ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Την ημέρα που πέθανε η Κοκό Σανέλ, κάνοντας την καθημερινή διαδρομή από το ξενοδοχείο στο ατελιέ της

"Βλέπετε, έτσι είναι όταν πεθαίνεις".

Την ημέρα που πέθανε η Κοκό Σανέλ, κάνοντας την καθημερινή διαδρομή από το ξενοδοχείο στο ατελιέ της

Για τους λάτρεις της ιστορίας της μόδας, το ατελιέ της Coco Chanel στο Παρίσι αποτελεί ένα από πιο ελκυστικά αξιοθέατα της γαλλικής πρωτεύουσας. Ίσως περισσότερο από τα πολύ εμπορικά πια Ηλύσια Πεδία, σίγουρα πιο πολύ από τους τουριστικούς κήπους του Λουξεμβούργο και το ανάκτορο των Βερσαλιών, στο νούμερο 31 της λεωφόρου Cambon, ενός από τους πιο ακριβούς και όμορφους δρόμους της πόλης του Φωτός υπάρχει ένα οίκημα που αν μπορούσε να μιλήσει θα είχε μία συναρπαστική ιστορία να αφηγηθεί. Αυτή της γυναίκας που άλλαξε για πάντα ολόκληρη της ιστορία της μόδας του 20ου αιώνα.

Η Gabrielle Chanel, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της μεγάλης Coco, έστησε ολόκληρη τη ζωή και την δημιουργία της γύρω από αυτό το πανέμφο, ιστορικό κτίριο που φιλοξενεί μέχρι σήμερα το ξακουστό ατελιέ του οίκου, αλλά και το συγκλονιστικό διαμέρισμα της σχεδιάστριας που πλέον λειτουργεί ως μουσείο απαράμιλλης ομορφιάς και κομψότητας, ένας ναός γοητείας που αντικατοπτρίζει την διαχρονικότητα του ονόματος της και μοιάζει άθικτος μέσα στα χρόνια, να την περιμένει να επιστρέψει.

Το διαμέρισμα της Coco Chanel στο Παρίσι.

Ωστόσο, ένας άλλος χώρος έμελλε να συνδεθεί ακόμα περισσότερο με το όνομα της και να κάνει την ισχυρή γυναίκα της μόδας να τον ερωτευτεί παράφορα και να περάσει τελικά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της μέσα σε αυτόν. Η σουίτα 302 του εμβληματικού ξενοδοχείου Ritz, εκεί όπου διέμεναν μερικές από τις πιο λαμπρές προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων κάθε φορά που περνούσαν από τη γαλλική πρωτεύουσα.

Η Coco πέρασε μέσα στην υπερπολυτελή σουίτα του Ritz όλα τα βράδια των τελευταίων 32 χρόνων της ζωής της και δεν κοιμήθηκε ποτέ στο προσωπικό διαμέρισμα της, ακολουθώντας καθημερινά την ίδια ακριβώς ρουτίνα. Ξυπνούσε στο διπλό μπαρόκ κρεβάτι του δωματίου της, έπαιρνε το πρωινό της δίπλα στα φαρδιά παράθυρα και έπειτα κουβαλούσε το ιδιοφυές μυαλό της μέχρι την άλλη πλευρά του δρόμου, στο ατελιέ της με τους ψηλούς καθρέφτες, μπαίνοντας και βγαίνοντας στο ξενοδοχείο κάθε μα κάθε φορά από τον είσοδο του προσωπικού που δεν βλέπει στην κεντρική και πολυσύχναστη λεωφόρο Place Vendôme, αλλά στην πιο ήσυχη, κομψή λεωφόρο Cambon.

Την ημέρα που πέθανε η Κοκό Σανέλ, κάνοντας την καθημερινή διαδρομή από το ξενοδοχείο στο ατελιέ της
Η σουίτα 302 του ξενοδοχείου Ritz που πλέον έχει ανακαινιστεί και φέρει το όνομα της.

Εκείνο το πρωινό της 10ης Ιανουαρίου του 1971 η Chanel δεν βγήκε ποτέ από το δωμάτιο της για να περάσει τον δρόμο για το γραφείο και το ατελιέ της όπως έκανε καθημερινά τόσα και τόσα χρόνια. Ήδη από τα τέλη της περασμένης χρονιάς η σχεδιάστρία που ήταν πια 87 ετών αισθανόταν πραγματικά κουρασμένη και ένιωθε εξάντληση ετοιμάζοντας εντατικά την κολεξιόν για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του '71, όπως έκανε κάθε χρόνο την ίδια περίπου εποχή. Μάλιστα από τον ερχομό του νέου έτους είχε παραπονεθεί σε δικούς της ανθρώπους ότι αισθανόταν άρρωστη και υπερβολικά πεσμένη, ενώ το βράδυ της προηγούμενης ημέρας είχε φύγει μόνη της για μία μεγάλη βόλτα με το αυτοκίνητο. Επέστρεψε στη σουίτα της το βράδυ και έπεσε νωρίς για ύπνο χωρίς να φάει αφού αισθανόταν πάρα πολύ δυσάρεστα. Πέθανε το ερχόμενο απόγευμα, στις 7 και 41 λέπτά, στο δωμάτιο που τόσο αγάπησε και που την έκανε να νιώσει τόσο άνετα και ζεστά για περισσότερες από τρεις δεκαετίες της ζωής της.

Η κηδεία της έγινε μετά από αρκετά ημέρες στο κέντρο του Παρισιού με τα αγαπημένα της μοντέλα να καταλαμβάνουν τις πρώτες σειρές του επιβλητικού καθεδρικού ναού. Το φέρετρο της ήταν καλυμμένο με λευκά λουλούδια, καμέλιες,ορχιδέες και γαζέλιες και μερικά τριαντάφυλλα.

Στην κηδεία της είχε ζητήσει να διαβαστεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες πλέον φράσεις της που εμπερικλείει το αιωνόβιο στυλ, τον πολυτελή τρόπο με τον οποίο έζησε και τον θαυμαστά αξιοπρεπή τρόπο με τον οποίο έφυγε. Ήσυχα, μόνη της, χωρίς να νιώσεις ότι εξαρτάται από κανέναν: "Βλέπετε, έτσι είναι όταν πεθαίνεις".

Read Next

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87