ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

The Caravan, το μικρό λαχταριστό boutique hotel της Θεσσαλονίκης σε περιμένει

Ένας ξενώνας ταξιδευτών, ένα σύγχρονο b&b στην καρδιά του κέντρου. Ένα τροχόσπιτο με καπελάκι που προσπαθεί να μπερδέψει τους ταξιδιώτες με τους ντόπιους.

The Caravan, το μικρό λαχταριστό boutique hotel της Θεσσαλονίκης σε περιμένει

Από τον Γιώργο Τούλα

Στα χρόνια της κρίσης, πιο σημαντικά ακόμα και από την ίδια την επιβίωση είναι τα όνειρα. Το να μπορείς να ονειρεύεσαι και κυρίως να παλεύεις τα όνειρα σου. Και όταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες τότε σε γεμίζουν δύναμη. Το όνειρο του The Caravan, το άκουσα για πρώτη φορά πριν τρία χρόνια από το φίλο μου Γιώργο Κουρτίδη. Η δημιουργία σε ένα ιστορικό κτίριο της πόλης ενός ξενώνα με μια διαφορετική αισθητική που να παντρεύει ιδέες, τάσεις και μια νέα αντίληψη φιλοξενίας.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες και τις περιπέτειες που ακολούθησαν, τις αντιξοότητες και το αφιλόξενο περιβάλλον της ελληνικής γραφειοκρατίας, τα εμπόδια που θα μπορούσαν να ισοπεδώσουν ακόμα και τον πιο ονειροπόλο. Και όμως. Ο Γιώργος, ο Χάρης Παπαδόπουλος και ο Αλέξανδρος Καραπατόγλου δεν το έβαλαν κάτω. Έφτασαν στα όρια τους αλλά τα κατάφεραν.

The Caravan, το μικρό λαχταριστό boutique hotel της Θεσσαλονίκης σε περιμένει
Την οπτική του ταυτότητα και το υπέροχο graphic art που σε συνοδεύει καθώς ανεβαίνεις με τον γυάλινο ανελκυστήρα τους ορόφους του επιμελήθηκαν οι Dolphins, ένα από τα καλύτερα δημιουργικά γραφεία της χώρας.
Την εσωτερική αρχιτεκτονική του μεταμόρφωση και το στιλ που παντρεύει μαγικά παλαιές τάσεις αισθητικής και διακόσμησης με μοντέρνα στοιχεία από το σήμερα, επιμελήθηκαν οι αρχιτέκτονες Ελένη Σβυριάδη και Αβραάμ Δούγιας και ο πολιτικός μηχανικός Βαγγέλης Σπαθάκης.
Στη μεταμόρφωση των επίπλων συνέβαλε τα μέγιστα ο Μιχάλης Βασίλης Παπαδόπουλος ή αλλιώς “sofastories” ο οποίος τα μεταμόρφωσε χρησιμοποιώντας υφάσματα από τη Flora-fabrics.gr.

Και όχι μόνοι τους. Στην ιστορία αυτής της μεταμόρφωσης που θα σας διηγηθώ παρακάτω συνέπραξαν μια σειρά δημιουργικοί άνθρωποι της πόλης. Την οπτική του ταυτότητα και το υπέροχο graphic art που σε συνοδεύει καθώς ανεβαίνεις με τον γυάλινο ανελκυστήρα τους ορόφους του επιμελήθηκαν οι Dolphins, ένα από τα καλύτερα δημιουργικά γραφεία της χώρας.

Την εσωτερική αρχιτεκτονική του μεταμόρφωση και το στιλ που παντρεύει μαγικά παλαιές τάσεις αισθητικής και διακόσμησης με μοντέρνα στοιχεία από το σήμερα, επιμελήθηκαν οι αρχιτέκτονες Ελένη Σβυριάδη και Αβραάμ Δούγιας και ο πολιτικός μηχανικός Βαγγέλης Σπαθάκης. Τα στόρια του κτιρίου μεταμορφώθηκαν από τους Πέτρο Παπάνα και τους oblique orbit που επιμελήθηκαν και όλα τα μοναδικά έργα που κοσμούν τα 13 δωμάτια και τη μεγάλη σάλα. Στη μεταμόρφωση των επίπλων συνέβαλε τα μέγιστα ο Μιχάλης Βασίλης Παπαδόπουλος ή αλλιώς “sofastories” ο οποίος τα μεταμόρφωσε χρησιμοποιώντας υφάσματα από τη Flora-fabrics.gr.

Τα στόρια του κτιρίου μεταμορφώθηκαν από τους Πέτρο Παπάνα και τους oblique orbit που επιμελήθηκαν και όλα τα μοναδικά έργα που κοσμούν τα 13 δωμάτια και τη μεγάλη σάλα.
Στα έπιπλα σπουδαία δουλειά έκαναν οι 2 concept store που πρωτοστατούν εδώ και χρόνια στις αναπαλαιώσεις με μοναδικό τρόπο και νέο αέρα αντικειμένων από το παρελθόν και η σκηνογράφος Φρίντα Σπάθακη που απογείωσε μια σειρά παλιών επίπλων.

Στα έπιπλα σπουδαία δουλειά έκαναν οι 2 concept store που πρωτοστατούν εδώ και χρόνια στις αναπαλαιώσεις με μοναδικό τρόπο και νέο αέρα αντικειμένων από το παρελθόν και η σκηνογράφος Φρίντα Σπάθακη που απογείωσε μια σειρά παλιών επίπλων. Το Make ήταν από τους βασικούς συνεργάτες στις ειδικές κατασκευές και η Stereosis στα φωτογραφικά project. Η αφρόκρεμα της πόλης λοιπόν.

Πάμε τώρα στο κτίριο. Βρίσκεται πλάι στο Καραβάν Σαράι, που έδωσε και την έμπνευση στο όνομα που παραπέμπει και στους ταξιδιώτες που γυρίζουν τον κόσμο. Ανεγέρθηκε το 1929 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως ένα μικρό σεράγιο. Τα σεράγια ήταν πανδοχεία που φιλοξενούσαν ταξιδιώτες. Στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για ιδιοκατοίκηση των ιδιοκτητών. Το 1998 με απόφαση του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ενώ το 2001 ενοικιάστηκε και αποκαταστάθηκε από την Εθνική τράπεζα τόσο στατικά όσο και εξωτερικά ενώ προστέθηκε και ο 4 όροφος του κτιρίου. Και έφτασε η στιγμή να λειτουργήσει ξανά σαν ένα σύγχρονο Σεράγιο.

Αξιοσημείωτες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες: Χαρακτηριστικό στοιχείο του κτιρίου στους 2 πρώτους ορόφους είναι οι προεξοχές που είναι γνωστά σαν έρκερ ή αλλιώς κλειστοί εξώστες. Η ύπαρξη του αιθρίου ήταν ένα σημαντικό στοιχείο στην κατασκευή των σεράγιων αλλά και της αρχιτεκτονικής της εποχής και αυτό γιατί βοηθάει στο φωτισμό των «τυφλών» χώρων του κτιρίου όπως το κλιμακοστάσιο. Η κυκλική μαρμάρινη σκάλα με το μαύρο μεταλλικό κιγκλίδωμα και την ξύλινη κουπαστή θυμίζει την σκάλα που υπήρχε στο κτίριο στην αρχική του κατασκευή. Τα μαρμάρινα δάπεδα στα πλατύσκαλα με το λευκό-γκρι μοτίβο που παραπέμπει σε κατασκευές παλαιότερων χρόνων.

Το The caravan είναι ένας ξενώνας ταξιδευτών, ένα σύγχρονο bed and breakfast στην καρδιά του κέντρου. Ένα τροχόσπιτο με καπελάκι που θέλει να είναι ανοιχτό στους κατοίκους της πόλης προσπαθώντας να μπερδέψει τους ταξιδιώτες με τους ντόπιους, τους επισκέπτες με τους γείτονες, τους φίλους με τους αγνώστους.

Ανεγέρθηκε το 1929 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως ένα μικρό σεράγιο. Τα σεράγια ήταν πανδοχεία που φιλοξενούσαν ταξιδιώτες. Στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για ιδιοκατοίκηση των ιδιοκτητών.

Και τώρα το concept τους: To the caravan είναι ένα ταξίδι στο χρόνο από μόνο του. Όλα τα στοιχεία που κουβαλάει αυτά τα χρόνια έχουν αφήσει τα σημάδια τους στο κτίριο. Και αυτό μας οδήγησε μόνο του σε μία παραδοχή. Τον συνδυασμό του σύγχρονου με το παλιό. Ανοίξαμε λοιπόν τα σπίτια των φίλων μας και των γιαγιάδων μας και τρυπώσαμε σε αποθήκες όπου μαράζωναν έπιπλα, ποτήρια, μάχαιρα και πιρούνια για να τα δώσουμε ζωή, λένε οι δημιουργοί του. Η φιλοξενία είναι οι άνθρωποι. Είναι εικόνες και πράγματα που δεν μπορείς να φανταστείς μόνος σου. Δεν είναι μόνο το κρεβάτι. Δεν είναι το πρωινό. Είναι οι άνθρωποι. Βρίσκεται στην πιο ανερχόμενη γειτονιά της πόλης σήμερα. Πάνω από την Εγνατία, δίπλα στο Μετρό και την αρχαιολογική plaza που θα δημιουργηθεί εκεί.

Τι λέει ο επισκέπτης του; Έχοντας περάσει μια νύχτα εντός του και έχοντας ξυπνήσει με τον ήλιο να ανατέλλει πάνω από τον τρούλο του Αλκαζάρ στο παράθυρο και την Εγνατία να ξυπνά κάτω από τα πόδια σου νοιώθεις την απίστευτη δύναμη του κτιρίου. Και τη χαρά της δημιουργίας του. Το παιχνίδι των αντικειμένων που ανακάλυψαν, των χρωμάτων, του φωτός.

Σε απόσταση δεκάδων μέτρων από όλη τη νυχτερινή ζωή της πόλης και την αγορά της, σε μια από τις πιο ιστορικές γειτονιές της, πάνω ακριβώς από τον αρχαίο δρόμο που ανακαλύφθηκε κάτω από τα αρχαία του Μετρό, κουβαλά τη βοή του μύθου. Στα δεκατρία εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους δωμάτια, από τα πιο μικρά και cosy δίκλινα έως τα υπέροχα μεγαλύτερα με τους μοναδικούς εξώστες του τετάρτου ορόφου με την άψογη μίξη ποπ στοιχείων και βιντάζ αντικειμένων, τα σερβίτσια, τα φωτιστικά, τα ξεχασμένα στο χρόνο αντικείμενα που συναντούν μοντέρνους καλλιτέχνες του σήμερα νιώθεις την δύναμη της φιλοξενίας του.

Στους δυο χώρους του ισογείου που λειτουργούν και σαν καφέ ο ήλιος λούζει τα έπιπλα και τα πρόσωπα που από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του μπαίνουν έκπληκτα και τον απολαμβάνουν. Ο χώρος του καφέ είναι άκαπνος και αν σώνει και καλά επιμένετε να καπνίσετε έξω ο περίβολος του Καραβάν Σαράι και του Αλκαζάρ ή Χαμζά Μπέι σας περιμένει!

Το The Caravan είναι το πιο καινούργιο και όμορφο bed and breakfast που άνοιξε στην πόλη. Αλλά κυρίως είναι η επίμονη προσπάθεια μιας ομάδας νέων ανθρώπων να δημιουργήσουν έναν αληθινά υπέροχο χώρο φιλοξενίας και κυρίως ο τρόπος που τα κατάφεραν.

H reception λειτουργεί 7:00-22:00, συνεργάζεται με το γειτονικό parking αν θέλετε να παρκάρετε.

Το cafe ανοιχτό 8 το πρωί με 10 το βράδυ με σπέσιαλ βανίλια-υποβρύχιο!

Το βρίσκεις στο fb και στο εξαιρετικό τους site www.thecaravan.gr που εμπλουτίζεται κάθε μέρα.

Περισσότερα εδώ

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.