ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ποιες ήταν στην πραγματικότητα οι Αμαζόνες; Το CNN αποκαλύπτει τις αλήθειες γύρω από τον μύθο

H ιστορικός Adrienne Mayor καταρρίπτει τους πιο διαδεδομένους μύθους για τις πολεμίστριες της αρχαιότητας και μας αποκαλύπτει τα επιστημονικά ευρήματα για αυτές.

Ποιες ήταν στην πραγματικότητα οι Αμαζόνες; Το CNN αποκαλύπτει τις αλήθειες γύρω από τον μύθο

Ποιες ήταν ουσιαστικά οι Αμαζόνες, οι θρυλικές πολεμίστριες που έριχναν τα βέλη τους από τη ράχη των αλόγων τους και αποτελούσαν κεντρικό θέμα σε αμέτρητες ιστορίες και έργα τέχνης στην αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κίνα;

Η πραγματικότητα είναι πιο καθηλωτική ακόμα και από τους μύθους γύρω από αυτές, όπως αποκαλύπτει η Adrienne Mayor, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, στο βιβλίο της: «Αμαζόνες: Αλήθειες και μύθοι των πολεμιστριών της αρχαιότητας».

«Ανασκαφές σε τάφους της Ευρασίας έφεραν στο φως γυναικείους σκελετούς, σημαδεμένους από μάχες, καλυμμένους με χιτώνες και παντελόνια και θαμμένους μαζί με τόξα, τσεκούρια, ακόντια και εξοπλισμό για άλογα», περιέγραψε η ίδια στο CNN.

«Οπότε, επιβεβαιώνεται ότι αυτές οι πολεμίστριες πράγματι υπήρξαν σε εποχές και μέρη που αναφέρονταν από τους αρχαίους Έλληνες, καθώς και άλλους λαούς»

Αυτές οι γυναίκες - που συνήθως αναπαριστώνται να μάχονται με θάρρος και να πεθαίνουν ηρωικά - απαθανατίστηκαν σε έργα τέχνης της αρχαιότητας, αλλά ακόμα και σε βαζάκια για αρώματα ή σε κουτιά για κοσμήματα που χρησιμοποιούνταν για πολλούς αιώνες.

Όμως, μαζί με τη «βάρβαρη» εικόνα τους, διασώζονται και πολλές ιστορίες αγάπης και φιλίας με τους άνδρες.

«Οι Αμαζόνες είχαν μια ζωή πολύ διαφορετική από τις Ελληνίδες γυναίκες, που ήταν αναγκασμένες να μένουν στο σπίτι κάνοντας οικιακές δουλειές», εξηγεί η Mayor.

«H ιδέα ισχυρών, ανεξάρτητων γυναικών που ζούσαν σε μακρινά μέρη δημιουργούσαν διφορούμενα συναισθήματα στις Ελληνίδες: δέος, φόβο, σεβασμό, επιθυμία».

Η Mayor, λοιπόν, καταρρίπτει τους πέντε διαδεδομένους μύθους για την Αμαζόνες και περιγράφει την αλήθεια:

1) Έκοβαν το ένα στήθος τους για να ρίχνουν καλύτερα τα βέλη.

Αυτός ο μύθος διατηρήθηκε για περισσότερα από 2.500 χρόνια. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 490 π.Χ., όταν ένας Έλληνας ιστορικός θέλησε να προσδώσει ελληνικές ρίζες στην ξένη λέξη «Αμαζόνα», υποστήριξε ότι αυτή η έννοια σημαίνει μια γυναίκα που δεν έχει στήθος και συμπέρανε ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες το αφαιρούσαν ώστε να μπορούν να μάχονται και να ρίχνουν τα βέλη τους καλύτερα. Όμως, όχι μόνο άλλοι Έλληνες ιστορικοί τον διέψευσαν, αλλά, επίσης, κανένας καλλιτέχνης δεν τις απεικόνισε με ένα στήθος.

2) Μισούσαν τους άνδρες.

Ήταν οι Αμαζόνες μια φυλή από αυταρχικές γυναίκες που μισούσαν τους άνδρες, τους υποδούλωναν και ακρωτηρίαζαν τα μικρά αγόρια; Αυτός είναι ένας ακόμα μύθος. Εμφανίστηκε γιατί οι άνδρες καταπίεζαν τις γυναίκες τους, εφόσον, με τη δική τους λογική, αν αυτές ήταν δυνατές και ανεξάρτητες, τότε εκείνοι θα αναγκάζονταν να υποταχθούν. Όμως, μια άλλη ελληνική ονομασία για τις Αμαζόνες σημαίνει «ίσες με τους άνδρες». Επιπλέον, Έλληνες ποιητές τις αποκαλούσαν «αγαπημένες των ανδρών», ενώ υπάρχουν και πολλές ιστορίες για ερωτικές ιστορίες μεταξύ τους.

3) Παραιτούνταν από τη μητρότητα για να γίνουν πολεμίστριες.

Οι περισσότερες Αμαζόνες θυσίασαν τη μητρότητα; Ο μύθος περιγράφει αυτές τις γυναίκες ως «εργαζόμενες μητέρες» υπερβολικά απασχολημένες με τις μάχες τους για να θηλάσουν, οπότε έτρεφαν τα μωρά τους με το γάλα από τα θηλυκά άλογα. Όμως, και αυτό έχει καταρριφθεί, εφόσον, στους τάφους τους, δίπλα στους δικούς τους σκελετούς, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει και σκελετούς παιδιών.

4) Μόνο οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ιστορίες για Αμαζόνες.

Οι νεότεροι μελετητές τείνουν να πιστεύουν οι Αμαζόνες ήταν αντικείμενο συζήτησης των αρχαίων Ελλήνων. Όμως, αναφορές σε αυτές γίνονται και στη λογοτεχνία και την τέχνη της αρχαίας Αιγύπτου, της Περσίας, της Καυκασίας, της Κεντρικής Ασίας, της Ινδίας, ακόμα και της Κίνας.

5) Ήταν αποκύημα της φαντασίας των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τους Έλληνες, οι Αμαζόνες κινούνταν στην ευρεία περιοχή από τη Μαύρη Θάλασσα ως τη Μογγολία. Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες σε περισσότερους από 300 αρχαίους τάφους της Ευρασίας δείχνουν ότι αυτές δεν είναι αποκύημα της φαντασίας των Ελλήνων. Και όσο οι Έλληνες άρχιζαν να έχουν εμπορικές συναλλαγές με την περιοχή πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, πρόσθεταν πιο ρεαλιστικές λεπτομέρειες στις ιστορίες που τις αφορούσαν και τις εικόνες που τις απεικόνιζαν.

Read Next

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

Περισσότερα από

Stories

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.