ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Μαύρη Ντάλια»: Το αποτρόπαιο έγκλημα που παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστο

Ο δολοφόνος δε βρέθηκε ποτέ και η υπόθεση παραμένει ακόμα ανοιχτή, παρά τα τόσα πολλά χρόνια που έχουν περάσει.

 «Μαύρη Ντάλια»: Το αποτρόπαιο έγκλημα που παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστο

Το τραγικό θύμα της στυγερής δολοφονίας, που πήρε το παρατσούκλι «Μαύρη Ντάλια» ήταν η 22χρονη Αμερικανίδα Elizabeth Short. Η νεαρή κοπέλα βρέθηκε κομμένη στα δύο, ακρωτηριασμένη σε ακραίο βαθμό και πεταμένη σε μία αλάνα του Λος Άντζελες στις 15 Ιανουαρίου 1947, από μία γυναίκα που έκανε βόλτα μαζί με το παιδί της. Η είδηση της βάρβαρης ανθρωποκτονίας έλαβε τεράστιες διαστάσεις από όλα τα Μ.Μ.Ε. εκείνης της εποχής.

Η ανεξιχνίαστη αυτή υπόθεση ενέπνευσε πλήθος λογοτεχνικών και κινηματογραφικών έργων, με τη φρικαλεότητα της δολοφονίας να τραβάει το ενδιαφέρον του κοινού σαν μαγνήτης. Είναι αξιοπερίεργο ότι πάνω από 50 άντρες ισχυρίστηκαν ότι ήταν ο δολοφόνος, χωρίς ωστόσο κανένας από αυτούς να ταυτοποιηθεί ως ο πραγματικός δράστης.

Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή μέχρι και σήμερα, καθώς δεν έχει βρεθεί ο δολοφόνος της ελκυστικής κοπέλας και οι έρευνες συνεχίζονται σε μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις των εγκληματολογικών χρονικών, παρά τα τόσα πολλά χρόνια που έχουν περάσει.

 «Μαύρη Ντάλια»: Το αποτρόπαιο έγκλημα που παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστο
Το άψυχο σώμα της σταρλετίτσας είχε τεμαχιστεί στα δυο και είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά μετά τον θάνατό της. Το θέαμα του προσώπου της αποκρουστικό.

Το χρονικό της δολοφονίας

Με φωτεινά γαλάζια μάτια, αλαβάστρινη επιδερμίδα, καλλίγραμμο σώμα, η γλυκομίλητη και θελκτική Elizabeth Short εργαζόταν ως μοντέλο και επιθυμούσε διακαώς να κάνει καριέρα στη μεγάλη οθόνη. Ήταν βέβαια αρκετά φιλόδοξη και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της, προκειμένου να μπει στο λαμπερό αλλά και σκοτεινό συνάμα χώρο της showbiz.

Της άρεσε να ξενυχτά τα βράδια και δεν δυσκολευόταν να κάνει δημόσιες σχέσεις. Όλοι την συμπαθούσαν αλλά κανείς δεν την ήξερε ουσιαστικά. Οι πιο κοντινοί της άνθρωποι ισχυρίζονταν ότι ποτέ δε μιλούσε για την προσωπική της ζωή.

Στις 15 Ιανουαρίου 1947 λοιπόν η τρομακτικά κακοποιημένη σορός της Elizabeth Short θα πάγωνε όλη την Αμερική εξαιτίας της στυγερότητας του εγκλήματος. Το πτώμα της βρέθηκε σε αλάνα της Πόλης των Αγγέλων γύρω στις 10:00 το πρωί, όταν η Betty Bersinger παρέα με την μικρή της κόρης εντόπισε την άτυχη κοπέλα, την οποία αρχικά πέρασε για κούκλα, σαν αυτές που έχουν οι μοδίστρες. Σύντομα όμως κατάλαβε ότι δεν πρόκειται για κούκλα, αλλά για μια κατακρεουργημένη σορό.

Το άψυχο σώμα της σταρλετίτσας είχε τεμαχιστεί στα δυο και είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά μετά τον θάνατό της, με τον ακρωτηριασμένο κορμό της να έχει στραγγιστεί. Το θέαμα του προσώπου της αποκρουστικό. Μία μεγάλη τομή από την άκρη του στόματος ως το αυτί έδινε στην τραγική κοπέλα ένα φρικιαστικό χαμόγελο, ένα μακάβριο χαμόγελο που θύμιζε κλόουν. Επιπλέον παρατηρήθηκαν πολλές βαθιές χαρακιές στο σώμα της, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν αφαιρεθεί κομμάτια σάρκας.

Με φωτεινά γαλάζια μάτια, αλαβάστρινη επιδερμίδα, καλλίγραμμο σώμα, η γλυκομίλητη και θελκτική Elizabeth Short εργαζόταν ως μοντέλο και επιθυμούσε διακαώς να κάνει καριέρα στη μεγάλη οθόνη. Ήταν βέβαια αρκετά φιλόδοξη και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της, προκειμένου να μπει στο λαμπερό αλλά και σκοτεινό συνάμα χώρο της showbiz.

Το πρώμα είχε πλυθεί και καθαριστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη βρεθεί κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο. Μάλιστα είχε τοποθετηθεί στον τόπο του εγκλήματος σε στάση πόζας. Σημάδια από δέσιμο εντοπίστηκαν στους αστραγάλους, τους καρπούς και το λαιμό, έργο που παρέπεμπε σε κάποιον ψυχικά διαταραγμένο άνθρωπο.


Ο Τύπος και η περιπετειώδης ζωή της Elizabeth Short

Η υπόθεση της Elizabeth Short δεν άργησε να προκαλέσει διάφορες εικασίες, με τον Τύπο να κάνει φυσικά ό,τι περνάει από το χέρι του για να κρατήσει το τραγικό συμβάν στην επικαιρότητα. Το μαύρο ταγέρ με το οποίο εθεάθη για τελευταία φορά η ηθοποιός μετατράπηκε σε «στενή φούστα και διαφανής μπλούζα», ενώ η ίδια θα γινόταν πλέον γνωστή ως «Μαύρη Ντάλια», τόσο εξαιτίας των μαύρων ρούχων που επέλεγε να φορά, όσο βέβαια και του «περιπετειώδους χαρακτήρα» της, ως femme fatale, καθώς συνήθιζε να αλλάζει εύκολα συντρόφους.

Όσο περνούσε ο καιρός, η αποκάλυψη «ζουμερών» πληροφοριών για τη ζωή της συνέχιζε να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών, με τις τοπικές εφημερίδες να αναρωτιούνται εάν έφταιγε τελικά ο ξέφρενος τρόπος ζωής της, που την είχε μετατρέψει σε εύκολο στόχο.

Κατά διαστήματα, τηλεφωνούσαν διάφοροι που έδιναν πληροφορίες και ισχυρίζονταν ότι είναι ο δολοφόνος του μυστηριώδους αυτού κοριτσιού. Παρά την τεράστια αστυνομική έρευνα που έγινε σε διάφορα πρόσωπα, δεν απέδωσε καρπούς, καθώς η αστυνομία δεν κατάφερε να εντοπίσει τον πραγματικό δράστη του στυγερού φονικού.


Ποια ήταν όμως η Μαύρη Ντάλια;

Η Elizabeth Short γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1924 στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης. Ο πατέρας της εγκαταλείπει την οικογένειά του, όταν η Elizabeth ήταν 5 ετών. Στα 16 της η έφηβη Elizabeth αποφασίζει να αφήσει το πατρικό της και μετακομίζει στην Καλιφόρνια για να ζήσει με τον πατέρα της και να κυνηγήσει φυσικά το όνειρό της, που δεν ήταν άλλο από μία λαμπρή καριέρα στον κινηματογράφο.

Όταν η ίδια συνελήφθη, ούσα ακόμα ανήλικη, για κατανάλωση αλκοόλ.

Ο πατέρας ωστόσο σύντομα την διώχνει από το σπίτι, καθώς δε μπορούσε να ανεχθεί τον έξαλλο τρόπο ζωής της κόρης του. Μάλιστα η ίδια συνελήφθη, ούσα ακόμα ανήλικη, για κατανάλωση αλκοόλ και γύρισε πίσω στη μητέρα της στη Βοστόνη.

Το 1944, ήταν η περίοδος που η Elizabeth πήγε στο Μαϊάμι, όπου και γνώρισε τον «Ιπτάμενο Τίγρη» Major Matt Gordon. Τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποφάσισαν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Ο ίδιος όμως έχασε τη ζωή του.

Τον Ιούλιο του 1946, η Elizabeth μετακομίζει εκ νέου στην Καλιφόρνια και διαμένει στο σπίτι κάποιου συντρόφου της. Η σχέση τους διαλύεται και η κοπέλα βρίσκεται και πάλι στο δρόμο. Τελευταίος σταθμός είναι ένα διαμέρισμα στο Χόλιγουντ, το οποίο μοιράζεται με άλλες τέσσερις κοπέλες, στην προσπάθεια της να αποκτήσει φήμη και δόξα.

Αυτό που δε μπορούσε να προβλέψει δυστυχώς η καλλονή στάρλετ, είναι το περίεργο παιχνίδι που της επιφύλασσε η μοίρα. Αντί να γίνει διάσημη στο κινηματογραφικό στερέωμα, έγινε παγκοσμίως γνωστή με το αποτρόπαιο χρονικό του θανάτου της και τα Μ.Μ.Ε. εκείνης της εποχής να κάνουν λόγο για το σαρδόνιο χαμόγελο, που της χάραξε ο διεστραμμένος δολοφόνος της.

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.