ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ταινία γίνεται η σκοτεινή ιστορία της δυναστείας των Gucci

Ο Μαουρίτσιο Γκούτσι σκοτώθηκε από πληρωμένους δολοφόνους που διέταξε η γυναίκα του Πατρίτσια Ρετζιάνι.

Ταινία γίνεται η σκοτεινή ιστορία της δυναστείας των Gucci

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Γουόνγκ Καρ Γουάι ετοιμάζεται να σκηνοθετήσει την επόμενη ταινία του, το δράμα της δολοφονίας του Μαουρίτσιο Γκούτσι, εγγονού του ιδρυτή μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο της μόδας.

Ο Μαουρίτσιο Γκούτσι σκοτώθηκε από πληρωμένους δολοφόνους που διέταξε η γυναίκα του Πατρίτσια Ρετζιάνι, η οποία αργότερα καταδικάστηκε σε 29 χρόνια κάθειρξη για την οργάνωση της δολοφονίας. Η ιστορία τους είναι μια από τις πιο σκοτεινές στον κόσμο της μόδας. Αρχικά την ταινία επρόκειτο να σκηνοθετήσει ο Ρίντλει Σκοτ με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο και την Αντζελίνα Τζολί.

Ταινία γίνεται η σκοτεινή ιστορία της δυναστείας των Gucci
Ο Γουόνγκ Καρ Γουάι

Τα σκάνδαλα

και οι δολοπλοκίες γύρω από το πιο ακριβό οικογενειακό όνομα στον κόσμο της μόδας

Η δίνη των σκανδάλων με πολύ χρήμα, δολοπλοκίες, προδοσίες και πισώπλατα μαχαιρώματα περιστρέφεται γύρω από το όνομα χρυσάφι στον κόσμο της μόδας, το όνομα Γκούτσι.

Παρόλο που σήμερα το όνομα Γκούτσι και τα προϊόντα ανήκουν σήμερα στην εταιρεία PPR του βαθύπλουτου Γάλλου Φρανσουά Πινό, παρόλα αυτά οι Γκούτσι, εγγόνια και παιδιά του διάσημου οραματιστή ιδρυτή συνεχίζουν ακάθεκτοι να εξαργυρώνουν το διάσημο όνομά τους. Όμως αυτά δε μοιάζουν τίποτα μπροστά στην είδηση που το 1995 συγκλόνισε τον κόσμο της μόδας. Τη δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι, εγγονού του Γκούτσιο Γκούτσι.

Δύο σφαίρες στο πίσω μέρος του κεφαλιού, καθώς ανέβαινε τα σκαλιά της εισόδου του γραφείου του στο Μιλάνο κόβουν το νήμα της ζωής του. Η Αστυνομία στρέφεται στους συγγενείς με τους οποίους είχε ανοιχτούς λογαριασμούς επί δεκαετίες, αλλά και στη Μαφία, καθώς μετά την απομάκρυνσή του από τον κόσμο της μόδας είχε μπει ως επενδυτής σε ένα καζίνο στην Ελβετία.

Δύο χρόνια μετά τον θάνατό του μια ανώνυμη πληροφορία οδηγεί στη σύλληψη του ενορχηστρωτή του φόνου, που δεν είναι άλλος από την πρώην σύζυγό του, Πατρίτσια Ρετζιάνι, την οποία τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αποκαλούσαν «Τζόαν Κόλινς της υπόθεσης». Αν και δεν ήταν η ίδια που είχε πατήσει τη σκανδάλη, θα γίνει γνωστή στα ΜΜΕ ως «μαύρη χήρα», αφού είχε προσλάβει έναν επαγγελματία εκτελεστή και έναν πρώην κατάδικο ως οδηγό, μέσω ενός πορτιέρη ξενοδοχείου. Η Πατρίτσια φοβόταν ότι ο Μαουρίτσιο θα ξόδευε τα 140 εκατ. δολάρια που είχε πάρει από την πώληση των μετοχών του σε «εξωοικογενειακούς» επενδυτές με την καινούρια του φιλενάδα. Το μίσος της για τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος συζούσε με τη διακοσμήτρια φίλη του στο Σεν Μόριτς της Ελβετίας μετά το διαζύγιο δεν ήταν κρυφό. Ο Μαουρίτσιο ήταν γνωστό ότι ξόδευε τα λεφτά του αλόγιστα, αφήνοντας τα παιδιά του «χωρίς μέλλον».

Η έτερη νύφη των Γκούτσι, Τζένη, πρώην σύζυγος του Πάολο Γκούτσι, ο οποίος πέθανε «επισήμως» απένταρος την ίδια χρονιά με τον εξάδελφό του Μαουρίτσιο, έλεγε ότι «Οι άντρες της οικογένειας Γκούτσι είναι όλοι ίδιοι: ανήθικοι».

Στο ημερολόγιό της η Πατρίτσια την ημέρα της δολοφονίας του πρώην συζύγου της είχε γράψει μόνο μια λέξη: «Paradeisos». Πλήρωσε για τη δολοφονία 310.000 δολάρια.

H Πατρίτσια Ρετζιάνι

Η άνοδος πριν από την πτώση

Μετά τον θάνατο του «πατριάρχη» της οικογένειας Γκούτσιο Γκούτσι το 1953 οι γιοί του Αλντο και του Ροντόλφο επεκτείνουν την επιχείρηση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με τις δεκαετίες που ακολουθούν να στέφονται από θρίαμβο και πελάτισσές τους την Τζάκι Ο και την Γκρέις Κέλι. Όμως οι θερμόαιμοι αδερφοί δεν μπόρεσαν ποτέ να ξεπεράσουν τα μεταξύ τους προβλήματα.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 οι καβγάδες του Αλντο, του Ροντόλφο αλλά και των γιων τους οδήγησαν την εταιρεία στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Οι δολοπλοκίες και τα νομικά τεχνάσματα για τον έλεγχό της αποδυνάμωναν συνεχώς τη μητρική εταιρεία. «Τις δεκαετίες του '60 και του '70», γράφει ο διευθυντής του «Vanity Fair», Γκρέιντον Κάρτερ, «η ''Gucci'' ήταν η επιτομή της κομψότητας χάρη σε είδωλα όπως η Οντρεϊ Χέπμπορν, η Γκρέις Κέλι και η Τζακλίν Ωνάση. Στα 80s είχε χάσει πλέον την αίγλη της και είχε μετατραπεί σε κακόγουστη μάρκα του συρμού». Οταν το 1983 ο γιος του Αλντο, ο Πάολο, πρότεινε το λανσάρισμα μιας πιο φθηνής σειράς, τη Gucci Plus, οι υπόλοιποι το είδαν ως ύβρη. Τα διοικητικά συμβούλια ήταν επικά με τους μετόχους αδέρφια και ξαδέρφια να αλληλοτραυματίζονται καθώς πετούσαν ο ένας στον άλλο ότι έβρισκαν μπροστά τους. Ο Πάολο το 1986 κατήγγειλε τον ίδιο του τον πατέρα για φοροδιαφυγή εσόδων που άγγιζαν τα 11 εκατ. δολάρια. Αδυνατώντας να πληρώσει τα 7 εκατ. που απαιτούνταν, ο 81χρονος Αλντο καταλήγει στη φυλακή. Εν τω μεταξύ ο Ροντόλφο έχει ήδη πεθάνει κληροδοτώντας το μερίδιό του στον γιο του Μαουρίτσιο, ο οποίος παράλληλα καταλαμβάνει και την προεδρική θέση της διοικητικής οικογενειακής «αρένας». Παρόλες τις ανακωχές για λόγους τακτικής, τα δυο ξαδέρφια δε γεφύρωσαν ποτέ τις διαφορές τους. Ο Τομ Φορντ στη δεκαετία του 90 προσλαμβάνεται από τον οίκο και καταφέρνει μέσα σε λίγα χρόνια να ανανεώσει το image του οίκου με τις δημιουργίες του και να του ξαναδώσει την λάμψη του, προσελκύοντας παράλληλα και το ενδιαφέρον πολλών υποψήφιων αγοραστών της φίρμας.

Ο Μαουρίτσιο Γκούτσι, παρόλες τις προσπάθειές του, αναγκάζεται να αποχωρήσει από την εταιρεία τον Αύγουστο του 1993 πουλώντας τις μετοχές του. Τα χρήματα που εισέπραξε ήταν το εισιτήριο για τη δολοφονία του, δυο χρόνια αργότερα.

Read Next

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.