ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι λόγιες εκφράσεις που «σκοτώνουμε» καθημερινά -Υπάρχει περίπτωση να το λες λάθος

Οι πιο συνηθισμένες «πατάτες» στον προφορικό λόγο, στην προσπάθεια να πούμε μια φράση με κύρος.

Οι λόγιες εκφράσεις που «σκοτώνουμε» καθημερινά -Υπάρχει περίπτωση να το λες λάθος

#Νο1

Η έκφραση «εξ απαλών ονύχων» αποτελεί μια από τις πλέον λανθασμένα χρησιμοποιούμενες εκφράσεις από τους περισσότερους Έλληνες, αφού τη χρησιμοποιούν για να δηλώσουν την επιφανειακή προσέγγιση ή ό,τι άλλο μπορούν μόνοι τους να υποθέσουν. Μέγα λάθος.

Σημαίνει: Από (τότε που ήταν) τα νύχια μαλακά (όνυχας = νύχι, απαλός = μαλακός). Συνεπώς: Από παιδί (διότι τα μωρά και τα παιδιά έχουν απαλά, λεπτά, μαλακά νύχια). Ίδιου νοήματος είναι και το παιδιόθεν (δηλαδή από παιδί) ή όπως πολλοί χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα λαϊκά, «από τα μικράτα».

Χρημοποιείται: Όταν θέλουμε να καταδείξουμε ότι γνωρίζουμε κάποιον από μωρό ή από παιδί.

Παράδειγμα: «Με τη Μαρία γνωριζόμαστε εξ απαλών ονύχων», δηλαδή «είμαστε παιδικοί φίλοι».

#Νο2

Η έκφραση «επί ξυρού ακμής» αναγράφεται στην Ιλιάδα και είναι από τις πολλές ομηρικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας οι Νεοέλληνες. Ο Όμηρος την αναγράφει στο Κεφάλαιο Κ (στιχ. 173) της Ιλιάδας ενώ τη χρησιμοποίησε επίσης και ο Ηρόδοτος.

Σημαίνει: Στην κόψη του ξυραφιού, δηλαδή σε πολύ κρίσιμο σημείο.

Χρησιμοποιείται: Όταν θέλουμε να καταδείξουμε ότι μια κατάσταση ή ένας άνθρωπος βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο.

Παράδειγμα: «Με την κρίση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, για τη Συρία, η Παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται επί ξυρού ακμής». Αυτό που, δυστυχώς δηλαδή, ζούμε σήμερα…

#Νο3

Η έκφραση «αβρόχοις ποσί» προέρχεται από τη γνωστή βιβλική ιστορία της διέλευσης των Εβραίων μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα, της Παλαιάς Διαθήκης (Έξοδος ΙΔ 22-31), χωρίς να βραχούν τα πόδια τους (Αι εξακόσιαι εκείναι χιλιάδες αι την Ερυθράν Θάλασσαν αβρόχοις ποσί διαπεράσασαι).

Σημαίνει: Αυτό ακριβώς (ποσί: δοτική πληθυντικού ους. πους-ποδός), δηλαδή, χωρίς να βραχούν τα πόδια τους.

Χρήση: Όταν θέλουμε να καταδείξουμε ότι κάποιος πέτυχε τον στόχο/σκοπό του, χωρίς επιπτώσεις. Χωρίς (ηθική, υλική ή άλλη) ζημιά.

Παράδειγμα: «Μην παραπονιέσαι. Ξέμπλεξες από αυτή την υπόθεση αβρόχοις ποσί».

#Νο4

Η έκφραση «έκαστος εφ’ ω ετάχθη» αναγράφεται από τον Ηρόδοτο, αλλά και από τον Απόστολο Παύλο στην Α’ Προς Κορινθίους (Ζ, 24). Η σωστή έκφραση δεν είναι “καθ’ εις εφ’ ω ετάχθη”, όπως έχουν συνηθίσει πολλοί να αναφέρουν…

Σημαίνει: Καθένας για το σκοπό που είναι προορισμένος.

Χρησιμοποιείται: Όταν θέλουμε να υπογραμμίσουμε, να επισημάνουμε ότι καθένας πρέπει να ασχολείται με αυτό για το οποίο έχει διδαχθεί, εκπαιδευθεί. Αυτό ακριβώς δηλαδή, που δεν γίνεται στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα…

Παράδειγμα: Δεν μπορεί για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης ταβέρνας να ασχολείται με κάτι άλλο εκτός από την κουζίνα του ή τη λάντζα, όπως κι εκείνος δεν θα εμπιστευόταν την κουζίνα του σε έναν ανίδεο με αυτή την εργασία. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη.

#Νο5

Από τις πλέον παρεξηγημένες εκφράσεις των Ελλήνων είναι η έκφραση «πράσσειν άλογα», δεδομένου ότι αρκετοί θεωρούν πως γράφεται ως «πράσινα άλογα», κάτι που δεν υφίσταται, φυσικά. Πρόκειται για αρχαιοελληνική έκφραση, η οποία έχει κρατηθεί αυτούσια.

Σημαίνει: Να κάνει κάποιος κάτι εκτός της λογικής (πράσσειν = απαρέμφατο του πράττω, δεδομένου πως ότι γράφεται με δυο “σ” γράφεται και με δυο “τ”, όπως και η θάλασσα (ή θάλαττα) και άλογα = όσα δεν έχουν λογική, δηλαδή "α" στερητικό + λόγος).

Χρησιμοποιείται: Όπως σχεδόν χρησιμοποιείται από τους περισσότερους, αφού το λάθος δεν βρίσκεται στην ερμηνεία ή τη χρήση. Όταν δηλαδή, θέλουμε να υπογραμμίσουμε, ότι κάποιος άνθρωπος κάνει ή μια κατάσταση βρίσκεται, εκτός λογικής.

Παράδειγμα: «Μας υπόσχεται λεφτά και πράσσειν άλογα», δηλαδή η υπόσχεσή του ότι θα μπορέσουμε να αποκομίσουμε οικονομικά οφέλη είναι εκτός λογικής (ή μας κοροϊδεύει).

Πηγή: loutraki365.gr

Read Next

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

Περισσότερα από

Stories

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.