Ενώ τα κρουασάν θεωρούνται ως η πεμπτουσία της ιστορίας της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, αυτοί που τα ανακάλυψαν είναι οι αρτοποιοί της Βιέννης. Η μπισκότου Ο πρόγονος του κρουασάν, το μπισκότο Kipferl, λέγεται ότι χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, στην Αυστρία. Ο θρύλος λέει ότι ρολά ημισελήνου έγιναν για να γιορτάσουν την ήττα των τουρκικών δυνάμεων από της αυστριακές δυνάμεις, κατά την πολιορκία της Βιέννης, το 1683, δεδομένου ότι το έμβλημα της ημισελήνου σηματοδοτεί την τουρκική σημαία. Πράγματι, τα κρουασάν είναι ακόμα και σήμερα γνωστά ως viennoiserie (τα βιεννέζικα), στη Γαλλία. H μυθολογία της μαγειρικής λέει ότι τα κρουασάν έφτασαν στη Γαλλία από την Μαρία-Αντουανέτα, όταν ως 14 ετών νύφη έφερε μαζί της το comfort food της πατρίδας της, Αυστρίας. Το κρουασάν λέγεται ότι έχει τις ρίζες της σε ένα βιενέζικο αρτοποιείο, το οποίο άνοιξε στο Παρίσι το 1838, από έναν αυστριακό αξιωματικό του πυροβολικού, τον August Zang. Η δημοτικότητα του κρουασάν εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη ταχύτητα, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 1872 το εβδομαδιαίο περιοδικό «Charles Dickens’ weekly journal All The Year Round» είχε αφιέρωμα στο «φίνο κρουασάν στο μπουντουάρ».
Η μόδα των cronuts, των υβριδικών γλυκισμάτων που συνδύασαν τα κρουασάν με τα ντόνατς, πέρασε χωρίς να αφήσει καμία συγκίνηση. Τα κρουασάν επέστρεψαν στην πρώτη θέση του πρωινού με δόξα και τιμή.
Που θα βρείτε τα καλύτερα κρουασάν στην Αθήνα:
-Paul, Λεβίδου 4, Κηφισιά, τηλ. 210 8084288.
-Meliartos, Ερμού 65 και Αιόλου, τηλ. 2167003113
-Ο Τάκης, Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, τηλ. 2109230052
-Delikiosk, στο εμπορικό κέντρο Avenue επί της Κηφισίας, τηλ. 210 61 09 760
-Βάρσος, Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 210 8012472