ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πρέπει να γίνεις τελικά σκύλα για να κάνεις καριέρα;

Τα Top Girls έρχονται στο φεστιβάλ Αθηνών. Ο Αλέξης Ρίγλης σκηνοθετεί ένα έργο για την ιστορία των γυναικών στην εποχή της καριέρας με επτά υπέροχες ηθοποιούς

Πρέπει να γίνεις τελικά σκύλα για να κάνεις καριέρα;

Τελικά οι γυναίκες πρέπει να είναι σκληρές και αναίσθητες προκειμένου να ανταγωνίζονται με τους άνδρες; Ζώντας σε έναν εκπληκτικά αρσενικό κόσμο, τον κόσμο των επιχειρήσεων, οι γυναίκες μιμούνται τις συμπεριφορές των ανδρών, αυτές ακριβώς που απεχθάνονται.

Πρέπει να γίνεις τελικά σκύλα για να κάνεις καριέρα;
Μάργκαρετ Θάτσερ

Όταν η Κάριλ Τσέρτσιλ έγραψε το κορυφαίο έργο της Top Girls, το 1982, η Βρετανία χόρευε στο ρυθμό της πανκ και του θατσερισμού. Οι γυναίκες της Τσέρτσιλ «ανδρώνονται» την ίδια περίοδο. Ο «Θατσερισμός» δεν υπήρξε απλά ένα προμήνυμα της νέας εποχής του νεοφιλελευθερισμού, αλλά το κρηπίδωμα του νέου οικονομικού που έχει οδηγήσει στην σημερινή παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα. Η ίδια η Θάτσερ είχε πει ότι «το Uturn δεν είναι για τις κυρίες». Όταν το έργο έκανε πρεμιέρα ο πόλεμος στα νησιά Φώκλαντ είχε μόλις τελειώσει, η Θάτσερ ήταν η σκληρή νικήτρια και θα έπαιρνε τις εκλογές με απόλυτο θρίαμβο την επόμενη χρονιά.

Σε μια εντελώς διαφορετική οικονομία που ανέτειλε, σε μια πολύ διαφορετική Αγγλία, οι γυναίκες άρχισαν να διεκδικούν μια θέση στις υψηλές βαθμίδες των επιχειρήσεων πληρώνοντας κάθε αντίτιμο. Οι γυναίκες του έργου της Τσέρτσιλ είναι οι γυναίκες της νέας εποχής. Κυήματα του βρετανικού σοσιαλιστικού φεμινισμού που μετατρέπει απλά τις γυναίκες σε νέους πατριάρχες, ενός καθεστώτος που γιορτάζει την ατομιστική γυναίκα που αποκτά δύναμη και πλούτο.

Κάριλ Τσέρτσιλ
Κάριλ Τσέρτσιλ

Μόδα για το γραφείο στα 80's
Μόδα για το γραφείο στα 80's

Στο «Top Girls», η συγγραφέας εξετάζει την πολιτική του φύλου και ταυτότητας στην δεκαετία του 80, ένα θέμα που κατορθώνει να μας γοητεύσει εδώ και τώρα ξανά. Το έργο της όπως και μια πληθώρα άλλων είναι εκνευριστικά προφητικό. Μέσα από τη μελέτη του κόσμου των γυναικών, τις αλλαγές των πολιτικοκοινωνικών συνθηκών, μία πρόταση μπορεί να είναι μια ολόκληρη σκηνή.

Από τις πρόβες του έργου
Από τις πρόβες του έργου

Η Τσέρτσιλ εξετάζει το τι σημαίνει ακριβώς να είσαι επιτυχημένη γυναίκα στην κοινωνία, τον ρόλο των γυναικών και τη ζωή τους με γνώμονα την καριέρα. Η Marlene, η ηρωίδα της στην περίφημη εναρκτήρια σκηνή του έργου φιλοξενεί ένα πάρτι για μια ομάδα διάσημων γυναικών από την ιστορία, παρουσιάζονται σαν μια συμμορία που κάνουν τα πάντα για να πετύχουν. Ασυνείδητα μιμούνται τους άντρες της ιστορίας. Η Marlene, σε αυτό το πάρτι φιλοξενεί το όνειρό της, που για να το κάνει πραγματικότητα αφήνει πίσω της την «κακή» ζωή της, το νόθο παιδί της στα χέρια της αδερφής της, προκειμένου να βαδίσει στο μονοπάτι της επιτυχίας. Η Μαρλένε θα γίνει προκειμένου να πετύχει μια σκληρή και άψυχη γυναίκα καριέρας.

Από τις πρόβες του έργου
Από τις πρόβες του έργου

Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν την θεατρική συγγραφέα Κάριλ Τσέρτσιλ "Ντέιβιντ Μπάουι του σύγχρονου θεάτρου." Η ποικιλία της δουλειάς της από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στο βρετανικό θέατρο είναι αληθινά εντυπωσιακή. Με κάθε έργο, η Τσέρτσιλ που σήμερα είναι 77 ετών, ανακαλύπτει νέα είδη και μορφές θεάτρου. Σε μια δική της μοναδική παρτίδα, τα απορρίπτει και προχωρά, ανοίγοντας τα πεδία της εξερεύνησης των θεμάτων της για επόμενους συγγραφείς. Η Τσέρτσιλ άλλαξε τη γλώσσα του θεάτρου όσο λίγοι συγγραφείς και επηρέασε τις επόμενες γενιές και τα θεατρικά ρεύματα στη χώρα της και διεθνώς. Μέσα στα θέματά της βρίσκει κανείς την αποξένωση μεταξύ γονέα και παιδιού, τη δυνατότητα και την αποτυχία της επανάστασης, την κλωνοποίηση, την ιλιγγιώδη ανοησία των χρηματοπιστωτικών αγορών, την τρομοκρατία και τη θανατική ποινή.

Από τις πρόβες του έργου
Από τις πρόβες του έργου

Στην παρθενική εμφάνιση ως σκηνοθέτης στο Φεστιβάλ Αθηνών, ο Αλέξης Ρίγλης παρουσιάζει με την ομάδα Από Κοινού, την παράσταση «Top Girls». Επτά εξαιρετικές γυναίκες ηθοποιοί υποδύονται τους δεκάξι ρόλους του έργου.

Στην παράσταση παίζουν: Μαρία Κεχαγιόγλου, Θεοδώρα Τζήμου, Έφη Γούση, Γιωργιάννα Νταλάρα, Δώρα Στυλιανέση, Αμαλία Αρσένη, Νίκη Σερέτη

Μετάφραση-δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Αλέξης Ρίγλης. Σκηνικά-κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου. Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος. Ήχος: Κωστής Παυλόπουλος.

Πληροφορίες: 23-24 Ιουλίου στις 21:00. Πειραιώς 260, φεστιβάλ Αθηνών

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.