ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το λεξικό του MasterChef: Ξέρεις τι είναι το μπλανσάρισμα, το ετουβέ, το μπερ μανιέ

Η γλώσσα που έχει επικρατήσει στην ορολογία της κουζίνας είναι κυρίως η Γαλλική.

Το λεξικό του MasterChef: Ξέρεις τι είναι το μπλανσάρισμα, το ετουβέ, το μπερ μανιέ

Πολλές φορές διαβάζουμε ή ακούμε όρους της μαγειρικής που δεν ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνουν. Η γλώσσα που έχει επικρατήσει στην ορολογία της κουζίνας είναι κυρίως η Γαλλική. Οι επαγγελματίες μάγειροι συχνά χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους γιατί με μια λέξη περιγράφουν όλη την τεχνική.

Αναφέρουμε τους κυριότερους και όσους αφορούν τη χορτοφαγική κουζίνα:

Άισινγκ-icing: επίστρωση από κρυσταλλική ζάχαρη ή άχνη με ασπράδια ή μυρωδικά ή και χρωστικές.

Απαρέιγ-appareil: διαδικασία για τη διατήρηση του παρασκευάσματος με μείγμα μαριναρίσματος.

Aροζέ-arroser: το ράωτισμα του παρασκευάσματος με τη σάλτσα του κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Αρομάτ-aromat: μυρωδικό ή άλλο προϊόν που το χρησιμοποιούμε για συμπλήρωμα γεύσης.

Ασεζονέ-assaisonner: προσθέτουμε αλάτι και μυρωδικά.

Γαρνίρω-garnir: συνοδεύω το κυρίως υλικό του πιάτου με λαχανικά, πατάτες ή άλλα υλικά.

Γαρνιτούρα-garniture: συστατικά για πιο κομψή παρουσίαση των πιάτων .

Γλασέ-glaser: α΄να καλύψουμε κάποιο γλυκό με γλάσσο ή β΄να μειώσουμε τα υγρά στο φαγητό ώστε γίνει η σάλτσα σαν σιρόπι ή να γλασάρουμε με βούτυρο και ζάχαρη.

Γκρατινέ-gratiner: το ρόδισμα ενός φαγητού που έχει καλυφθεί με μπεσαμέλ ή τυριά.

Γκριγιέ-griller: το ψήσιμο απ’ ευθείας πάνω στη σχάρα.

Εσσάνς-essance: συμπυκνωμένο υγρό που προήλθε από πύκνωση με βρασμό και εκχύλιση.

Εσωντέ=echauder: ζεμάτισμα για την αφαίρεση της φλούδας.

Ετουβέ-etouver: ψήσιμο με ή χωρις ζωμό σε σιγανή φωτιά με καπάκι.

Ζαρντινιέρ-jardiniere: μείγμα από ποικιλία χορταρικών

Κανελέ-cannele: δημιουργώ με ειδικό εργαλείο ή με μαχαίρι ραβδώσεις .

Καραμέλ-caramel: λιωμένη και λίγο καμμένη ζάχαρη.

Κλαριφιέ-clarifier: κάνω διάφορα υγρά, ζωμούς ή βούτυρα πιο διαυγή.

Κοκότ-cocot: πορσελάνινο ή πήλινο σκεύος για το μαγείρεμα εδεσμάτων.

Κονσομέ-consomme: διαυγής σούπα.

Κοντιμέντ-condiments: γευστικά υλικά όπως το αλάτι, πιπέρι, πάπρικα κ.λ.π.

Κορσέ-corser: το δυνάμωμα της γεύσης , με άλλον πιο δυνατό ζωμό.

Κουρτ μπουγιόν-court bouilon: ζωμός από αρωματικά χόρτα, βότανα, μπαχαρικά, κρασί ή ξύδι, για ενίσχυση σε ζωμούς ή σάλτσες.

Kουλί-coulis: πολύ πυκνή σάλτσα ή υδαρής πουρές.

Κροκάν-croquant: τα τραγανά παρασκευάσματα.

Κρουτόν-croutons: φρυγανισμένα κομμάτια ψωμιού με λιπαρή ύλη ή και διάφορα μυρωδικά, σε διάφορα σχήματα.

Λιέ-lier: πύκνωσε σάλτσα ή σούπα (με βρασμό, βούτυρο, αυγά, κρέμα ή άμυλο).

Λιεζόν-liaison: πύκνωση

Μαρινάντ-marinade: μαρινάδες

Μαρινέ-mariner: δίνω γεύση σε ένα υλικό μέσα σε κάποιο μείγμα.

Μασερέ-macerer: δίνω γεύση αφήνοντας κάποιο υλικό μέσα σε κρασί ή άλλο αλκοόλ.

Μασεντουάν-macedoin: μείγμα από ποικιλία φρούτων ή λαχανικών, κομμένα σε κύβους.

Μιζ αν πλας-mise en place: η προετοιμασία για το μαγείρεμα.

Μιζοτέ-mijoter: σιγανό ψήσιμο για πολύ ώρα.

Μιρεπουά-mirepoix: μείγμα σωταρισμένων λαχανικών και άλλων υλικών που προστίθεται στο φαγητό για παραπάνω γεύση.

Μοντέ-monter: τραβάω και ανοίγω μια ζύμη συνήθως, ώστε να γίνει πιο αφράτη.

Μουγιέ-moullier: προσθήκη νερού , ζωμού ή γάλακτος κατά τη διάρκεια του ψησίματος του φαγητού.

Μπεν μαρί-bain marie: το ειδικό σκεύος με τα 2 τεμάχια, ώστα να μαγειρεύεται κάτι χωρίς ν’ ακουμπάει άμεσα στην εστία.

Μπλανς-blanch: ο εύκολος τρόπος με 1 λεπτού ζεμάτισμα για να αφαιρεθούν τα φλούδια από τομάτες ή φρούτα.

Μπαρντέ-barder: επικάλυψη υλικού με λιπαρή ύλη.

Μπουκέ γκαρνί-bouquet garni: μπουκέτο μυρωδικών από δάφνη, σέλινο,θυμάρι, μαϊντανό, για ζωμούς ή σάλτσες.

Μπορντούρ-bordure: διακόσμηση των εδεσμάτων.

Μπερέ-beurer: αλείφω ή βάζω βούτυρο.

Μπερ μανιέ-beurre manie: βούτυρο ζυμωμένο με αλεύρι που εξυπηρετεί στο δέσιμο μιας σάλτσας ή σούπας.

Μπλανσίρ-blanchir: βρασμός ενός υλικού σε κρύο νερό μέχρι την πρώτη βράση. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποβάλλονται ακαθαρσίες, στυφή γεύση, πίκρα από τα τρόφιμα αλλά μπορουν να γίνουν και πιο μαλακά.

Μπρεζέ-braiser: μαγείρεμα με λίγο ζωμό ή νερό σε ειδικό σκεύος τη μπρεζέρα.

Μπουγίρ-bouilir: βράσιμο σε νερό

Μπουγιόν-bouillon: ζωμός από διάφορα υλικά μαζί με αρωματικά στοιχεία

Μπρινουάζ-brunois: λαχανικά κομμένα σε μικρούς κύβους.

Ναπέ-napper: καλύψτε προσεκτικά το φαγητό με τη σάλτσα.

Ντεγκλασέ-deglaser: ρίχνω κρασί ή ζωμό στην καραμελωμένη σάλτσα για να την αραιώσω και να τη πάρω όλη από την κατσαρόλα.

Ντεκορέ-decorer: στολίζω με βρώσιμα πάντα στολίδια το πιάτο.

Ντεμπουγιέ-depouller: η αφαίρεση του αφρού αλλά και λιπαρών ουσιών από την επιφάνεια του φαγητού.

Ντεμουλέ-demouler: ξεφορμάρω

Ντρεσέ-dresser: βάζω κομψά το παρασκεύασμα στο πιάτο

Ντρέσινγκ-dressing: υλικά που χρησιμιοιώ για το στόλισμα και το γευστικό συμπλήρωμα του πιάτου.

Ντορέ-dorer: χρωμάτισε το φαγητό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Πανέ-paner: καλύπτω κάποιο παρασκεύασμα με γαλέτα.

Παπιγιότ-papillote: τυλίγω σε χαρτί ή αλουμινόχαρτο ένα παρασκεύασμα για να το ψήσω.

Παρέ-parer: αφαιρώ τα ακατάλληλα τμήματα των τροφίμων.

Παρίρ-parures: τα σκουπίδια από το καθάρισμα των τροφίμων.

Πασέ-passer: περνάω τους ζωμούς ή τις σάλτσες από σουρωτήρι(σινουά )για να αφαιρέσω ανεπιθύμητα υλικά .

Πικέ-piquer: βάζω με τη βοήθεια χοντρής βελόνας λιπαρή ύλη στο εσωτερικό ενός παρασκευάσματος.

Πουάντ-pointe: μια πρέζα, μια μικρή ποσότητα στην άκρη του κουταλιού.

Πωσέ-pocher: το μαγείρεμα σε νερό ή ζωμό που βράζει.

Ρεβενίρ-revenir: το τουμπάρισμα κι από τις 2 πλευρές του τροφίμου για να πάρει χρώμα.

Ρεντουίρ-reduire: πυκνώνω με βρασμό.

Ρισολέ-rissoler: μαγειρεύω με οποιονδήποτε τρόπο, φροντίζοντας να ροδοκοκκινήσω το φαγητό.

Ροτί-rotir: μέθοδος ψησίματος με συμπύκνωση.

Ρου-roux: μείγμα λιπαρής ύλης με αλεύρι για να παρασκευάσουμε σάλτσες ή σούπες.

Σαπελίρ-chapelure: ξερό μπαγιάτικο ψωμί που το τρίψαμε και το περάσαμε από κόσκινο.

Σεμιζέ-chemizer: καλύπτω την εσωτερική επιφάνεια ενός σκεύους μα μεμβράνη.

Σιζελέ-ciseler: κάνω τομές σε χονδρά υλικά για να διευκολύνω το ψήσιμο.

Σιρ λε πλα-sur la plat: μαγειρεμένο στο σκεύος που σερβίρεται π.χ. σαγανάκι

Σουέ-suer: το πολύ ελαφρύ σωτάρισμα , το μάραμα ενός υλικού.

Σουφλέ-soufler: φούσκωμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος σε όλα τα παρασκευάσματα.

Στιρ φράι-stir fry: τηγανίζω σε δυνατή φωτιά με ελάχιστη λιπαρή ύλη.

Σωτέ- sauter: τηγάνισμα τρυφερών υλικών σε λίγη λιπαρή ύλη.

Ταμισέ-tamiser: κοσκινίζω.

Τομπέ-tomber: το ψήσιμο ενός τροφίμου στο βούτυρο μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του

Φαρινέ-fariner: το αλεύρωμα ενός σκεύους ή ενός υλικού.

Φαρσί-farcir: γεμίζω με κάποιο μείγμα μια κρέπα, μια πίτα, κ.λ.π.

Φιλέ-filet: τα τρυφερά μέρη ή σταγόνες ενός υγρού που μπαίνουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος π.χ. φιλέ ξυδιού.

Φισελέ-ficeler: δένω ένα παρασκεύασμα για να μην ανοίξει κατά τη διάρκεια του ψησίματος ή να δώσω το σχήμα που θέλω.

Φλαμπέ-flamber: ανάβω φωτιά με κάποιο αλκοολούχο ποτό σε ένα παρασκεύασμα ώστε μετά την εξάτμιση του αλκοόλ να μείνει μόνο η γεύση του.

Φλερόν-fleurons: μικρά ψημμένα κομμάτια από ζυμάρια σε διάφορα σχήματα που χρησιμοποιούνται για στόλισμα.

Φονσέ -foncer: το γαρνίρισμα στον πάτο του σκεύους με λιπαρή ύλη και μυρωδικά.

Φριτούρ-friture: τηγάνισμα σε λιπαρή ύλη ή η ίδια η λιπαρή ουσία

Φυμέ-fumer: κάπνισμα.

Το λεξικό του MasterChef: Ξέρεις τι είναι το μπλανσάρισμα, το ετουβέ, το μπερ μανιέ
Photo: Max Delsid / Unsplash

Πηγή: greenchef.gr

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Μαϊ 2024

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος υπερήφανος χορηγός του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας 2024

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας 2024 θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήξει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

17 Μαϊ 2024

Ανακάλυψε το δικό σου Hobby στις φετινές διακοπές

Mαθήματα μαγειρικής, τοξοβολία, αστροτουρισμός, πεζοπορία, καταδύσεις και ό,τι μπορείς να ονειρευτείς.

Περισσότερα από

Life

17 Μαϊ 2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

15 Μαϊ 2024

To Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top δίνει ώθηση στη γυναικεία ενδυνάμωση για 6η χρονιά

Η πρωτοβουλία-θεσμός από τη Mastercard και το Women On Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών εμπλουτίζεται και επεκτείνεται.

14 Μαϊ 2024

ATHENS FITNESS FESTIVAL 2024: Η Ακτή Βουλιαγμένης μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό παραθαλάσσιο γυμναστήριο

Στις 25 & 26 Μαΐου θα διεξαχθεί για ακόμα μια χρονιά το Athens Fitness Festival 2024.

12 Μαϊ 2024

7 διάσημα ψυχολογικά πειράματα που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Πολλά διάσημα πειράματα που αναλύουν την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουν επηρεάσει την κατανόηση της ψυχολογίας. Για ορισμένα δεν είναι δυνατή η επανάληψή τους σήμερα λόγω παραβιάσεων των ηθικών ορίων. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους.

12 Μαϊ 2024

"Rays of Infinity" | Ένα ταξίδι από τον ήχο στο φως

Η PanArmonia επιστρέφει στο θέατρο "Άλσος" και παρουσιάζει ζωντανά για πρώτη φορά το νέο άλμπουμ "Rays of Infinity", μαζί με αγαπημένα τραγούδια από το ρεπερτόριό της.

11 Μαϊ 2024

Πότε ξεκινά το σεξ σε νέα σχέση; Η απάντηση της ειδικού θα σε εκπλήξει

Νομίζεις ότι ο κανόνας "όχι σεξ πριν το τρίτο ραντεβού" αρκεί; Καλύτερα να το παρατείνεις στους... έξι μήνες, ή και παραπάνω.

10 Μαϊ 2024

Olvos Koufonisia: Ο δικός μου παράδεισος

Τα Κουφονήσια είναι ο δικός μου παράδεισος και το Olvos Koufonisia, το δικό μου εξωτικό καταφύγιο.

10 Μαϊ 2024

Fashion Forward: Τα νέα προϊόντα τεχνολογίας και wearables της Huawei μας βάζουν στον ψηφιακό κόσμο με στυλ

Το HUAWEI WATCH FIT 3, το HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition και το HUAWEI MateBook X Pro έρχονται να μας καταπλήξουν.

10 Μαϊ 2024

Λώξη: Ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη επαγγελματία ηθοποιό με σύνδρομο Down στην Ελλάδα

Είναι η ιστορία της Λωξάνδρας Λούκας η οποία αξιώνει στην πράξη ισότιμη πρόσβαση στη ζωή και την τέχνη της.

06 Μαϊ 2024

Αν θέλεις να ζήσεις περισσότερο κάνε αυτό, λένε οι καρδιολόγοι

Είτε είσαι στη δουλειά, είτε στο σπίτι ή αλλού, κάνε αυτό για να ζήσεις μέχρι τα 100 (και βάλε!).