ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το γράμμα μιας γυναίκας «μεγάλου μεγέθους» προς τα τρολ του ίντερνετ

Γνωρίζουμε πως είμαστε χοντροί και χοντρές όπως επίσης γνωρίζουμε ο καθένας και η καθεμιά τη δική μας προσωπική κατάσταση υγείας.

Το γράμμα μιας γυναίκας «μεγάλου μεγέθους» προς τα τρολ του ίντερνετ

Το παρακάτω είναι μετάφραση του άρθρου που έγραψε η Courtney Mina για το Βustle. Η Courtney είναι μοντέλο μεγάλου μεγέθους, μπλόγκερ και αρθρογράφος.

Το γράμμα μιας γυναίκας «μεγάλου μεγέθους» προς τα τρολλ του ίντερνετ, τ@ς χέητερς και όλ@ όσ@ έχουν κάτι να πουν για τα χοντρά σώματα.

«Με πονάει το ότι παρά το γεγονός πως το κίνημα για τη θετική αντιμετώπιση των σωμάτων [body positive movement] συνεχίζει να μεγαλώνει, να διευρύνεται και να δυναμώνει, υπάρχουν ακόμα πολλ@ άνθρωποι που εκφράζουν χοντροφοβία, ή sizeism και νιώθουν την ανάγκη να συνεχίζουν να τραμπουκίζουν και να παρενοχλούν όσ@ plus-size ανθρώπους αρνούνται πλέον να κρύβουν τ@ς εαυτ@ς τους. Αυτό το μήνυμα είναι για όλ@ς αυτ@ς, εκ μέρους μου και εκ μέρους άλλων plus-sized αντρών και γυναικών που προσπαθούμε να βρούμε πώς να αντιμετωπίζουμε τα ιντερνετικά τρολλ.

Το γράμμα μιας γυναίκας «μεγάλου μεγέθους» προς τα τρολ του ίντερνετ

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έγραψα ένα άρθρο σχετικά με ένα μικρό κοινωνικό πείραμα που έκανα, όπου εγώ, μια χοντρή γυναίκα, ανέβαζα στο ίντερνετ φωτογραφίες μου με εσώρουχα κάθε μέρα για μία εβδομάδα, για να δω τι αντιδράσεις θα υπήρχαν. Από τότε το άρθρο μου απέκτησε γρήγορα διεθνή δημοσιότητα και προς μεγάλη μου χαρά, άγγιξε και ενέπνευσε χιλιάδες plus-sized συνανθρώπους μου σε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα πολλ@ από εσάς εκεί έξω που πιστεύετε πως όλη αυτή η δύναμη, όλη αυτή η αυτοπεποίθηση, όλη αυτή η αγάπη για χοντρά σώματα που νιώθουν και γιορτάζουν οι χοντρ@ συνάνθρωποί μου και εγώ είναι ένα λάθος και μια «απλά αηδιαστική» αποκάλυψη. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να αντιμετωπισθεί αμέσως.

Έχω υπάρξει εδώ και καιρό οπαδός της νοοτροπίας του «μην ταΐζεις το τρολλ» αλλά το πρόβλημα είναι πως δυστυχώς πολλ@ από εσάς δεν είστε καν «τρολλ». Οι περισσότερ@ είστε κανονικά, καθημερινά άτομα που δεν ανοίγετε το ίντερνετ για κάνετε σε καθημερινή βάση μίζερες τις ζωές των άλλων ανθρώπων. Οι περισσότερ@ είστε (πιθανότατα) αξιόλογ@ άνθρωποι (ή έτσι θέλετε να πιστεύετε). Παρόλα αυτά σας φαίνεται πρέπον το να τραμπουκίζετε και να ντροπιάζετε χοντρούς ανθρώπους, όχι μόνο στο διαδίκτυο αλλά και στην πραγματική, καθημερινή ζωή. Θαμπορούσαμε να συνεχίζουμε να σας αγνοούμε, όπως κάνουμε συχνά, αλλά μετά αναρωτιέμαι: Ποι@ θα σας μορφώσει; Οπότε αποφάσισα να επωμισθώ την ευθύνη και να σας δώσω μερικές πληροφορίες για ένα μάθημα από το οποίο προφανώς κάνατε κοπάνα κατά τη διάρκεια του Σχολείου της Ζωής.

Ας ξεκινήσουμε με τη μεγαλύτερή σας ανησυχία: Πως είμαστε όλ@ μας άρρωστ@ και πως προωθούμε έναν μη-υγιή τρόπο ζωής. Γιατί φυσικά απλά νοιάζεστε για εμάς, έτσι; Κάνετε στροφές ξάγρυπν@ τη νύχτα στο κρεβάτι σας, μην μπορώντας να κλείσετε μάτι από την αγωνία σας πως εμείς οι χοντρ@ άγνωστ@ είμαστε όλ@ στα πρόθυρα της ασθένειας και κάποτε θα κάνουμε όλο τον κόσμο χοντρό με την «χοντρή περηφάνια μας» μέχρι να πεθάνουμε όλ@ στα κρεβάτια μας από διαβήτη. Ω, η ανθρωπότης!

Υπάρχουν ακόμα πολλ@ από εσάς εκεί έξω που πιστεύετε πως όλη αυτή η δύναμη, όλη αυτή η αυτοπεποίθηση, όλη αυτή η αγάπη για χοντρά σώματα που νιώθουν και γιορτάζουν οι χοντρ@ συνάνθρωποί μου και εγώ είναι ένα λάθος και μια «απλά αηδιαστική» αποκάλυψη.

Αυτό, αγάπες μου, είναι αυτό που ονομάζουμε concern trolling [καταπιέζω κάποι@ χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία (ψεύτικο) ενδιαφέρον]. Χρησιμοποιείς το νοιάξιμο ως κάλυμμα για δικαιολογήσεις τον εξευτελισμό μας (και μην κουνάς αρνητικά το κεφάλι, ξέρεις ότι το κάνεις) όταν στην πραγματικότητα αυτό που κάνεις με τη συμπεριφορά σου είναι να δείχνεις τα άσχημα δόντια της χοντροφοβίας και του sizeism. Φυσικά, μερικ@ από εσάς δε συνειδητοποιείτε καν ότι το κάνετε – αφού και εσείς έχετε υποστεί πλύση εγκεφάλου από τη γέννηση πως «το πάχος είναι κακό». Αυτό είναι μια λανθασμένη ιδέα, που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πια ως λόγος για να εξευτελίσεις εμάς τ@ς χοντρ@ς ανθρώπους. Πιστεύεις πως κάνεις «το σωστό πράγμα». Πιστεύεις πως «μας βοηθάς». Όμως απλά διαιωνίζεις ένα αρνητικό στερεότυπο και μια αμόρφωτη άποψη. Είναι ηλίου φαεινότερο παιδιά και έχει χάσει τη δύναμη που κάποτε είχε. Οπότε όχι πια ψεύτικο ενδιαφέρον, ΟΚ;

Κάτι ακόμα φιλάρες (και πραγματικά προσπαθήστε να απορροφήσετε αυτή τη λογική ΟΚ; ), δεν μπορείς να κρίνεις την κατάσταση της υγείας κάποι@ από την εμφάνισή τ@. Τέλος (επίτρεψέ μου όμως να στο κάνω νιανιά), το να είσαι υπέρβαρ@ δε σημαίνει αυτομάτως ότι δεν είσαι υγιής, όπως και το ότι είσαι αδύνατ@ δε σημαίνει αυτομάτως πως είσαι υγιής. Σίγουρα, το να είσαι υπέρβαρ@ μπορεί να σημαίνει ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις είσαι λιγότερο υγιής, αλλά η υγεία είναι ένα πολύπλοκο φάσμα, και όλ@ μας ζούμε σε διαφορετικά σημεία του φάσματος αυτού, τα οποία αλλάζουν και μετακινούνται καθ’ όλη τη ζωή μας.

Πώς ξέρεις αν το άτομο που τραμπουκίζεις δεν έχει ήδη χάσει 25 κιλά και βρίσκεται στη μέση ενός πολύ υγιούς ταξιδιού απώλειας βάρους; Πώς ξέρεις αν το άτομο που ντροπιάζεις δεν έχει κάποιου είδους διαταραχή που κάνει την απώλεια βάρους σημαντικά δυσκολότερη (όπως για παράδειγμα διαταραχές του μεταβολισμού, λιποίδημα, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών); Πώς γνωρίζεις αν το άτομο που ντροπιάζεις είναι ή όχι βαθιά ικανοποιημέν@ με το σώμα τ@; Σημείωση: Και αν ήξερες πως ένα αδύνατο άτομο είχε διαβήτη; Θα προσπαθούσες να το εξευτελίσεις και αυτό επειδή δείχνει το «άρρωστο» σώμα του;

Υπάρχουν παντού αδύνατ@ άνθρωποι που δε γυμνάζονται, τρώνε ανθυγιεινά, και υποφέρουν από πληθώρα προβλημάτων υγείας. Παρομοίως υπάρχουν και χοντρ@ άνθρωποι που κάνουν και παθαίνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Παρόλα αυτά μόνο η τελευταία κατηγορία ανθρώπων ντροπιάζεται και στοχοποιείται. Αξίζουν να ντροπιαστούν επειδή μπορείς οπτικά να δεις στοιχεία από αυτό που πιστεύεις πως είναι δείγμα μη τέλειας υγείας; Κουράζεσαι πάντα τόσο πολύ για να καταπιέσεις όλ@ς αυτ@ς που θεωρείς πως είναι «άρρωστοι»; Γιατί σου έχω νέα: Ακόμα και αν κάποιος είναι «άρρωστ@» και με τη βούλα της επιστήμης τίποτα δε σου δίνει το δικαίωμα να τον βασανίσεις.

Γνωρίζουμε πως είμαστε χοντροί και χοντρές όπως επίσης γνωρίζουμε ο καθένας και η καθεμιά τη δική μας προσωπική κατάσταση υγείας (που είτε είμαστε άρρωστ@ είτε υγιής, πραγματικά δε σε αφορά καθόλου).

Άκου: Όταν ένα χοντρό άτομο ανεβάζει μια φωτογραφία τ@ με μπικίνι, εσώρουχα, ή φορώντας οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει και ένα αδύνατο άτομο, δεν σημαίνει πως προσπαθεί να πει σε όλους «Εμπρός ορμίστε, από εδώ και πέρα όλοι θα τρώτε απαίσια και δε θα ξανακάνετε γυμναστική ποτέ!». Όχι. Όπως και ούτε όλ@ όσ@ πίνουν, καπνίζουν ένα τσιγάρο, ή γεύονται φαγητά που δεν είναι ακριβώς υγιεινά δεν σημαίνει πως κάνουν ανάλογες δηλώσεις. Αυτό όμως που όντως λέμε, είναι ότι αξίζουμε την ίδια ισότητα. Αξίζουμε να έχουμε αυτοπεποίθηση, να αγαπάμε τ@ς εαυτ@ς μας, να φοράμε μπικίνι ή σέξι εσώρουχα, όπως όλος ο κόσμος.

Επειδή σε αυτή τη σύγχρονη εποχή το body positivity [η νοοτροπία πως όλα τα σώματα είναι ωραία] γίνεται ολοένα και πιο συχνό θέμα συζήτησης, ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε πως είμαστε όλ@ άνθρωποι – όλ@ μοναδικ@ και φτιαγμέν@ διαφορετικά – και πως όλα τα σώματα είναι καλά σώματα. Α, και σε περίπτωση που αναρωτιόσασταν: Δεν βρισκόμαστε «σε άρνηση» σχετικά με τα σώματά μας. Γνωρίζουμε πως είμαστε χοντροί και χοντρές όπως επίσης γνωρίζουμε ο καθένας και η καθεμιά τη δική μας προσωπική κατάσταση υγείας (που είτε είμαστε άρρωστ@ είτε υγιής, πραγματικά δε σε αφορά καθόλου).

Η προσωπική υγεία κάθε ανθρώπου είναι δική τ@ προσωπική υπόθεση και δεν αποτελεί πια λόγο για να νιώθεις (ή να δίνεις) ντροπή. Δε χρειάζεται να αναφέρω δε, πως το «προσωπική υγεία» δεν περιλαμβάνει μόνο τη σωματική υγεία αλλά επίσης την ψυχική και συναισθηματική υγεία. Το να νιώθει κάποι@ αυτοπεποίθηση και να είναι γεμάτ@ με αγάπη για τ@ εαυτ@ τ@ δυναμώνει την ψυχικήκαι συναισθηματική τ@ υγεία, και κάνει το άτομο πιο πιθανό να θέλει να φροντίσει τ@ εαυτ@ του γενικά (ναι, και σωματικά). Οι περισσότερ@ από εμάς, αδύνατ@, χοντρ@ ή ενδιάμεσου βάρους, προσπαθούμε συνέχεια να δουλέψουμε πάνω στη δικιά μας υγεία, ευτυχία και ευημερία. Μπορεί να ερχόμαστε σε όλα τα μεγέθη και σχήματα, αλλά είμαστε ίσ@.

Ωπ, αλλά εδώ πρέπει να σου χτύπησα άλλο ένα νεύρο, σωστά; Πολλ@ από εσάς ενοχλείστε όταν βλέπετε να φέρονται σε χοντρ@ς ανθρώπους όπως εγώ ως ίσ@ς. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί όλη σου τη ζωή ακούς το ρητό «το να είσαι αδύνατ@ είναι ελκυστικό, το να είσαι χοντρ@ είναι άσχημο» και έχεις μοχθήσει προς την απόκτηση (και διατήρηση) αυτού του αδύνατου σώματος. Ίσως είσαι κάποι@ που γυμνάζεται καθημερινά, αρκετές ώρες τη μέρα, αφοσιωμέν@ σε ένα «ιδανικό» σώμα και (ευελπιστείς) σε μια τέλεια υγεία. Ίσως είναι επειδή «ευλογήθηκες» με ένα σώμα που παραμένει φυσικά αδύνατο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου και έχεις καλλιεργήσει το συναίσθημα πως είσαι πιο «ξεχωριστ@» και πιο ελκυστικ@ από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Και ξάφνου μια μοιραία μέρα, εμείς οι χοντρ@ άνθρωποι ήρθαμε και προσπαθήσαμε να ανεβούμε και εμείς πάνω στο βάθρο που έχεις βάλει τ@ εαυτ@ σου. Όπως είναι αναμενόμενο δεν θέλεις να το μοιραστείς. Όπως είναι αναμενόμενο, το πρώτο σου ένστικτο είναι να μας σπρώξεις να πέσουμε κάτω από αυτό. Αλλά είμαι εδώ για να σου προσφέρω μερικά λόγια παρηγοριάς: Δεν ήρθαμε για να σου κλέψουμε το γλειφιτζούρι.

Καταλαβαίνουμε πως μερικ@ από εσάς γεννηθήκατε αδύνατ@, και αυτό είναι απολύτως ΟΚ με εμάς. Καταλαβαίνουμε ακόμα πως μερικ@ από εσ@ς έχετε δουλέψει πολύ σκληρά για να μείνετε «σε καλή φόρμα» και υγιείς, και αυτό είναι πραγματικά αξιοσέβαστο και υπέροχο. Με το κίνημα του body positivity δεν προσπαθούμε να κλέψουμε τίποτα από εσάς, το μόνο που θέλουμε είναι να κερδίσουμε και εμείς τα ίδια δικαιώματα και τον ίδιο σεβασμό που έχουν οι υπόλοιπ@ συνάνθρωποί μας. Δεν θέλουμε να σταθούμε στο βάθρο σου – θέλουμε να σταθούμε στο δικό μας. Δεν είμαστε εδώ για να σε ρίξουμε κάτω. Θα συνεχίσεις να είσαι ελκυστικ@, υγιής, να σε θαυμάζουν και να σε σέβονται. Οπότε σε παρακαλώ, δώσε ένα τέλος σε αυτό το φόβο: Δεν είμαστε απειλή.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα που έχετε αρκετ@ από εσάς και χαρακτηρίζετε «φθηνές» τις χοντρές γυναίκες που ανεβάζουν φωτογραφίες τους με εσώρουχα. Ένα από τα σχόλια που έλαβα ως απάντηση για το προηγούμενό μου άρθρο ήταν πως «το να ανεβάζεις φωτογραφίες σου με σέξι εσώρουχα είναι φθηνό ό,τι μέγεθος και να είσαι και δεν είναι κάτι που σου δίνει αυτοπεποίθηση». Συγγνώμη γλύκες που θα σας απογοητεύσω, αλλά αυτό είναι μια οικτρά αντι-φεμινιστική τοποθέτηση.

Εικόνες: khaleesidelrey

Read Next

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

Περισσότερα από

Stories

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.