ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το ΜΕΤ της Νέας Υόρκης κάνει την εικαστική γκάφα του αιώνα με πίνακα του Ρούμπενς

Ένα ανεκτίμητο έργο τέχνης και ένα μεγάλο λάθος που στοίχισε πάρα πολύ.

Το ΜΕΤ της Νέας Υόρκης κάνει την εικαστική γκάφα του αιώνα με πίνακα του Ρούμπενς

Μερικά λάθη, ειδικά όταν έχουν να κάνουν με έργα τέχνης τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας, μπορεί να σου στοιχίσουν πάρα πολύ ακριβά. Όταν τώρα τα συγκεκριμένα λάθη έχουν γίνει από ένα μεγάλο μουσείο όπως το Μητροπολικό της Νέας Υόρκης τότε - εκτός των άλλων - μπορεί να σε εκθέσουν και ανεπανόρθωτα.

Ίσως έχει τύχει και σε σένα να βρεις κάποια στιγμή, σε εξευτελιστική τιμή, στο Μοναστηράκι κάποιο σπάνιο, παλιό 45αράκι που έψαχνες εδώ και πάρα πολύ καιρό και τότε σίγουρα θα σκέφτηκες έκπληκτη «Μα καλά ο άνθρωπος δεν ξέρει τι μου πουλάει;». Nαι, λοιπόν, μπορούν να συμβούν τέτοιες απίστευτες γκάφες στον καθένα, από τη στιγμή που μπορεί να συμβούν ακόμα και στους ιθύνοντες του ΜΕΤ της Νέας Υόρκης.

Οι οποίοι πριν από περίπου 5 χρόνια πούλησαν έναν πίνακα του σπουδαίου Φλαμανδού ζωγράφου Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς έναντι ενός αστείου χρηματικού ποσού, καθώς δεν γνώριζαν ότι ήταν αυθεντικός.

Στην πραγματικότητα, οι υπεύθυνοι του μουσείου θεωρούσαν για χρόνια πως πρόκειται για το έργο ενός μαθητευόμενου ζωγράφου, ο οποίος ακολουθούσε τις τεχνικές του Ρούμπενς και γι' αυτό έδωσαν, το 2013, τον πίνακα προς πώληση έναντι 20.000 δολαρίων. Τελικά το πορτραίτο πουλήθηκε, μετά από σκληρή μάχη, για 626,500 δολάρια με τους Financial Times να σημειώνουν τότε πως «προφανώς οι αγοραστές θεωρούσαν πως το έργο έχει πολύ μεγαλύτερη αξία».

Το έργο είναι ένα πορτρέτο της Clara Serena, το πρώτο παιδί του Ρούμπενς και θεωρείται ότι έχει ζωγραφιστεί το 1623, την χρονιά που η κόρη του ζωγράφου πέθανε από την πανώλη σε ηλικία 12 ετών.

Μετά από ειδικό καθαρισμό, οι εμπειρογνώμονες τέχνης επανεξέτασαν το έργο και ήταν πεπεισμένοι ότι ήταν του Ρούμπενς. Στη συνέχεια ο πίνακας εκτέθηκε στο Μουσείο του Ρούμπενς στην Αμβέρσα το 2015 ενώ εμφανίστηκε και στην Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας στο Εδιμβούργο τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Bendor Grosvenor, εμπειρογνώμονας τέχνης και πρώην έμπορος δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε καμία αμφιβολία ότι το πορτρέτο της Clara Serena είχε φιλοτεχνηθεί από τον κορυφαίο ζωγράφο.

Παρόλα αυτά, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης επιμένει να θεωρεί αμφισβητούμενη τη γνησιότητα του πίνακα και δείχνει να μην αναγνωρίζει το λάθος του να τον χάσει για ένα τόσο μικρό ποσό.

Δες στο βίντεο που ακολουθεί άλλα σπουδαία έργα του μεγάλου καλλιτέχνη, που εντάσσεται στην τεχνοτροπία του Μπαρόκ, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Read Next

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

Περισσότερα από

Stories

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.