γυναίκες να θηλάζουν σε δημόσιους χώρους.

Η συγκεκριμένη κίνηση ακολουθήθηκε από αυτό που οι ακτιβιστές, οι οποίοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μητέρων, ονόμαζαν ως “μια σειρά περιστατικών, όπου οι γυναίκες δέχτηκαν επίπληξη ή αισθάνθηκαν ντροπή καθώς τάιζαν τα παιδιά τους μπροστά στα μάτια των περαστικών”. Το τελευταίο πλήγμα, μάλιστα, δόθηκε όταν το μοντέλο Πρισίλα Ναβάρο Μπουένο δέχτηκε παρατήρηση από φύλακα του Μουσείου Εικόνας και Ήχου του Σάο Πάολο, επειδή θέλησε να θηλάσει εκεί την 7 μηνών κόρη του. Το περιστατικό οδήγησε άλλες 40 γυναίκες να εισβάλουν στο μουσείο και να κάνουν το ίδιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Χάρη στην προβολή του θηλασμού, πάντως, εκτιμάται ότι έχει μειωθεί η παιδική θνησιμότητα περισσότερο από 60% μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες. Στο παρελθόν, οι φτωχότερες Βραζιλιάνες πουλούσαν το γάλα από το στήθος τους αφήνοντας τα δικά τους μωρά χωρίς τροφή ή χρησιμοποιούσαν σκόνη βρεφικού γάλακτος με μολυσμένο νερό. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικά θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του βρέφους για μια σειρά από λόγους με τους οποίους αυτός ωφελεί την υγεία του.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο μήνυμα “το στήθος είναι το καλύτερο” και την άσκηση κριτικής στις γυναίκες για τις επιλογές τους. Παράδειγμα; H πρόσφατη καμπάνια της βραζιλιάνικης διαφημιστικής εταιρείας Paim, που ωθεί τις γυναίκες όχι μόνο να θηλάζουν, αλλά και να προσέχουν τη διατροφή τους για όσο χρονικό διάστημα το κάνουν».

Απόδοση: Αλεξάνδρα Καστάνια

Read Next

10 Ιαν 2026

Marlon Brando: Ο λόγος που αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο Όσκαρ για την ταινία "Ο Νονός"

Το 1973 ο Marlon Brando άφησε ιστορία με την απόρριψη του Όσκαρ του.

09 Ιαν 2026

Κάτια Δανδουλάκη & Χρήστος Πολίτης: Η σπάνια κοινή τους φωτογραφία στους "Σουλιώτες" πριν από 44 χρόνια

Το συγκινητικό αντίο της Κάτιας Δανδουλάκη στον Χρήστο Πολίτη που έφυγε από τη ζωή.

Περισσότερα από

Stories

09 Ιαν 2026

Αποκλειστικό | Χρυσές Σφαίρες 2026: Οι "αφανείς ήρωες" της φετινής τελετής αποκαλύπτουν όλες τις λεπτομέρειες στο Harper's Bazaar Greece

Ο L.A. Correspondent του Harper's Bazaar Greece βρέθηκε στο στρώσιμο του κόκκινου χαλιού των Χρυσών Σφαιρών, συνάντησε τα πρόσωπα πίσω από τη μαγική βραδιά και εξασφάλισε όλες τις λεπτομέρειες της φαντασμαγορικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής 11 Ιανουαρίου.

09 Ιαν 2026

Χρυσές Σφαίρες | Πόσο κοστίζει ένα αγαλματίδιο των Golden Globes;

Την Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η 83η απονομή των βραβείων Golden Globes.

09 Ιαν 2026

Μάρθα Καραγιάννη: Ο άγνωστος γάμος της με τον άσσο των γηπέδων πριν από 66 χρόνια

Λαμπερή νύφη μέσα στο εντυπωσιακό λευκό φόρεμά της, η Μάρθα Καραγιάννη.

08 Ιαν 2026

Αφίξεις, αλλαγές, ραντεβού | Τα πρώτα νέα της χρονιάς από την εστιατορική σκηνή της Αθήνας

Μετακινήσεις, καινούρια ξεκινήματα, αφίξεις και προτάσεις για brunch, lunch, dinner - κάθε στιγμή της ημέρας συνθέτουν ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό, το οποίο μπορείτε να ανακαλύψετε από σήμερα.

08 Ιαν 2026

Ανδρέας Κωνσταντίνου | Πού έχουμε ξαναδεί τον γοητευτικό Γιάννη της "Μεγάλης Χίμαιρας";

Οι 5 τηλεοπτικοί ρόλοι που έχει επιλέξει στο παρελθόν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου.

08 Ιαν 2026

Like wildflowers in the cracks | 8 κινηματογραφικά έργα παρουσιάζονται στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Στις 15 και 16 Ιανουαρίου, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη μας προσκαλεί σε ένα κινηματογραφικό σύμπαν, το οποίο εστιάζει στην έννοια της ελπίδας, ως απόρροια συλλογικής επιθυμίας, και προσπάθειας για αλλαγή.

08 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Η "Δούκισσα της Πλακεντίας" επιστρέφει με νέες ημέρες και ώρες παραστάσεων

Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί τη Μαρία Κίτσου σε μία παράσταση που αφηγείται τη μυθιστορηματική ζωή της Σοφίας ντε Μαρμπουά.

07 Ιαν 2026

Η Μεγάλη Χίμαιρα | Πότε και τι θα δούμε στο νέο επεισόδιο της σειράς στο ERTFLIX

Όλα όσα θα συμβούν στο τρίτο επεισόδιο της σειράς.

07 Ιαν 2026

Πώς το Ozempic αρχίζει να επηρεάζει τις εξόδους και την κοινωνική μας ζωή

Τα φάρμακα που καταστέλλουν την όρεξη γίνονται όλο και πιο δημοφιλή παγκοσμίως, αλλάζοντας (και) το dining. Μαύρα μαντάτα για τους εστιάτορες ή νέες στρατηγικές προσεχώς;

07 Ιαν 2026

Marty Supreme | Πότε κάνει πρεμιέρα η ταινία με τον Timothée Chalamet στις ελληνικές αίθουσες;

Η ταινία που ξεχώρισε στα Critics Choice Awards και φλερτάρει με τις Χρυσές Σφαίρες και τα Όσκαρ κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Πρωταγωνιστούν ο Timothée Chalamet και η Gwyneth Paltrow.