ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο 31χρονος Στιβ Τζομπς διευθύνει meeting και μας δίνει ταχύρρυθμα μαθήματα μάνατζμεντ

Το 1985, ο - νέος ακόμα - επιχειρηματίας ίδρυσε την εταιρεία NeXT. Σήμερα, το βίντεο από μια συνάντηση των εργαζομένων μάς δείχνει τους σωστούς τρόπους διοίκησης.

Ο 31χρονος Στιβ Τζομπς διευθύνει meeting και μας δίνει ταχύρρυθμα μαθήματα μάνατζμεντ

Ο τρόπος διοίκησης του Στιβ Τζομπς έχει περιγραφεί με διάφορους τρόπους άλλοτε θετικούς, άλλοτε αρνητικούς. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι ο ίδιος κατάφερε να χτίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την πιο επιτυχημένη επιχείρηση στον κόσμο.

Το 1985, ο Τζομπς εκδιώχθηκε από την Apple και λίγους μήνες αργότερα, δημιούργησε μια άλλη εταιρεία υπολογιστών, την NeXT. Στο μεταξύ, ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο παρουσιάζει ένα meeting των εργαζομένων. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να μάθουμε για το μάνατζμεντ, παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο διηύθυνε τη συνάντηση ο Στιβ Τζομπς:

1) Δείχνουμε το πάθος μας.

Ο Τζομπς γνώριζε καλά πώς να παρουσιάσει κάτι – από τον εαυτό του ως μια καινούρια ιδέα του - και αυτό είναι εμφανές από τον εναρκτήριο, κιόλας, λόγο του στη συνάντηση. Χειριζόταν την επανάληψη σωστά. Ήταν ενθουσιώδης. Είχε φυσικότητα. Αλλά το πιο σημαντικό από όλα ήταν ότι πίστευε σε ό,τι έλεγε και δεν φοβόταν να είναι ο εαυτός του και να εκφράσει τις απόψεις του ανοιχτά. Εξάλλου, αν δεν παθιαστούμε πρώτα εμείς με μια καινούρια ιδέα που έχουμε, κανείς άλλος δεν θα το κάνει.

2) Εστιάζουμε στην αξία της δημιουργικότητας.

Ο Τζόμπς έλεγε: "Τα κάνουμε όλα από πάθος. Γιατί μας ενδιαφέρει η διαδικασία της δημιουργίας. Όχι για να βγάλουμε χρήματα". Ως επιχειρηματίας, δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από την παραγωγή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που θα κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη.

3) Θέτουμε διαρκώς νέες προκλήσεις στην ομάδα μας.

Ο Τζομπς έβαζε δύσκολα στους συνεργάτες του. Δεν δεχόταν τίποτα αμέσως. Ήθελε να ξέρει γιατί κάποιος σκεφτόταν όπως σκεφτόταν ή αισθανόταν όπως αισθανόταν. Και ο ίδιος εξηγούσε ακριβώς αν και γιατί διαφωνούσε. Βέβαια, γινόταν συχνά αυταρχικός. Αλλά, όπως τα μέλη της ομάδας του περιέγραφαν, με αυτόν τον τρόπο τους έδινε τη δυνατότητα να κάνουν τόσο καλή δουλειά όσο ποτέ άλλοτε στην καριέρα τους.

4) Κρατάμε τους συνεργάτες μας "στο σωστό δρόμο".

Ο Τζομπς τόνιζε ότι έπρεπε να υπάρχει πάντα κάποιος που να διατηρεί ζωντανό το όραμα, να το υπενθυμίζει στους άλλους και να τους ενθαρρύνει τονίζοντάς τους ότι βρίσκονται διαρκώς πιο κοντά σε αυτό. Όσο μια επιχείρηση μεγαλώνει, είναι εύκολο να χάσεις τον προσανατολισμό σου. Όμως, θα αποδειχθεί ζημιογόνο αν λοξοδρομήσεις ή υποχωρήσεις από αυτά που πιστεύεις.

5) Βάζουμε προτεραιότητες.

Καθώς η NeXT συζητά τις προτεραιότητές της, βλέπουμε την εξαιρετική ικανότητα του Τζομπς να εστιάσει σε ό,τι είναι πιο σημαντικό, καθώς και να εξηγήσει ακριβώς του λόγους για τους οποίους το θεωρεί σημαντικό. Και μόνο τότε, η ομάδα του τον ακολουθεί.

6) Γνωρίζουμε πότε να διακόψουμε τον συνομιλητή μας.

Σε κάποιο σημείο του βίντεο, μια γυναίκα της ομάδας φτάνει σε ... παραλήρημα. Ο Τζομπς παραμένει ήρεμος στην αρχή. Αλλά, όσο εκείνη συνεχίζει, η υπομονή του εξαντλείται και τη διακόπτει για να επαναφέρει τη συζήτηση εκεί που πρέπει. Χρειάζεται να είμαστε καλοί ακροατές. Υπομονετικοί. Αλλά και να ξέρουμε πότε πρέπει να διακόψουμε τον άλλο, προκειμένου να εξοικονομήσουμε χρόνο και ενέργεια.

7) Μαθαίνουμε από το παρελθόν, αλλά δεν το αφήνουμε να μας κυριεύσει.

Όταν ένα μέλος της ομάδας παραπονιέται για προηγούμενες αποτυχίες, ο Τζομπς απαντά: "Δεν θέλω να ακούω ότι επειδή τα θαλασσώσαμε μια φορά, θα τα θαλασσώσουμε και τώρα. Έχουμε μπροστά μας μια νέα ευκαιρία". Κάθε καλός επιχειρηματίας γνωρίζει ότι η αποτυχία είναι μέρος της πορείας. Όταν προσπαθείς, κάποια στιγμή θα αποτύχεις. Ωστόσο, η επιτυχία παραμένει μπροστά.

8) Εστιάζουμε στα θετικά.

Ο Τζομπς αναφέρει: "Έφτιαξα μια λίστα από πράγματα που δεν γνωρίζουμε, αλλά μετά σκέφτηκα ότι η εταιρεία μας έχει συμπληρώσει μόνο 90 ημέρες ζωής κι έτσι, εστίασα σε όσα έχουμε ήδη μάθει. Είναι εντυπωσιακό πόσο μακριά έχουμε φτάσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα". Όταν έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, είναι τρομακτικό να επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε όσα πρέπει ακόμα να γίνουν. Θα υπάρχουν, ούτως ή άλλως, πολλά. Κοιτάζουμε, λοιπόν, πίσω, σε ό,τι έχουμε ήδη καταφέρει και αυτό θα μας δώσει το κίνητρο να προχωρήσουμε κι άλλο.

Δείτε το βίντεο από το meeting:

Read Next

18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.

17 Μαϊ 2024

Όταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ

Πριν βρεθεί στο στόχαστρο του #MeToo, με 16 γυναίκες να τον καταγγέλουν για σεξουαλικά αδικήματα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ.

Περισσότερα από

Stories

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.