ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πώς βιώνει την ενήλικη ζωή η 24χρονη Κατερίνα που έπεσε θύμα κακοποίησης στα παιδικά της χρόνια

«Δε θυμόμουν και πολλά εξάλλου από την παιδική μου ηλικία, ο εγκέφαλος μου είχε προσπαθήσει να με προστατεύσει με τον τρόπο του...»

Πώς βιώνει την ενήλικη ζωή η 24χρονη Κατερίνα που έπεσε θύμα κακοποίησης στα παιδικά της χρόνια

Η 24χρονη Κατερίνα μας εξομολογείται πώς είναι η ενήλικη ζωή της, τι δυσκολίες αντιμετωπίζει στη ζωή της αλλά παράλληλα μας δίνει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το νεό έτος. Έπεσε θύμα κακοποίησης αλλά και μάρτυρας κακοποίησης της μητέρας της αλλά και του κατα 3 χρόνια μεγαλύτερου από εκείνη αδερφού της, από τον ίδιο τον πατέρα της , έως τα 6 της χρόνια. Ύστερα στη προσπάθεια τους να του ξεφύγουν κρυβόντουσαν από σπίτι σε σπίτι για τα επόμενα 6 χρόνια, ενώ η τελευταία φορά που υπέστη κακοποίηση ήταν στα 15 της χρόνια. Καθώς τα πράγματα ηρέμησαν μετά κάπως στη ζωή της όπως όλοι οι συνομήλικοί της άρχισε να σπουδάζει σε κάποιο Πανεπιστήμιο. Εμείς την ρωτήσαμε τι δυσκολίες αντιμετώπισε αυτά τα χρόνια αλλά και τι έχει να πει για το μέλλον.

Όπως πολύ σωστά λένε οι ψυχολόγοι ένας ενήλικας που ως παιδί έχει υποστεί κακοποίηση έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι επιρρεπής στις καταχρήσεις, έχει αδυναμία να ξεπεράσει την απόρριψη και δυσκολεύεται να αγαπήσει.

Πώς ήταν τα πρώτα σου χρόνια ως ενήλικη;

Όπως για όλα τα παιδιά της ηλικίας μου, τα 18 μου ήταν ένα καινούργιο ξεκίνημα στη ζωή μου. Γεμάτη ενθουσιασμό και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο πήγα στο Πανεπιστήμιο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής μου να αφήσω πίσω όλα αυτά τα προβλήματα και γεμάτη όνειρα και όρεξη να ζήσω την ενήλικη ζωή. Δε θυμόμουν και πολλά εξάλλου από την παιδική μου ηλικία, ο εγκέφαλος μου είχε προσπαθήσει να με προστατεύσει με τον τρόπο του...

Αντιμετώπισες προβλήματα συμπεριφοράς αυτά τα χρόνια;

Ναι. Όπως πολύ σωστά λένε οι ψυχολόγοι ένας ενήλικας που ως παιδί έχει υποστεί κακοποίηση έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι επιρρεπής στις καταχρήσεις, έχει αδυναμία να ξεπεράσει την απόρριψη και δυσκολεύεται να αγαπήσει. Αλλά ζούσα τα πιο έντονα χρόνια της ζωής μου και τα έζησα χαρούμενη και ανέμελη κάτι που έλειπε στη ζωη μου μέχρι τότε. Είχα διάφορες συμπεριφορικές δυσκολίες άλλα πάλι καλά είχα βάλει ανθρώπους στη ζωή μου που ήξεραν και καταλάβαιναν τι αντιμετώπιζαν.

Η πραγματική ενηλικίωση ξεκίνησε στη ζωή μου όταν τελείωσα τη σχολή μου. Εκεί καλείσαι να επιλέξεις ανάμεσα στον εύκολο και το δύσκολο δρόμο της ζωής. Ο εύκολος δρόμος είναι να κρύβεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις από την κοινωνία και να μην αποδεχτείς ποτέ ποια είσαι πραγματικά αλλά να υποβάλλεις τον εαυτό σου σε καταπιεσμένα συναισθήματα τα οποία βλάπτουν εσένα αλλά και τους γύρω σου.

Ο δύσκολος δρόμος είναι να αποδεχτείς αυτό που είσαι και κάθε μέρα να γίνεσαι καλύτερός. Να βγάλεις τις ενοχές από μέσα σου, να συνειδητοποιήσεις ότι δεν φταις εσύ και να έρθεις αντιμέτωπος με τον χειρότερο σου εαυτό. Δεν φταις εσύ. Δεν είσαι υπεύθυνος για ότι συνέβη στη παιδική σου ηλικία . Μη ντρέπεσαι και μη φοβάσαι ότι θα στιγματιστείς από την κοινωνία. Δεν είσαι εσύ ο ένοχος. Εσύ είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις σου ως ενήλικας και αφού ξέρεις πόσα σου στέρησε η βία στη παιδική σου ηλικία μην αφήσεις να σου στερήσει και άλλα στην ενήλική ζωή σου.

Μία ευχή για το νέο έτος;

Μίλα δεν είναι ντροπή! Να είμαστε όλοι ειλικρινείς με τη ζωή μας και να παλεύουμε πάντα για το καλύτερο. Μπορείς να γίνεις όποιος θες να είσαι με πολιτισμό και όχι με εκφοβισμό.

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.