ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Tα 41 κεράκια: Λίγο πριν σβήσει το όνειρο της μητρότητας

Μετρούσε και ξαναμετρούσε τα κεράκια. Σαρανταένα της βγαίνανε. Για να τα σβήσει θα χρειαστεί πυροσβεστήρα. Τα δύσκολα όμως είναι αλλού.

Tα 41 κεράκια: Λίγο πριν σβήσει το όνειρο της μητρότητας

Την ημέρα των γενεθλίων της αγόρασε μία άσπρη τούρτα από το Le chocolat και την έβαλε για το βράδυ στο ψυγείο. Άσπρη ήταν βέβαια μόνο η τούρτα, διότι η διάθεση της ήταν μαύρη. Μετρούσε και ξαναμετρούσε τα κεράκια. Σαρανταένα της βγαίνανε. Για να τα σβήσει θα χρειαστεί πυροσβεστήρα. Τα δύσκολα όμως είναι αλλού.

Tα 41 κεράκια: Λίγο πριν σβήσει το όνειρο της μητρότητας
Η συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη

Σε αυτόν τον άγραφο νόμο της προόδου, που θέλει μία γυναίκα στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της, να έχει διαγράψει ήδη μία συγκεκριμένη πορεία. Ήτοι να έχει ορκιστεί στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου μαζί με άλλους διακόσιους, για να πάρει το πτυχίο της Φαρμακευτικής. Να μετράει τουλάχιστον μία δεκαπενταετία επαγγελματικής προϋπηρεσίας σε γνωστή πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία ή να έχει το δικό της φαρμακείο. Να έχει πάρει στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία. Όπου θα κατοικεί μαζί με το σύζυγο και τα δύο λατρεμένα τέκνα της. Έλα όμως που δεν υπάρχει ούτε σύζυγος και για τέκνα ούτε κουβέντα. Μάλλον υπάρχουν … τεκνά. Αφού όλες οι σχέσεις της ήταν με άντρες αρκετά χρόνια μικρότερους της. Από το ξεκίνημα της σεξουαλικής της ζωής έπαιρνε αντισυλληπτικά, μία συνήθεια που τη διατηρεί μέχρι σήμερα. Ήθελε να χαίρεται ελεύθερα τον έρωτα, δίχως μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Και με το βιολογικό της ρολόι τι συνέβη; Έμεινε από «μπαταρίες»; Γιατί δε χτύπησε ποτέ; Παρά μόνο τώρα μπροστά στη θέα της τούρτας με τα τόσα πολλά κεράκια που θυμίζει μανουάλι στο Ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισας νιώθει να αποχαιρετά σιγά σιγά την ιδέα της μητρότητας. Πως πέρασαν βρε παιδί μου τα χρόνια και δεν το κατάλαβε… Χαϊδεύει την κοιλιά της και σκέφτεται ότι όλο κι όλο έχει φουσκώσει μία φορά που έφαγε τρεις γύρους με πίτα στην καθησιά. Και «τα νερά της σπάσανε» κάποτε όταν βούλωσε η αποχέτευση και φώναξε τον υδραυλικό. Απογοητεύεται. Μετά τα σαράντα λένε οι επιστήμονες οι πιθανότητες για να συλλάβει μία γυναίκα μικραίνουν κατά γεωμετρική πρόοδο.

Η ίδια η ζωή είναι τέχνη. Και στην τέχνη όλα επιτρέπονται. Γι’ αυτό αν χάσατε το «τρένο», πάρτε το αεροπλάνο. Και πάτε εκεί όπου λέει πραγματικά η καρδιά σας. Κι αν η καρδιά σας χτυπάει δυνατά ακόμη στη λέξη μητρότητα λύσεις υπάρχουν άπειρες

Σας λέει κάτι αυτή η ιστορία; Αν σας θυμίζει τον εαυτό σας, μην πανικοβάλλεστε. Ακόμη και αν έχετε περάσει την ηλικία των σαράντα και δε δημιουργήσατε δική σας οικογένεια. Ακόμη κι αν τη φαμίλια σας αποτελεί ο κυρ Στέλιος και η κυρά Θεώνη, οι γονείς σας δηλαδή που σας προσφέρουν την ευγενική χορηγία μερικών τετραγωνικών μέτρων, συν ζεστό φαγητό και σιδερωμένο πουκάμισο στην πατρική σας εστία. Ακόμη κι αν στο σπίτι σας το κλάμα ενός μωρού ως μέρος της βιολογικής ολοκλήρωσης του κάθε ανθρώπου ν’ ακούγεται μόνο από τη διαφήμιση φρουτόκρεμας στην τηλεόραση. Γενικά τη λέξη σύλληψη να την ξέρετε μόνο για το αυτόφωρο.

Τα κεράκια στην τούρτα ήταν αναμμένα. Πήρε μία βαθιά ανάσα και φύσηξε. Μόλις έκλεισε τα 41.

Κάθισε στον διθέσιο καναπέ κι άνοιξε την τηλεόραση. Η οθόνη έδειχνε μία ταινία στον βόρειο Ατλαντικό με παγόβουνα, καταχθόνιες θύελλες, και σκαριά αναποδογυρισμένα στα παγωμένα νερά. Μετά στους τίτλους του τέλους έγραφε ότι τα ειδικά εφφέ έγιναν στα στούντιο Corona της Βαρκελώνης. Δηλαδή ούτε θύελλες, ούτε παγόβουνα, ούτε πεθαμένα καράβια υπήρχαν στην πραγματικότητα.

Γι’ αυτό μην στεναχωριέστε. Η ίδια η ζωή είναι τέχνη. Και στην τέχνη όλα επιτρέπονται. Γι’ αυτό αν χάσατε το «τρένο», πάρτε το αεροπλάνο. Και πάτε εκεί όπου λέει πραγματικά η καρδιά σας. Κι αν η καρδιά σας χτυπάει δυνατά ακόμη στη λέξη μητρότητα λύσεις υπάρχουν άπειρες: Κάντε μία εξωσωματική. Καταψύξτε τα ωάρια σας. Υιοθετήστε ένα μωρό. Ή τέλος πάντων αγαπήστε τα παιδιά όλου του κόσμου. Γιατί και όταν αγαπάς «γεννάς» έναν καινούργιο άνθρωπο.

Από την συγγραφέα Άντζελα Ζιούτη

Read Next

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.