ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο υπάλληλος που μια ζεστή μέρα στη ΔΕΘ, ανακάλυψε τον φραπέ

Με την Έκθεση η πόλη, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, νιώθοντας έστω για λίγο, πως η συμπρωτεύουσα έχει πρωτεύουσα σημασία.

Ο υπάλληλος που μια ζεστή μέρα στη ΔΕΘ, ανακάλυψε τον φραπέ

Ο Σεπτέμβρης είναι για τα καρντάσια, ο αγαπημένος τους μήνας. Αμέσως μετά τις θερινές διακοπές και λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, λαμβάνει χώρα στην πόλη η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, σίγουρα η σημαντικότερη ετήσια έκθεση των Βαλκανίων, αλλά και το event που αναμένονται πάντα βαρυσήμαντες πολιτικές δηλώσεις και γκρίνιες. Την αγαπάνε την Έκθεση οι Θεσσαλονικείς, ας μην ξεχνάμε εδώ ανακαλύφθηκε ο φραπές, το έμβλημα της πόλης κάποιες δεκαετίες πίσω, από έναν νεαρό υπάλληλο καντίνας, που λόγω αφόρητης ζέστης αποφάσισε να χτυπήσει τον καφέ στο σέικερ και να προσθέσει παγάκια. Ο Δημήτρης Βακόνδιος είναι ο … Χριστόφορος Κολόμβος του καφέ, αφού μπορεί να μην ανακάλυψε την Αμερική, αλλά ανακάλυψε κατά λάθος τον φραπέ, τον δεύτερο ελληνικό καφέ μετά τον παραδοσιακό βραστό.

Ο υπάλληλος που μια ζεστή μέρα στη ΔΕΘ, ανακάλυψε τον φραπέ

Όλα έγιναν τυχαία. Κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη το 1957, ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρίας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας παρουσίαζε ένα νέο προϊόν για παιδιά, ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντάς το με γάλα και χτυπώντας το με σέικερ.

Την ίδια στιγμή ο Δημήτριος Βακόνδιος, υπάλληλος του Δρίτσα συνήθιζε να πίνει Nescafé που ήταν στιγμιαίος καφές και παρασκευαζόταν από την Νεστλέ.

Μέσα στις εγκαταστάσεις της έκθεσης λοιπόν, θέλησε να πιει καφέ, αλλά λόγω ζέστης σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για να φτιάξει τον καφέ του με κρύο νερό.

Έβαλε καφέ, ζάχαρη και νερό, τα κούνησε και εκείνη την ημέρα δημιουργήθηκε ο πρώτος καφέ φραπέ της ιστορίας. Που έμελλε να γίνει … σύμβολο της πόλης που φημίζεται για τους χαλαρούς ρυθμούς της. Ακόμη και στο τηλεοπτικό σόου του Λάκη Λαζόπουλου οι Θεσσαλονικείς εμφανίζονται ως κάτι τύποι που κάθονται με τις ώρες στο μπαλκόνι και ρουφάνε απολαυστικά με το καλαμάκι το φραπέ.

Το γράφει ακόμη και η wikipedia, «ο καφές φραπέ είναι ένα ελληνικής επινόησης αφρώδες κρύο ρόφημα. Τα βασικά συστατικά του είναι στιγμιαίος καφές, ζάχαρη και νερό. Η εφεύρεσή του έγινε τυχαία το 1957 από τον Δημήτρη Βακόνδιο στην Θεσσαλονίκη».

Με την Έκθεση για μερικές μέρες του Σεπτεμβρίου η πόλη, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των εξελίξεων, νιώθοντας έστω για λίγο, πως η συμπρωτεύουσα έχει … πρωτεύουσα σημασία. Ο Πρωθυπουργός, υψηλά κλιμάκια της Κυβέρνησης, υπουργοί και εκλεκτοί δημοσιογράφοι προσδίδουν με την επίσκεψη τους την αίγλη και το κύρος στη διοργάνωση. Τα σώματα ασφαλείας παρατεταγμένα πάντα στις κεντρικές οδούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα απέναντι σε αόρατους εχθρούς. Μποτιλιάρισμα και συνωστισμός. Τα δεκάδες αυτοκίνητα στριμωγμένα το ένα πλάι στο άλλο, πιο εύκολα περνάνε από τη …. διώρυγα του Παναμά, παρά από τη Τσιμισκή.

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που αρχίζει στις 10 και θα διαρκέσει ως τις 18 Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζεται από διεθνείς συμμετοχές και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις: Φεστιβαλ Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα αερόστατα της ΔΕΘ, παραμυθένιοι κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά, η Μonopoly της ΔΕΘ και Μέρες Θεάτρου. Θα υπάρξουν περισσότεροι από 700 εκθέτες από όλη την υφήλιο με θεματικά αφιερώματα σε παλιούς και νέους τομείς, όπως έπιπλα και διακόσμηση, λουλούδια και φυτά, αυτοκίνητο, ψηφιακή τεχνολογία, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, εκπαίδευση, δομικά και οικοδομικά υλικά κ. ά. Πολλά και τα μουσικά events που ξεκινάνε με Αρβανιτάκη και Πορτοκάλογλου, στη συνέχεια ο βιρτουόζος του μπουζουκιού Θανάσης Πολυκανδριώτης, Βανδή, Ρόκκος, Γιάννης Πλούταρχος και Πάολα. Ελπίζουμε κάποιος από όλους τους ερμηνευτές να τραγουδήσει τη γνωστή επιτυχία - τιμής ένεκεν στην πόλη - σε μουσική του Μανώλη Χιώτη: «Θεσσαλονίκη μου, μεγάλη φτωχομάνα, εσύ που βγάζεις τα καλύτερα παιδιά…». Παρακαλούμε, μόνο να το ακούσουμε και σε αγγλικό στίχο, διότι η Έκθεση είναι Διεθνής!


Από την συγγραφέα Άντζελα Ζιούτη

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.