ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ποιος Έλληνας επιχειρηματίας αγόρασε το ξενοδοχείο Capsis στη Ρόδο;

Η ιστορία ενός μεγάλου, ιστορικού ξενοδοχείου και οι δύο αδερφές που δεν μιλάνε.

Ποιος Έλληνας επιχειρηματίας αγόρασε το ξενοδοχείο Capsis στη Ρόδο;

Στα χέρια του επιχειρηματία Νίκου Κούτρα περνάει τελικά το Capsis στη Ρόδο, μετά από πολυετείς προσπάθειες πώλησής του από την ιδιοκτήτρια Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia, το συνολικό τίμημα -τόσο τα κεφάλαια που απαιτήθηκαν για την απόκτηση του εμβληματικού ξενοδοχείου όσο και το ποσό που απαιτείται για την ανακαίνιση της μονάδας- φτάνει τα 52 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια το ξενοδοχείο παραμένει κλειστό και χρήζει πλήρους ανάπλασης.

Άλλωστε, οι φθορές που έχει υποστεί το κτίριο όλα αυτά τα χρόνια έδρασαν ανασταλτικά για την πώλησή του, καθώς αύξησαν σημαντικά το κόστος ανακατασκευής του.

Καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, αναφέρουν πως το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη. Ο Νίκος Κούτρας έχει ήδη δύο ξενοδοχεία στην Κω.

Ποιος Έλληνας επιχειρηματίας αγόρασε το ξενοδοχείο Capsis στη Ρόδο;
Μετά το διαχωρισμό της επιχείρησης, το 1993, «έσπασε» σε δύο «κομμάτια», για τις δυο κόρες τους, Ντία και Λένα.

Το λουκέτο

Το Capsis στη Ρόδο, ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία του νησιού, κατασκευάστηκε από την οικογένεια Καψή το 1970. Βρίσκεται στην Ιαλυσό στην παραλία της Ιξιάς και διαθέτει συνολικά 691 δωμάτια δυναμικότητας 1.820 κρεβατιών.

Το 2001, ο όμιλος Καψή, με την Ντία Καψή να κρατά στα χέρια της το τιμόνι της εταιρείας, κατασκεύασε στο συγκρότημα της Ρόδου το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο στην Ελλάδα. Η ίδια είχε συνάψει συμφωνία franchising με το Group Accor (Sofitel), με τη συνεργασία αυτή να λήγει λίγα χρόνια αργότερα -στα τέλη του 2007- και να ακολουθεί η αλλαγή του ονόματος της μονάδας.

H ιστορία του ξενοδοχείου Capsis

Ποιος θα το περίμενε ότι στην αυτοκρατορία των ξενοδοχείων Καψή που έφτιαξαν το 1968, η Μαρίκα και ο Θάνος Καψής, θα κατέρρεε με πάταγο, το 2012; Μετά το διαχωρισμό της επιχείρησης, το 1993, «έσπασε» σε δύο «κομμάτια», για τις δυο κόρες τους, Ντία και Λένα. Και, έστω και έτσι, η χλιδή της αλυσίδας ξενοδοχείων που φιλοξένησε διαβαλκανικές συσκέψεις, Σαουδάραβες πρίγκιπες και πανίσχυρους, τότε, ηγέτες κρατών όπως ο Καντάφι και ο Μιλόσεβιτς, συνεχίστηκε μέχρι σήμερα. Δεν ήταν γραφτό να συνεχιστεί όμως...

Φιλοξένησε διαβαλκανικές συσκέψεις, Σαουδάραβες πρίγκιπες και πανίσχυρους, τότε, ηγέτες κρατών όπως ο Καντάφι και ο Μιλόσεβιτς.

Το υπερπολυτελές ξενοδοχείο Καψής στη Ρόδο, που διαχειρίζεται η Ντία Καψή, βγήκε στο σφυρί. Το ξενοδοχείο, στην περιοχή Ιξιά έχει περιέλθει στη Eurobank, της οποίας της έμεινε... αμανάτι. Και τώρα, στις 27 του μηνός, σύμφωνα με τη δημοσιευθείσα περίληψη αναγκαστικού πλειστηριασμού βγαίνουν στο σφυρί όλος ο κινητός εξοπλισμός του ξενοδοχείου - καρέκλες, σαλόνια, πίνακες, κλιματιστικά, ψυγεία, χαλιά, τηλεοράσεις, καθρέπτες, όλα τα είδη κουζίνας, κρεβάτια, στρώματα, πίνακες ζωγραφικής κα. Πρώτη τιμή εκκίνησης του για το σύνολο των εκπλειστηριαζομένων ειδών καθορίσθηκε από τον δικαστικό επιμελητή και εμπειρογνώμονες, το ποσό των 466.333 ευρώ! Και αυτά, δεν καλύπτουν ούτε ένα μικρό ποσό από τα 55 εκατομμύρια ευρώ που ζητά η τράπεζα.

Το leasing

Η Ντία Καψή είχε παραχωρήσει το ξενοδοχείο και χρησιμοποιούσε τη μέθοδο leasing στην τράπεζα, με σκοπό να λάβει ρευστό ύψους 55 εκατομμυρίων και με σχέδιο να το πάρει πίσω με τη μέθοδο του leaseback. Όμως, εδώ και δύο χρόνια, όσα είναι και αυτά που η οικογένεια αντιμετωπίζει οικονομική δυσχέρεια, δεν έχει καταβάλλει τις δόσεις. Τον Ιανουάριο, η τράπεζα έκανε έξωση στο ξενοδοχείο, όμως το σχέδιο ήταν αλλού.

Από κοινού η Ντία Καψή και η Eurobank (η οποία απέρριπτε την διαδικασία του πλειστηριασμού), αναζητούσαν επενδυτή, ανάμεσα στους ισχυρούς οικονομικούς και τουριστικούς ομίλους της αλλοδαπής και του εσωτερικού. Και, ενδιαφερόμενοι βρέθηκαν πολλοί, κυρίως αλλοδαποί. Με κανέναν όμως δεν έκλεισε το deal, αφού το ποσό των 55 εκατομμυρίων που ζητείτο, θεωρήθηκε «υπερβολικό» σε εποχές κρίσης, έστω και για ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, προσπάθησε να μετακινήσει το βάρος της στο ιστορικό ξενοδοχείο της Κρήτης. Όμως και εκεί, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Και σε όλα αυτά, προστίθενται και οι περίπου 200 απλήρωτοι εργαζόμενοι οι οποίοι ζητούν, φυσικά, τα χρήματά τους.

Η κατάσταση φαινόταν να εξομαλύνεται μετά και την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, στην υπόθεση του Καψής.

Ο Περιφερειάρχης έπαιξε, κατά κάποιο τρόπο, το ρόλο του «μεσολαβητή», ανάμεσα στις πλευρές (Νίτα Καψή- τράπεζα- εργαζόμενοι) με σκοπό να ανοίξει το ξενοδοχείο και να έχει έσοδα. Και, αυτό είχε συμφωνήσει με τα αρμόδια στελέχη της τράπεζας, τα οποία τον είχαν διαβεβαιώσει ότι το ξενοδοχείο θα λειτουργούσε σύντομα.

Άλλωστε, το σχέδιο ήταν αυτό. Και τι το άλλαξε; Η απάντηση, είναι η κρίση.

Δεν είναι μόνο ότι δεν τα βρήκαν με την κ. Καψή, αλλά ότι η τράπεζα είδε τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε η τουριστική σεζόν και για τα υπόλοιπα ξενοδοχεία. Νέκρα... Και, κατά πληροφορίες, σε έκθεση που συντάχθηκε, εξήχθη το συμπέρασμα ότι εάν επαναλειτουργήσει, απλά θα προστεθούν και άλλα χρέη. Έτσι, η Eurobank προχώρησε στην τελευταία λύση...

Οι δυο αδελφές δούλεψαν μαζί τον όμιλο από το 1986 (ημερομηνία θανάτου της μητέρας τους) μέχρι το 1990. Τότε ήταν που ο πατέρας τους, ο οποίος είχε αφήσει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στις κόρες του και ασχολήθηκε με τις οικοδομικές, ξαναπαντρεύτηκε.

Οι ιδιοκτήτριες του ομίλου που δεν λένε ούτε «καλημέρα»

Χωρισμένη σε δύο, εντελώς άσχετα μεταξύ τους, κομμάτια είναι η πάλαι ποτέ αυτοκρατορία Καψή. Με αιτία μια γυναίκα, οι αδελφές Ντία και Λένα Καψή, δεν λένε (κυριολεκτικά) ούτε «καλημέρα» μεταξύ τους, ενώ με την πρώτη ευκαιρία, σπεύδουν να διαχωρίζουν, με ανακοινώσεις τους, πως οι επιχειρήσεις τους δεν έχουν καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους.

Οι δυο αδελφές δούλεψαν μαζί τον όμιλο από το 1986 (ημερομηνία θανάτου της μητέρας τους) μέχρι το 1990. Τότε ήταν που ο πατέρας τους, ο οποίος είχε αφήσει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στις κόρες του και ασχολήθηκε με τις οικοδομικές, ξαναπαντρεύτηκε. Η Ντία, αντέδρασε έντονα και επέρριψε ευθύνες στην αδελφή της που στήριξε την επιλογή του πατέρα τους.

Η Ντία, αντέδρασε έντονα και επέρριψε ευθύνες στην αδελφή της που στήριξε την επιλογή του πατέρα τους.

Ο τσακωμός τους ήταν τόσο άσχημος που αποφάσισαν να χωρίσουν την εταιρία στα δύο. Η Ντία κράτησε τα δύο μεγάλα ξενοδοχεία της Αγίας Πελαγίας στην Κρήτη και της Ρόδου. Η Λένα, βρέθηκε με το ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, το ξενοδοχείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ πήρε και κάποια ακίνητα και χρήματα έναντι της διαφοράς. Έκτοτε, δεν έχουν ξαναμιλήσει: «Αισθάνομαι ότι το έχω βγάλει τελείως από πάνω μου το κεφάλαιο «αδελφή». Αισθάνομαι σαν να μην είχα ποτέ αδελφή. Οικογένειά μου είναι πια μόνο τα παιδιά μου», λέει η Λένα Καψή.

Πηγή: dealnews.gr και makeleio.gr

Read Next

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87