ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σε αυτά τα 8 μουσεία της Ευρώπης έχουν πάει τουλάχιστον μία φορά όσοι ξέρουν από Τέχνη

Όλοι οι εραστές της Τέχνης πίνουν νερό στο όνομα τους. Βόλτα στα 8 μουσεία της Ευρώπης που όσοι ξέρουν από εικαστικά έχουν πάει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους

Σε αυτά τα 8 μουσεία της Ευρώπης έχουν πάει τουλάχιστον μία φορά όσοι ξέρουν από Τέχνη

Έχουν μία θέση στις λίστες με τα καλύτερα, πιο ψαγμένα, πιο ιστορικά, πιο εμβληματικά, πιο ενημερωμένα και πιο σημαντικά μουσεία στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μία γρήγορα στάση σε 8 σπουδαία σημεία παγκόσμιου πολιτισμού, αυτά που δοξάζουν όλοι οι λάτρεις της Τέχνης, λατρεύουν αυτοί που ασχολούνται με τα καλλιτεχνικά πράγματα και ονειρεύονται να επισκεφθούν όσοι έχουν ανάγκη να πάρουν μία δόση διαχρονικής, υψηλής κουλτούρας.

Βατικανό (Ρώμη)

Σε αυτά τα 8 μουσεία της Ευρώπης έχουν πάει τουλάχιστον μία φορά όσοι ξέρουν από Τέχνη

Ένα μικρό κράτος στη βόρεια πλευρά της Ρώμης φιλοξενεί το πιο διάσημο μουσείο της Ιταλίας, στο οποίο έχει δώσει άλλωστε και το όνομα του. Στο Βατικανό είναι λάθος να πας μόνο για να δεις την – κατά κοινή ομολογία συγκλονιστική – Κάπελα Σιστίνα του Μιχαήλ Άγγελου. Αντίθετα, δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο να περιπλανηθεί ανάμεσα σε μία από τις πέντε μεγαλύτερες συλλογές τέχνης στον κόσμο και να απολαύσει μερικά από τα εντυπωσιακότερα γλυπτά του Ιταλικού Μεσαίωνα αλλά και της Αναγέννησης. Συμβουλή: Κλείσε εισιτήρια από νωρίς ηλεκτρονικά γιατί οι τεράστιες ουρές είναι ανυπόφορες.

Ορσέ (Παρίσι)

Ένας παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, έχει δώσει εδώ και πολλά χρόνια τη θέση του σε ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. «Το σπίτι των Ιμπρεσιονιστών», όπως δεν θα ήταν λάθος να το αποκαλέσουμε, φιλοξενεί στα 57.000 τετραγωνικά του μέτρα έργα των σημαντικότερων καλλιτεχνών της σύγχρονης ζωγραφικής, από την εποχή του Πρώιμου Ιμπρεσιονισμού μέχρι της απαρχές της μοντέρνας Τέχνης. Οι Ντεγκά, Μονέ, Μανέ και Ρενουάρ έχουν την τιμητική τους, ενώ εδώ θα συναντήσεις και τα περίφημα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ.

Εθνική Πινακοθήκη (Λονδίνο)

Δεν γίνεται να είσαι εραστής της Τέχνης και της βρετανικής πρωτεύουσας και να μην έχεις κάνει στάση στη μεγαλύτερη Πινακοθήκη της Ευρώπης εκεί όπου φιλοξενούνται έργα από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής ιστορίας της ανθρωπότητας. Στη μέση της διάσημης Trafalgar Square, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, έργα του Ρέμπραντ, του Πωλ Γκωγκέν, αλλά και τα Λεονάρντο Ντα Βίντσι λάμπουν διαχρονικά, προσθέτοντας λίγη από την αίγλη τους στην αγγλική πρωτεύουσα. Extra bonus το γεγονός ότι εδώ η είσοδος είναι εντελώς δωρεάν.

Tate Modern (Λονδίνο)

Έμβλημα των πιο ψαγμένων οπαδών της μοντέρνας και αφηρημένης τέχνης ανά τον κόσμο η Tate Modern έχει καταφέρει να γίνει πραγματικό κατεστημένο, επιβάλλοντας τις τάσεις που στηρίζει - τόσο με τις μόνιμες συλλογές όσο και με τις προσωρινές εκθέσεις της - ως ό,τι πιο δημιουργικό και hot συμβαίνει στην καλλιτεχνική Ευρώπη. Με θέα στον Τάμεση και με ένα κτήριο μοναδικής αρχιτεκτονικής η Tate Modern, το πιο σύχρονο αδελφάκι της κλασικής και αγαπημένες Tate, αγαπά να προωθεί ό,τι πιο ενημερωμένο τρέχει στα εικαστικά πράγματα της Δυτικής Ευρώπης.

Κέντρο Πομπιντού (Παρίσι)

Σε αντίστοιχο κλίμα και αίγλη, φυσικά, με τη Tate Modern το θρυλικό Πομπιντού στο Marais του Παρισιού είναι πρώτα απ' όλα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά μουσεία που θα επισκεφθείς ποτέ. Με την υπογραφή των σημαντικών αρχιτεκτόνων Renzo Piano, Richerd Rogers και Gianfranco Franchini, το Κέντρο Πομπιντού, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1971, δεν είναι ένα από τα λεγόμενα «εύκολα» μουσεία του κόσμου, παρά την μεγάλη φήμη και την αναγνωρισιμότητα του. Εδώ η μοντέρνα τέχνη πλημμυρίζει το κτήριο, τα εκθέματα που σε αφήνουν με ένα μεγάλο ερωτηματικό να πρωταγωνιστούν (μαζί με ένα πολύ ενημερωμένο Πωλητήριο στο ισόγειο), ενώ η μεγάλη έκταση δεν επιτρέπει σε όσους δεν έχουν πραγματικό ενδιαφέρον να απολαύσουν πολλά πράγματα. Χαρακτηριστικό παραμένει το γεγονός ότι το National Geographic περιέγραψε κάποτε το φαινόμενο Πομπιντού «έρωτας με τη δεύτερη ματιά». Οπότε δώσ'του χρόνο και μία ευκαιρία.

Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης (Βερολίνο)

Το διαμάντι της σύγχρονης τέχνης του Βερολίνου έχει περάσει πολλά μέσα στην ιστορία της πολύπαθης πόλης η οποία το φιλοξενεί και είδε τις συλλογές του να περιφέρονται ανά τον κόσμο κατά την διάρκεια και των δύο Παγκόσμιων Πολέμων. Μετά την πτώση του Τείχους το 1989 η Πινακοθήκη βρήκε ξανά την παλιά της λάμψη, αφού πάνω από 1,400 έργα επέστρεψαν στου τοίχους της. Σύμφωνα με τους ειδικούς το μουσείο είναι υπερφορτωμένο, παρόλα αυτά εδώ θα βρεις αριστουργήματα της τέχνης της κεντρικής Ευρώπης από τον Μεσαίωνα και μετά, παρέα με πολλές ενδιαφέρουσες, εξειδικευμένες εκθέσεις απ' όλο τον πλανήτη.

Ίδρυμα Joan Miró (Βαρκελώνη)

Ένα μουσείο με την υπογραφή του ίδιου του Joan Miró δημιουργείται το 1968 στη Βαρκελώνη και από τότε συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όσο επισκέπτονται την ισπανική πόλη με τη διάθεση να πάρουν μία γερή δόση ώριμου Σουρεαλισμού. Τα έργα του σπουδαίου εικαστικού, φυσικά, πρωταγωνιστούν, αλλά ίσως συναντήσεις και δουλειές άλλων δημιουργών της αντίστοιχης καλλιτεχνικής περιόδου, σε προσωρινές εκθέσεις.

Λούβρο (Παρίσι)

Θα χρειαστείς τουλάχιστον μία ολόκληρη ημέρα για να μπορέσεις να πεις στον εαυτό σου ότι πραγματικά είδες τα εκθέματα του Λούβρου, το οποίο ξεχωρίζει ως ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου και ένα λαμπερό σήμα κατατεθέν της γαλλικής πρωτεύουσας. Η Μόνα Λίζα είναι εδώ, η Αφροδίτης της Μήλου είναι εδώ, η Νύφη της Σαμοθράκης είναι εδώ, μία τεράστια συλλογή από έργα τέχνης της Αιγυπτιακής περιόδου είναι εδώ μαζί με το σπουδαίο Η Ελευθερία Οδηγεί τους Ανθρώπους του Eugène Delacroix. Αν σκοπεύεις να δεις μόνο ένα μουσείο σε όλη τη ζωή σου, ας είναι το Λούβρο.

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.