ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Νύχτες δίχως όνειρα

Οι νύχτες πλέον είναι δίχως όνειρα. Και οι μέρες δίχως δουλειά.

Νύχτες δίχως όνειρα

Το να πεις κάποιον «είσαι κοιμισμένος» είναι βρισιά. Γιατί είναι τόσο κακό, δηλαδή κάποιος να βρίσκεται στην ψυχοσωματική κατάσταση που ονομάζεται ύπνος; Ίσως επειδή κύριο χαρακτηριστικό ενός «κοιμισμένου» είναι η απουσία επαφής με το περιβάλλον. Το μπουγέλωμα ή ο έντονος θόρυβος είναι ικανά να κάνουν έναν κοιμισμένο να ανακτήσει τις αισθήσεις του.

Κανείς δεν ξέρει για ποιους λόγους ο ύπνος συμβολίζεται με ένα κομμάτι ξύλο και ένα πριόνι να το κόβει. Αυτό φαίνεται καλύτερα στον γραπτό λόγο με το περίφημο «ζζζζζζζζζ...» που αν το διαβάσει κανείς φωναχτά είναι σα να αναπαράγει το θόρυβο που κάνει το πριόνι όταν κόβει ένα κομμάτι ξύλο. Μάλιστα έχει και διαβαθμίσεις. Όπου η σημαντικότητα του ύπνου συμβολίζεται με ακολουθία κεφαλαίων "Ζ" με τα κεφαλαία να συμβολίζουν τη σημαντικότητα και τα μικρά τη βαθύτητα.

Η παρατεταμένη παραμονή στην οικία οδηγεί σε λιγότερη έκθεση στο φυσικό φως, διαταράσσοντας τον κιρκάδιο ρυθμό που ρυθμίζει τον ύπνο.

Το «Γιατί κοιμόμαστε;» αποτελεί ένα από τα μεγάλα ερωτήματα, ωστόσο η επιστήμη απαντά ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν τελείται καμία ζωτική λειτουργία: της αναπαραγωγής, της της ανεύρεσης τροφής, της εργασίας. Το ένα τρίτο της ζωής μας το περνάμε στον ύπνο. Δηλαδή κάνοντας απολύτως τίποτα, παρά μόνο να ονειρευόμαστε. Απαραίτητο για τη σωματική και ψυχική μας υγεία θα πουν μερικοί, αντιπαραγωγικό και αποστεωμένο από χρησιμότητα για την εργασιακή πρόοδο θα πουν κάποιοι άλλοι. Σε τέτοιο βαθμό που θα ήλπιζαν να είχε εφευρεθεί ένα χάπι που θα το κατάπινες και θα πλάγιαζες για μισή ωρίτσα. Μέχρι να αρχίσει το γνωστό «ζζζζζζζζζζζζ...», το μάτι πάλι γαρίδα. Πλένεις τα δόντια, δένεις τα κορδόνια του και τσουπ, πάλι στη δουλειά γεμάτος ευεξία και ενέργεια να εργάζεσαι ασταμάτητα μέχρι αργά το βράδυ σαν ένα ηλεκτρικό πριόνι που το έβαλες στην πρίζα και κόβει ασταμάτητα ξύλα.

Κακά τα ψέματα. Η σημασία του ύπνου στη ζωή μας είναι εμφανής, κυρίως όταν τον χάνουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως σε ένα πείραμα με αρουραίους, που είχαν να κοιμηθούν δύο με τρεις εβδομάδες και το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος τους, πιθανότατα από μαζική απώλεια θερμότητας.

Η σημασία του ύπνου όμως είναι εμφανής και κατά την περίοδο της καραντίνας. Πολλοί άνθρωποι αυτήν την περίοδο κοιμούνται λιγότερο ή περισσότερο από ότι πρέπει. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας COVID-19, περίπου 1 στους 3 ανθρώπους δεν έχει τον συνιστώμενο ποιοτικό ύπνο διάρκειας επτά ωρών χωρίς διακοπή.

Η απομόνωση, η έλλειψη κοινωνικών συναναστροφών ή ακόμη χειρότερα η κατάθλιψη και η οικονομική και επαγγελματική ανασφάλεια έχει επιδεινώσει την κατάσταση του ύπνου. Η παρατεταμένη παραμονή στην οικία οδηγεί σε λιγότερη έκθεση στο φυσικό φως, διαταράσσοντας τον κιρκάδιο ρυθμό που ρυθμίζει τον ύπνο. Και οι παρατεταμένες σκοτεινές σκέψεις που έρχονται απρόσκλητες όταν κανείς ξαπλώνει στο μαξιλάρι διώχνουν τη νύστα. Οι νύχτες πλέον είναι δίχως όνειρα. Και οι μέρες δίχως δουλειά.

Νύχτες δίχως όνειρα
Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης»,Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:“Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) “Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), “Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, “Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά.Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη θεσσαλονίκη.

Phοτο: Unsplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

Περισσότερα από

Life

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.